Interview Questions and Answers - Basic Level | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Basic Level - 300 question(s) found - Order By Rating

next 30
 Q1. What are the benefits of Java over other Programming Languages ?Core Java2020-01-30 09:57:43

Ans. 1. JVM that makes it platform independent and facilitates portability.
2. Garbage Collector that protects from Memory Leaks.
3. Only usage of references and not pointer arithmetic and hence protects the application from memory issues like dangling pointers, memory leaks etc.
4. Support for OOPs that makes application development and maintenance easy.
5. Facilitates library development through use of interface / abstract classes.
6. Facilitates creation of scalable applications.
7. Huge repository of libraries and pool of people with java skill.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     benefits of java  advantages of java      basic        frequent


 Q2. difference between ArrayList and array ?Core Java2019-02-06 11:23:55

Ans. ArrayList is a variable length collection class whereas arrays are fixed length primitive structure.

We can use generics with arraylist but not with arrays.

We can store primitive data types within arrays but can't with ArrayList. In ArrayList that needs to be converted to Wrapper objects.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arraylist  arrays  collection classes  collections      basic        frequent


 Q3. What is the relationship between Base Class and Abstract Class ?Core Java2019-01-20 10:04:28

Ans. Abstract Class is a class that's only allowed to be a Base class for it's usage. It can never be instantiated on it's own.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     base class  abstract class      basic


 Q4. Difference between List and ArrayList ?Core Java2019-01-17 20:28:50

Ans. List is an interface whereas ArrayList is an implementation of List.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  arraylist  list vs arraylist  difference between  collections     Asked in 2 Companies      basic


 Q5. Can you tell me any 10 unix command you have worked with ?Unix2018-11-27 09:14:38

Ans. grep, ls, kill, vi , scp , wget,telnet, zip, unzip,mv,cp

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     unix commands     Asked in 1 Companies      basic


 Q6. Have you ever worked on migrating AWS services and databases from one account to another ?Amazon Web Services (AWS)2018-07-24 08:03:42

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     AWS Migration      Basic


 Q7. Tell something about Sleep method.Core Java2018-07-23 09:42:30

 This question was recently asked at 'IBM'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Thread  sleep  multithreading     Asked in 1 Companies      Basic


  Q8. Difference between Arrays and ArrayList ?Core Java2018-07-22 07:23:59

Ans. Both Arrays and ArrayLists are used to store elements. Elements can be either primitives or objects in case of Arrays, but only objects can be stored in Arraylist. Array is a fixed length data structure while arraylist is variable length collection class. Once created, you cannot change the size of the arrays, but arraylists can dynamically resize itself when needed.Another notable difference between Arrays and Arrayslist is that arary is part of core java programming and array list is part of collection classes

  Sample Code for arrays arraylist

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist  array vs arraylist     Asked in 7 Companies      basic        frequent


 Q9. Can we change the size of array once created ?Core Java2018-07-22 07:16:31

Ans. No. Arrays cannot resize dynamically.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  array size      Basic


 Q10. How does multi threading improve performance ?Core Java2018-07-20 17:53:33

Ans. Every process in it's timeline require different resources. Utilization of resources can be optimized when they are shared among different processes or threads. When one thread is sleeping waiting for a peripheral to complete (e.g. a disk write, or a key press from the keyboard), other threads can continue using processor time and hence would lead to better usage of resources.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multithreading  threads      basic        frequent


 Q11. Write code to create a folder if it doesn't exist.Core Java2018-07-19 20:44:45

Ans. File folder = new File(path);
      
if(!folder.exists()){
try {
folder.mkdir();
            
} catch (Exception e) {}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding  file handling      basic


  Q12. What are the types of authentication used in Web services ?Web Service2018-07-14 11:02:27

Ans. Encrypted User Name / Password
Encrypted Password within Cookie
Encrypted Tokens
IP
Client Certificates
Oauth

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  security  web service     Asked in 12 Companies      basic        frequent


 Q13. Why Java has final class ?Core Java2018-07-10 12:24:27

 This question was recently asked at 'Avis'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     final class   final keyword     Asked in 1 Companies      basic


 Q14. What is the difference between scope and access modifiers ?Core Java2018-07-09 08:00:46

Ans. Scope modifiers changes the scope of a particular element or a method. For ex - static changes the scope of that of class and not of object.

Access modifiers changes the access priviledges of a particular element or a method. For ex - private , public etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     scope modifiers   access modifiers   scope vs access modifiers     Asked in 2 Companies      basic


 Q15. What are custom annotations and How can we create one ?Core Java2018-07-07 20:44:58

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     annotations  custom annotations      basic


 Q16. How to sort objects based on one of the field ?Core Java2018-07-04 16:23:09

Ans. Using comparable and comparator and sorted collections like TreeSet or TreeMap.

or

use stream api from java 8 onwards which internally refers to comparable and comparator through lambda expressions

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sort  sorting  comprator  comparable  treeset  treemap  sorting collections     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


  Q17. Difference between == and === ?JavaScript2018-07-04 16:16:18

Ans. == compares values === is used in scripting languages for comparing two values as well as there data tpe. like in js,php.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ==  ===  == vs ===     Asked in 13 Companies      basic        frequent


  Q18. Write code to sort an array.Algorithm2018-07-04 16:15:16

Ans. https://www.geeksforgeeks.org/arrays-sort-in-java-with-examples/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  sorting     Asked in 16 Companies      basic        frequent


 Q19. How to calculate string length without using inbuilt functionCore Java2018-07-04 09:37:02

 This question was recently asked at 'Softenger'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding  design  string length     Asked in 1 Companies      basic


 Q20. Please explain with example different types of testing ?Testing2018-07-03 15:35:48

Ans. Unit Testing ( Junits )
Integration Testing ( Testing overall flow by calling the entry method or by calling the service end point )
Manual Testing ( End to End Manual User Testing, they way eventually it will be used by end users )
Automation Testing ( Machine replication of end to end testing )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve           basic        frequent


 Q21. Write a Program to print a pattern ?Core Java2018-06-30 07:34:30

 This question was recently asked at 'Real come info'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic


 Q22. Difference between static and dynamic binding ?Design2018-06-30 07:32:21

Ans. Static binding happens at the compile time whereas dynamic binding happens at runtime.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static vs dynamic binding  overriding     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q23. Suppose we make an api call using multithreading, How would you design to make sure that we have received response for all threads before exiting the main thread ?Design2018-06-27 09:55:56

Ans. We can use HashMap for tracking response status for all threads. We can wait every n second by using Thread.sleep and exit the main thread only once we have received response for all threads.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  multithreading     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q24. Which spring boot version are you working with ?

Spring Boot2018-05-12 09:01:21

 This question was recently asked at 'Western Governors University (WGU) '.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q25. What are the different delivery policies in Apache Kafka ?Apache Kafka2018-05-03 06:17:38

Ans. Exactly once , At least once , At max once

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q26. What is the use of Log4j ?Logging2018-02-07 00:21:38

 This question was recently asked at 'IBM'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic


 Q27. Explain Binary SearchAlgorithm2018-02-02 08:37:31

 This question was recently asked at 'Nagarvision'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     search  binary search     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q28. How is RDBMS different from DBMS ?Database2018-02-01 21:24:52

 This question was recently asked at 'LumenData'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  rdbms  dbms  dbms vs rdbms     Asked in 1 Companies      basic


 Q29. Can we modify a list while iterating it ?Core Java2018-01-30 18:25:33

Ans. No,we cannot.I t will give concurrentModificationExceptin error. It can be resolved by using ConcurrentClasses like ConcurrentHashMap,CopyOnWriteArrayList,BlockingQueue etc which are fail-safe and wont give exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections  list  iterator     Asked in 1 Companies      basic


 Q30. What is abstraction ?Core Java2018-01-30 09:34:29

Ans. The process of hiding the implementation details from the user and providing only functionality.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: