Interview Questions and Answers for 'Symantec' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2787 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Symantec' - 38 question(s) found - Order By Newest

  Q1. Which are the different segments of memory ?Core Java
Anonymous
Ans. 1. Stack Segment - Contains primitives, Class / Interface names and references.

2. Heap Segment - Contains all created objects in runtime, objects only plus their object attributes (instance variables), Static variables are also stored in heap.

3. Code Segment - The segment where the actual compiled Java bytecodes resides when loaded

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   memory   memory management   stack memory   heap memory   code segment memory   advanced     NX Developer  Velocity  Commvault  eBizprise Taiwan  Tata Consultancy (TCS)  Nakisa  HCL Technologies  Blue Coat  Symantec      expert        frequent

Try 6 Question(s) Test


  Q2. Explain OOPs Core Java2017-06-13 08:25:45

Ans. OOPs or Object Oriented Programming is a Programming model which is organized around Objects instead of processes. Instead of a process calling series of processes, this model stresses on communication between objects. Objects that all self sustained, provide security by encapsulating it's members and providing abstracted interfaces over the functions it performs. OOP's facilitate the following features

1. Inheritance for Code Reuse
2. Abstraction for modularity, maintenance and agility
3. Encapsulation for security and protected
4. Polymorphism for flexibility and interfacing

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     oops  oops features     Trimax IT Infrastructure & Services  Aricent  HCL Technologies   Tata Consultancy (TCS)  Infosys  Cognizant (CTS)  Capgemini  Blue Coat  Symantec  Deegit  Cerner   Verizon  Ancestry  Accenture  Lexis Nexis  Elsevier  Overstock  Sofi      basic        frequent


Advanced level question usually asked in High end product companies. Have been asked in Google and Amazon (Based on 1 Feedback)
  Q3. Describe, in general, how java's garbage collector works ?Core Java
Anonymous
Ans. The Java runtime environment deletes objects when it determines that they are no longer being used. This process is known as garbage collection. The Java runtime environment supports a garbage collector that periodically frees the memory used by objects that are no longer needed. The Java garbage collector is a mark-sweep garbage collector that scans Java dynamic memory areas for objects, marking those that are referenced. After all possible paths to objects are investigated, those objects that are not marked (i.e. are not referenced) are known to be garbage and are collected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   garbage collection   java memory management   advanced     LinkedIn  Infosys  Google  Netflix  Amazon  Huawei Technologies  JP Morgan  enGenius  CitiusTech  Goldman Sachs  Bank Of America India  Salesforce  Addteq  Criteo  Capgemini  Horizon Solutions  Way dot com  Mphasis  TrueCaller  Intel  Symantec      intermediate        frequent

Try 4 Question(s) Test


Very frequently asked.Usually among first few questions.
  Q4. What is MVC ? Design
Anonymous
Ans. MVC is a Design Pattern that facilititates loose coupling by segregating responsibilities in a Web application

1. Controller receives the requests and handles overall control of the request
2. Model holds majority of the Business logic, and
3. View comprise of the view objects and GUI component

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   mvc   mvc design pattern   design pattern   struts   spring   web application   web frameworks   ebay     HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Wipro  United Health Group (UHG)  Accenture  Fidelity  Fidelity Investments   Tieto  Walt Disney  Sharon Software Systems  Tech Mahindra  Amdocs  Deegit  Lexis Nexis  Elsevier  Symantec  Infosys  Priceline  Ancestry  Cumulus Systems  Capgemini  Symantec  Motorola Solutions  Priceline  Overstock  Ancestry  Vitech Systems Group  Wells Fargo  PayloCity  ITHAKA  MIT  Chewy  Deutsche Bank  Bureau Veritas  HARMAN  Marlabs  Mindtree  Jefferies  Solstice  Cogent Infotech  Cybage Software  Uneecops Technologies  Sky Betting & Gaming  Conduent  Aricent  DataMetica  Winsoft Technologies  Altimetrik.Harbinger Group  Bombayworks Software Solutions  LiveVox  Quickwork Technologies  Codoc Technologies  Provizor It Services   Fulcrum Worldwide  Thermo Fisher Scientific  CME Group  New Era India Consultancy  Live Connections  Simeio      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked question for intermediate developers.
  Q5. What is Volatile keyword used for ?Core Java
Anonymous
Ans. Volatile is a declaration that a variable can be accessed by multiple threads and hence shouldnt be cached.

  Sample Code for volatile

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   synchronization   volatile   java keywords     ABC Ltd   Ciena  Xchanging  Square  Infoview Technologies  HCL Technologies  EPAM  GrubHub  TeleMessage  TRUSTe  Informatica  Square  Medidata Solutions  Yellow Pages  eQ Technologic  Sutra Analytics  CustomerXPs  Globant  BB Holdings  Rakuten  Booking.com  BlackRock  Qualcomm  LSI Corporation  ARM Holdings  SpaceX  Toshiba  Peapod  Amadeus  Apptio  Tivo  EchoStar  HomeAway  Syscom Technologies  Aversan  Symantec  Samsung India  Axtria  Qualcomm  CGI Group      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q6. What is "super" used for ?
Anonymous
Ans. Used to access members of the base class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   java keywords   super   basic interview question     Symantec  Blue Coat      basic        frequent


Frequently asked to fresh graduates.
  Q7. What is a Deadlock ?Operating System
Anonymous
Ans. When two threads are waiting each other and cant precede the program is said to be deadlock.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   threads   multi threading   operating system   deadlock  concurrency     Lime Wire  Perfect Sense  QuantCast  Aequitas NEO Exchange  Akuna Capital  Juniper Networks  Casale Media  Netflix  NetApp  Apple  AIG  Cpart  SnapStream Media  Cumulus Systems  Wissen Infotech  HedgeServ Corp  KeyIdeas Infotech  Verint Systems  BlackBerry  EverQuote  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Symantec      basic        frequent


Very frequently asked. Usually difference between String,StringBuffer and StringBuilder is asked in different variations.
  Q8. Difference between StringBuffer and StringBuilder ?Core Java
Anonymous
Ans. StringBuffer is synchronized whereas StringBuilder is not.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   string   stringbuffer   string class   stringbuilder   synchronized   basic interview question   infosys technologies     Thomson Reuters  Ludia  QualiTest  United Health Group (UHG)  Sophos  JPMorgan Chase  ebay  Infosys Technologies  Experian India  HCL Technologies  Symantec  Tata Consultancy (TCS)  Accenture  Infosys  Cerner  Priceline      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked at HCL Technologies ( Based on 3 feedback )
  Q9. Difference between Checked and Unchecked exceptions ?Core Java
Anonymous
Ans. Checked exceptions are the exceptions for which compiler throws an errors if they are not checked whereas unchecked exceptions are caught during run time only and hence can't be checked.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions   unchecked exceptions   exception handling   basic interview question     Verilogue  F5 Network  Pegasystems  PegaSystems  SAP  Ciber  Conde Nast  Pramati Technologies  IBM  JP Morgan  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Cognizant (CTS)  Cogent Infotech  MarketAxess  defense group  NETS INTERNATIONAL  Accenture  Integra Micro  ColdLight Solutions  Endeavor  Deloitte  Infosys  Jean Martin  Symantec  Ancestry  Overstock.com  Adobe  Ultimo  CRIF  Sapeins  Flexera  Sofi  Morgan Stanley  Barclays      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. Write a program to print the index of the first non repeated character in a java stringCore Java2017-01-27 18:30:21

Ans. public class BuggyBread1{
public static void main (String args[]) {
   String str = "hheello world";
   char[] charArray = str.toCharArray();
   char selectedChar = 'a';
   for(char char1: charArray){
      if(!str.contains(Character.toString(char1).concat(Character.toString(char1)))){
         selectedChar = char1;
         break;
      }
   }
   System.out.println(str.indexOf(Character.toString(selectedChar)));
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     string  code  coding     Audible  Bluewolf  WorkDay  Symantec  Rubicon  Amazon  Expedia  A9.com  Google


  Q11. How are values passed in Java ? By value or reference ?Core Java

Ans. Java only provides pass by value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     ebay   pass by value   pass by reference   method call   methods   functions   function call     Trustwave  Symantec  HCL Technologies  Infosys  Accenture  Tata Consultancy (TCS)  Global logic  Amdocs  Infosys      basic        frequent


 Q12. What Parameter we need to specify while creating sockets ?2018-02-08 13:21:14

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q13. how is the internal code for the "volatile" implemented ? Core Java2018-06-21 18:00:53

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     volatile     Symantec


 Q14. Design database schema for Facebook like application.Database2018-06-21 18:01:57

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database design     Symantec      expert


 Q15. How Bitly shortens the URL ?Web2018-06-21 18:02:38

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     web application   url     Symantec        rare


 Q16. Write Java code that would cause deadlock ?Core Java2018-06-21 18:03:05

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     multithreading  threads  deadlock     Symantec      intermediate


 Q17. How would you design a Thread Pool ?Design2018-06-21 18:06:31

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Thread Pool     Symantec      expert


 Q18. Suppose you have 8 balls, one of them is either have more/less weight, In how many least possible iterations would you find that ball? Design2018-06-21 18:08:10

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     puzzle  design     Symantec


 Q19. Can you name few Java packages which you frequently used ?Core Java2018-06-26 19:15:06

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q20. Can you tell something about Web security ?Web2018-06-26 19:15:58

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     web security     Symantec


 Q21. If we have width of an html element as 100px and a border of 10 px. What will be the effective width of the element ? Will the border start after 100 px or after 90 px ?Html2018-06-26 19:16:59

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q22. Can you create html and css for a rectangular shape button with width 10px.CSS2018-06-26 19:17:35

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q23. What is the difference between Java OR operator and Java script OR operator ?JavaScript2018-06-26 19:18:03

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q24. What are the advantages of using cascade style sheets or css ?CSS2018-06-26 19:19:12

Ans. We can enforce consistent UI and can have single point of change for UI components.'

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q25. How do you debug Javascript code ?JavaScript2018-06-26 19:20:13

Ans. Possible Answer - I use either Firebug or Chrome Developer tool.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q26. Have you ever worked with Firebug ?Browser2018-06-26 19:20:31

Ans. Possible Answer - Yes, for debugging Javascript issues and fixing CSS and Html.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q27. How can we assign common styling attributes to html tags and how can we do that across different tag types ? CSS2018-06-27 09:50:05

Ans. Using class selector.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Symantec


 Q28. How can we align a particular html element to the center using css ?CSS2018-06-27 09:50:36

Ans. By using attribute align:center

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     css  html     Symantec


 Q29. What is the doctype declaration at the top of html page ?Html2018-06-27 09:50:55

Ans. It is an instruction to the web browser about what version of HTML the page is written in, which specifies the rules for the markup language, so that the browsers render the content correctly.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     doctype  dom     Symantec



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q30. In which way are you using dependency injection in Spring ? Annotation , Config or Class ?Spring2018-06-27 09:52:07

Ans. Possible Answer - We are using config file.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Dependency injection     Symantec


 Q31. How does encoding affect using Reader / writer classes or Stream classes in Java ? Core Java2018-06-27 09:53:06

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     File io  File handling  Reader  Writer  Stream     Symantec


 Q32. How many bytes a character takes with UTF-8 encoding ?Encoding2018-06-27 09:53:32

Ans. it takes 1 to 4 bytes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     utf  unicode  utf-8     Symantec


 Q33. How executor service is better than using primitive Threading mechanism using Thread class or runnable Interface ?Core Java2018-06-27 09:55:08

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     multithreading  threads     Symantec


 Q34. Suppose we make an api call using multithreading, How would you design to make sure that we have received response for all threads before exiting the main thread ?Design2018-06-27 09:55:56

Ans. We can use HashMap for tracking response status for all threads. We can wait every n second by using Thread.sleep and exit the main thread only once we have received response for all threads.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     threads  multithreading     Symantec      basic        frequent


  Q35. Difference between == and === ?JavaScript2018-07-04 16:16:18

Ans. == compares values === is used in scripting languages for comparing two values as well as there data tpe. like in js,php.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     ==  ===  == vs ===     Symantec  Deloitte  At&T  Microsoft  Schweitzer Engineering Laboratories  ADP  Splunk  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Accenture  Salesforce  Amdocs      basic        frequent


 Q36. Have you worked on Linux Systems ?General2018-07-13 12:37:10

 This question was recently asked at 'HCL Technologies,Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          HCL Technologies  Symantec


  Q37. What are the types of authentication used in Web services ?Web Service2018-07-14 11:02:27

Ans. Encrypted User Name / Password
Encrypted Password within Cookie
Encrypted Tokens
IP
Client Certificates
Oauth

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     authentication  security  web service     Infor  Symantec  Proofpoint  Sofi  Lockheed Martin  Booz Allen  Deloitte  Accenture  HCL Technologies  Palantir  VMware      basic        frequent


 Q38. What is XSS or Cross site scripting ?Security2018-11-14 12:52:40

 This question was recently asked at 'USAA , BlueCoat,Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          USAA    BlueCoat  Symantec




Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: