Core Java - Interview Questions and Answers for 'Data type' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   
 Q31. Do you see Class as a Data Type or Data Structure ?
Ans. Class can be better seen as Data Type. This could be implemented as a Data Structure too in some cases.

One thing worth understanding here is that Data type and Data structure are conceptual things. Class could be implementation of either of these.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   class   data type   data structure


 Q32. Which of the following data type you will prefer to store price - BigDecimal or Double ?
Ans. BigDecimal if memory and Performance is not critical concern, otherwise double.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types   double   bigdecimal


 Q33. Which takes more memory - float or Float ?Core Java
Ans. float is a native data type whereas Float is a class. A Float object will always take more memory than float variable as there are metadata overheads with the objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data type   float     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q34. What is the size of long data type ?

a. 16 bit
b. 32 bit
c. 64 bit
d. 128 bit
Ans. 64 bit

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types


 Q35. What is the size of double type ?

a. 16 bit
b. 32 bit
c. 64 bit
d. 128 bit
Ans. 64 bit

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types


 Q36. What is the size of short type ?

a. 8 bit
b. 16 bit
c. 32 bit
d. 128 bit
Ans. 16 bit

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types


 Q37. What is ADT or Abtstract Data Type ?Core Java
Ans. ADT is a container which holds different types of objects with specifications.

For example - Stack, Array, Liked list, Tree

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data types  abstract data types


 Q38. Why Java is not considered pure OOP's language ?Core Java
Ans. There are 2 reasons for it.

1. Usage of Primitive types - Though Java provides classes for the primitive data types but as the usage of primitives is permissible, its considered unpure OOP's language.

2. Usage of Static members - Static members belong to the class and not objects and hence not considered fit for pure OOP's programming.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  object oriented programming  object oriented language  primitive data types     Asked in 2 Companies


 Q39. What will be the output of following ?

public class BuggyBread {

   private int x;
   private Integer y;

   BuggyBread(int x,int y){};

   public static void main(String[] args){
      BuggyBread buggybread = new BuggyBread(1,2);
      System.out.println(buggybread.x);
      System.out.println(buggybread.y);
   }
}
Core Java
a. 0 0
b. 0 null
c. null 0
d. null null

Ans.b. 0 null

previous 30   

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: