Core Java - Interview Questions and Answers for 'Oops concept' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   
 Q31. Difference between multiple and multi level inheritance ?Core Java2016-08-13 07:51:02

Ans. Multiple Inheritance refers to the concept of a class inheriting multiple classes. Example - Class C extends Class A ,Class B. This is not allowed in Java.

Multilevel Inheritance refers to the concept of Inheritance in a chain. Example - Class B extends Class A, Class C extends Class B. This is permitted in Java.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   multiple inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   multi level inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts      Basic        frequent


  Q32. What are the core OOPs concepts ?Core Java2017-02-06 16:15:55

Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


 Q33. How are the concept of Association related to Composition and Inheritance ?Core Java2017-02-06 16:18:04

Ans. Composition and Inheritance are the different types of Associations for Classes.

Composition is a has-a association between classes.
Inheritance is a is-a association between classes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     composition  object oriented programming (oops)  oops concepts  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  association  relationship between objects


 Q34. Which of the two - compile time and run time polymorphism - requires signature of the method to be different ?Core Java2017-05-02 08:31:29

Ans. runtime polymorphism or method overriding doesn't require method name and signature to be different whereas compile time polymorphism or method overloading requires method name to be same but the signature to be different.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  overloading  overriding      basic


 Q35. How does java identifies which method to be called in method overriding or runtime polymorphism, when both methods share the same name and signature ? Core Java2017-05-02 08:33:52

Ans. Java identifies the method to be called at runtime by the object that is being referenced.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  overloading  overriding      basic


 Q36. What is "dynamic method dispatch" in java ?Core Java2017-05-07 16:27:26

Ans. dynamic method dispatch is a process in which a call to an
overridden method is resolved at runtime rather than at compile-time. This is used to achieve runtime polymorphism in java.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     overriding  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q37. What is dynamic dispatch in Java ?Core Java2017-05-29 09:57:31

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     dynamic dispatch  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q38. What happens to private variables during inheritance ?Core Java2017-06-07 16:35:35

Ans. Private variables are not inherited. They are simply ignored and not made part of the derived object body.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private variables  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q39. How can we hide a class in Java ?Core Java2017-06-07 16:42:57

Ans. By encapsulating it within another class and declaring it private. In such a case, it will only be accessible through parent class or parent class object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private class   private inner class  class hiding  encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  inner classes   nested classes


Very frequently asked. Usually among very first few questions.
 Q40. Define encapsulation in Java ?Core Java2017-06-12 07:55:47

Ans. Encapsulation is a feature of OOP's that binds the data and it's associated methods together as a single unit and facilitate protection and data hiding by providing minimal interface to outside. For example - member variables are declared private and are accessed through public methods. Moreover we have private methods that can only be used internally and hence providing minimal interface to outside class through use of public methods.

  Sample Code for encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops  oops concepts  oops features     Asked in 4 Companies      Basic        frequent


 Q41. Give an example of how Object Oriented Programming Concepts can be implemented.Design2017-06-18 06:45:37

Ans. You can implement encapsulation in Java by keeping the fields (class variables) private and providing public getter and setter methods to each of them. Java Beans are examples of fully encapsulated classes. Encapsulation in Java: Restricts direct access to data members (fields) of a class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops example  oops concepts  oops features     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q42. Explain Inheritance and Polymorphism.Core Java2017-07-10 14:27:40

Ans. Getting parent class object properties into child class is called Inheritance.

The process of representing one form into multiple forms is called polymorphism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q43. What are the uses of Abstraction ?Core Java2017-08-03 07:41:32

Ans. Loose Coupling
Facilitates designing complex applications by making them modular.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops concepts  abstraction     Asked in 1 Companies


 Q44. Is Runtime Polymorphism possible without Inheritance ?Core Java2017-08-06 19:12:26

Ans. Yes, Runtime Polymprohism requires either Class inheritance or Interface implementation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  method overriding  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q45. What is abstraction ?Design2017-10-13 09:23:38

Ans. Abstraction is a process of hiding the implementation details and describing only the functionality to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     bstraction  oops concepts  oops principle     Asked in 22 Companies


 Q46. how does abstraction help your application ?Core Java2017-12-25 17:27:33

 This question was recently asked at 'Intel'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstraction  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic


  Q47. Explain OOps concepts.Core Java2017-12-25 17:29:13

Ans. There are four main OOP concepts in Java. These are:

Abstraction. Abstraction means using simple things to represent complexity. We all know how to turn the TV on, but we don?t need to know how it works in order to enjoy it. In Java, abstraction means simple things like objects, classes, and variables represent more complex underlying code and data. This is important because it lets avoid repeating the same work multiple times.

Encapsulation. This is the practice of keeping fields within a class private, then providing access to them via public methods. It?s a protective barrier that keeps the data and code safe within the class itself. This way, we can re-use objects like code components or variables without allowing open access to the data system-wide.

Inheritance. This is a special feature of Object Oriented Programming in Java. It lets programmers create new classes that share some of the attributes of existing classes. This lets us build on previous work without reinventing the wheel.

Polymorphism. This Java OOP concept lets programmers use the same word to mean different things in different contexts. One form of polymorphism in Java is method overloading. That?s when different meanings are implied by the code itself. The other form is method overriding. That?s when the different meanings are implied by the values of the supplied variables. See more on this below.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 15 Companies      basic        frequent


 Q48. What is composition ?Core Java2018-01-20 12:20:35

 This question was recently asked at 'MST Solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


  Sample Code for composition

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     composition  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q49. What is Overriding ?Core Java2018-01-30 09:33:56

Ans. Overriding refers to the Methods with same name and parameters, such that the later over rides the former method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts  overriding     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q50. What are the characteristics of the object ? Core Java2018-01-31 22:24:08

Ans. 1. State

Instance variable or member elements forms the object state.

2. Behavior

Member functions forms the object behavior

3. Identity

Every object has a unique identity within JVM through a unique Id.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts


 Q51. Which of the OOP's feature - encapsulation or abstraction - is more important ?Core Java2018-03-10 09:19:23

Ans. Encapsulation facilitates security by hiding data and logic whereas Abstraction simplifies organization of data and related logic.

As applications scale, both concepts are required for easy management and maintenance. Encapsulation for security and criss cross communication between objects / modules will make it vulnerable. and Abstraction for better organization that enables better understanding of application code and easy maintainability.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features  oops concepts


 Q52. Which of the polymorphism type - static or runtime - is more important ?Core Java2018-03-10 09:22:01

Ans. Method overloading / static polymorphism compared to method overriding / runtime polymorphism has very limited usage as it just opens up an alternate way of defining a different method with the same name.

Method Overriding on other hand opens up many other features like contracting , interfacing , pluging development and hence development of libraries and frameworks.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features  oops concepts


 Q53. Which of the OOP's feature is most important ?Core Java2018-03-10 09:23:50

Ans. Encapsulation facilitate hiding and restricted access and hence more of a security feature. Encapsulation is definitely a great feature as when applications expand criss cross communication between objects / modules could lead to blunders.

Inheritance facilitates code reuse.

Polymorphism comprise of method overloaded ( which to me is negligible usage ) and method overriding. Method overriding is of great usage as it facilitates concept of interfaces and plugin development.

So it’s Security / Organization vs

Code Reuse / Support for other features like overriding vs

Contracts / Plugin Development facilitating the creation of frameworks / libraries.

Which is more important may vary from application to application , its scale , its use , its sensitivity etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features  oops concepts


 Q54. What is virtual table with respect to method overriding in Java ?Core Java2018-07-16 06:54:03

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     vtable  virtual method table   method overriding  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q55. How is the virtual method table implemented in Java?Core Java2018-07-16 07:55:56

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     virtual method table   method overriding  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts      expert        rare


 Q56. How many VTables are there for each class ? Core Java2018-07-16 07:57:04

Ans. There is one VTable for each class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     virtual table method  vtable  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts   method overriding      intermediate        rare


 Q57. Can a class extend itself in Java ?Core Java2018-07-20 18:16:21

Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q58. What is the relationship between Vehicle and Engine in this example ?

public class Vehicle {
   Enginer engine;
   public void move(){
      engine = new Engine();
      engine.start();
   }
}
Core Java
a. Composition ( Vehicle has a Engine )
b. Composition ( Engine has a Vehicle )
c. Inheritance ( Vehicle is a Engine )
d. Inheritance ( Engine is a Vehicle )

Ans.a. Composition ( Vehicle has a Engine )

 Q59. What is the relationship between Car and Vehicle in the following code ?

public class Car extends Vehicle{
   Engine engine;   
   
   public static void main(String[] args){
      Vehicle vehicle = new Car();
      car.move();
   }   

   public void move(){
      engine = new Engine();
      engine.start();
   }
}
Core Java
a. Composition ( Vehicle has a Car )
b. Composition ( Car has a Vehicle )
c. Inheritance ( Vehicle is a Car )
d. Inheritance ( Car is a Vehicle )

Ans.d. Inheritance ( Car is a Vehicle )

 Q60. What is the problem with the following code ?

public class Car extends Vehicle{
   Vehicle vehicle;
   
   Car(){
      super();
      this.vehicle = new Vehicle();
   }
}
Core Java
a. There is an Inheritance as well as Composition relationship between Vehicle and Car which is not permitted
b. We cannot initialize the parent class instance within the constructor
c. Call to super is illegal
d. There is no problem

Ans.d. There is no problem

previous 30   

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: