Core Java - Interview Questions and Answers for 'Exceptions' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2424 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Core Java - Interview Questions and Answers for 'Exceptions' - 77 question(s) found - Order By Newest

next 40
 Q1. What are the ways to avoid LazyInitializationException ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1. Set lazy=false in the hibernate config file.

2. Set @Basic(fetch=FetchType.EAGER) at the mapping.

3. Make sure that we are accessing the dependent objects before closing the session.

4. Force initialization using Hibernate.initialize

5. Using Fetch Join in HQL.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   lazy loading hibernate   lazy initialization hibernate   lazyinitializationexception   architecture     Squelch  Overstock.com

Try 2 Question(s) Test


 Q2. What things should be kept in mind while creating your own exceptions in Java?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. All exceptions must be a child of Throwable.

If you want to write a checked exception that is automatically enforced by the Handle or Declare Rule, you need to extend the Exception class.

You want to write a runtime exception, you need to extend the RuntimeException class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   user defined exceptions   throwable   architecture   library development   technical architect   technical lead


 Q3. Explain java.lang.OutOfMemoryError ?Core Java
Anonymous
Ans. This Error is thrown when the Java Virtual Machine cannot allocate an object because it is out of memory, and no more memory could be made available by the garbage collector.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   jvm   outofmemoryerror     Virtusa


 Q4. How compiler handles the exceptions in overriding ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1)The overriding methods can throw any runtime Exception , here in the case of runtime exception overriding method (subclass method) should not worry about exception being thrown by superclass method.

2)If superclass method does not throw any exception then while overriding, the subclass method can not throw any new checked exception but it can throw any runtime exception

3) Different exceptions in java follow some hierarchy tree(inheritance). In this case , if superclass method throws any checked exception , then while overriding the method in subclass we can not throw any new checked exception or any checked exception which are higher in hierarchy than the exception thrown in superclass method

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   overriding   exceptions   inheritence   inheritance   oops


Very Frequently asked.
 Q5. Explain throw, throws , try and catch in Java ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. throw is used to re throw an exception.

throws is used to declare that the method throws the respective exceptions.

try block is used to identify if the respective block has thrown any exception.

catch is used to catch the exception that has been thrown by the respective try block.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exception handling   throw   throws   try   catch     Vidram Solutions  Cognizant (CTS)      basic        frequent


 Q6. Name few Java Exceptions ?Core Java
Anonymous
Ans. IndexOutofBoundException ,
NoClassDefFoundException ,
OutOfMemoryException ,
IllegalArgumentException,
NullPointerException,
IllegalStateException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   exceptions   basic interview question      basic        frequent


 Q7. How can we make sure that a code segment gets executed even in case of uncatched exceptions ?
Anonymous
Ans. By putting it within finally.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   exceptions   finally   uncatched exceptions      basic        frequent


 Q8. Is it necessary that each try block to be followed by catch block ? Core Java
Anonymous
Ans. It should be followed by either catch or finally block.

  Sample Code for Retry in case of exception

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally  Oracle OCA Test     Accenture  Cognizant (CTS)      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q9. What is exception propogation ?Core Java
Anonymous
Ans. Passing the exception object to the calling method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   throw



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. When do you get ClassCastException?
Anonymous
Ans. As we only downcast class in the hierarchy, The ClassCastException is thrown to indicate that code has attempted to cast an object to a subclass of which it is not an instance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   class casting   classcastexception   exception   error      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q11. Can we have try and catch blocks within finally ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   finally   try   catch   yesno


 Q12. Which of the following exception is thrown when we try to access element which is beyond the size ?

a. NullPointerException
b. ArrayIndexOutOfBoundException
c. ArithmeticException
d. ParseException
Anonymous
Ans. ArrayIndexOutOfBoundException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   error handling


 Q13. Checked exception needs to be ...

a. Caught
b. Method needs to declare that it throws these exception
c. Either A or B
d. Both A and B
Anonymous
Ans. Either A or B

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions


 Q14. What will happen if we don't have termination statement in recursion ?
Manoj
Ans. Function call allocates a stackframe in stack. Every stackframe will use some memory to store local variables, parameters and to remember return address. Without terminating condition stackframes will keep consuming memory from stack and eventually program will result in stackoverflow error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     recursion   break statement  break  stackoverflow exception  stackoverflow  memory management  memory  exceptions


Frequently asked.
 Q15. When does the finally block gets executed ?Core Java2016-10-31 09:29:10

Ans. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     finally  exception handling  exceptions     Verilogue  Model N  CA Technologies  Mindteck      basic        frequent


 Q16. Is it ok to use optional everywhere just to get over nullpointerexception ?Core Java2017-05-23 08:16:28

Ans. Optional is to be used for arguments / atrributes which are indeed optional i.e the request should continue even if they aren't provided. It should not be used for mandatory attributes or arguments as we would like application to shout out ( with error message / exception trace ) to signify a problem.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     optional  nullpointerexception  java8  java 8     Itech


Frequently asked at HCL Technologies ( Based on 3 feedback )
  Q17. Difference between Checked and Unchecked exceptions ?Core Java
Anonymous
Ans. Checked exceptions are the exceptions for which compiler throws an errors if they are not checked whereas unchecked exceptions are caught during run time only and hence can't be checked.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions   unchecked exceptions   exception handling   basic interview question     Verilogue  F5 Network  Pegasystems  PegaSystems  SAP  Ciber  Conde Nast  Pramati Technologies  IBM  JP Morgan  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Cognizant (CTS)  Cogent Infotech  MarketAxess  defense group  NETS INTERNATIONAL  Accenture  Integra Micro  ColdLight Solutions  Endeavor  Deloitte  Infosys      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q18. How does a try statement determine which catch clause should be used to handle an exception?Core Java
Anonymous
Ans. When an exception is thrown within the body of a try statement, the catch clauses of the try statement are examined in the order in which they appear. The first catch clause that is capable of handling the exception is executed. The remaining catch clauses are ignored.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch      basic        frequent


 Q19. Give an Example of checked and unchecked exception ?Core Java
Anonymous
Ans. ClassNotFoundException is checked exception whereas NoClassDefFoundError is a unchecked exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions   unchecked exceptions   exception handling     SAP  JP Morgan



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q20. Can finally block be used without catch ?Core Java
Anonymous
Ans. Yes but should follow "try" block then.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally   yes-no

Try 1 Question(s) Test


 Q21. How would you go about debugging a NullPointerException?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Open ended Questions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   open questions   exceptions


 Q22. Difference between throw and throws ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. throw is used to explicitly throw an exception especially custom exceptions, whereas throws is used to declare that the method can throw an exception.

We cannot throw multiple exceptions using throw statement but we can declare that a method can throw multiple exceptions using throws and comma separator.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   throw   throws   difference between   basic interview question      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q23. What are the sub classes of Exception class?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The Exception class has two main subclasses : IOException class and RuntimeException Class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception class   ioexception   runtimeexception


 Q24. How finally used under Exception Handling?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The finally keyword is used to create a block of code that follows a try block. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   finally   basic interview question     Oracle Engineering Group

Try 1 Question(s) Test


 Q25. Can try statements be nested?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   try   yes no      basic


 Q26. Will finally be called always if all code has been kept in try block ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally   system   system.exit


 Q27. what will be the output ?

class Animal {
public void eat() throws Exception {
}
}

class Dog2 extends Animal {
public void eat(){}
public static void main(){
Animal an = new Dog2();
an.eat();
}
}
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Compile Time Error: Unhandled exception type Exception

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   code   coding   overridding   late binding   exception handling   abstract class   abstract methods


 Q28. Can finally block throw an exception ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   finally   yes-no


 Q29. Which exception should be handled in the following code ?

File file = new File("../file.txt");
FileWriter fileWriter = new FileWriter(file);
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. IOException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   io   file   fileio   coding   code   exception   ioexception  file handling



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q30. Which exceptions should be handled with the following code ?

FileOutputStream fileOutputStream = new FileOutputStream(new File("newFile.txt"));
Admin
info@buggybread.com
Ans. FileNotFoundException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   io   file   fileio   coding   code   scjp   ocjp   filenotfoundexception   fileoutputstream  file handling


 Q31. What is the problem with this code ?

class BuggyBread1 {

private BuggyBread2 buggybread2;

public static void main(String[] args){
try {
BuggyBread1 buggybread1 = new BuggyBread1();
ObjectOutputStream objectOutputStream = new ObjectOutputStream(new FileOutputStream(new File("newFile.txt")));
objectOutputStream.writeObject(buggybread1);
} catch (Exception e) {
e.printStackTrace();
}
}
}
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Though we are trying to serialize BuggyBread1 object but we haven't declared the class to implement Serializable.

This will throw java.io.NotSerializableException upon execution.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   io   file   fileio   coding   code   serialization   notserializableexception   exception   file handling


 Q32. Will this code run fine if BuggyBread2 doesn't implement Serializable interface ?

class BuggyBread1 implements Serializable{
private BuggyBread2 buggybread2 = new BuggyBread2();

public static void main(String[] args){
try {
BuggyBread1 buggybread1 = new BuggyBread1();
ObjectOutputStream objectOutputStream = new ObjectOutputStream(new FileOutputStream(new File("newFile.txt")));
objectOutputStream.writeObject(buggybread1);
} catch (Exception e) {
e.printStackTrace();
}
}
}
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. No, It will throw java.io.NotSerializableException.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   io   file   fileio   coding   code   serialization   notserializableexception   exception   file handling


 Q33. When does an application throw NullPointerException ?Core Java
admin
info@buggybread.com
Ans. When it tries to access an object element or method using reference which is actually null.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     exceptions   npe   nullpointerexception     EverBank Financial      basic        frequent


 Q34. How can we protect an application from throwing a NullPointerException ?
admin
info@buggybread.com
Ans. By having Null Checks.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     exceptions   npe   nullpointerexception   null checks      basic        frequent


 Q35. What will the following code do ?

String dateStr = "2011 11 19";
DateFormat dateFormat = new SimpleDateFormat("yyyy-MM-dd");
Date date = dateFormat.parse(dateStr);
System.out.println(date);

admin
info@buggybread.com
Ans. It will throw the ParseException as the date format doesn't abide with the format of the specified date.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     date   utility classes   dateformat   exception   parseexception


 Q36. Tell me something about AssertionError ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. AssertionError is actually a fatal fault or a bug in the program. We may not like to continue program , request or thread execution if this error occurs as this condition is the assumption to continue further execution.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   error   exceptions   exception handling   assertion error   assertionerror


 Q37. What is CopyOnWriteArrayList ?
Admin
info@buggybread.com
Ans. Its a type of ArrayList in which all Write operations , i.e add and set are performed by creating a new copy. This array never changes during the lifetime of the iterator, so it never throws ConcurrentModificationException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   list   arraylist   copyonwritearraylist   ConcurrentModificationException     Roposo


 Q38. What are the advantages and disadvantages of CopyOnWriteArrayList ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. This collections class has been implemented in such a manner that it can never throw ConcurrentModificationException. As it performs update and write operations by creating a new copy of ArrayList, It's slower compared to ArrayList.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   list   arraylist   copyonwritearraylist   advantages-disadvantages   ConcurrentModificationException     Cognizant (CTS)  Engine Singapore  Credit Agricole  Roposo      Expert


 Q39. What is ConcurrentModificationException ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. This is the exception that is thrown when we try to modify the non concurrent collection class while iterating through it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   concurrentmodificationexception   exception  concurrency     Calypso Technology  Deloitte  IRIS Software      intermediate



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q40. What is ArrayIndexOutOfBoundException ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Exception thrown by the application is we try to access an element using an index which is not within the range of array i.e lower than 0 or greater than the size of the array.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   arrayindexoutofboundexception     Deloitte


next 40


Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: