Core Java - Interview Questions and Answers for 'Basic' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q211. What are Collection Classes ?Core Java
Ans. Collections in java is a framework of classes that provides an abstracted data structure to store and manipulate the group of objects. Each class is unique in the way it stores , search , sort and modify the elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections  collection classes     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


  Q212. What is Maven ?Maven
Ans. Maven is a build automation tool used primarily for Java projects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven  build     Asked in 6 Companies      basic        frequent


 Q213. Which class is the root class of all Exceptions in Java ?
Ans. Throwable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q214. What is MAC Address ?Networking
Ans. A media access control address is a unique identifier assigned to network interfaces for communications at the data link layer of a network segment. MAC addresses are used as a network address for most IEEE 802 network technologies, including Ethernet and Wi-Fi.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic


  Q215. What is an exception and exception handling in Java ?Core Java
Ans. An Exception in java is the occurrence during computation that is anomalous and is not expected.

Exception handling is the mechanism which is used to handle such situations.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 18 Companies      basic        frequent


 Q216. Why main method is declared static ?Core Java
Ans. static is the keyword that makes it accessible even without creating any object and using class name only. Making it non static would like creation of object upfront before calling the method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method  static     Asked in 4 Companies      Basic


 Q217. Create a Class Bank with the methods to deposit and Withdraw ?Core Java
Ans. class Bank {
int balance;

Bank(){
balance = 0;
}

void deposit(int amount){
balance = balance amount;
}

int withdraw(int amount){
balance = balance - amount;
return balance;
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      Basic


 Q218. Which environment variables do we need to set in order to run Java programs?Core Java
Ans. PATH, CLASSPATH and JAVA_HOME

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     environment variables  path  classpath  java_home     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q219. Does importing a package imports all its sub packages too ?Core Java
Ans. No, but we can use wild card (*) to do so

For example -

import java.util.*

will import all packages with name starting with java.util

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     package   import packages     Asked in 1 Companies      basic


 Q220. What is the default value of a declared object reference ?Core Java
Ans. Null

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object reference  null     Asked in 1 Companies      basic


 Q221. Difference between shallow copy and object cloning ?Core Java
Ans. Shallow copy is one of the way for object cloning, other being deep copy.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloning  shallow copy  object cloning      basic


 Q222. Which Web and Application server is being used by your application ?Server
Ans. We are using Apache 2.3 and Tomcat 5.6

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web server  application server  server      Basic        frequent


 Q223. What is a class and object ?

or

How would you explain a fresher the concept of class and object in simple terms ?
Core Java
Ans. Class is a template using which objects are created in memory. It's kind of a mold using which objects with body / state are made.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     class  object  class vs object     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q224. What is archiving ?Process
Ans. It's the process of preserving the state of an object and then restoring it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve           basic


 Q225. Write any sorting algorithm.Algorithm
Ans. https://javasearch.buggybread.com/InterviewQuestions/questionSearch.php?searchOption=label'

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Algorithm  Sorting Algorithm     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q226. What are the different primitive data types in Java ?Core Java
Ans. boolean
byte
char
double
float
int
long
short
void

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data types  primitive data types     Asked in 1 Companies      Basic


 Q227. What are the different operators in Java ?Core Java
Ans. && - AND
|| - OR
! - LOGICAL NOT

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operators      Basic


 Q228. Write a Program to remove duplicate words from the StringCore Java
Ans.
public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
String str = "we are what we repeatedly Do excellence, then, is not an act but a haBit";
Set<String> wordSet = new LinkedHashSet(); // Using Linked Hash Set as we would like to retrieve words in the insertion order

for(String word: str.split(" ")){
wordSet.add(word);
}

for(String word: wordSet){
System.out.print(word);
System.out.print(" ");
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     String  coding  code     Asked in 1 Companies      basic


  Q229. What are the core OOPs concepts ?Core Java
Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


 Q230. What are some of the Java Naming conventions ?Core Java
Ans. 1. Class name should be a noun and should start with capital case character.

2. Interface Name should be an adjective and should start with capital case character.

3. Method and Variable names should follow lower camel case notation.

4. package name should be all lower case.

5. constant variables (static final) should be all capital case.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     naming conventions      basic


 Q231. Write program to create a linked list and perform different operations on it.Algorithm
Ans. import java.util.*;
class LinkedListSolution{
protected LinkedList list;
public LinkedListSolution(){
list = new LinkedList();
}
public Object pop() throws NoSuchElementException{
if(list.isEmpty())
throw new NoSuchElementException();
else
return list.removeFirst();
}
public void push(Object obj){
list.addFirst(obj);
}
public Object peek() throws NoSuchElementException{
if(list.isEmpty())
throw new NoSuchElementException();
else
return list.getFirst();
}
public boolean isEmpty(){
return list.isEmpty();
}
public String toString(){
return list.toString();
}
}
class TestStack{
public static void main(String args[]){
LinkedListSolution s = new LinkedListSolution();
s.push("First");
s.push("Second");
s.push("Third");
System.out.println("Top: " s.peek());
s.push("Fourth");
while(!(s.isEmpty()))
System.out.println(s.pop());
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Linkedlist  data structures  algorithm     Asked in 2 Companies      basic


 Q232. What is the precedence of operators in Java ?Core Java
Ans. http://introcs.cs.princeton.edu/java/11precedence/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operators  operator precedence      basic


 Q233. What will we get if we try to print local variable that hasn't been initialized ?Core Java
Ans. It will print the garbage value as compiler doesn't provide a default value to local variables.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     local variable  default values      basic


 Q234. What is JVM ?Core Java
Ans. JVM (Java Virtual Machine) is an abstract machine. It is a specification that provides runtime environment in which java bytecode can be executed.JVMs are available for many hardware and software platforms (i.e. JVM is platform dependent).Runtime Instance Whenever you write java command on the command prompt to run the java class, an instance of JVM is createdThe JVM performs following operation:Loads codeVerifies codeExecutes codeProvides runtime environment

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory management  jvm     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q235. What is recursion in Java ?Core Java
Ans. It's a programming technique wherein the method can call itself. The method call usually involves a different set of parameters as otherwise it would lead to an infinite loop. There is usually a termination check and statement to finally return the control out of all function calls.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      Basic


 Q236. What will happen if we don't have termination statement in recursion ?Core Java
Ans. It would result in endless function calls and hence eventually would result in stackoverflow exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     recursion  stackoverflowexception      Basic        frequent


 Q237. What is the importance of Abstract Class ?Core Java
Ans. Abstract classes provide a mechanism of interfacing ( using abstract method ) as well as code reuse through inheritance ( extending abstract class )

Comparing to concrete class they have an advantage of providing interface which a concrete class doesn't provide.

Comparing to interfaces they have an advantage of providing code reuse through inheritance which interfaces dont provide.

  Sample Code for abstract class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class  importance of abstract class      Basic        frequent


 Q238. Which of the two - compile time and run time polymorphism - requires signature of the method to be different ?Core Java
Ans. runtime polymorphism or method overriding doesn't require method name and signature to be different whereas compile time polymorphism or method overloading requires method name to be same but the signature to be different.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  overloading  overriding      basic


 Q239. Write a Program to convert a binary to number ?Core Java
Ans. int convert(int binaryInt) {
int sumValue=0;
int multiple = 1;
while(binaryInt > 0) {
binaryDigit = binaryInt;
binaryInt = binaryInt /10;
sumValue = sumValue (binaryDigit * multiple);
multiple = multiple * 2;
}

return sumValue;
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 1 Companies      basic


 Q240. What is the difference between Enumeration and Iterator ?Core Java
Ans. Enumeration can iterate only legacy collections like Vector , HashTable and Stack whereas Iterator can iterate both legacy and non legacy collections.

Enumeration is less safer than Iterator

Enumeration is fail safe whereas Iterator is fail fast

Iterator allows for removal of element while traversal whereas Enumeration doesn't have remove method.

Enumerations were introduced in Java 1 whereas Iterators were introduced with Java 2

Enumerations have methods like hasMoreElements and nextElement whereas Iterators have methods like hasNext, next and remove

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enumeration vs iterator  collections      Basic        frequent


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: