Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q281. How executor service is better than using primitive Threading mechanism using Thread class or runnable Interface ?Core Java
 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multithreading  threads     Asked in 1 Companies


 Q282. How does encoding affect using Reader / writer classes or Stream classes in Java ? Core Java
Ans. Which group of bytes represent which character is defined by character encoding. So when reading character by character from a stream of bytes using Reader, specifying character encoding becomes significant as the same group of bytes can represent different character in different character encoding(Eg UTF-8 and UTF-16 etc.)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     File io  File handling  Reader  Writer  Stream     Asked in 1 Companies


 Q283. How do you debug Javascript code ?JavaScript
Ans. Possible Answer - I use either Firebug or Chrome Developer tool.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q284. What is the difference between Java OR operator and Java script OR operator ?JavaScript
 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q285. Can you name few Java packages which you frequently used ?Core Java
 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q286. is Java top down programming language or bottom up programming language?Core Java
Ans. bottom up programming language

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q287. Write Java code that would cause deadlock ?Core Java
Ans. https://howtodoinjava.com/java/multi-threading/writing-a-deadlock-and-resolving-in-java/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multithreading  threads  deadlock     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q288. how is the internal code for the "volatile" implemented ? Core Java
 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     volatile     Asked in 1 Companies


 Q289. Can methods without a return type be declared in Java? Is there a difference between void return type and no return type ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q290. What is the default execution method in Java?Core Java
Ans. public static void main(String[] args)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method


 Q291. What will happen if there is an exception in Java finally block ?Core Java
Ans. The regular behavior of exception handling will occur. It will look for any immediate catch handler and if none is provided, it would be transmitted to the callers until a catch handler is found or it's out of main function.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exceptions  finally


 Q292. Difference between final and finallyCore Java
Ans. final can be used for variables , methods and class. A final variable cannot be changed , a final method cannot be overridden , a final class cannot be inherited.

Finally is a block which is used after Try and catch, a finally block is always executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q293. Tell about shallow and deep cloning ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloning


 Q294. Difference between 32 bit and 64 bit JVM ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q295. How do we do Inheritance in Java ?Core Java
Ans. By extending class or implementing interface.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q296. What is Dynamic Binding ?Core Java
Ans. Dynamic Binding happens at runtime. Method overriding is an example of Dynamic Binding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q297. Which is the best collections for maintaining elements in an order ?Core Java
 This question was recently asked at 'Dell'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q298. Which statement is used to exit a function in java script ?JavaScript
Ans. return

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q299. How can java script access a database ?JavaScript
 This question was recently asked at 'American Express'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q300. what is event handler script ?JavaScript
 This question was recently asked at 'American Express'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q301. what is directive ?Core Java
Ans. A compiler directive is an instruction that tells the JVM how compilation should occur. A directive provides method-context precision in controlling the compilation process.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q302. can we use null as keyword ? Core Java
Ans. null is a literal similar to true and false in Java. These are not keywords because these are the values of something. As null is the value of a reference variable, true is the value of a boolean variable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q303. Sort a List of Objects using comparable and comparatorCore Java
 This question was recently asked at 'HCL Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q304. What are the drawbacks of Reactive extensions ?ReactiveX
Ans. Reactive extensions have a steep learning curve which makes it confusing for beginner and intermediate developers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     RxJava  ReactiveX  Reactive Programming


 Q305. Difference between concatMap and flatMap ?RxJava
Ans. Flatmap converts stream(s) into a single streams without maintaining a order where as concatmap does the same along with maintaining the order

flatmap example -[[1,2,3],[4,5,6],[7,8,9]] -> [1,4,7,2,5,8,3,6,9]

concatmap example -[[1,2,3],[4,5,6],[7,8,9]] -> [1,2,3,4,5,6,7,8,9]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q306. What is the difference between subscribe and blockingSubscribe method ?RxJava
Ans. blockingSubscribe will block the current thread and wait till the chain completes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q307. What is the difference between subject and observable ?RxJava
Ans. Subject has state, it keeps a list of observers. On the other hand, an Observable is really just a function that sets up observation. While Subjects are Observables, Subjects also implement an Observer interface.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     RxJava  Design  Design Pattern


 Q308. What is the difference between Observer and Observable ?RxJava
Ans. Observable is emiting data and Observer is subscribing to catch the data

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     RxJava  Design  Deaign Pattern


 Q309. Which of the Core Java functions / packages / concept do you believe have become irrelevant in today's market ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q310. What is the difference between round and scale method of BigDecimal ?Core Java
Ans. Round method would round it to integer places irrespective of if it's decimal places or not whereas scale would only round the decimal places.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     BigDecimal  round  scale


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: