Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q461. What are annotations and what are it's advantages ?Core Java
 This question was recently asked at 'Tata Consultancy (TCS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q462. How ConcurrentHashMap provides better performance compared to HashTable ?Core Java
Ans. ConcurrentHashMap uses multiple buckets to store Data and hence avoid read locks which facilitates better performance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ashTabl      expert        rare


 Q463. What is the use of Object class ?Core Java
Ans. 1. Default definition for some of the methods , like equals, hashcode etc that gets carried to all objects even if you don't define anything. But that default definition is kind of like assigning 0 to integer, it just provide a safe state , nothing much for comparison.

2. Places where you have no idea about what object you may receive and just want to perform out of 8 basic methods of object class, something like printing their string representation ( defined by their toString method ), or equality ( using their equals method )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object class


 Q464. How is LinkedList collection class internally implemented ? Is it a Linked List or Doubly Linked List ? Core Java
 This question was recently asked at 'Ancestry'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     linkedlist  internal implementation of linkedlist     Asked in 1 Companies


 Q465. What are the benefits of immutability or Immutable classes ?Core Java
Ans. Immutable objects are thread-safe so you will not have any synchronization issues.Immutable objects are good for Map keys and Set elements, since these typically do not change once created.Immutability makes it easier to write, use and reason about the code (class invariant is established once and then unchanged)Immutability makes it easier to parallelize your program as there are no conflicts among objects.The internal state of your program will be consistent even if you have exceptions.References to immutable objects can be cached as they are not going to change.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability classes   benefits of immutable  immutability classes     Asked in 1 Companies


 Q466. Which immutable classes have you worked with ? Can you name some immutable Collections ? How to make an immutable collection ?Core Java
Ans. string and wrapper class objects

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutability  immutable  immutability classes   immutable  immutability collections     Asked in 3 Companies


 Q467. What is a BlockingQueue ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     queue  blockingqueue  collections


 Q468. Do we have sorted collection for List ?Core Java
Ans. Not in java.util

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q469. How can we ensure thread safety in static method ?Core Java
Ans. By using synchronized static method or synchronized block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  synchronization  static methods     Asked in 2 Companies      intermediate


 Q470. Do we have Integer constant pool of primitive int or Integer objects ? Core Java
Ans. It's of Integer objects and not primitive int.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     integer constant pool


 Q471. Is immutability an advantage with Wrapper classes over primitive types ? Core Java
Ans. There is no concept of de referencing with primitive types and hence they are implicitly immutable. Having wrapper classes as mutable offers disadvantages compared to primitive types. Wrapper classes being immutable offer similar advantage as primitive types.It actually overshadows the disadvantage wrapper class could have if they are immutable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability classes  wrapper classes


 Q472. What is the difference between uninitialized values for primitive types and Wrapper classes ? Core Java
Ans. When we create reference for primitive type, it's memory is allocated. So even if we don't assign any value to it, the default value is initialized.

int x; // default value 0 initialized

But for object references, it's different as references hold nothing till an object is assigned.

Object obj; // contains null

So all primitive types when declared , contains their respective default values on the basis of their type whereas all wrapper class References contains null irrespective of their types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q473. Can we use primitive types with Collection classes ?Core Java
Ans. No, As collection classes involve use of Generics, they cannot accept primitive types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collection classes  collections


 Q474. What are the benefits of using Wrapper classes over primitive types ?Core Java
Ans. With Collection classes , we cannot use primitive types. Moreover for any class using generic types, we cannot use primitive types.

They add more functionality by means of additional methods.

As their reference can be null , they offer consistent check for uninitialized state.

They facilitate caching and reuse by means of constant Pools.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     wrapper classes  benefits of wrapper classes over primitives


 Q475. Write a Program to print fibonacci series using recursion.Core Java
Ans. public class FibonacciUsingRecursion {
   public static void main(String[] args) throws IOException{
      getNextFibanocci(1,1);
   }
   
   static int getNextFibanocci(int a,int b){
      if(a+b >= 100){
         return 0;
      } else {
         System.out.println(a+b);
         getNextFibanocci(b,a+b);
      }
      
      return 0;
   }
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     fibonacci  recursion


 Q476. Why can we have a static inner class but not a static Top level class in Java ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static class  inner classes   nested classes      Expert        rare


 Q477. Why do we use Thread Class as well as Runnable Interface for creating threads in Java ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Threads  Thread class  runnable interface


 Q478. What are the advantage of Abstract classes over interfaces with respect to Java 7 ? and What changed in Java 8 to help facilitate that in Java 8 ?Core Java
Ans. Abstract Classes provide default implementations of methods that are inherited by the classes that extend them, which was not the case for Interfaces. This changed in Java 8, where default implementations are provided for methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract classes  interfaces  default method     Asked in 1 Companies      expert


 Q479. What is the difference between stream and parallel stream ?Core Java
Ans. streams are used for sequential processing of data and parallel streams are used for parallel processing of data (only if the underlying processor is multicore).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     stream vs parallel stream  stream  parallel stream     Asked in 1 Companies


 Q480. Given a collection of Employee objects, how can we get the customers with name starting with 'A' using lambda expression.Core Java
Ans. List emp = Arrays.asList("American", "Indian", "Finn");
emp.stream().filter(em -> em.startsWith("A")).forEach(System.out.println);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java8  java 8  lambda     Asked in 1 Companies


 Q481. If a Map needs to be accessed simultaneously by multiple threads, which collection class should be used ? Core Java
Ans. ConcurrentHashMap

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     map  concurrenthashmap  multithreading


 Q482. Can we have a sub enum within an enum ?Core Java
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enum  enum within enum


 Q483. Can an enum extend another enum ?Core Java
Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enum


 Q484. Can we instantiate the object of derived class if parent constructor is private ?Core Java
Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  private constructor


 Q485. What features would you like to see in Java 10 ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java10  java 10


 Q486. In case of generic class declared like following , What can T hold

class MyClass<T>{
T element;
}
Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     generics


 Q487. Which of the two - iteration or recursion - is slower ?Core Java
Ans. Any function call is slower than the code in the same method as Java has to maintain stack of meta and function call information. So recursion is slower.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     iteration  recursion  iteration vs recursion


 Q488. In the following code, which text will get printed immediately after Hello

for(int countx=0;countx<10;count++){
System.out.println("World");
for(int countx=0;countx<10;count++){
System.out.println("Friend");
for(int countx=0;countx<10;count++){
System.out.println("Hello");
break;
}
System.out.println("Buddy");
}
}
Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     break statement


 Q489. What do we mean by a Data Type ?Core Java
Ans. if you have similar type of data or objects or entities, then we can give them a type with unique name. And this name will be our Data type.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data type


 Q490. Why shouldn't we use string concatenation extensively or in a loop ?Core Java
Ans. Because String being an immutable object creates a new object upon each concatenation cycle. If there is any such need , we should use String Builder whose objects are mutable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string  string immutable  immutability  for loop  control statements  loop statement     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: