Interview Questions and Answers for 'Mindtree' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3306 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Mindtree


   




Interview Questions and Answers for 'Mindtree' - 22 question(s) found - Order By Newest

  Q1. What is a Lambda Expression ? What's its use ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Its an anonymous method without any declaration.

Lambda Expression are useful to write shorthand Code and hence saves the effort of writing lengthy Code.

It promotes Developer productivity, Better Readable and Reliable code.

  Sample Code for lambda

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   lambda expression   architecture     Asked in 57 Companies      expert        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked question in companies using Hibernate.
  Q2. What is Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. It's a feature to lazily initialize dependencies , relationship and associations from the Database. Any related references marked as @OneToMany or @ManyToMany are loaded lazily i.e when they are accessed and not when the parent is loaded.

  Sample Code for Lazy Initialization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   lazy loading hibernate   lazy initialization hibernate   architecture     Asked in 77 Companies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q3. What is the difference between ArrayList and LinkedList ?Core Java
admin
info@buggybread.com
Ans. Underlying data structure for ArrayList is Array whereas LinkedList is the linked list and hence have following differences -

1. ArrayList needs continuous memory locations and hence need to be moved to a bigger space if new elements are to be added to a filled array which is not required for LinkedList.

2. Removal and Insertion at specific place in ArrayList requires moving all elements and hence leads to O(n) insertions and removal whereas its constant O(1) for LinkedList.

3. Random access using index in ArrayList is faster than LinkedList which requires traversing the complete list through references.

4. Though Linear Search takes Similar Time for both, Binary Search using LinkedList requires creating new Model called Binary Search Tree which is slower but offers constant time insertion and deletion.

5. For a set of integers you want to sort using quicksort, it's probably faster to use an array; for a set of large structures you want to sort using selection sort, a linked list will be faster.

  Sample Code for ArrayList

  Sample Code for LinkedList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     collections   java   data structures   arraylist   linkedlist     Asked in 61 Companies      Basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Basic and Very Frequently asked.
  Q4. What is Polymorphism in Java ?Core Java2016-11-06 09:10:54

Ans. Polymorphism means the condition of occurring in several different forms.

Polymorphism in Java is achieved in two manners

1. Static polymorphism is the polymorphic resolution identified at compile time and is achieved through function overloading whereas

2. Dynamic polymorphism is the polymorphic resolution identified at runtime and is achieved through method overriding.

  Sample Code for overloading

  Sample Code for overriding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 107 Companies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


  Q5. What is a String Pool ?Core Java
Anonymous
Ans. String pool (String intern pool) is a special storage area in Java heap. When a string is created and if the string already exists in the pool, the reference of the existing string will be returned, instead of creating a new object and returning its reference.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   string   string class   string pool   heap memory     Asked in 31 Companies      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


Very Frequently asked. Have been asked in HCL Technologies very frequently ( based on 3 feedback ). Among first few questions in many interviews.
  Q6. Differences between abstract class and interface ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Abstract classes can have both abstract methods ( method declarations ) as well as concrete methods ( inherited to the derived classes ) whereas Interfaces can only have abstract methods ( method declarations ).

A class can extend single abstract class whereas it can implement multiple interfaces.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   classes   abstract class   interfaces     Asked in 65 Companies      basic        frequent


  Q7. What is casting?Core Java
Anonymous
Ans. There are two types of casting, casting between primitive numeric types and casting between object references. Casting between numeric types is used to convert larger values, such as double values, to smaller values, such as byte values. Casting between object references is used to refer to an object by a compatible class, interface, or array type reference

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types   casting  type casting   basic interview question     Asked in 8 Companies      basic        frequent


Frequently asked to fresh graduates and less experienced.
  Q8. Difference between Composition and Inheritance ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Inheritance means a object inheriting reusable properties of the base class. Compositions means that an abject holds other objects.

In Inheritance there is only one object in memory ( derived object ) whereas in Composition , parent object holds references of all composed objects.

From Design perspective - Inheritance is "is a" relationship among objects whereas Composition is "has a" relationship among objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   oops concepts   inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts   composition  object oriented programming (oops)  oops concepts   difference between   basic interview question     Asked in 12 Companies      basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


Advanced level question. Recently asked in few Indian service companies ( Based on 3 inputs )
 Q9. What are various types of Class loaders used by JVM ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Bootstrap - Loads JDK internal classes, java.* packages.

Extensions - Loads jar files from JDK extensions directory - usually lib/ext directory of the JRE

System - Loads classes from system classpath.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   jvm   memory management   class loaders   bootstrap   extensions   system  classloaders   advanced   technical lead   technical architect     Asked in 7 Companies


Very frequently asked.Usually among first few questions.
  Q10. What is MVC ? Design
Anonymous
Ans. MVC is a Design Pattern that facilititates loose coupling by segregating responsibilities in a Web application

1. Controller receives the requests and handles overall control of the request
2. Model holds majority of the Business logic, and
3. View comprise of the view objects and GUI component

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   mvc   mvc design pattern   design pattern   struts   spring   web application   web frameworks   ebay     Asked in 60 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


  Q11. What is reflection ?
Anonymous
Ans. It is the process of examining / modifying the behaviour of an object at runtime.

  Sample Code for reflection

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   reflection   reflection api   ebay   mindtree     Asked in 29 Companies      basic        frequent


  Q12. What is a cookie ?Java EE
admin
info@buggybread.com
Ans. A cookie is a small piece of text stored on a user's computer by the browser for a specific domain. Commonly used for authentication, storing site preferences, and server session identification.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cookie   javascript   web application   session management   browser   j2ee     Asked in 16 Companies      basic        frequent


 Q13. What are the phases of the JSP life cycle ?Java EE
Admin
info@buggybread.com
Ans. Translation of JSP PageCompilation of JSP PageClassloading (class file is loaded by the classloader)Instantiation (Object of the Generated Servlet is created).Initialization ( jspInit() method is invoked by the container).Reqeust processing ( _jspService() method is invoked by the container).Destroy ( jspDestroy() method is invoked by the container).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   servlets   servelets   web application   jsp   jsp life cycle   mindtree     Asked in 9 Companies


 Q14. Which takes more memory - float or Float ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. float is a native data type whereas Float is a class. A Float object will always take more memory than float variable as there are metadata overheads with the objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data type   float     Asked in 3 Companies      basic        frequent


  Q15. Difference between Array and ArrayList ?Core Java2016-12-15 14:13:12

Ans. <a href="http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html" rel="nofollow">http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html</a>

  Sample Code for ArrayList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q16. What is the problem with this code

double x=10.04;
int a = x;
2017-01-11 15:57:20

Ans. It will give an error saying 'cannot convert from double to int'

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q17. What are the different ways to handle an exception ?Core Java2017-01-12 11:17:53

Ans. 1. Wrap the desired code in try block followed by a catch / finally to catch the exception

2. Declare the throws clause with exceptions that the code is expected to throw as an indication to the calling method to take care of it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 4 Companies

Try 1 Question(s) Test


Usually asked to entry level software developers.
  Q18. Write a program to swap two variables without using thirdCore Java2017-01-19 15:38:34

Ans. public static void main(String[] args) {
   int num1 = 1;   
   int num2 = 2;
   num1 = num1^num2;
   num2 = num1^num2;
   num1 = num1^num2;
   System.out.print("num1 = " + num1 +", num2 = "+num2);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 37 Companies      basic        frequent


  Q19. What are the core OOPs concepts ?Core Java2017-02-06 16:15:55

Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


 Q20. What is difference between clustered and non clustered index?Database2018-01-04 09:42:02

Ans. The clustered index determines how the data is stored in the rows of a table.The non-clustered index stores the data at a single place and the indexes are stored at another place.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     clustered vs non clustered index  index  database index     Asked in 1 Companies


 Q21. Describe SQL JoinsDatabase2018-02-08 00:11:24

Ans. Oracle having following types of joins these are also called 8i joins. There are:

1. Equi (or) Inner join
2. Non Equi join
3.Self join
4.Outer join

Oracle also support the 9i (or) ANSI standard joins.There are:

1.Inner join
2.Left outer join
3.Right outer join
4.Full outer join
5.Natural join

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql joins  sql     Asked in 1 Companies


 Q22. What are the 22 possible values of x where x== -x (true) ?2019-04-19 08:26:26

 This question was recently asked at 'Mindtree Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies




Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

Mindtree: This company isnt bad , though I felt ... Anonymous