Interview Questions and Answers for 'Private' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3348 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Private' - 17 question(s) found - Order By Newest

Very Frequently asked across all type of companies and across all levels.
  Q1. Difference between Public, Private, Default and Protected ?Core Java
Anonymous
Ans. Private - Not accessible outside object scope.

Public - Accessible from anywhere.

Default - Accessible from anywhere within same package.

Protected - Accessible from object and the sub class objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oop   access specifier   public   private   default   protected   basic interview question     Asked in 11 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q2. Can we declare interface methods as private ?
Anonymous
Ans. With Java 9 we can declare interface methods as private

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   interfaces   yes-no   private


 Q3. How can we create objects if we make the constructor private ?Core Java
Anonymous
Ans. We can do so through a static public member method or static block.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   static   constructor   static method   static block  private     Asked in 1 Companies


 Q4. Can we instantiate the object of derived class if parent constructor is protected ?Core Java
Anonymous
Ans. Yes, as protected constructor is accessible in sub class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   constructor   access specifier   protected   yes-no  private constructor


 Q5. What will happen if we make the constructor private ?Core Java
Anonymous
Ans. We can't create the objects directly by invoking new operator.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   constructor   access specifier   private     Asked in 1 Companies      basic

Try 2 Question(s) Test


 Q6. Can we declare an abstract method private ?
Anonymous
Ans. No Abstract methods can only be declared protected or public.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   abstract   oops   access specifier   private   yes-no      intermediate        rare


Frequently asked in face to face interviews.
  Q7. Write a program to print fibonacci series.Core Java

Ans. int count = 15;
int[] fibonacci = new int[count];
fibonacci[0] = 0;
fibonacci[1] = 1;
for(int x=2; x < count; x++){
fibonacci[x] = fibonacci[x-1] + fibonacci[x-2];
}

for(int x=0; x< count; x++){
System.out.print(fibonacci[x] + " ");
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay   fibonacci series     Asked in 66 Companies      basic        frequent


 Q8. Can we access private members of the parent class ? i.e Are private members of the class visible in the derived class ?Core Java2016-08-04 09:24:34

Ans. No, If both Parent and Derived are outer classes.

public class Vehicle {
private static String manufacturingDate = "2016";
}

public class Car extends Vehicle{
public static void main(String args[]){
System.out.println(manufacturingDate); // error - The field Vehicle.manufacturingDate is not visible
}
}

Yes, If derived is the inner class of Parent.

public class Vehicle {
private static String manufacturingDate = "2016";
static public class Car extends Vehicle{
public static void main(String args[]){
System.out.println(manufacturingDate); // no problem
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private members   private methods   private variables   inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   members visibility   inner classes  nexted classes      basic        frequent


 Q9. Have you ever felt the need of keeping the constructor private ?Design2016-11-15 09:40:58

Ans. Yes, When either we don't want an object to be created ( class having all static elements and hence not required ) or object to be created using a static method or static block. One such example could be a situation when we would like app to load objects at start up and we would like to restrict new object creation by any request.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private constructor  constructor


 Q10. Write a Program to print factorial of a number using recursionCore Java2017-01-29 17:47:20

Ans. public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
System.out.println(factorial(5));
}

private static int factorial(int number){
if(number == 1){
return 1;
} else {
return number * factorial(number - 1);
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     recursion     Asked in 24 Companies


 Q11. Can a constructor have a private access specifier ?Core Java2017-03-22 19:49:54

Ans. Yes, declaring a constructor private means disabling the creation of object that way using new operator.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  private constructor


 Q12. What happens to private variables during inheritance ?Core Java2017-06-07 16:35:35

Ans. Private variables are not inherited. They are simply ignored and not made part of the derived object body.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private variables  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q13. Can we declare a class private ?Core Java2017-06-07 16:40:34

Ans. We can declare an inner class as private and hence would be restricting it's access from outside. We cannot make outer class as private.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private class   inner classes  nested classes


 Q14. Why can't we declare on outer class as private ?Core Java2017-06-07 16:41:57

Ans. Making an outer class as private will make it inaccessible from anywhere and would make it useless.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private variables


 Q15. How can we hide a class in Java ?Core Java2017-06-07 16:42:57

Ans. By encapsulating it within another class and declaring it private. In such a case, it will only be accessible through parent class or parent class object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private class   private inner class  class hiding  encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  inner classes   nested classes


 Q16. Can we instantiate the object of derived class if parent constructor is private ?Core Java2017-08-14 08:37:37

Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  private constructor


 Q17. How can we create objects if we make the constructor private ?Core Java
a. We can't create objects if constructor is private
b. We can only create objects if we follow singleton pattern
c. We can only create one object
d. We can create new object through static method or static block

Ans.d. We can create new object through static method or static block



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this