Java - Interview Questions and Answers for 'Final' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Java Interview Questions


 2137 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Final' - 46 question(s) found - Order By Newest

Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies. Frequently asked in HCL Technologies.
  Q1. What is the difference between final, finally and finalize() ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. final - constant variable, objects cannot be de-referenced, restricting method overriding, restricting class sub classing.

finally - handles exception. The finally block is optional and provides a mechanism to clean up regardless of what happens within the try block. Use the finally block to close files or to release other system resources like database connections, statements etc.

finalize() - method helps in garbage collection. A method that is invoked before an object is discarded by the garbage collector, allowing it to clean up its state.

  Sample Code for final

  Sample Code for finally

  Sample Code for finalize

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   final   finally   finalize     Thomson Reuters  WITS  Antra  Jive  MorningStar  VanGuard   Alcatel Lucent  Morningstar  A9.com  EPAM  Nuance  SirsiDynix  NCR  VanGuard  Proofpoint Interview  Disney  Orbitz Worldwide  GFI Informatique  Canon  WITS  Simba Technologies  Marlabs  American Well  Global Relay  L&T Infotech  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Wipro  Infosys  Accenture  Jive  Salesforce  Deegit  NTT DATA  Proofpoint  Morningstar  Bank Of America  Manhattan Associates  Optum  NorthPoint  Nok Nok Labs  Simba Technologies   Rhino Africa  Solutionreach  V Soft Consulting  EBay  Cognizant (CTS)  IBM  ExactTargetKewill  CV Holdings  Symphony  Cubic Web solutions  Star International  FatWire  Mindteck      basic        frequent

Try 4 Question(s) Test


Not frequently asked as it was introduced with Java 8.
 Q2. Difference between final and effectively final ? Why is effectively final even required ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Final variable means a variable that has been declared final and hence cannot be de referenced after initialization. Effective final means a variable that has not been declared final but haven't been reassigned the value after initialization.

First is the regulation that restricts the reassignment and will raise a compilation error if we try to do so. Second is the outcome without the restriction.

Effective Final is the eventual treatment of the variable that is required for many features. For eq - Java 8 requires that local variables referenced from a lambda expression must be final or effectively final.It means all local referenced from lambda expressions must be such that their value shouldn't be changed after initialization whether declared final or not.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   java8   java 8   final   effective final   final vs effective final   lambda expressions      expert

Try 2 Question(s) Test


 Q3. Can we override compareTo method for Enumerations ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. No. compareTo method is declared final for the Enumerations and hence cannot be overriden. This has been intentionally done so that one cannot temper with the sorting order on the Enumeration which is the order in which Enum constants are declared.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   compareto   final methods   enum   enumeration      expert


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q4. What is a Final Variable ?Core Java
Anonymous
Ans. Final variable is a variable constant that cannot be changed after initialization.

  Sample Code for final variable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     oops   java   final   final variable   basic interview question     IBM  Goldman Sachs  TrueCar  Intertek  RedMane  Antra  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Accenture  Forte Group  Mastercard      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q5. What is a final method ?Core Java
Anonymous
Ans. Its a method which cannot be overridden. Compiler throws an error if we try to override a method which has been declared final in the parent class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   final   final method     Oracle  Intertek  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Accenture   IBM  Goldman Sachs   TrueCar   Intertek RedMane   Antra      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q6. What is a Final Method ?Core Java
Anonymous
Ans. A Method that cannot be overriden in the sub class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   java keywords   final   final method   overriding   basic interview question      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very Frequently asked.Favorite question in Walk in drive for many Indian service companies.
 Q7. What is a Final Class ?
Anonymous
Ans. A Class that cannot be sub classed.

  Sample Code for final class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   final   final class   java keyword   basic interview question     HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Infosys      basic        frequent


 Q8. Does Declaring an object "final" makes it immutable ?Core Java
Anonymous
Ans. Only declaring variables as final makes them immutable. Making objects final means that the object handler cannot be used to target some other object but the object is still mutable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   final   immutable   immutable object


 Q9. How can we make sure that a code segment gets executed even in case of uncatched exceptions ?
Anonymous
Ans. By putting it within finally.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   exceptions   finally   uncatched exceptions      basic        frequent



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. Should we override finalize method ?
Anonymous
Ans. Finalize is used by Java for Garbage collection. It should not be done as we should leave the Garbage Collection to Java itself.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   garbage collection   java memory management   finalize

Try 2 Question(s) Test


 Q11. Is it necessary that each try block to be followed by catch block ? Core Java
Anonymous
Ans. It should be followed by either catch or finally block.

  Sample Code for Retry in case of exception

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally  Oracle OCA Test     Accenture  Cognizant (CTS)      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q12. Can we have try and catch blocks within finally ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   finally   try   catch   yesno


Frequently asked.
 Q13. When does the finally block gets executed ?Core Java2016-10-31 09:29:10

Ans. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     finally  exception handling  exceptions     Verilogue  Model N  CA Technologies  Mindteck      basic        frequent


 Q14. What is a finalize method ?Core Java
Anonymous
Ans. finalize() method is called just before an object is destroyed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   finalize   garbage collection   basic interview question     Daffodil Software      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q15. Can finally block be used without catch ?Core Java
Anonymous
Ans. Yes but should follow "try" block then.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally   yes-no

Try 1 Question(s) Test


 Q16. How finally used under Exception Handling?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The finally keyword is used to create a block of code that follows a try block. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   finally   basic interview question     Oracle Engineering Group

Try 1 Question(s) Test


 Q17. Will finally be called always if all code has been kept in try block ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally   system   system.exit


 Q18. Will the static block be executed in the following code ? Why ?

class Test
{
static
{
System.out.println("Why I am not executing ");
}
public static final int param=20;
}

public class Demo
{
public static void main(String[] args)
{
System.out.println(Test.param);
}
}
Admin
info@buggybread.com
Ans. No the static block won't get executed as the referenced variable in the Test class is final. Compiler replaces the content of the final variable within Demo.main method and hence actually no reference to Test class is made.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   static   static block   final variable

Try 1 Question(s) Test


 Q19. Will static block for Test Class execute in the following code ?

class Test
{
static
{
System.out.println("Executing Static Block.");
}
public final int param=20;

public int getParam(){
return param;
}
}

public class Demo
{
public static void main(String[] args)
{
System.out.println(new Test().param);
}
}
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   static   static block   final variable   yes no

Try 1 Question(s) Test



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q20. Can finally block throw an exception ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   finally   yes-no


 Q21. Why is a constant defined as a static final in Java?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Final makes sure that the value doesn't change after initialization and static makes sure that there is only one copy that can be shared across objects.

Making it non static will unnecessarily create a different copy per object wherein the same value will kept for all copies ( as its final and cannot be changed ).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   static   final variables   variable constants      basic        frequent


 Q22. Which of the following is not possible ?

a. try block followed by catch
b. try block followed by finally
c. try block followed by catch block and then finally
d. try block without catch or finally block
Anonymous
Ans. try block without catch or finally block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     exceptions   java   try-catch   finally

Try 1 Question(s) Test


 Q23. Which of the following is not true for final variables ?

a. They cannot be changed after initialization
b. They can be initialized within static method
c. They can be declared and initialized together at the same place
d. They can be initialized within constructor
Anonymous
Ans. They can be initialized within static method

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   final   final variable   java keywords


 Q24. Which of the following is false for final ?

a. Final methods cannot be overriden
b. Final methods cannot be overloaded
c. Final classes cannot be subclassed
d. Final class cannot be abstract
Anonymous
Ans. Final methods cannot be overloaded

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   final   java keyword


Rarely asked as it was introduced with Java 8.
 Q25. Which keyword specify that a variable is effectively final ? a. final b. No Keyword c. Both of the above d. None of the aboveCore Java
Anonymous
Ans. No Keyword

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   java 8   java8   final   effectively final        rare


 Q26. Can we add more elements to an array list that has been marked as final ?

Ans. Yes, the array list can hold more elements. Final only puts the restriction that the array list reference cannot hold any other array list.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     ebay   collections   arraylist   final keyword


 Q27. Why can't we declare a class abstract as well as final ?Core Java

Ans. Abstract means that the class is only meant to be subclassed whereas final means that it cannot be subclassed so both concepts - abstract and final are actually mutually exclusive and hence not permitted together.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     abstract   final   java keywords     VirtusaPolaris


 Q28. Can you assign value to a static final type at runtime ?Core Java2016-10-18 20:31:05

Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     static  final  static final     Antra


 Q29. What is the advantage of using static final or constant variables in Java ? Core Java2016-12-20 10:52:26

Ans. Better Control - If the value is being used at multiple locations , that can be controlled better from single place. Any change would only require making single change.

Meaning , Aliasing and Better Readability - Sometimes its easy to read the value by its meaning or alias ( 0 as ZERO or 0 as NEUTRAL_VALUE ).


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     static final  final variable  variable constants



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q30. When is the situation when finally section won't execute ?Core Java2017-01-09 12:56:46

Ans. If the process / app is abruptly killed or terminated.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     exception handling  finally     EPAM  Nix Solutions      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q31. Will finally run if we have return statement and it exits the method early ?Core Java2017-01-10 18:01:40

Ans. finally will execute in all graceful situations - graceful executions as well as graceful exceptions. The only situation when finally block won't execute is when the app is abruptly stopped, killed or unplugged.

  Sample Code for finally

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     finally      Intermediate


 Q32. If we have to maintain a value "7" denoting "number of days in a week" as constant variable, Which of the following is the best constant name and Why ?

SEVEN
NUMBER_OF_DAYS_IN_WEEK
NUMBER_OF_DAYS_IN_WEEK_7
Core Java2017-05-09 19:33:04

Ans. NUMBER_OF_DAYS_IN_WEEK

Constant should be such that it uniquely identifies the value it holds and context of the value. SEVEN uniquely identifies the value but doesn't express the context.

Though NUMBER_OF_DAYS_IN_WEEK and NUMBER_OF_DAYS_IN_WEEK_7 makes sense in terms of unique value identification and context but 7 at the end of constant name appears useless as all weeks have 7 days and hence it's the only value it can hold. If it would have been "number of days in a month", it would have made sense to include number of days at the end like

NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_30
NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_31
NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_27
NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_28

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     constant variables  static final variable  java conventions  java naming conventions


 Q33. If we have to maintain a value "31" denoting "number of days in a month" as constant variable, Which of the following is the best constant name and Why ?

THIRTY_ONE
NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH
NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_31
Core Java2017-05-09 19:36:14

Ans. NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH_31

Constant should be such that it uniquely identifies the value it holds and context of the value. THIRTY_ONE uniquely identifies the value but doesn't express the context. NUMBER_OF_DAYS_IN_MONTH expresses the context but doesn't specify the value clearly as different month can have different number of days.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     constant variables  static final variable  java conventions  java naming conventions


 Q34. Would you consider creating a constant name for "null" ?

Core Java2017-05-09 19:40:03

Ans. Objective of constant variable is to provide a context to the value and provide a single point of change. In terms of context, i don't see much need for having constant name for null as null is already self explanatory. In terms of providing single point of change, it doesn't make much sense as it would necessitate that all such placeholders either hold null or a common value.



 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     constant variables  static final variable  java conventions  java naming conventions


 Q35. What is a blank final variable ? Can we initialize a blank final variable ?Core Java2017-05-13 09:02:14

Ans. A final variable that is not initialized while declaration is a blank final variable.

Yes, we can initialize it within a constructor.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     blank final variable  final variable


 Q36. Which of following is / are valid static final declaration ?

public static final String MAX_NUM = "10";
public static final Object NULL = null;
public static final MathContext MATH_CONTEXT = new MathContext(2,RoundingMode.CEILING);
Core Java2017-05-18 08:23:16

Ans. All are valid declarations.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     static final  constants      basic


 Q37. What is the use of final keyword ?Core Java2017-06-08 06:17:54

Ans. final keyword is a modifier that means differently when applied to variables, methods and classes.

1. Final variable cannot be changed once initialized
2. Final method cannot be overridden
3. Final class cannot be sub classed

  Sample Code for final variable

  Sample Code for final method

  Sample Code for final class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     final  final keyword     Trimax IT Infrastructure & Services      Basic        frequent


 Q38. How do we define constant variables in Java ?Core Java2017-06-23 08:11:29

Ans. By using static and final modifiers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     constant variables   static final      basic        frequent


 Q39. Will the following code compile ?

final HashMap hm = new HashMap();
hm.put("Ravi", 221);
Core Java2017-07-17 08:08:58

Ans. Yes, it will compile without error. final in this context means that the reference hm cannot be assigned to a new hash map but didn't restrict from changing the state of collection already held by hm.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     final  final variable     Polaris



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q40. What is the difference between being final and being immutable ? Are string final or immutable in Java ?Core Java2017-07-22 15:57:55

Ans. Being final in the sense of objects or object reference means that the reference cannot be reassigned to a different object whereas being immutable means that the object contents cannot be changed.

Strings in Java are immutable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     string  immutable  final vs immutable


 Q41. Is String final in Java ?Core Java2017-07-22 15:58:16

Ans. Strings are immutable in Java and not final.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     is string final  final  string


 Q42. When we say final x = 10, is the reference final or the value ?Core Java2017-07-29 13:27:04

Ans. final keyword have meaning only to referenced and not the value. It means that the specified reference cannot be dereferenced. It doesn't control the value assigned to the memory that's being referenced. This is the reason that final object references doesn't mean that the object is immutable but means that the reference cannot be changed to point to new object.

In case of primitive types too, when we assign a reference to another, values are passed and not the object reference, and hence a new placeholder is created in memory with the same value. That is why final to that context means that you cannot change the assigned memory and there is no way we can have that memory place have another value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     final keyword  final variables  references


 Q43. How different is it when final applied to variables and object references ? Core Java2017-07-29 13:31:59

Ans. final when assigned to object references doesn't make them immutable. It means that the references cannot be de-referenced.

final when applied to variables means that the value cannot be changed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     final keyword  final variable


 Q44. Which of the following methods are used by Java Garbage Collection Mechanism ?Core Java
a. final
b. finally
c. finalize
d. All of the above

Ans.c. finalize

 Q45. In which case finally won't get executed ?Core Java
a. in case of exception
b. in case of normal execution
c. in case of return statement before end of try block
d. in case of force program termination

Ans.d. in case of force program termination

 Q46. Which of the following class cannot be extended or inherited ?

StringBuffer , StringBuilder
Core Java
a. StringBuffer
b. StringBuilder
c. Both cannot be extended
d. Both can be extended

Ans.c. Both cannot be extended



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: