Interview Questions and Answers for 'Technologie' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
 Q121. How and Why Strings are interned in Java ?Core Java
Ans. String class has a public method intern() that returns a canonical representation for the string object. String class privately maintains a pool of strings, where String literals are automatically interned.

these are automatically interned so as to have efficient String comparison using == operator instead of equals which is usually slower.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string  string pool  string intern     Asked in 1 Companies


  Q122. What is the difference between authentication and authorization ?Authentication
Ans. Authentication is the process of verifying the identity and credentials of the user to authenticate him into the system.

whereas

Authorization is the process by which access to a segment , method or resource is determined.

Authorization is usually a step next to authentication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  authorization  authentication vs authorization     Asked in 9 Companies      basic        frequent


Usually asked to entry level software developers.
  Q123. Write a program to swap two variables without using thirdCore Java
Ans. public static void main(String[] args) {
   int num1 = 1;   
   int num2 = 2;
   num1 = num1^num2;
   num2 = num1^num2;
   num1 = num1^num2;
   System.out.print("num1 = " + num1 +", num2 = "+num2);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 37 Companies      basic        frequent


 Q124. Who invokes a thread's run method ?Core Java
Ans. After a thread is started using a call to start method, JVM invokes the thread’s run method when the thread is initially executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  thread run method     Asked in 1 Companies


 Q125. Is exit a keyword in Java ?Core Java
Ans. No exit is a method to exit execution of a program.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exit  keywords  exit a program     Asked in 1 Companies


 Q126. Is delete a keyword in Java ?Core Java
Ans. No, delete is not a keyword in Java. Destruction of objects is taken care by Java Garbage Collection mechanism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     delete  keywords     Asked in 1 Companies


 Q127. How does Java handle integer overflows and underflows?Core Java
Ans. It uses those low order bytes of the result that can fit into the size of the type allowed by the operation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     integer  data types     Asked in 1 Companies        rare


 Q128. What are the different ways to handle an exception ?Core Java
Ans. 1. Wrap the desired code in try block followed by a catch / finally to catch the exception

2. Declare the throws clause with exceptions that the code is expected to throw as an indication to the calling method to take care of it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 4 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q129. Is there a way to know size of an object in Java ?Core Java
Ans. No, Java doesn't have a sizeOf operator. In C / C++ , its required to determine how much memory allocation is required which is not the case with Java. Java handles memory allocation and deallocation intrinsically.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sizeOf  size of object  sizeOf operator     Asked in 1 Companies        rare


 Q130. Can we declare static variables as transient ?Core Java
Ans. It's weird that compiler doesn't complain if we declare transient with static variable because it makes no sense. At least a warning message saying "transient is useless in this situation" would have helped with code cleaning.

Static variables are never serialized and transient is an indication that the specified variable shouldn't be serialized so its kind of double enforcement not to serialize.

It could be that as it makes no different to the variable behavior and hence using both keywords with a variable are permitted.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static  transient  serialization     Asked in 1 Companies      expert        rare

Try 1 Question(s) Test


 Q131. Which elements of a class are ignored during serialization ?Core Java
Ans. 1. Objects are serialized and not classes and hence Static variables are ignored.

2. Transient is an explicit declaration to ignore the variable during serialization and hence transient instance variables are ignored too.

3. Base class instance variables if the base class hasn't been declared serializable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serialization     Asked in 1 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q132. What is the default value of a declared object reference ?Core Java
Ans. Null

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object reference  null     Asked in 1 Companies      basic


 Q133. Is it a good practice to use Asterick(*) in import statement to load multiple packages with single import statement ?Core Java
Ans. No, we should be lean in loading only packages which are required. Loading packages which are not being used result in memory overheads.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     import  import packages     Asked in 1 Companies


 Q134. Does importing a package imports all its sub packages too ?Core Java
Ans. No, but we can use wild card (*) to do so

For example -

import java.util.*

will import all packages with name starting with java.util

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     package   import packages     Asked in 1 Companies      basic


 Q135. Can we have multiple main methods in a single class ?Core Java
Ans. We can overload the main method by specifying different argument types. For example -

2 main methods with different arguments is perfectly legal

public static void main();
public static void main(String[] args);

The following are not legal as compiler will complain of duplicate methods

public static void main(String[] args);
public static void main(String[] args);

Even The following are not legal as we cannot overload on return types

public static String main(String[] args);
public static void main(String[] args);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method     Asked in 2 Companies


 Q136. Can an application have multiple main methods within different classes ? If yes, How will the app decide which one to be executed ?Core Java
Ans. Yes we can have a main method with string[] argument in every class of an application. When we execute an app we specify the starting point i.e the class that will get the control first and hence main method of that class gets executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method     Asked in 3 Companies


 Q137. Which environment variables do we need to set in order to run Java programs?Core Java
Ans. PATH, CLASSPATH and JAVA_HOME

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     environment variables  path  classpath  java_home     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q138. Scale yourself on Java on the scale of 1 to 10General
Ans. [Open Ended Answer]

The objective of the question is to check how efficient one is in the language so that appropriate level questions are asked. Don't tell too high number if you are being interviewed for a junior or mid level position as the interviewer may throw advance level questions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 17 Companies


Very frequently asked. Usually asked in this format or as difference with interfaces / concrete classes.
  Q139. What is an abstract class ?Core Java
Ans. Abstract class is the class that is not supposed to be instantiated. The purpose of the class to only have extension to the derived class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class     Asked in 6 Companies      basic        frequent


Frequently asked in Cognizant ( Based on 2 feedback )
  Q140. What are Inner , Outer , Left and Right Joins in SQL ?Database
Ans. Inner join is the intersection of two tables on the condition defined by the where clause i.e will get records from both tables matched by a column.

Outer join is the union of two tables i.e will get all records from both tables and will put null in the columns where related records are not present.

Left Outer join is the left union of two tables i.e all records from the table on the left and values from the right table for related records else null for the columns from right table.

Right Outer join is the right union of two tables i.e all records from the table on the right and values from the left table for related records else null for the columns from left table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  inner join  outer join  right join  left join     Asked in 24 Companies      basic        frequent


  Q141. What is an exception and exception handling in Java ?Core Java
Ans. An Exception in java is the occurrence during computation that is anomalous and is not expected.

Exception handling is the mechanism which is used to handle such situations.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 18 Companies      basic        frequent


  Q142. What is database Normalization ?Database
Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     normalization  database     Asked in 35 Companies      intermediate        frequent


  Q143. Why java doesn't support multiple Inheritance ?

or

Explain Java Diamond Problem.
Core Java
Ans. class A {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

class B {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

Suppose if Java allows multiple inheritance like this,

class C extends A, B {
}

A and B test() methods are inheriting to C class.

So which test() method C class will take? As A & B class test() methods are different , So here we would Facing Ambiguity.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multiple inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  diamond problem     Asked in 20 Companies      basic        frequent


 Q144. Which class is the root class of all Exceptions in Java ?
Ans. Throwable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q145. Does java supports operator overloading ?Core Java
Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operator overloading     Asked in 1 Companies      basic


  Q146. What is Maven ?Maven
Ans. Maven is a build automation tool used primarily for Java projects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven  build     Asked in 6 Companies      basic        frequent


 Q147. Write a Program to print the positive and negative numbers separetlyCore Java
Ans. int[] arr = {1,-1,2,-3,3,-4,4,5,6,-5,-6,-7,-8,8,9,-9};
List positiveNumbers = new ArrayList<>();
List negativeNumbers = new ArrayList<>();
for(int i = 0; i < arr.length(); i ){
if(I < 0){
negativeNumbers.add(i);
} else {
positiveNumbers.add(i);
}
}

System.out.println("Positive Numbers:" + positiveNumbers);
System.out.println("Negative Numbers:" + negativeNumbers);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  program  coding     Asked in 1 Companies


 Q148. What are Collection Classes ?Core Java
Ans. Collections in java is a framework of classes that provides an abstracted data structure to store and manipulate the group of objects. Each class is unique in the way it stores , search , sort and modify the elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections  collection classes     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q149. What are fields that gets displayed when you execute "Top" command and briefly explain each field ?Unix
Ans. PID - process identification number is an identification number that is automatically assigned to each process when it is created

USER - User Name

PR - PR is the process actual priority

NI is the nice value, which is a user-space concept.

VIRT -Virtual Image (kb). The total amount of virtual memory used by the task.

RES - Resident size (kb). The non-swapped physical memory a task has used.

SHR - Shared Mem size (kb). The amount of shared memory used by a task.

S - Process Status. The status of the task which can be one of:

D = uninterruptible sleep
R = running
S = sleeping
T = traced or stopped
Z = zombie

%CPU - % CPU usage

%MEM - % MEM Usage

TIME - Total CPU time the task has used since it started.

COMMAND - Command which was used to execute the process

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     top command  unix command     Asked in 1 Companies


 Q150. Write a unix command to find top 10 files by size ?Unix
Ans. du -a /var | sort -n -r | head -n 10

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     unix command     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: