Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q131. Can we have a final argument in a method ? What is the use of that if we do so ?Core Java
 This question was recently asked at 'Webster Bank'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q132. why is "".equals(str); safer than str.equals("")?Core Java
Ans. str.equals("") this statement will throw NullPointerException if str is null where as "".equals(str) works fine even if str is null

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     equals method     Asked in 1 Companies


 Q133. Write a method that would solve two problems at the same time ?Core Java
Ans. We can return value for one problem solving or computation and set the value for other in some member element.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q134. Can a constructor be declared static ? Why ?Core Java
Ans. No.

When we declare a method static, it means that "this belongs to class as whole and not particular instance". The whole purpose of constructor is to initialize a object and hence there is no sense having static constructor.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  static  static constructor     Asked in 1 Companies


 Q135. Can constructors be final ?Core Java
Ans. No. They are never inherited and therefore are not subject to hiding or overriding.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  final  final constructor     Asked in 1 Companies


 Q136. Have you ever worked on continuations in Java ?Core Java
 This question was recently asked at 'Overstock.com'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q137. What is the use of this keyword in javascript ?Javascript
Ans. This keyword refers to the current instance of the class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q138. What are inline functions ? Do we have inline functions in Java ?Core Java
Ans. Inline functions , just like C++ Macros is an optimized technique used by compiler to reduce the execution time. If the function is working on pre identified values ( which aren't resolved at runtime ), the function can execute the method and evaluate the outcome at compile time only instead of making a function call at runtime.

In Java, the optimizations are usually done at the runtime or JVM level. At runtime, the JVM perform some analysis to determine which methods to inline. Java compiler would never inline any method and there is no way in java for the developer to explicitly define inlining of methods as it's take intrinsically care of during runtime only.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inline functions  inline methods


 Q139. What is the default size of list ? How it is growable ?Core Java
Ans. Default size is 10.
Regard how size will increase.

Inside add() method there is one method called ensureCapacity() which will check list has enough size available.

This ensureCapacity() method if found size of list need to increase then it will call grow() method which will create new list of extra size and copy existing list data to new one and return.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  default size of list     Asked in 1 Companies


 Q140. Can a method return more than one value at a time in Java ?Core Java
Ans. object / native type returned can only be one but an object can comprise of a array , collection or a group of different value types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java methods


 Q141. Difference between Base Class, Derived Class , Abstract Class and Concrete Class ?Core Java
Ans. Base Class is a relative term used to signify the Parent class in Parent - Child or Base - derived relationship.

Derived Class is a relative term used to signify the Child class in Parent - Child or Base - derived relationship.

Abstract Class is a class that is not allowed to be instantiated and hence can serve only a base class for it's usage.

Concrete Class is the class which is supposed to be instantiated and hence provide definition for all implementing interface methods and extending abstract methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Base Class   Derived Class    Abstract Class   Concrete Class


 Q142. Can an abstract class be a derived class ?Core Java
Ans. Yes, an abstract class can extend another class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class


 Q143. What is the relationship between Base Class and Abstract Class ?Core Java
Ans. Abstract Class is a class that's only allowed to be a Base class for it's usage. It can never be instantiated on it's own.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     base class  abstract class      basic


 Q144. What is a base class ? Is Abstract class and Base class the same thing ?Core Java
Ans. Base Class is a relative term. For example - Class Vehicle is a Base class of Class Car. Even though Base class is derived in this case , there is no restriction on instantiation of Vehicle class.

Abstract Class is a class that is meant only to be a Base Class and not allowed to be instantiated.

Abstract Class is a Base Class that isn't allowed to be instantiated and is only meant for carrying definition to derived class and help participate in runtime polymorphism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q145. What are the biggest challenges for Java technology in the coming years?Core Java
Ans. JVM - With Cloud and Serverless, this could be a hurdle for it to be preferred technology.

Confusion between OOP and Functional Programming.

Slower speed of innovation due to wider adoption.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q146. Explain difference between web-based application and Core Java Application ?Java
 This question was recently asked at 'Tripod'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q147. Difference between List and ArrayList ?Core Java
Ans. List is an interface whereas ArrayList is an implementation of List.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     list  arraylist  list vs arraylist  difference between  collections     Asked in 2 Companies      basic


 Q148. If you override hashcode to always return true, how a hash based collection will behave?Core Java
Ans. At that bucket, it will form a linked list depending on what equals method evaluates for that object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashcode  collections     Asked in 2 Companies


 Q149. Difference between String constant and String non-constant pools?Core Java
 This question was recently asked at 'VMWare'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q150. Difference between "extend" and "implement" in java?Core Java
 This question was recently asked at 'VM Ware'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q151. Can we serialize objects with only private variables in Java ?Core Java
Ans. It depends on how we are serializing. The Serialization API doesn't worry about private variables and convert it into binary representation.

If we are using a library to map it to JSON / XML using XML Mappers, it may create trouble.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serialization


 Q152. What is input Stream ?Core Java
 This question was recently asked at 'SQUAD Infotech'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     stream  inout output  inour stream     Asked in 1 Companies


 Q153. What will happen if there are no collections in java ?Core Java
Ans. Collections in Java is nothing but a library implementation for data structures and algorithm. If it's not available , we might have to include some other library or provide our own implementation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections


 Q154. What will happen if there are no enums in Java ?Core Java
Ans. Enums in Java is a facility to have objects upfront and use them as constants. Even if such a facility is not available , a workaround could be achieved.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enum


 Q155. What will happen if there are no interfaces in Java ?Core Java
Ans. Abstract classes can take care of that to a certain extent. Though they are little heavier than Interfaces but An abstract class with all abstract methods and no instance variables will be able to help with everything that currently an interface does.

The only problem is that a class can only extend one class whereas it can implements multiple interfaces and that is the reason Interfaces were introduced in Java, i.e to get over the problem of multiple inheritance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     interfaces      expert


 Q156. What are the different ways to create objects in Java ?Core Java
Ans. 1. Using new operator
3. Using Class.forName or Reflection
4. Using clone
5. Using Deserialization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q157. Can we create object in static block ?Core Java
 This question was recently asked at 'DXC Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q158. Explain servlet lifecycleJava EE
Ans. Init -> service -> destroy.

Out of these, init and destroy are called once per servlet whereas service is called every time when a request is made to the servlet.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     servlet     Asked in 6 Companies


 Q159. in the following class:
class A {
void methoda(Object o) {
Sysout("Object");
}

void methoda(String s) {
Sysout("String");
}

public static void main(String []args) {
A a = new A();
a.methoda(null);
}
}

what will be printed?
Core Java
Ans. String

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Code  Coding  method overloading     Asked in 1 Companies


 Q160. How many read and write operations are provided at the same time by ConcurrentHashMaps ?Core Java
Ans. ConcurrentHashMaps provide unlimited read operation fro multi threaded environment. For write operation only one thread can change value for particular segment of map.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ConcurrentHashMap     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: