Spring - Interview Questions and Answers for 'Mvc' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2796 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Spring - Interview Questions and Answers for 'Mvc' - 17 question(s) found - Order By Newest

Recently asked in Accenture and Fidelity.
  Q1. Explain Flow of Spring MVC ?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The DispatcherServlet configured in web.xml file receives the request.

The DispatcherServlet finds the appropriate Controller with the help of HandlerMapping and then invokes associated Controller.

Then the Controller executes the logic business logic and then returns ModeAndView object to the DispatcherServlet.

The DispatcherServlet determines the view from the ModelAndView object.

Then the DispatcherServlet passes the model object to the View.

The View is rendered and the Dispatcher Servlet sends the output to the Servlet container.

Finally Servlet Container sends the result back to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   architecture     Accenture  fidelity  IBM India  Softtek  Tata Consultancy (TCS)  HCL Technologies  Pragiti Internet Technologies      Basic        frequent


 Q2. What are the benefits of using Spring Framework ?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. Spring enables developers to develop enterprise-class applications using POJOs. The benefit of using only POJOs is that you do not need an EJB container product.

Spring is organized in a modular fashion. Even though the number of packages and classes are substantial, you have to worry only about ones you need and ignore the rest.

Spring does not reinvent the wheel instead, it truly makes use of some of the existing technologies like several ORM frameworks, logging frameworks, JEE, Quartz and JDK timers, other view technologies.

Testing an application written with Spring is simple because environment-dependent code is moved into this framework. Furthermore, by using JavaBean-style POJOs, it becomes easier to use dependency injection for injecting test data.

Spring is web framework is a well-designed web MVC framework, which provides a great alternative to web frameworks such as Struts or other over engineered or less popular web frameworks.

Spring provides a convenient API to translate technology-specific exceptions (thrown by JDBC, Hibernate, or JDO, for example) into consistent, unchecked exceptions.

Lightweight IoC containers tend to be lightweight, especially when compared to EJB containers, for example. This is beneficial for developing and deploying applications on computers with limited memory and CPU resources.

Spring provides a consistent transaction management interface that can scale down to a local transaction

  Sample Code for spring

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   spring framework   mvc   spring container   architecture   technical architect   java architect   technical lead  ioc     MasterCard  Jean Martin      basic        frequent


Very frequently asked.Usually among first few questions.
  Q3. What is MVC ? Design
Anonymous
Ans. MVC is a Design Pattern that facilititates loose coupling by segregating responsibilities in a Web application

1. Controller receives the requests and handles overall control of the request
2. Model holds majority of the Business logic, and
3. View comprise of the view objects and GUI component

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   mvc   mvc design pattern   design pattern   struts   spring   web application   web frameworks   ebay     HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Wipro  United Health Group (UHG)  Accenture  Fidelity  Fidelity Investments   Tieto  Walt Disney  Sharon Software Systems  Tech Mahindra  Amdocs  Deegit  Lexis Nexis  Elsevier  Symantec  Infosys  Priceline  Ancestry  Cumulus Systems  Capgemini  Symantec  Motorola Solutions  Priceline  Overstock  Ancestry  Vitech Systems Group  Wells Fargo  PayloCity  ITHAKA  MIT  Chewy  Deutsche Bank  Bureau Veritas  HARMAN  Marlabs  Mindtree  Jefferies  Solstice  Cogent Infotech  Cybage Software  Uneecops Technologies  Sky Betting & Gaming  Conduent  Aricent  DataMetica  Winsoft Technologies  Altimetrik.Harbinger Group  Bombayworks Software Solutions  LiveVox  Quickwork Technologies  Codoc Technologies  Provizor It Services   Fulcrum Worldwide  Thermo Fisher Scientific  CME Group  New Era India Consultancy  Live Connections  Simeio      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q4. Why Struts 1 Classes are not Thread Safe whereas Struts 2 classes are thread safe ?
Admin
info@buggybread.com
Ans. Struts 1 actions are singleton. So all threads operates on the single action object and hence makes it thread unsafe.

Struts 2 actions are not singleton and a new action object copy is created each time a new action request is made and hence its thread safe.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   j2ee   mvc frameworks   struts   struts1   struts2   struts 1   struts 2   architecture

Try 1 Question(s) Test


 Q5. What bean scopes does Spring support? Explain them.Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The Spring Framework supports following five scopes -

Singleton
prototype
request
session
global-session

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   beans   beans scope   at&t  fidelity


 Q6. Which MVC is struts2 based on ?
Anonymous
Ans. MVC2

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     struts2   struts   mvc2   j2ee


 Q7. What are different modules of spring ?
Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. There are seven core modules in spring

Spring MVC
The Core container
O/R mapping
DAO
Application context
Aspect Oriented Programming or AOP
Web module

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications


 Q8. What is Spring configuration file?Spring
Anonymous
Ans. Spring configuration file is an XML file. This file contains the classes information and describes how these classes are configured and introduced to each other.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   spring configuration file     Bosch


 Q9. Q: What is default scope of bean in Spring framework?
Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The default scope of bean is Sing leton for Spring framework.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   bean



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



Very Frequently asked Spring question.
  Q10. What is bean auto wiring?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The Spring container is able to autowire relationships between collaborating beans. This means that it is possible to automatically let Spring resolve collaborators (other beans) for your bean by inspecting the contents of the BeanFactory without using and elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   autowiring   beans   at&t   ge     Infosys  HCL Technologies  Tata Consultancy  Wipro  PwC  Tech Mahindra  AT&T  General Electric  Sophos        frequent


 Q11. Action Class is singleton and hence not thread safe in ..

a. All versions of Struts
b. Struts 1
c. Struts 2
d. None of Struts versions
Anonymous
Ans. Struts 1

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     struts   j2ee   mvc frameworks   struts1   struts2


 Q12. In Spring , Which class handles the Http requests for RESTful web services ?

a. Service
b. Model
c. Controller
d. Util
Spring
Anonymous
Ans. Controller

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     spring frmaework   spring mvc   rest   webservices


 Q13. What are the core interfaces of Spring mvc ?Spring2017-03-09 13:13:56

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     core interfaces of Spring mvc


 Q14. What is MVC in GUI components ?Design2018-06-30 13:52:48

Ans. The Model/View/Controller pattern, a strategy for dividing responsibility in a GUI component.

The model is the data for the component.

The view is the visual presentation of the component on the screen.

The controller is responsible for reacting to events by changing the model.

According to the MVC pattern, these responsibilities should be handled by different objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     mvc  design pattern     Cerner        rare


 Q15. Can we use Prototype Bean scope with Autowiring ?Spring2018-07-03 17:40:44

Ans. Default Bean scope in auto wiring is Singleton but Yes, that can be changed by specifying the Bean scope explicitly.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     spring boot   spring mvc  autowiring  bean scope   prototype bean scope      intermediate


 Q16. Which of the following class types in MVC should have Business Logic ?Design
a. Model
b. View
c. Controller
d. JSP

Ans.a. Model

 Q17. Which of following class types in MVC holds Business logic ?Java EE
a. Model
b. View
c. Controller
d. Accessor

Ans.a. Model



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: