Interview Questions and Answers for 'Java' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
  Q431. What is collection framework in Java ?Core Java
Ans. The Java collections framework (JCF) is a set of classes and interfaces that implement commonly reusable collection data structures. Although referred to as a framework, it works in a manner of a library. The JCF provides both interfaces that define various collections and classes that implement them.

  Sample Code for Map

  Sample Code for HashMap

  Sample Code for Treemap

  Sample Code for set

  Sample Code for hashset

  Sample Code for treeset

  Sample Code for list

  Sample Code for arraylist

  Sample Code for linkedlist

  Sample Code for queue

  Sample Code for priorityqueue

  Sample Code for concurrenthashmap

  Sample Code for vector

  Sample Code for stack

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q432. What is Method overloading ?Core Java
 This question was recently asked at 'jspiders'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q433. Explain JVM architecture.Core Java
Ans. https://dzone.com/articles/jvm-architecture-explained

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q434. Create a custom hashmap using synchronization.Core Java
 This question was recently asked at 'Deutsche Bank'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashmap  coding     Asked in 1 Companies      advanced


 Q435. What are different methods to get the permanent gen space of running application?Core Java
 This question was recently asked at 'Apcolite'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  memory management     Asked in 1 Companies      advanced


 Q436. How do you check memory leak in Java?Core Java
Ans. You need to capture heap dump when it's in the healthy state. Start your application. Let it take real traffic for 10 minutes. At this point, capture heap dump. Heap Dump is basically the snapshot of your memory. It contains all objects that are residing in the memory, values stored in those objects, inbound

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory leaks  heap dump     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q437. what is fail fast and Fail Safe in collections?Core Java
Ans. Iterators in java are used to iterate over the Collection objects.

Fail-Fast iterators immediately throw ConcurrentModificationException if there is any addition, removal or updation of any element.

Fail-Safe iterators don't throw any exception if a collection is structurally modified while iterating over it. This is because, they operate on the clone of the collection and not on the original collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ail fast   fail saf     Asked in 9 Companies      intermediate


Frequently asked in Genpact.
 Q438. What is object cloning ?Core Java
Ans. Its is the process of creating exact copy of an object being cloned. In Object class one native method called clone() is there which is meant for Shallow Cloning of Object. Shallow cloning means bitwise copy of an object.In case of primitive data type it will create an exact copy of primitive values as well as variables but if the object contains any reference of an object then it will not copy the referenced object rather it will create the copy of reference variable and assigned it to the old object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloning     Asked in 3 Companies      basic        frequent


  Q439. Explain OOps concepts.Core Java
Ans. There are four main OOP concepts in Java. These are:

Abstraction. Abstraction means using simple things to represent complexity. We all know how to turn the TV on, but we don?t need to know how it works in order to enjoy it. In Java, abstraction means simple things like objects, classes, and variables represent more complex underlying code and data. This is important because it lets avoid repeating the same work multiple times.

Encapsulation. This is the practice of keeping fields within a class private, then providing access to them via public methods. It?s a protective barrier that keeps the data and code safe within the class itself. This way, we can re-use objects like code components or variables without allowing open access to the data system-wide.

Inheritance. This is a special feature of Object Oriented Programming in Java. It lets programmers create new classes that share some of the attributes of existing classes. This lets us build on previous work without reinventing the wheel.

Polymorphism. This Java OOP concept lets programmers use the same word to mean different things in different contexts. One form of polymorphism in Java is method overloading. That?s when different meanings are implied by the code itself. The other form is method overriding. That?s when the different meanings are implied by the values of the supplied variables. See more on this below.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 16 Companies      basic        frequent


 Q440. how does abstraction help your application ?Core Java
 This question was recently asked at 'Intel'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstraction  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic


 Q441. Difference between Class Path and Build Path ?Core Java
Ans. The build path is used for building your application. It contains all of your source files and all Java libraries that are required to compile the application.

The classpath is used for executing the application. This includes all java classes and libraries that are needed to run the java application.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q442. Difference between JVM, JRE and JDK ?Core Java
Ans. JDK(Java Development kit) = Development Kit comprising of JVM , library and development tools for developers

JRE (Java Run time Environment) - Comprise of JVM and set of libraries

JVM(Java Virtual Machine) = Interpreter which reads the .class file line by line.

When we install JDK, JRE also get installed so we can write,compile and excute our code. Used by developer. Without JDK we can only execute the program using JRE.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  jre  jdk  jvm vs jre vs jdk     Asked in 4 Companies


 Q443. Which objects are eligible for garbage collection ?Core Java
Ans. Objects that have lost their reference i.e. they cannot be accessed/used by the program anymore.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     garbage collection     Asked in 1 Companies      basic


 Q444. How can i split a linked list in two parts in java 8?Core Java
Ans. This can be done using a Spliterator.

LinkedList list = Arrays.asList("names","numbs","birds","animals");
Spliterator split1 = list.Spliterator();
Spliterator split2 = split1.Spliterator();

Now, the LinkedList is split into split1 and split2.
use split2 first then split1 to check the output.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 8  parallel stream  spliterator     Asked in 1 Companies


 Q445. Difference between Scriptlet and JSTL.Javascript
 This question was recently asked at 'Hexaware'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q446. What are falsy attributes in javascript ?Javascript
Ans. A falsy value is something which evaluates to FALSE, for instance when checking a variable. There are only six falsey values in JavaScript: undefined, null, NaN, 0, "" (empty string), and false of course.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q447. What is the default data type of Serialized methods?'Core Java
 This question was recently asked at 'Intime Tec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q448. Why cant we start an identifier with a number in Java?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q449. Which java features makes java different from other languages ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q450. What is mutable in Java ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q451. what are different pointer operators used ?Core Java
 This question was recently asked at 'Huawei Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q452. Write a method it will return reverse of the string(with out using reverse method of String or StringBuffer)Core Java
Ans. String s1 = "akhilesh";
char[] ch = s1.toCharArray();
for (int i = ch.length-1 ; i >=0 ; i--) {
System.out.print(ch[i]);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q453. What is the default data type of state variables in Clonable interface and Serializable interface ?Core Java
Ans. Cloneable and Serializable are Marker Interfaces, So these are empty interfaces with no variables.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloneable  serializable  static variables     Asked in 1 Companies


 Q454. Write a method that takes an integer and verifies if the number is power of 10.Core Java
Ans. public static boolean isPowerOfTen(long input) {

if (input % 10 != 0 || input == 0) {
return false;
}

if (input == 10) {
return true;
}

return isPowerOfTen(input/10);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     check if number is power of 10 in java     Asked in 1 Companies


 Q455. A Kid can go up 1, 2 or 3 stairs in one step. Write a method that takes number of steps in a stair will print all possible ways he can take.

For example , printAllCombinations(3) should print

111
12
21
3

Similarly , printAllCombinations(4) should print

1111
121
13
211
22
31
4
Core Java
Ans. public static String findStep(int n) {
if (n == 1 || n == 0)
return 1;
else if (n == 2)
return 2;
else
return findStep(n - 3) + findStep(n - 2) + findStep(n - 1);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding     Asked in 1 Companies


 Q456. What is a double ended queue?Core Java
 This question was recently asked at 'newGen'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q457. Can we override wait() or notify() ?Core Java
Ans. No, because these are final.

public final void wait() throws InterruptedException

public final void notify()

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     wait  notify     Asked in 1 Companies


 Q458. How much by default filling ratio in HashMap ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q459. How to convert array to list in Java ?Core Java
Ans. We can use Arrays.asList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q460. Suppose we have a string "Java is object oriented language" and we have to reverse every alternate word in string. How would we do that using Java program.Core Java
 This question was recently asked at 'datalake solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string manipulation  code  coding     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: