Hibernate - Interview Questions and Answers for 'Abs' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3152 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Hibernate - Interview Questions and Answers for 'Abs' - 23 question(s) found - Order By Newest

Frequently asked question in companies using Hibernate.
  Q1. What is Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. It's a feature to lazily initialize dependencies , relationship and associations from the Database. Any related references marked as @OneToMany or @ManyToMany are loaded lazily i.e when they are accessed and not when the parent is loaded.

  Sample Code for Lazy Initialization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   lazy loading hibernate   lazy initialization hibernate   architecture     overstock.com  BridgePoint Technologies  Medgate  Dex Media  Diversant  Tieto  Oracle  Bank of America Merrill LYNCH  NEC Japan  HCL Technologies  Deloitte  Accenture  Accenture India  Infosys  Tata Consultancy (TCS)  Luxoft  Nvidia  Cority  Kumaran Systems  PubMatic  Deven Infotech  Tavant  Casenet  Azuga  Egen Solutions  Photon Infotech  Dun & Bradstreet  ITHAKA  EngineerBabu  Atos  Zycus  CPA Global  Zycus  Fareportal  Saxo Bank  NSF International   Publicis  Sapient Razorfish  Pratham Software  ATCS  Q3 Technologies  Metacube Software  A3Logics  Nagarro  Tech Mahindra  Patni Computers  L&T Infotech  Mphasis  Mindtree  Hexaware  Collabera  3i Infotech  IGate  Kpit Technologies  NIIT Technologies  Trianz  Persistent Systems  IT Asset  SkillTeam Consulting  KenQA Services  Career Infosystem  Savera IT Solutions  Miracle Corporate Solutions  MAKWIZ Technologies  Global Resources Consulting  Nastech Consulting  Best Infosystems  InnoData India  Career Trackers and Consulting  BR Raysoft Global  Brainwork TechnoSolutions  GroupFit Insurance Brokers  FlexSin Technologies  IRIS Software  FIS Global Business Solutions  TRH Consultancy Services  NexThoughts Software Technologies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q2. What things you would care about to improve the performance of Application if its identified that its DB communication that needs to be improved ?Solution
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1. Query Optimization ( Query Rewriting , Prepared Statements )

2. Restructuring Indexes.

3. DB Caching Tuning ( if using ORM )

4. Identifying the problems ( if any ) with the ORM Strategy ( If using ORM )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   db   database   hibernate   orm   at&t   overstock.com   performance improvement   architecture   technical lead   architect      intermediate


 Q3. What is the use of @GeneratedValue annotation in Hibernate?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. This annotation is added to the auto increment column with the strategy to increment the column value. Usually this is added to the surrogate primary key column and specified with the Database Sequence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   hibernate annotations   @generatedvalue   database sequence


 Q4. Write a program to show thread usage in Java by implementing runnable interface2017-08-03 12:16:07

Ans. public class MyClass {
   static class MyThreadClass implements Runnable{

      public void start() {
         Thread t = new Thread(this,"threadName");
         t.start();
      }
      
      @Override
      public void run() {
         System.out.println("Hello");
         try {
            Thread.sleep(1000);
            System.out.println("Hello Again");
         } catch (InterruptedException e) {
            e.printStackTrace();
         }
         
      }
      
   }
   
   public static void main(String[] args){
      MyThreadClass myThreadClass = new MyThreadClass();
      myThreadClass.start();
      
      MyThreadClass myThreadClass2 = new MyThreadClass();
      myThreadClass2.start();
   }
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Threads  runnable interface


Very frequently asked Hibernate interview question. Frequently asked in TCS ( based on 2 feedback )
  Q5. What are different types of associations in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. There are 4 types of associations in Hibernate

One to One
One to Many
Many to One
Many to Many

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   associations     Overstock.com  BirlaSoft  Fiserv  Overstock.com  Tata Consultancy (TCS)  Wipro  Tech Mahindra  Infosys  HCL Technologies  Fidelity  Sabre        frequent


 Q6. What is the difference between these 2 annotations ?

@Entity ( name ="EMPLOYEES")
@Entity @Table ( name=""EMPLOYEES"" )

@Entity ( name="EMP")
@Table ( name="EMPLPYEES" )
Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. First Annotation will set the Entity name as EMPLOYEES and hence will try to map with the same Table name.

The second annotation will make the Entity mapped to table EMPLOYEES irrespective of the Entity Name ( which is class name in this case ).

Third Annotations will set the different names for Enitity and Table and will explicitly map them.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   hibernate annotations   entity annotation   table annotation


 Q7. What is the advantage of JPA ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. Its a specification that guides the implementation of ORM frameworks. Implementations abiding by the specification would mean that one can be replaced with other in an application without much hassle. Only the Features that are added over the specification needs to be taken care of if any such change is made.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     jpa   hibernate   orm   technologies


 Q8. How do we specify the criteria if it involves mapping between two entities or join between tables ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. The following code returns the list of Employee objects having employee name starting with A and Dept Name ( Department , Employee Mapped ).

session.createCriteria(Employee.class,"emp")
.createAlias("emp.department", "dept",Criteria.INNER_JOIN)
.add( Restrictions.like("name", "A%") )
.add(Restrictions.eq("dept.name","Finance")
.list();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   hibernate criteria   hibernate table mapping


 Q9. Difference between JDBC and Hibernate ?Database2016-12-06 09:57:14

Ans. JDBC is a standard Java Api for Database communication whereas Hibernate is an ORM framework that uses JDBC to connect with Database.

Hibernate is another layer of object table mapping over JDBC that provide a database independent, object oriented and an efficient way of database communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     JDBC  Hibernate  JDBC vs Hibernate     CapTech  Oracle Argentina  Accenture



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. What are the methods to connect to database in Java ?Database2017-02-05 09:00:41

Ans. JDBC ( Java Database Connectivity ),ODBC (Open Database Connectivity), Hibernate, JPA ( Java Persistence API ), JOOQ,MyBatis

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database connection  jdbc  ORM  Hibernate     Amdocs


 Q11. What is the difference between JDBC, Hibernate and ODBC ?Database2017-06-18 17:52:39

 This question was recently asked at 'Oracle Argentina'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     jdbc  odbc  hibernate  jdbc vc odbc  jdbc vs hibernate     Oracle Argentina


 Q12. Which jar files need to be included for using Hibernate ?Hibernate2018-07-23 11:25:33

Ans. hibernate-orm
hibernate-validator
hibernate-ogm
hibernate-search

or you can download hibernate core with all dependencies.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate jar files   hibernate     marlabs


 Q13. Explain Hibernate caching mechanismHibernate2018-11-14 12:53:50

 This question was recently asked at 'Infosys,Sabre,Sapient,HCL Technologies,Thomson Reuters,Capgemini,FINRA,abhra,Ephesoft,Ananth Technologies,Verizon,Azuga,UrbanPro,Indecomm Global Services,The Digital Group,mPHATEK systems,Cakesoft Technologies,GoldenSource Corporation,Synechron,Clear2Pay,Rigil,Azuga,GGK Technologies system'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Infosys  Sabre  Sapient  HCL Technologies  Thomson Reuters  Capgemini  FINRA  abhra  Ephesoft  Ananth Technologies  Verizon  Azuga  UrbanPro  Indecomm Global Services  The Digital Group  mPHATEK systems  Cakesoft Technologies  GoldenSource Corporation  Synechron  Clear2Pay  Rigil  Azuga  GGK Technologies system


 Q14. Write a Program to swap 2 variables ( using 3rd variable )Core Java2017-07-25 19:41:20

Ans. int x = 1;
int y = 2;
int z = x;
x = y;
y = z;

System.out.println("x="+x);
System.out.println("y="+y);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     swap 2 variables  code  coding     Real come info      basic


 Q15. Write a Program to swap two variables ( without using 3rd variable )2017-07-25 19:42:32

Ans.
int x = 1;
int y = 2;

x = x+y;
y = x-y;
x = x-y;

System.out.println("x="+x);
System.out.println("y="+y);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     swap 2 variables


 Q16. Which method needs to be implemented if a class is implementing comparable interface ?Core Java
a. comp
b. compare
c. compareTo
d. compareEquals

Ans.c. compareTo

 Q17. What is Dirty Read in Database Transactions ?Database
a. Data Read by Transaction 2 which hasn't yet updated by Transaction 1
b. Data Read by Transaction 2 which has been updated and commited by Transaction 1
c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1
d. Inability of Transaction 2 to read Data when Transaction 1 is updating.

Ans.c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1

 Q18. Which of the following is not true for abstract classes ?Core Java
a. Abstract Class is only meant to be sub classed and not supposed to be instantiated.
b. Abstract class handlers can be used to handle derived class objects.
c. We can't have an abstract class without abstract methods.
d. Abstract class has member elements.

Ans.c. We can't have an abstract class without abstract methods.

 Q19. Which of the following class creates immutable objects ?Core Java
a. String
b. StringBuffer
c. StringBuilder
d. None of these create immutable objects.

Ans.a. String

 Q20. Which of the following can be declared abstract ?Core Java
a. static methods
b. instance methods
c. static variable
d. instance variables

Ans.b. instance methods

 Q21. In majority of the cases, the following join will give maximum number of results ?Database
a. Inner Join
b. Outer Join
c. Left Join
d. Right Join

Ans.b. Outer Join

 Q22. Which if the following is true for SQL Joins ?Database
a. Left Join and Right Join gives equal number of Results
b. Outer Join and Inner Join gives equal number of Results
c. Inner Join gives maximum number of results records
d. Inner Join gives minimum number of result records

Ans.d. Inner Join gives minimum number of result records

 Q23. Which of the following is not true for Prepared Statements ?Database
a. Prepared Statements provides better performance
b. Prepared Statements prevent SQL Injection attacks
c. Prepared Statements provide ORM capabilities
d. Prepared Statement provides DB side caching

Ans.c. Prepared Statements provide ORM capabilities



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: