Core Java - Interview Questions and Answers for 'Collection' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Core Java - Interview Questions and Answers for 'Collection' - 168 question(s) found - Order By Rating

next 30
 Q1. What is the different between collection and Stream Api ?Core Java2020-01-30 09:23:49

Ans. data under collection are actually stored in memory so that they can be retrieved when needed whereas data in streams are not stored and hence we need to construct it again when needed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collection classes  stream api  collection vs stream     Asked in 1 Companies


 Q2. How can we create an arraylist of unique values ?Core Java2020-01-17 09:28:36

Ans. We can put the value in a set to enforce uniqueness and then dum those value into an arraylist.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arraylist  design  collections


 Q3. Write a program to make an array act as a set.Core Java2020-01-10 15:48:48

 This question was recently asked at 'CVS Healthcare'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  collections set     Asked in 1 Companies


 Q4. Can we override behavior of a collection class ? How ?Core Java2019-09-12 08:54:26

Ans. Yes. We can do that.

1. We can create own own implementation class extending the collection class and then override the behavior method.

2. We can override the behavior at the time of instantiation of class as following

List<MyType> list = new ArrayList<MyType>() {
public boolean add(MyType mt) {
super.add(mt);
Collections.sort(list, comparator);
return true;
}
};

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections


 Q5. difference between ArrayList and array ?Core Java2019-02-06 11:23:55

Ans. ArrayList is a variable length collection class whereas arrays are fixed length primitive structure.

We can use generics with arraylist but not with arrays.

We can store primitive data types within arrays but can't with ArrayList. In ArrayList that needs to be converted to Wrapper objects.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arraylist  arrays  collection classes  collections      basic        frequent


 Q6. Difference between List and ArrayList ?Core Java2019-01-17 20:28:50

Ans. List is an interface whereas ArrayList is an implementation of List.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  arraylist  list vs arraylist  difference between  collections     Asked in 2 Companies      basic


 Q7. If you override hashcode to always return true, how a hash based collection will behave?Core Java2019-01-16 12:42:56

Ans. At that bucket, it will form a linked list depending on what equals method evaluates for that object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashcode  collections     Asked in 2 Companies


 Q8. What will happen if there are no collections in java ?Core Java2018-12-11 16:19:37

Ans. Collections in Java is nothing but a library implementation for data structures and algorithm. If it's not available , we might have to include some other library or provide our own implementation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections


 Q9. Isnt the use of HashTable and ConcurrentHashMap the same, i.e providing synchronized map collection ?Core Java2018-08-30 08:37:45

 This question was recently asked at 'Tata Consultancy'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     synchronized collections  hashtable  ConcurrentHashMap     Asked in 1 Companies


 Q10. Does Java SE has Immutable collections ?Core Java2018-08-09 08:54:04

Ans. Yes wef from Java 9

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 9  java9  immutable  immutability collections


 Q11. Why Concurrent Collection Classes are fail-fast in Java ?Core Java2018-07-20 18:02:59

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     concurrent collection classes   fail fast   fail-fast  collections  collection classes      expert


 Q12. What are the different ways to avoid multi Threading related problems in Java ?Core Java2018-07-20 17:58:09

Ans. Synchronization,
Concurrent classes,
Volatile keyword,
Implementing concurrent Lock interface,
Immutable classes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multithreading  threads  ways to avoid thread related problems  synchronization  volatile  concurrent collections      Intermediate


 Q13. Which memory segment is cleaned by Garbage Collection - stack or heap ?Core Java2018-07-13 12:33:48

Ans. Heap as objects are stored ink heap.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory management   stack  heap  garbage collection


 Q14. How to sort objects based on one of the field ?Core Java2018-07-04 16:23:09

Ans. Using comparable and comparator and sorted collections like TreeSet or TreeMap.

or

use stream api from java 8 onwards which internally refers to comparable and comparator through lambda expressions

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sort  sorting  comprator  comparable  treeset  treemap  sorting collections     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q15. What is the difference between TreeSet and TreeMap ?Core Java2018-06-27 09:56:39

Ans. TreeSet contains only values as elements whereas TreeMap contains Key value pairs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     reeMap  TreeSet  Collections  sorted collection     Asked in 1 Companies        rare


 Q16. What will the following code return

list.stream().collect(Collectors.groupingBy(ClassA::getElement1,
               Collectors.averagingDouble(ClassA::getElement2)));
Core Java2018-04-10 15:00:20

Ans. Map<DataType1,DataType2> where DataType1 is the data type of element1 ( returned by getelement1 method ) and DataType2 is the data type of element2 ( returned by getElement2 method )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 8  collections  java 8 streams


 Q17. What are we doing here

list.stream().collect(Collectors.groupingBy(ClassA::getElement1,
               Collectors.averagingDouble(ClassA::getelement2)));
Core Java2018-04-10 14:58:24

Ans. We are averaging elements of a collection by element1 grouped by element1

* list is the reference of collection
* element1 is the member element returned by getElement1 method of ClassA
* element2 is the member element returned by getElement2 method of ClassA

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 8  collections  java 8 streams  collectors


 Q18. What is a weak reference ?Core Java2018-04-02 19:23:15

Ans. A weak reference is a reference that gets removed on the next garbage collection cycle.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     weak reference  garbage collection     Asked in 1 Companies        rare


 Q19. Which are the thread safe / synchronized / concurrent classes in java collections ?Core Java2018-03-10 19:41:26

Ans. Stack
Properties
Vector
BlockingQueue
ConcurrentMap
ConcurrentNavigableMap

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections  concurrent classes


 Q20. Can we modify a list while iterating it ?Core Java2018-01-30 18:25:33

Ans. No,we cannot.I t will give concurrentModificationExceptin error. It can be resolved by using ConcurrentClasses like ConcurrentHashMap,CopyOnWriteArrayList,BlockingQueue etc which are fail-safe and wont give exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections  list  iterator     Asked in 1 Companies      basic


 Q21. When do you use a Vector?Core Java2018-01-22 17:32:25

 This question was recently asked at 'adobe'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     vector  collections  list     Asked in 1 Companies


 Q22. Which collection stores element in insertion order ?Core Java2018-01-10 09:48:36

Ans. LinkedList maintains the insertion order in collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 1 Companies


  Q23. What is collection framework in Java ?Core Java2017-12-27 19:17:14

Ans. The Java collections framework (JCF) is a set of classes and interfaces that implement commonly reusable collection data structures. Although referred to as a framework, it works in a manner of a library. The JCF provides both interfaces that define various collections and classes that implement them.

  Sample Code for Map

  Sample Code for HashMap

  Sample Code for Treemap

  Sample Code for set

  Sample Code for hashset

  Sample Code for treeset

  Sample Code for list

  Sample Code for arraylist

  Sample Code for linkedlist

  Sample Code for queue

  Sample Code for priorityqueue

  Sample Code for concurrenthashmap

  Sample Code for vector

  Sample Code for stack

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q24. Which objects are eligible for garbage collection ?Core Java2017-10-31 08:34:32

Ans. Objects that have lost their reference i.e. they cannot be accessed/used by the program anymore.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     garbage collection     Asked in 1 Companies      basic


 Q25. Explain what happens when insertion is performed in case of ArrayList and LinkedList.Data Structure2017-10-26 15:52:53

Ans. Array List works on Array and when we add an element in middle of the list, Array List need to update the index of all subsequent elements. I the capacity is full, it even may need to move the whole list to a new memory location . Linked List works on Double linked list algorithm and all it has to do is to adjust the address of the previous and next elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arraylist vs linkedlist  collections  list     Asked in 2 Companies


 Q26. Which of the two - Arrays or LinkedList - is a better data structure for implementing Queue ? and Why ?Data Structure2017-08-28 19:34:12

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Arraylist  linkedlist  queue  collections


 Q27. Which immutable classes have you worked with ? Can you name some immutable Collections ? How to make an immutable collection ?Core Java2017-08-28 17:11:22

Ans. string and wrapper class objects

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutability  immutable  immutability classes   immutable  immutability collections     Asked in 3 Companies


 Q28. What is a BlockingQueue ?Core Java2017-08-28 17:08:28

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     queue  blockingqueue  collections


 Q29. Which Data structure can be used for creating Queue ?Data Structure2017-08-28 17:06:49

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     queue  collections  data structure


 Q30. Can we use primitive types with Collection classes ?Core Java2017-08-24 21:36:52

Ans. No, As collection classes involve use of Generics, they cannot accept primitive types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collection classes  collections


next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: