Core Java - Interview Questions and Answers for 'Basic' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q181. What should a class do if its extending an abstract class ?Core Java
Ans. It should either implement the abstract methods or re-declare them abstract.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class     Asked in 2 Companies      Basic        Frequent


 Q182. What are different types of variables in Java ?
Ans. 1. Function Local Variables
2. Instance Variables
3. Class variables or static variables

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     variables     Asked in 1 Companies      basic        frequent


Frequently asked to Fresh graduates.
 Q183. Write a program to implement Binary search ?Core Java
Ans. http://algs4.cs.princeton.edu/11model/BinarySearch.java.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     binary search  search     Asked in 5 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q184. Which data structure would you recommend for ordered and sorted data?Core Java
Ans. TreeSet and TreeMap are used for maintaining sorted elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ordered collections  sorted collections     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q185. What is a Database Procedure ?Database
Ans. Stored procedures are a batch of SQL statements along with programming constructs ( if else, loops etc ) and stored as a single program that can be called by different clients and hence reused.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  stored procedure     Asked in 2 Companies      basic        frequent


Very Frequently asked to fresh graduates and less experienced.
 Q186. What are the principle concepts of Object Oriented Programming ?Core Java
Ans. Abstraction Polymorphism Inheritance Encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q187. What is an IP address ?Java EE
Ans. An Internet Protocol address is a numerical label assigned to each device participating in a computer network.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ip address     Asked in 2 Companies      basic        frequent


All these acronyms JDK,JRE,JVM etc are very frequently asked.
 Q188. Difference between JDK and JRE ?Core Java
Ans. JRE or Java Runtime Environment is the Java Virtual Machine on which class files are executed. It includes borwser plugins that facilitates execution of class files in browsers.

JDK or Java Development Kit includes JRE , compiler and development tools.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDK  JRE  JDK vs JRE  Difference between     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q189. What is CRUD ?Database
Ans. CRUD stands for "Create, read, update and delete" are the basic functions of persistence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     CRUD  Persistence  Database  Database Operations     Asked in 3 Companies      Basic        frequent


 Q190. What is DTO ?
Ans. DTO is Data Transfer Object i.e Pojo which is supposed to move between different layers of software architecture for transferring information. Example could be the object passed from client in case of web service call or the object passed to Persister for Database Persistence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     DTO   Data Transfer Object      basic        frequent


 Q191. What is DAO ?
Ans. DAO is Data Access Object which is used within Persistence Layer to make Database Transaction. For example , the class holding the Database connection and CRUD methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     DAO  Data Access Object      basic        frequent


 Q192. What is multilevel inheritance ?Core Java
Ans. Multi Level Inheritance is multi level hierarchy of classes. Here is the example - http://www.buggybread.com/2015/09/java-se-class-diagram-classes-that_603.html

Class RoleList extends ArrayList which in turn extends AbstractList which in turn extends AbstractCollection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multilevel inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 3 Companies      basic

Try 1 Question(s) Test


 Q193. What is the purpose of Commit and Rollback in Databases ?Database
Ans. When a DML is executed, the changes only stays in session and still not pushed to DB Tables, Commit is used to push those changes to the Tables.

In case we realize that we don't want to commit those changes and would like to ignore them, we can use rollback.

For example - You may like that for a banking transaction you would like to update the account balance only if the debit or credit record was correctly inserted, so you may like to encapsulate both DML's - insert for transaction and update for balance in a single transaction and would only commit if both succeeds else rollback.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     databases  commit  rollback     Asked in 2 Companies      Basic


 Q194. What is a static variable in Java ?Core Java
Ans. It is a class level variable that is shared among the objects of that class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static   static variables   class level variables     Asked in 1 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q195. What are the different ways in which information can be sent to server in web service call ?Web Service
Ans. 1. As Request Param
2. As Path Param
3. Part of Payload / Body in case of PUT and POST Request

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web service   rest      basic        frequent


 Q196. Can we declare the main method as private ?Core Java
Ans. Yes, compiler won't complain but at runtime it will give an error saying "Error: Main method not found in class". Even though we can use this method as any other private method, it cannot be invocate by executing the class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method   main method visibility      basic

Try 1 Question(s) Test


 Q197. Can we access private members of the parent class ? i.e Are private members of the class visible in the derived class ?Core Java
Ans. No, If both Parent and Derived are outer classes.

public class Vehicle {
private static String manufacturingDate = "2016";
}

public class Car extends Vehicle{
public static void main(String args[]){
System.out.println(manufacturingDate); // error - The field Vehicle.manufacturingDate is not visible
}
}

Yes, If derived is the inner class of Parent.

public class Vehicle {
private static String manufacturingDate = "2016";
static public class Car extends Vehicle{
public static void main(String args[]){
System.out.println(manufacturingDate); // no problem
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private members   private methods   private variables   inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   members visibility   inner classes  nexted classes      basic        frequent


 Q198. Difference between multiple and multi level inheritance ?Core Java
Ans. Multiple Inheritance refers to the concept of a class inheriting multiple classes. Example - Class C extends Class A ,Class B. This is not allowed in Java.

Multilevel Inheritance refers to the concept of Inheritance in a chain. Example - Class B extends Class A, Class C extends Class B. This is permitted in Java.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   multiple inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   multi level inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts      Basic        frequent


 Q199. What is meant by size and index of a collection ?Core Java
Ans. As the name suggest size is the size of collection / data structure i.e number of elements or memory utilized by the collection.

Index is the position of an element in a collection or data structure.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collection  index of collection  size of collection      Basic


 Q200. What is a classpath in Java ?Core Java
Ans. Classpath is the parameter for JVM to look for java classes ( .class files ) that are to be looad by class loader

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     classpath     Asked in 1 Companies      basic


 Q201. What is the difference between = and == in Java ?Core Java
Ans. = is the assignment operator that assigns the result of the expression on the right to the variable on the left, whereas

== is the operator to check object equality to see if the reference on left and right are pointing to the same object. For primitive types, its used to check if both variables holds the same value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     =  ==  assignment operator  object equality  difference between      Basic


 Q202. How is == operator different for objects and primitive types ? Core Java
Ans. For objects or references, == operator check if the reference on left and right points to the same object.

For primitive types or variables, == operator check if the variable on left and right holds the same value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ==  object equality  operator      Basic


 Q203. Can there be a Thread without a Process ?Core Java
Ans. No.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Thread  Process     Asked in 1 Companies      Basic


Very frequently asked.
 Q204. What is the use of synchronized keyword ?Core Java
Ans. Synchronize is used to achieve mutual exclusion i.e at one time, the segment of the code, method that has been declared synchronized should be executed by single thread only and hence the lock needs to be retrieved before executing the segment and then released.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  multithreading  synchronized     Asked in 5 Companies      basic        frequent


 Q205. Why calculations in float or Double sometimes gives unpredictable results ?Core Java
Ans. Because the way float values are stored its not precise.

For example - 0.1 is actually stored as
0.1000000000000000055511151231257827021181583404541015625

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     double  float  data type      basic        frequent


 Q206. What is a web service ?Java EE
Ans. A Web service is a service offered by one system to another, for communication over web through http. XML are JSON are usually used for sending across information from one system to another.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web service     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q207. What is the difference between http and https ?Java EE
Ans. https encrypts the data using SSL whereas http sends it as plain text, So https is secure protocol whereas http is not.

Moreover https connects on port 443, while HTTP is on port 80

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     http  https  web protocols     Asked in 1 Companies        basic


  Q208. Difference between Array and ArrayList ?Core Java
Ans. <a href="http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html" rel="nofollow">http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html</a>

  Sample Code for ArrayList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q209. Difference between Error and Exception ?Core Java
Ans. An Error indicates serious problems that a reasonable application should not try to catch whereas

An Exception indicates conditions that a reasonable application might want to catch.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     error  exception handling  exceptions     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q210. Which method of String class is used to convert Boolean to String ?Core Java
Ans. toString() is an overloaded method of String class that is used to convert many data types to String, Boolean being one of them.

toString(Boolean bool)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     String  String class  Boolean     Asked in 1 Companies      Basic


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: