Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q161. what is volatile and atomicCore Java
Ans. When you declare a member/variable as volatile, you are forcing threads to read values from main memory instead of thread memory.

When you declare as atomic, the read and update/write operations are performed as a single unit. A lock is acquired during atomic operation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q162. serialization and deserialization of singleton classCore Java
Ans. The problem with serialized singleton class is that whenever we deserialize it, it will create a new instance of the class. To overcome this scenario all we need to do is to provide the implementation of readResolve() method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     singleton  serialization     Asked in 1 Companies


 Q163. Can a double value be cast to a byte ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q164. How do you convert List to Array ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q165. Explain briefly about Queue Interface ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     queue


 Q166. What is strictfp Modifier?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     strictfp


 Q167. What is the Main Advantage of the native Key Word?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     native keyword


 Q168. What is doCallRealMethod() method used for ?PowerMock
Ans. When we Mock an object and then make a reference to any method using mocked object reference , java never makes a call to that method and looks for mocked value to be returned or null if none specified. But If we want that to be overridden and want java to make actual method call upon using mocked object reference, this method can be used.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit  mocking  java unit testing  Mockito


 Q169. What does the following code

MockitoAnnotations.initMocks(this);
Mockito
Ans. Initializes objects annotated with Mockito annotations

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     mocking  java mocking frameworks  Mockito


 Q170. Why is Java platform independent ?Core Java
Ans. Platform independent language means once compiled you can execute the program on any platform (OS). Java is platform independent. Because the Java compiler converts the source code to bytecode, which is Intermediate Language. Bytecode can be executed on any platform (OS) using JVM( Java Virtual Machine).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q171. What is the difference between the 'A' and "A" in Java ?Core Java
Ans. 'A' is a character whereas "A" is a String.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q172. What is the difference between bubble sort using Java and C++ ?Programming Language
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     C++ vs Java


 Q173. Does Hashtable in Java use stack operation ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q174. Differences between class not found exception and noclassdef found error ?Core Java
Ans. ClassNotFoundException is an exception that occurs when we try to load a class at run time using Class.forName() or loadClass() methods and mentioned classes are not found in the classpath.

NoClassDefFoundError is an error that occurs when a particular class is present at compile time, but was missing at run time.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  ClassNotFoundException  NoClassDefFoundError     Asked in 1 Companies


 Q175. Define CollectionCore Java
 This question was recently asked at 'Amber Road'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q176. What is type script ? What are the advantages of typescript ? How is it different than javascript ?TypeScript
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Typescript vs Javascript


 Q177. What is the use of final String when Strings are immutable ?Core Java
 This question was recently asked at 'Cyient'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string     Asked in 1 Companies


 Q178. How can we check class file format in java ?Core Java
 This question was recently asked at 'Jagan Institute of Management Studies (JIMS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q179. Why string pool concept has been introduced in string ?Core Java
Ans. Memory Sharing and Optimal memory utilization.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     String Pool     Asked in 1 Companies


 Q180. What will the following code print upon executing main method of Main class

public class BaseClass {

BaseClass(){
this(2);
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}

BaseClass(int i){
System.out.println("Hello I am in Base Class int argument Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Hello I am in Base Class int argument Constructor
Hello I am in Base Class Constructor
Hello I am in Derived Class Constructor

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q181. What will the following code print upon executing main method of Main class

public class BaseClass {

BaseClass(){
this(2);
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}

BaseClass(int i){
System.out.println("Hello I am in Base Class int argument Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
super(1);
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Hello I am in Base Class int argument Constructor
Hello I am in Base Class Constructor
Hello I am in Derived Class Constructor

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q182. Why line 4 in this code gives error saying "Cannot be referenced from a static context" ?

public class OuterClass {

public static void main(String[] args){
InnerClass innerClass = new InnerClass();
}

class InnerClass {

}
}
Core Java
Ans. InnerClass is a non static inner class and hence can only be instantiated using instance of the outer class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inner class


 Q183. What will the following code print upon executing main method of Main class ?

public class BaseClass {
BaseClass(int x){
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
super(1);
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Hello I am in Base Class Constructor
Hello I am in Derived Class Constructor

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q184. What will the following code print upon executing main method of Main class ?

public class BaseClass {
BaseClass(int x){
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Compilation error as there is no default constructor available in BaseClass.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q185. What will the following code print upon executing main method of Main class ?

public class BaseClass {
BaseClass(){
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");

super();
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}

Core Java
Ans. There will be compilation error within constructor of Derived Class as "super must be the first statement in constructor body".

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q186. What will the following print upon executing main method of Main class ?

public class BaseClass {
BaseClass(){
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
DerivedClass(){
System.out.println("Hello I am in Derived Class Constructor");
}
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Hello I am in Base Class Constructor
Hello I am in Derived Class Constructor

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q187. Will it print the message in Base Class constructor if we execute main method of Main class ? why ?

public class BaseClass {
BaseClass(){
System.out.println("Hello I am in Base Class Constructor");
}
}

public class DerivedClass extends BaseClass{
}

public class Main {

public static void main(String[] args) {
    DerivedClass derivedClass = new DerivedClass();
}
}
Core Java
Ans. Yes.

When the Derived class constructor is initialized , a no argument super will be called intrinsically.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


 Q188. Isnt the use of HashTable and ConcurrentHashMap the same, i.e providing synchronized map collection ?Core Java
Ans. Both provide the thread safety but the actual difference come when talk about performance. CHM gives best performance when no of writer threads are less in number.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     synchronized collections  hashtable  ConcurrentHashMap     Asked in 1 Companies


 Q189. Can we use try within catch block ?Core Java
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q190. Is java fully platform independent ?Core Java
Ans. yes, Java is a class-based and object-oriented programming language. It is a platform-independent language i.e. the compiled code can be run on any java supporting platform. It runs on the logic of “Write once, run anywhere”.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: