Interview Questions and Answers for 'Accenture india' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   
 Q61. why aren't arrays better than array list ?Core Java
Ans. 1. Arrays don't provide any built in support for sorting searching like operation and we need to do it explicitly.

2. It can hold only homogeneous objects,

3. We have to reserve memory as no dynamic expansion allowed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  arraylist  arrays vs arraylist     Asked in 3 Companies


Very frequently asked. Usually among very first few questions.
 Q62. Define encapsulation in Java ?Core Java
Ans. Encapsulation is a feature of OOP's that binds the data and it's associated methods together as a single unit and facilitate protection and data hiding by providing minimal interface to outside. For example - member variables are declared private and are accessed through public methods. Moreover we have private methods that can only be used internally and hence providing minimal interface to outside class through use of public methods.

  Sample Code for encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops  oops concepts  oops features     Asked in 4 Companies      Basic        frequent


 Q63. Give an example of how Object Oriented Programming Concepts can be implemented.Design
Ans. You can implement encapsulation in Java by keeping the fields (class variables) private and providing public getter and setter methods to each of them. Java Beans are examples of fully encapsulated classes. Encapsulation in Java: Restricts direct access to data members (fields) of a class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops example  oops concepts  oops features     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q64. Explain Generics in Java ?Core Java
Ans. Generics are a facility of generic programming that were added to the Java programming language in 2004 within J2SE5.0. They allow "a type or method to operate on objects of various types while providing compile-time type safety.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     generics     Asked in 7 Companies


 Q65. Design a Database Schema to store Employee Information with each employee having multiple addresses. Database
Ans. We can have 2 entities i.e EMPLOYEE and ADDRESS and can have a relationship Table , EMPLOYEE_ADDRESS having one to may relationship between the two.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database schema   design     Asked in 2 Companies


 Q66. What is abstraction ?Design
Ans. Abstraction is a process of hiding the implementation details and describing only the functionality to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     bstraction  oops concepts  oops principle     Asked in 22 Companies


  Q67. What is collection framework in Java ?Core Java
Ans. The Java collections framework (JCF) is a set of classes and interfaces that implement commonly reusable collection data structures. Although referred to as a framework, it works in a manner of a library. The JCF provides both interfaces that define various collections and classes that implement them.

  Sample Code for Map

  Sample Code for HashMap

  Sample Code for Treemap

  Sample Code for set

  Sample Code for hashset

  Sample Code for treeset

  Sample Code for list

  Sample Code for arraylist

  Sample Code for linkedlist

  Sample Code for queue

  Sample Code for priorityqueue

  Sample Code for concurrenthashmap

  Sample Code for vector

  Sample Code for stack

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q68. Why do you want to leave your current job ?General
Ans. The most effective and acceptable reasons for leaving your current job should be positive e.g. moving forward in your life or career

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 21 Companies


  Q69. Write code to sort an array.Algorithm
Ans. https://www.geeksforgeeks.org/arrays-sort-in-java-with-examples/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  sorting     Asked in 16 Companies      basic        frequent


  Q70. Difference between == and === ?JavaScript
Ans. == compares values === is used in scripting languages for comparing two values as well as there data tpe. like in js,php.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ==  ===  == vs ===     Asked in 13 Companies      basic        frequent


 Q71. What sets you apart from other developers ?

or

What are the distinguished qualities you have ?
General
Ans. https://blog.timesunion.com/careers/the-10-most-important-personality-traits-for-career-success/633/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 32 Companies


 Q72. What are the features of Spring Framework ?Spring
Ans. Core technologies: dependency injection, events, resources, i18n, validation, data binding, type conversion, SpEL, AOP.

Testing: mock objects, TestContext framework, Spring MVC Test, WebTestClient.

Data Access: transactions, DAO support, JDBC, ORM, Marshalling XML.

Spring MVC and Spring WebFlux web frameworks.

Integration: remoting, JMS, JCA, JMX, email, tasks, scheduling, cache.

Languages: Kotlin, Groovy, dynamic languages.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q73. Explain different inheritance mapping strategies with JPA / Hibernate.Hibernate
Ans. table per hierarchy
table per concrete class
table per sub class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate mapping  hibernate associations     Asked in 4 Companies


 Q74. How to find if any employees address is null or not during Junit testingJUnit
Ans. By using assertNotNull(employee_address)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q75. How to find the duplicate elements in the list given
Ans. use collections.frequency() method to find out the frequency, if it is greater than 1 then it is a duplicate element.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q76. Why should we go for custom defined exceptions even if we have many exceptions provided already using throw keywordCore Java
Ans. It gives us the liberty to throw the specific exceptions which are required and also we can control the handling of exceptions

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


previous 30   

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: