Rest - Interview Questions and Answers for 'At' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2720 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Rest - Interview Questions and Answers for 'At' - 44 question(s) found - Order By Newest

Very frequently asked in HCL Tech ( Based of 4 inputs )
  Q1. Write a Program to reverse a string iteratively and recursivelyCore Java

Ans. Using String method -

new StringBuffer(str).reverse().toString();

Iterative -

Strategy - Loop through each character of a String from last to first and append the character to StringBuilder / StringBuffer

public static String getReverseString(String str){
StringBuffer strBuffer = new StringBuffer(str.length);
for(int counter=str.length -1 ; counter>=0;counter--){
strBuffer.append(str.charAt(counter));
}
return strBuffer;
}

Recursive -

Strategy - Call the method with substring starting from 2nd character recursively till we have just 1 character.

public static String getReverseString(String str){
if(str.length <= 1){
return str;
}
return (getReverseString(str.subString(1)) + str.charAt(0);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     string  StringBuffer  recursion  for loop  stringbuffer.append  java.lang.String  java.lang.StringBuffer  String Manipulation     HCL Technologies  Ocado  BlackRock  Oracle  FINRA  Arezzo Sky  Zalando  Boeing        frequent


Very frequently asked in companies using SOA.
  Q2. What are RESTful Web Services ?Rest
Admin
info@buggybread.com
Ans. REST or Representational State Transfer is a flexible architecture style for creating web services that recommends the following guidelines -

1. http for client server communication,
2. XML / JSON as formatiing language ,
3. Simple URI as address for the services and,
4. stateless communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   web services   rest   java   j2ee  architecture     Synechron  CapitalOne  Overstock.com  Ebay  At&t  HCL Technologies  Barclays  Tata Consultancy (TCS)  Cognizant (CTS)  Wipro  Infosys  EPAM  Mphasis  verchaska infotech      intermediate        frequent


 Q3. What will be the output of following Code ?

class BuggyBread {
   public static void main(String[] args) {
      String s2 = "I am unique!";
      String s5 = "I am unique!";

      System.out.println(s2 == s5);
   }
}
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. true, due to String Pool, both will point to a same String object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   code   coding   tricky questions   interesting questions   string   string pool   .equal   ==      intermediate        frequent


 Q4. Name few Restriction Methods ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. eq, ge, gt , between, in , isNull, isEmpty, isNotnull, ne , like, lt , or , not

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   hibernate criteria   hibernate restriction


Frequently asked question in companies using Rest Web services.
 Q5. Different between POST and PUT in Rest Rest2016-07-22 14:33:40

Ans. PUT requests are only meant to place the object as it is on server. For example - You want a file to be uploaded and then placed in a particular folder or you want an Employee object to be persisted in the table.

POST requests are also meant to transfer information from client to server but that information once received at the server is evaluated , modified or refactored before persisting.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Put vs Post   Rest     overstock.com  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Tech Mahindra  Indra        frequent


 Q6. Should a DB Insert Request be a POST or PUT request in RestRest2016-07-22 14:36:02

Ans. It depends on whether the request object is persisted as it is

or

its first dismantled, modified or refactored and then inserted into DB.

In first case, it should be a PUT request whereas in second case it should be a POST Request.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Put vs Post   Rest     Ciber  Apervi Technologies      intermediate        frequent


 Q7. How to specify the or/and combination restrictions within Criteria in Hibernate ? Hibernate2016-11-28 11:52:25

Ans. session.createCriteria(Employee.class).add( Restrictions.or(Restrictions.like("name", "A%"),Restrictions.like("name", "B%"))).list();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate  Criteria  Restrictions


 Q8. Can you name few matchers that can be used with hamcrest assertThat method ?Junit2017-05-17 16:52:13

Ans. is
not
equals
anyOf
hasSize

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     assertThat.hamcrest


 Q9. If given a choice , which one would you prefer to send params to the Get service , path params or query param ?Web Service2017-05-22 08:28:27

Ans. If the number of params is quite large , I would prefer to either split it with majority of it in query params or all in query params.

If the params are all mandatory , I would keep it as path params. If it's optional , I would keep it as query param so as to keep consistent base url.

If we don't require the param name , then they can be kept as path params as query params necessitates the usage of param name.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Web Service  Get service  path vs query param  Rest  query param  path param



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. Is it necessary to specify "employeeId" with @PathParam("employeeId") in this case,

@Path("/{employeeId}")
public String employeeInfo(@PathParam("employeeId") Long employeeId){
}
Rest2017-05-22 08:30:39

Ans. No, it's optional as the name of path param required is same as method param name in this case.

Even the declaration as following should work -

@Path("/{employeeId}")
public String employeeInfo(@PathParam Long employeeId){
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Web Service  Get service  Rest  path param


 Q11. Difference between stateless and stateful rest services ?Rest2017-08-17 11:02:28

 This question was recently asked at 'Sofi'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     rest services  stateful rest service  stateless rest service     Sofi


Asked in General Electric online assignment.
 Q12. Write a Program for coin changer application. The program should set the cash box with available currency and then should render the exact change. If enough cash is not available , it should present the appropriate message.Core Java

Ans. import java.util.Map;
import java.util.Map.Entry;
import java.util.TreeMap;


public class CoinChanger {

enum Currency {
DOLLAR(1),QUARTER(.25),DIME(.10),NICKEL(.05),PENNY(.01);

private double currencyValue;

Currency(double value){
currencyValue = value;
}

double getCurrencyValue(){
return this.currencyValue;
}
}

private static Map<Currency, Integer> cashBox;
private static Map<Currency, Integer> change;

static {
cashBox = new TreeMap<Currency, Integer>();
change = new TreeMap<Currency, Integer>();
initializeCashBox();
}



public static void main(String[] args) {
double amountToReturn = 18.79f; // Set the amount to be changed here

for(Entry<Currency, Integer> entry:cashBox.entrySet()){
Currency currency = (Currency)entry.getKey();
int coinCount = (int)(amountToReturn/(entry.getKey().getCurrencyValue()));
int availableCurrency = (int)(entry.getValue());

if(coinCount > availableCurrency){
coinCount = availableCurrency;
}

change.put(currency, coinCount);
if(coinCount > 0){
amountToReturn = amountToReturn - (coinCount * entry.getKey().getCurrencyValue());
}
}

System.out.println(change);

if(amountToReturn > .1){
System.out.println("Not enough cash");
}
}

private static void initializeCashBox(){
//set the cash box
cashBox.put(Currency.DOLLAR, 50);
cashBox.put(Currency.QUARTER, 0);
cashBox.put(Currency.DIME, 50);
cashBox.put(Currency.NICKEL, 50);
cashBox.put(Currency.PENNY, 50);

}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     coin changer application  coin changer app     General Electric


 Q13. Write a Program to right shift single character in a string2017-08-24 20:12:56

Ans. public class RightShiftCharacter {
   public static void main(String args[]) {
      String str = "Hello";
      
      char[] charArray = str.toCharArray();
      
      for(int count=charArray.length-1;count>0;count--){
         charArray[count] = charArray[count-1];
      }
      
      String newString = new StringBuilder().append(charArray).toString();
      
      System.out.println(newString);      
   }
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     string manipulation.right shift character


 Q14. How can we create objects if we make the constructor private ?Core Java
a. We can't create objects if constructor is private
b. We can only create objects if we follow singleton pattern
c. We can only create one object
d. We can create new object through static method or static block

Ans.d. We can create new object through static method or static block

 Q15. What will be the output of executing following class ?

public class BuggyBread {

static {
System.out.println("Static Block");
}

{
System.out.println("Initialization Block");
}

BuggyBread(){
System.out.println("Constructor");
}

public static void main(String[] args){
System.out.println("Main Method");
}
}
Core Java
a. Static Block
Main Method
b. Static Block
Instance Initialization Block
Main Method
c. Static Block
Constructor
Main Method
d. Static Block
Instance Initialization Block
Constructor
Main Method

Ans.a. Static Block
Main Method

 Q16. What will be the output upon executing following class ?

public class BuggyBread {

static {
System.out.println("Static Block");
}

{
System.out.println("Instance Initialization Block");
}

BuggyBread(){
System.out.println("Constructor");
}

public static void main(String[] args){
System.out.println("Main Method");
new BuggyBread();
}
}
Core Java
a. Instance Initialization Block
Constructor
Static Block
Main Method
b. Static Block
Instance Initialization Block
Constructor
Main Method
c. Main Method
Static Block
Instance Initialization Block
Constructor
d. Static Block
Main Method
Instance Initialization Block
Constructor

Ans.d. Static Block
Main Method
Instance Initialization Block
Constructor

 Q17. With the following code, Which is a valid way to initialize ?
public class BuggyBread {

   private String element1;

   private String element2;

   private BuggyBread(String element1, String element2){
      this.element1 = element1;
      this.element2 = element2;
   }

   public static class Builder {
   
      private String element1;

      private String element2;

      Builder(BuggyBread buggybread){
         element1 = buggybread.element1;
         element2 = buggybread.element2;
      }

      Builder withElement1(String element1){
         this.element1 = element1;
         return this;
      }

      Builder withElement2(String element2){
         this.element2 = element2;
         return this;
      }

      BuggyBread build(){
         BuggyBread buggybread = new BuggyBread(element1,element2);
         return buggybread;
      }
   }
}
Core Java
a. BuggyBread buggybread = new BuggyBread();
b. BuggyBread buggybread = new BuggyBread("element1","element2");
c. BuggyBread.Builder builder = new BuggyBread.Builder();
d. BuggyBread.Builder builder = new BuggyBread.Builder("element1","element2");

Ans.d. BuggyBread.Builder builder = new BuggyBread.Builder("element1","element2");

 Q18. What will be the output of following ?

public class BuggyBread {

   private int x;
   private Integer y;

   BuggyBread(int x,int y){};

   public static void main(String[] args){
      BuggyBread buggybread = new BuggyBread(1,2);
      System.out.println(buggybread.x);
      System.out.println(buggybread.y);
   }
}
Core Java
a. 0 0
b. 0 null
c. null 0
d. null null

Ans.b. 0 null

 Q19. Which of the following is true for == operator ?Core Java
a. For primitives, == checks if the variables on left and right have same data type
b. For primitives, == checks if the variables on left and right have same value
c. For Objects, == checks if the references on left and right have same data type
d. For Objects, == checks if the references on left and right have same value

Ans.b. For primitives, == checks if the variables on left and right have same value

 Q20. Which of the following is equivalent to following logic ?

Not X && Not Y
Core Java
a. x || Y
b. Not(X || Y)
c. Not(X && Y)
d. Not X && Y

Ans.b. Not(X || Y)

 Q21. Which of the following http response means the resource is not found ?Java EE
a. 500
b. 200
c. 404
d. 400

Ans.c. 404

 Q22. What is Dirty Read in Database Transactions ?Database
a. Data Read by Transaction 2 which hasn't yet updated by Transaction 1
b. Data Read by Transaction 2 which has been updated and commited by Transaction 1
c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1
d. Inability of Transaction 2 to read Data when Transaction 1 is updating.

Ans.c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1

 Q23. Which of following annotation is used to initialize objects before executing set of tests ?Junit
a. @Test
b. @Ignore
c. @After
d. @Before

Ans.d. @Before

 Q24. Which of the following is not true for static keyword ?Core Java
a. Static members are shared by all objects of the class.
b. We can override static methods.
c. Static methods operate on static variables only.
d. Static Elements are accessed using class name.

Ans.b. We can override static methods.

 Q25. What is Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
a. Feature to load the dependencies from Cache
b. Feature to load all objects and relationships in advance before they can be used
c. Feature to not load dependencies and relationship in advance and load when required
d. Feature to not load the dependencies and relationships at all

Ans.c. Feature to not load dependencies and relationship in advance and load when required

 Q26. Which of the following is not the benefit of Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
a. Laod When required provides better performance
b. Object stays lighter
c. Less number of Database calls
d. Less load on Database

Ans.c. Less number of Database calls

 Q27. The use of volatile keyword facilitates ..Core Java
a. Making Use of Cache for better Performance
b. Avoiding use of Cache
c. Making use of Backward as well as Forward Cache
d. Keeping only one copy of variable in Cache

Ans.b. Avoiding use of Cache

 Q28. Static Polymorphic in Java is achieved through .. Core Java
a. Method Overloading
b. Method Overriding
c. Variable Overloading
d. Variable Overriding

Ans.a. Method Overloading

 Q29. Which of following are serialized ?Core Java
a. static variables
b. transient variables
c. instance variables
d. method local variables

Ans.c. instance variables

 Q30. Which of the following is not true for Hibernate Cache ?Hibernate
a. First level cache is enabled by default
b. First level Cache is Session specific
c. First level cache is considered global
d. First level Cache came with Hibernate 1.0

Ans.c. First level cache is considered global

 Q31. Which of the following is not an Hibernate AnnotationHibernate
a. @Id
b. @JoinTable
c. @ManyToMany
d. @Autowired

Ans.d. @Autowired

 Q32. Which of following is not Spring MVC annotation ?Spring
a. @Autowired
b. @Controller
c. @JoinColumn
d. @Transactional

Ans.c. @JoinColumn

 Q33. In majority of the cases, the following join will give maximum number of results ?Database
a. Inner Join
b. Outer Join
c. Left Join
d. Right Join

Ans.b. Outer Join

 Q34. Which if the following is true for SQL Joins ?Database
a. Left Join and Right Join gives equal number of Results
b. Outer Join and Inner Join gives equal number of Results
c. Inner Join gives maximum number of results records
d. Inner Join gives minimum number of result records

Ans.d. Inner Join gives minimum number of result records

 Q35. Listeners are example of ..Design
a. Factory design Pattern
b. Abstract Factory Design Pattern
c. Singleton Design Pattern
d. Observer Design Pattern

Ans.d. Observer Design Pattern

 Q36. Which of the following is a configuration management tool ?Tool
a. Github
b. Jira
c. Tomcat
d. Eclipse

Ans.a. Github

 Q37. Which of following is not a configuration management tool ?Tool
a. SVN
b. Jira
c. GitHub
d. Clearcase

Ans.b. Jira

 Q38. Which of the following Design pattern has been used with Hibernate Criteria ?Hibernate
a. Filter
b. Prototype
c. Builder
d. Observer

Ans.a. Filter

 Q39. Which of following is not core interface of Hibernate ?Hibernate
a. Session
b. Transaction
c. SessionFactory
d. TransactionFactory

Ans.d. TransactionFactory

 Q40. Which of the following is not true for Prepared Statements ?Database
a. Prepared Statements provides better performance
b. Prepared Statements prevent SQL Injection attacks
c. Prepared Statements provide ORM capabilities
d. Prepared Statement provides DB side caching

Ans.c. Prepared Statements provide ORM capabilities



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: