Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1501. What is the difference between bubble sort using Java and C++ ?Programming Language
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     C++ vs Java


 Q1502. What is the difference between the 'A' and "A" in Java ?Core Java
Ans. 'A' is a character whereas "A" is a String.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1503. Why is Java platform independent ?Core Java
Ans. Platform independent language means once compiled you can execute the program on any platform (OS). Java is platform independent. Because the Java compiler converts the source code to bytecode, which is Intermediate Language. Bytecode can be executed on any platform (OS) using JVM( Java Virtual Machine).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1504. What does the following code

MockitoAnnotations.initMocks(this);
Mockito
Ans. Initializes objects annotated with Mockito annotations

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     mocking  java mocking frameworks  Mockito


 Q1505. What is doCallRealMethod() method used for ?PowerMock
Ans. When we Mock an object and then make a reference to any method using mocked object reference , java never makes a call to that method and looks for mocked value to be returned or null if none specified. But If we want that to be overridden and want java to make actual method call upon using mocked object reference, this method can be used.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit  mocking  java unit testing  Mockito


 Q1506. What is the Main Advantage of the native Key Word?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     native keyword


 Q1507. What is strictfp Modifier?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     strictfp


 Q1508. Explain briefly about Queue Interface ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     queue


 Q1509. How do you convert List to Array ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1510. Can a double value be cast to a byte ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1511. what is volatile and atomicCore Java
Ans. When you declare a member/variable as volatile, you are forcing threads to read values from main memory instead of thread memory.

When you declare as atomic, the read and update/write operations are performed as a single unit. A lock is acquired during atomic operation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q1512. How many read and write operations are provided at the same time by ConcurrentHashMaps ?Core Java
Ans. ConcurrentHashMaps provide unlimited read operation fro multi threaded environment. For write operation only one thread can change value for particular segment of map.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ConcurrentHashMap     Asked in 1 Companies


 Q1513. in the following class:
class A {
void methoda(Object o) {
Sysout("Object");
}

void methoda(String s) {
Sysout("String");
}

public static void main(String []args) {
A a = new A();
a.methoda(null);
}
}

what will be printed?
Core Java
Ans. String

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Code  Coding  method overloading     Asked in 1 Companies


 Q1514. Explain servlet lifecycleJava EE
Ans. Init -> service -> destroy.

Out of these, init and destroy are called once per servlet whereas service is called every time when a request is made to the servlet.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     servlet     Asked in 6 Companies


 Q1515. Can we create object in static block ?Core Java
 This question was recently asked at 'DXC Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1516. What are the different ways to create objects in Java ?Core Java
Ans. 1. Using new operator
3. Using Class.forName or Reflection
4. Using clone
5. Using Deserialization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1517. What will happen if there are no enums in Java ?Core Java
Ans. Enums in Java is a facility to have objects upfront and use them as constants. Even if such a facility is not available , a workaround could be achieved.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enum


 Q1518. What will happen if there are no collections in java ?Core Java
Ans. Collections in Java is nothing but a library implementation for data structures and algorithm. If it's not available , we might have to include some other library or provide our own implementation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections


 Q1519. What is input Stream ?Core Java
 This question was recently asked at 'SQUAD Infotech'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     stream  inout output  inour stream     Asked in 1 Companies


 Q1520. Can we serialize objects with only private variables in Java ?Core Java
Ans. It depends on how we are serializing. The Serialization API doesn't worry about private variables and convert it into binary representation.

If we are using a library to map it to JSON / XML using XML Mappers, it may create trouble.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serialization


 Q1521. Difference between "extend" and "implement" in java?Core Java
 This question was recently asked at 'VM Ware'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1522. Difference between String constant and String non-constant pools?Core Java
 This question was recently asked at 'VMWare'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1523. If you override hashcode to always return true, how a hash based collection will behave?Core Java
Ans. At that bucket, it will form a linked list depending on what equals method evaluates for that object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashcode  collections     Asked in 2 Companies


 Q1524. Difference between List and ArrayList ?Core Java
Ans. List is an interface whereas ArrayList is an implementation of List.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  arraylist  list vs arraylist  difference between  collections     Asked in 2 Companies      basic


 Q1525. Explain difference between web-based application and Core Java Application ?Java
 This question was recently asked at 'Tripod'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1526. What is a base class ? Is Abstract class and Base class the same thing ?Core Java
Ans. Base Class is a relative term. For example - Class Vehicle is a Base class of Class Car. Even though Base class is derived in this case , there is no restriction on instantiation of Vehicle class.

Abstract Class is a class that is meant only to be a Base Class and not allowed to be instantiated.

Abstract Class is a Base Class that isn't allowed to be instantiated and is only meant for carrying definition to derived class and help participate in runtime polymorphism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1527. What is the relationship between Base Class and Abstract Class ?Core Java
Ans. Abstract Class is a class that's only allowed to be a Base class for it's usage. It can never be instantiated on it's own.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     base class  abstract class      basic


 Q1528. Can an abstract class be a derived class ?Core Java
Ans. Yes, an abstract class can extend another class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class


 Q1529. Can a method return more than one value at a time in Java ?Core Java
Ans. object / native type returned can only be one but an object can comprise of a array , collection or a group of different value types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java methods


 Q1530. What is the default size of list ? How it is growable ?Core Java
Ans. Default size is 10.
Regard how size will increase.

Inside add() method there is one method called ensureCapacity() which will check list has enough size available.

This ensureCapacity() method if found size of list need to increase then it will call grow() method which will create new list of extra size and copy existing list data to new one and return.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  default size of list     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: