Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q191. Can you write immutable class without final?Core Java
Ans. By making the constructor private

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q192. Does Java SE has Immutable collections ?Core Java
Ans. Yes wef from Java 9

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 9  java9  immutable  immutability collections


 Q193. Where to use interface and abstract class ?Core Java
 This question was recently asked at 'Exterro,Equator Business Solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q194. What are basic functions of OOPS ?Core Java
 This question was recently asked at 'Zillious'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q195. Write a java program to find the maximum profit in day tradingCore Java
 This question was recently asked at 'Capital One'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q196. What is the biggest Design problem in Java ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q197. What is TypeCasting ?Core Java
Ans. Assigning a value of one type to a variable of another type is known as Type Casting.

Example :

int x = 10;
byte y = (byte)x;

In Java, type casting is classified into two types, Widening Casting(Implicit) widening-type-conversion and Narrowing Casting (Explicitly done) narrowing-type-conversion.

Widening or Automatic type converion - Automatic Type casting take place when,the two types are compatible and the target type is larger than the source type

Example :

public class Test {
public static void main(String[] args) {
int i = 100;
long l = i; //no explicit type casting required
float f = l;//no explicit type casting required
System.out.println("Int value " i);
System.out.println("Long value " l);
System.out.println("Float value " f);
}
}

Narrowing or Explicit type conversion - When you are assigning a larger type value to a variable of smaller type, then you need to perform explicit type casting.

Example :

public class Test{
public static void main(String[] args) {
double d = 100.04;
long l = (long)d; //explicit type casting required
int i = (int)l;//explicit type casting required
System.out.println("Double value " d);
System.out.println("Long value " l);
System.out.println("Int value " i);
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     typecasting  type casting     Asked in 23 Companies


 Q198. Why doesn't this code give compile time error when we are clearly trying to add an integer element to an array of Strings

Object[] strArray = new String[2];
strArray[0] = 5;
Core Java
Ans. Because the reference is of Object Array and the resolution of what it holds is identified at the runtime.

String[] strArray = new String[2];
strArray[0] = 5;

would have given the compile time array as the reference is of String array.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays


 Q199. Will this give compile time error ?

Object[] strArray = new String[2];
strArray[0] = 5;
Core Java
Ans. No. But It will throw ArrayStoreException at runtime.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ArrayStoreException  arrays


 Q200. What is the problem with this code

String[] strArray = new String[2];
strArray[0] = 5;
Core Java
Ans. We are trying to add an integer element to an array of String. Will give compile time error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays


 Q201. If arrays cannot be resized , Why is this code valid

String[] strArray = new String[2];
strArray = new String[5];
Core Java
Ans. We are not resizing the first array here but assigning the reference strArray to a new Array with size 5.

So after line 2, We have 2 arrays in memory, one with size 2 and other with size 5 with strArray referring to second array with size 5.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


 Q202. Is this code valid

String[] strArray = new String[2];
strArray.length = 5;
Core Java
Ans. It will give compile time error saying "The final field array.length cannot be assigned"

Arrays once initialized cannot be resized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


 Q203. Is this array initialization correct ? If Yes, What will be the size of array ?

String[] strArray = new String[3]{"Buggy","Bread"};
Core Java
Ans. No. It will result in error saying "Cannot define dimension expressions when an array initializer is provided"

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


 Q204. Is this array initialization correct ? If Yes, What will be the size of array ?

String[] strArray = new String[]{"Buggy","Bread"};
Core Java
Ans. Yes, size of the array will be 2.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


 Q205. Is this array declaration correct ? If not , Why ?

String[] strArray = new String[];
Core Java
Ans. No, We haven't specified the size of array to be initialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


 Q206. Which memory segment holds the byte code ?Core Java
Ans. Code Segment

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Memory Management  Code Memory Segment  Code Segment Memory  Code Segment


 Q207. What is meant by "unreachable code" ? Can you write a code segment explaining this ?Core Java
Ans. Unreachable code is a code segment that can never be executed in any case. For example -

int x = 5;
return;
System.out.println(x);

In this code , 2nd line will return the control out of the method and hence 3rd line will never get executed and hence is unreachable code. This will be caught at compile time only.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     unreachable code


 Q208. Can we call a static method using reference currently pointing to null.Core Java
Ans. yes, we can.
exa: public class Java{
public static void main(String... args) {
JAva j= null;
j.greeting(); // call with null reference
}
public static void greeting() {
System.out.println("Hello World");
}
} // output: Hello World

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static methods   static     Asked in 1 Companies


 Q209. How to run jar file using command promptCore Java
 This question was recently asked at 'CIGNEX Datamatics'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jar  running jar using command line  cron entry   setting java app as cron     Asked in 1 Companies


 Q210. Diff between Runtime.getRunTime().gc() and System.gc()Core Java
 This question was recently asked at 'CIGNEX Datamatics'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q211. Tell something about Sleep method.Core Java
 This question was recently asked at 'IBM'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Thread  sleep  multithreading     Asked in 1 Companies      Basic


 Q212. Which Java version supports Interface Default methods ?Core Java
Ans. Java 1.8 or Java 8

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     default methods   interface default methods   java 8  java 8 features


 Q213. Are Arrays a data structure or a collection class ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q214. Why Arrays are considered as data structures whereas ArrayList isn't ? Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q215. Difference between static and dynamic memory allocation ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q216. How is it possible to use concat on string objects in Java, based on the fact that string is immutable?Core Java
Ans. It's possible because internally java first reserves the memory for the new concatenated string and then copy that over. So after concatenation, there are 2 strings in memory, the original one and the concatenated one and then the reference is moved to the concatenated string.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q217. How do you implement 'state and behavior' of object in Java program?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q218. Can we make array volatile in Java ?Core Java
Ans. Yes, you can make an array (both primitive and reference type array e.g. an int array and String array) volatile in Java but only changes to reference pointing to an array will be visible to all threads, not the whole array

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  volatile


 Q219. Can we have 3 dimensional arrays in Java ?Core Java
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays


 Q220. Can we declare an array without assigning the size of an array? Core Java
Ans. No, It will throw compile time error saying "must provide either dimension expressions or an array initializer"

Alternatively we can provide array initializer like

String[] strArray = new String[]{"Buggy","Bread"};

which will initialize it to size 2 with values as "Buggy" and "Bread"


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  array initialization


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: