Interview Questions and Answers for 'Technologie' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q91. Which immutable classes have you worked with ? Can you name some immutable Collections ? How to make an immutable collection ?Core Java
Ans. string and wrapper class objects

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutability  immutable  immutability classes   immutable  immutability collections     Asked in 3 Companies


 Q92. What is the difference between Singleton and Prototype Bean scope in Spring ?Spring
Ans. Prototype scope - A new object is created each time it is injected/looked up. It will use new SomeClass() each time.

Singleton scope - It is the default scope. The same object is returned each time it is injected/looked up. Here it will instantiate one instance of SomeClass and then return it each time.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Spring beans  singleton bean scope  prototype bean scope     Asked in 1 Companies


 Q93. Explain Generics in Java ?Core Java
Ans. Generics are a facility of generic programming that were added to the Java programming language in 2004 within J2SE5.0. They allow "a type or method to operate on objects of various types while providing compile-time type safety.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     generics     Asked in 7 Companies


 Q94. Write code to find second largest number in an array of integers.Core Java
Ans. int arr[]={1,3,5,6,4,8,9,2,10};
Arrays.sort();
System.out.println(arr[arr.length-1]);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding  find in array     Asked in 1 Companies


 Q95. Write a Program to find age by birth date ?Core Java
Ans. LocalDate today = LocalDate.now();
LocalDate birthday = LocalDate.of(1960, Month.JANUARY, 1);
Period p = Period.between(birthday, today); //Now access the values as below
System.out.println(period.getDays());
System.out.println(period.getMonths());
System.out.println(period.getYears());

  Sample Code for LocalDate

  Sample Code for Period

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding  code  date  LocalDate  Period     Asked in 1 Companies


 Q96. Difference between constructor and setter injection ?Spring
Ans. 1. In Setter Injection, partial injection of dependencies can possible, means if we have 3 dependencies like int, string, long, then its not necessary to inject all values if we use setter injection. If you are not inject it will takes default values for those primitives1. In constructor injection, partial injection of dependencies cannot possible, because for calling constructor we must pass all the arguments right, if not so we may get error

2. Setter Injection will overrides the constructor injection value, provided if we write setter and constructor injection for the same property [i already told regarding this, hope you remember ] But, constructor injection cannot overrides the setter injected values

3. If we have more dependencies for example 15 to 20 are there in our bean class then, in this case setter injection is not recommended as we need to write almost 20 setters right, bean length will increase. In this case, Constructor injection is highly recommended, as we can inject all the dependencies with in 3 to 4 lines [i mean, by calling one constructor]

4. Setter injection makes bean class object as mutable [We can change ] .Constructor injection makes bean class object as immutable [We cannot change ]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  dependency injection   inversion of control     Asked in 3 Companies


  Q97. Explain OOPs

or

Explain OOPs Principles

or

Explain OOPs Concepts

or

Explain OOPs features

or

Tell me something about OOPs
Core Java
Ans. OOPs or Object Oriented Programming is a Programming model which is organized around Objects instead of processes. Instead of a process calling series of processes, this model stresses on communication between objects. Objects that all self sustained, provide security by encapsulating it's members and providing abstracted interfaces over the functions it performs. OOP's facilitate the following features

1. Inheritance for Code Reuse
2. Abstraction for modularity, maintenance and agility
3. Encapsulation for security and protection
4. Polymorphism for flexibility and interfacing

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features     Asked in 260 Companies      basic        frequent


 Q98. What is Amazon EC2 ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. Amazon Elastic Compute Cloud or EC2 provides scalable computing capacity in the AWS cloud. It can be used to create Virtual Environments , storage and configure. EC2 enables to upgrade or downgrade infrastructure according to the rules defined ( with fluctuation in latency, traffic etc )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  Elastic Compute Cloud  Amazon Elastic Compute Cloud     Asked in 2 Companies


 Q99. Where does database stored procedures gets stored ?Database
 This question was recently asked at 'iNautix Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q100. Is synchronized a keyword , modifier, identifier? what is it ?Core Java
Ans. synchronized is a keyword and a modifier. The synchronized keyword is used to indicate that a method can be accessed exclusively by one thread at a time.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     synchronization  synchronized  modifier  identifier     Asked in 2 Companies


 Q101. What is the use of constructors in Java ?Core Java
Ans. Constructors are used to initialize the state of an object. If there are no constructor , objects won't have any initialized state and hence it's elements may contain garbage values. If the memory were used as is, the behavior of the object would also be unpredictable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor     Asked in 5 Companies


 Q102. Find the third last element in a linked list ?Data Structure
Ans. First Find the number of nodes in the linked list and take it as n.then find the data at n-3 element.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     linkedlist     Asked in 1 Companies


 Q103. Write a program for 0 and cross games? Core Java
 This question was recently asked at 'Compro Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code.coding.0 and cross game     Asked in 1 Companies


 Q104. Write a Program to merge two sorted arrays ?Data Structure
Ans. We can merge two sorted array by using quick sort algorithm

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  merge sorted arrays     Asked in 2 Companies


 Q105. Why do we need Garbage collection ?Core Java
Ans. Garbage collection mechanism frees up the memory that is no longer needed. In languages like C / C++ the deallocation needs to be done explicitly by the programmer and hence any leniency may result in memory leak. Garbage collection in java ensures that all unused memory is reclaimed and hence there are no memory leaks.Moreover it relieves the programmer from the hassle of carefully releasing all memory.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Garbage Collection  memory management     Asked in 2 Companies


 Q106. Given 2 jars of 5 ltr and 3 ltr, how will you get 4 ltrs in one of those jars ?Puzzle
Ans. Number 1 -

Fill the 5 litre can from the tap

Empty the 5 litre can into the 3 litre can leaving 2 litres in the 5 litre can.

Pour away the contents of the 3 litre can.Fill the 3 litre can with the 2 litres from the 5 litre can leaving 2 litres in the 3 litre can.

Fill the 5 litre can from the tap.Fill the remaining 1 litre space in the 3 litre can from the 5 litre can.Leaving 4 litres in the 5 litre can.

Number 2 -

Fill the 3 litre can from the tap.Empty the contents of the 3 litre can into the 5 litre can.

Fill the 3 litre can from the tap.Empty the contents of the 3 litre can into the 5 litre can leaving the 5 litre can full and 1 litre in the 3 litre can.

Pour away the contents of the 5 litre can. Pour the 1 litre from the 3 litre can into the 5 litre can.

Fill the 3 litre can from the tap. Empty the contents of the 3 litre can into the 5 litre can leaving 4 litres in the 5 litre can.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q107. How do threads share information ?Core Java
Ans. Through common memory area.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads     Asked in 1 Companies


 Q108. Write program to create a linked list and perform different operations on it.Algorithm
Ans. import java.util.*;
class LinkedListSolution{
protected LinkedList list;
public LinkedListSolution(){
list = new LinkedList();
}
public Object pop() throws NoSuchElementException{
if(list.isEmpty())
throw new NoSuchElementException();
else
return list.removeFirst();
}
public void push(Object obj){
list.addFirst(obj);
}
public Object peek() throws NoSuchElementException{
if(list.isEmpty())
throw new NoSuchElementException();
else
return list.getFirst();
}
public boolean isEmpty(){
return list.isEmpty();
}
public String toString(){
return list.toString();
}
}
class TestStack{
public static void main(String args[]){
LinkedListSolution s = new LinkedListSolution();
s.push("First");
s.push("Second");
s.push("Third");
System.out.println("Top: " s.peek());
s.push("Fourth");
while(!(s.isEmpty()))
System.out.println(s.pop());
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Linkedlist  data structures  algorithm     Asked in 2 Companies      basic


 Q109. How Marker interfaces works internally ?Core Java
 This question was recently asked at 'GGK Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     marker interfaces  interfaces     Asked in 1 Companies      expert        rare


 Q110. What is an execution engine within JVM ?Core Java
Ans. Execution engine contains interpreter and JIT compiler, which covert byte code into machine code.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  execution engine  compiler     Asked in 1 Companies


 Q111. What is Amazon S3 ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. Amazon Simple Storage Service or S3 is object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws  amazon s3  aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3     Asked in 12 Companies


  Q112. What are the core OOPs concepts ?Core Java
Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


Frequently asked Spring interview question.
 Q113. What are the components of Spring framework ?Spring
Ans. Core: [Core, Bean, Context, Expression Language]

Web: [Web, Portlet, Servlet, etc]

Data Access [JMS, JDBC, etc]

AOP, Aspect

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  spring framework components     Asked in 12 Companies


 Q114. What is a Webdriver ?Testing
Ans. Selenium WebDriver is a tool for automating web application testing.It helps in replicating the manual tester behavior like keyboard entry, mouse events etc and then matching the output against the expected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     selenium  webdriver     Asked in 37 Companies


 Q115. Write a Program to print factorial of a number using recursionCore Java
Ans. public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
System.out.println(factorial(5));
}

private static int factorial(int number){
if(number == 1){
return 1;
} else {
return number * factorial(number - 1);
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     recursion     Asked in 25 Companies


 Q116. Write a Program to print duplicate words in a StringCore Java
Ans. public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
String str = "we are what we repeatedly Do excellence, then, is not an act but a haBit";
Set<String> words = new HashSet();
for(String word:str.split(" ")){
if(words.contains(word)){
System.out.println(word);
} else {
words.add(word);
}
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q117. What are the different primitive data types in Java ?Core Java
Ans. boolean
byte
char
double
float
int
long
short
void

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data types  primitive data types     Asked in 1 Companies      Basic


 Q118. Write a Program / Code showing Inheritance and overriddingCore Java
Ans. class A {
public void test() {
System.out.println("Class A Test");
}
}

class B extends A {
public void test() {
System.out.println("Class B Test");
}

public static void main(String[] args){
A a = new B();
a.test(); // will print Class B Test
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q119. Write Code showing InheritanceCore Java
Ans. class A {
public void test() {
System.out.println("Class A Test");
}
}

class B extends A {
public void test() {
System.out.println("Class B Test");
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q120. Write a Program to print count of each character in a String.Core Java
Ans. public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
Map<Character, Integer> countMap = new HashMap();
String str = "hello world";
for (char character : str.toCharArray()) {
if (countMap.containsKey(character)) {
countMap.put(character, countMap.get(character) + 1);
} else {
countMap.put(character, 1);
}
}
System.out.println(countMap);
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     String  Code  Coding  Character     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: