Interview Questions and Answers for 'Cognizant (cts)' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3304 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Cognizant (cts)' - 83 question(s) found - Order By Rating

next 40
 Q1. How many objects are created when we define a bean with two different name in spring?Spring2019-09-10 09:14:30

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q2. When singleton can break and how to resolve itDesign2019-05-03 07:57:33

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     singleton  design patterns     Asked in 1 Companies


 Q3. What is your experience with AWS EMR ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-26 12:48:42

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws emr     Asked in 1 Companies


 Q4. Describe AWS VPC and subnets.Amazon Web Services (AWS)2019-01-25 18:02:40

 This question was recently asked at 'HCL Technologies,Amazon,Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws vpc  aws subnets     Asked in 3 Companies


 Q5. Explain different inheritance mapping strategies with JPA / Hibernate.Hibernate2019-01-04 10:13:43

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS),HCL Technologies,Accenture,Accenture India'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate mapping  hibernate associations     Asked in 4 Companies


 Q6. How to avoid cloning, serialization in the singleton class ?Design2019-01-04 10:12:26

Ans. For Cloning-exception,For deserialization-read.resolve()

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     singleton  cloneable  serializable  serialization  cloning     Asked in 1 Companies


 Q7. How you can check Object is created or not in case of Singleton using Object class method ?Design2018-10-27 07:41:37

Ans. Reflections-- setAccesible--avoid using enumns

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q8. What does System.exit() do ?Core Java2018-07-04 16:22:26

Ans. Generally used to indicate termination

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q9. When to use List, Set and Map in JavaCore Java2018-05-11 07:39:11

Ans. I. If we want a Collection that does not store duplicate values, then we use a Set based collection.

II. If we want to frequently access elements operations based on an index value then we use a List based collection. E.g. ArrayList

III. If we want to maintain the insertion order of elements in a collection then we use a List based collection.

IV. For fast search operation based on a key, value pair, we use a HashMap based collection.

V. If we want to maintain the elements in a sorted order, then we use a TreeSet based collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q10. What is the use of second level cache in Hibernate ?Hibernate2018-02-06 20:20:18

 This question was recently asked at 'Cognizant (CTS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q11. Explain Generics in Java ?Core Java2017-08-01 12:00:02

Ans. Generics are a facility of generic programming that were added to the Java programming language in 2004 within J2SE5.0. They allow "a type or method to operate on objects of various types while providing compile-time type safety.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     generics     Asked in 6 Companies


  Q12. Explain OOPs

or

Explain OOPs Principles

or

Explain OOPs Concepts

or

Explain OOPs features

or

Tell me something about OOPs
Core Java2017-06-13 08:25:45

Ans. OOPs or Object Oriented Programming is a Programming model which is organized around Objects instead of processes. Instead of a process calling series of processes, this model stresses on communication between objects. Objects that all self sustained, provide security by encapsulating it's members and providing abstracted interfaces over the functions it performs. OOP's facilitate the following features

1. Inheritance for Code Reuse
2. Abstraction for modularity, maintenance and agility
3. Encapsulation for security and protection
4. Polymorphism for flexibility and interfacing

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features     Asked in 236 Companies      basic        frequent


 Q13. What is a Webdriver ?Testing2017-02-02 08:25:41

Ans. Selenium WebDriver is a tool for automating web application testing.It helps in replicating the manual tester behavior like keyboard entry, mouse events etc and then matching the output against the expected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     selenium  webdriver     Asked in 37 Companies


  Q14. What is the difference between authentication and authorization ?Authentication2017-01-23 12:56:23

Ans. Authentication is the process of verifying the identity and credentials of the user to authenticate him into the system.

whereas

Authorization is the process by which access to a segment , method or resource is determined.

Authorization is usually a step next to authentication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  authorization  authentication vs authorization     Asked in 9 Companies      basic        frequent


Frequently asked in Cognizant ( Based on 2 feedback )
  Q15. What are Inner , Outer , Left and Right Joins in SQL ?Database2017-01-09 13:07:55

Ans. Inner join is the intersection of two tables on the condition defined by the where clause i.e will get records from both tables matched by a column.

Outer join is the union of two tables i.e will get all records from both tables and will put null in the columns where related records are not present.

Left Outer join is the left union of two tables i.e all records from the table on the left and values from the right table for related records else null for the columns from right table.

Right Outer join is the right union of two tables i.e all records from the table on the right and values from the left table for related records else null for the columns from left table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  inner join  outer join  right join  left join     Asked in 24 Companies      basic        frequent


  Q16. What is an exception and exception handling in Java ?Core Java2017-01-09 13:01:40

Ans. An Exception in java is the occurrence during computation that is anomalous and is not expected.

Exception handling is the mechanism which is used to handle such situations.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 18 Companies      basic        frequent


 Q17. What is Spring Boot ?Spring Boot2016-12-19 06:23:21

Ans. Spring Boot is Springs convention-over-configuration solution for creating stand-alone, production-grade Spring-based Applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Spring Boot     Asked in 7 Companies


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q18. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design2016-12-01 16:31:17

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


Very Frequently asked to fresh graduates and less experienced.
 Q19. What are the principle concepts of Object Oriented Programming ?Core Java2016-10-18 13:53:31

Ans. Abstraction Polymorphism Inheritance Encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q20. Can we have try statement without catch? If try statement contains return will the finally block be executed? What happens if there is an exception inside finally block?Core Java2016-10-18 11:37:51

Ans. Yes, with finally.

Yes, finally block will be executed even if there is no exception in try block.

If finally throws an exception, the exception gets thrown to the calling module.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q21. What do you know about JQuery ?Java EE2016-10-18 11:34:55

Ans. jQuery is a cross platform JavaScript library designed to simplify the client-side scripting of HTML. JQuery is the most popular JavaScript library.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jquery     Asked in 1 Companies


  Q22. What is a Database Trigger ?Database2016-10-18 11:31:17

Ans. A trigger is a special kind of stored procedure that automatically gets executed upon an event in the database server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   trigger     Asked in 10 Companies      basic        frequent


 Q23. What is a Database sequence ?Database2016-10-18 11:30:07

Ans. Its a feature wherein database creates unique values incremental values to be stored as primary key for the table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   sequence     Asked in 1 Companies


 Q24. What is a Database Procedure ?Database2016-10-18 11:27:59

Ans. Stored procedures are a batch of SQL statements along with programming constructs ( if else, loops etc ) and stored as a single program that can be called by different clients and hence reused.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  stored procedure     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q25. Explain Exception Hierarchy in Java SE ?Core Java2016-10-18 11:02:09

Ans. http://www.programcreek.com/2009/02/diagram-for-hierarchy-of-exception-classes/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception hierarchy   exceptions     Asked in 1 Companies


 Q26. Which data structure would you recommend for ordered and sorted data?Core Java2016-10-18 11:00:06

Ans. TreeSet and TreeMap are used for maintaining sorted elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ordered collections  sorted collections     Asked in 1 Companies      basic        frequent


Frequently asked to Fresh graduates.
 Q27. Write a program to implement Binary search ?Core Java2016-10-18 10:49:58

Ans. http://algs4.cs.princeton.edu/11model/BinarySearch.java.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     binary search  search     Asked in 5 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q28. Write a java program to implement Quick sort ?Core Java2016-10-18 10:49:19

Ans. http://www.programcreek.com/2012/11/quicksort-array-in-java/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     quick sort  sort     Asked in 2 Companies        frequent


 Q29. What are the disadvantages of multithreading ?Core Java2016-10-11 08:47:41

Ans. 1. Switching Overheads - Even though multi threading aims at improving performance by reducing the wait time and hence improving overall throughput, there is a cost of switching resources between threads and sometime this cost can surpass the benefits if there isnt much wait for IO or external communication.

2. Debugging is hard with multi threaded code.

3. Deadlock - Execution of multi threaded code many a times lead to deadlock due to shared resources.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multithreading  threads     Asked in 4 Companies


 Q30. What are the benefits of Enums ?Core Java2016-09-07 09:05:01

Ans. Enums in Java are used to declare predefined objects and then reuse them. they offer many benefits

1. Enum instance are type safe and thread safe.

2. Enum instances are singleton and hence reused.

3. If we use Enums with Switch , It makes sure that the passed argument is either of its instance and hence provides a safeguard.

4. If we use Enum with Sorted Collections we can sort the elements with a predefined priorities ( as per constant declaration in enum )

5. We can use Enum as a Factory by defining its constructor.

6. We can store related constant data within enum. For example - If we know the values for the map upfront, we can alternatively use an enum.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 6 Companies


  Q31. Difference between GET and POST Requests ?Web Service2016-07-22 15:00:21

Ans. GET is supposed to get information from the server. Client sends the minimal information so that Server can respond with the response body on basis of request. For example - You want to get complete employment record for employee id 123

POST is supposed to send the information for submission. Payload or a Body is usually sent so that it can be persisted on the server. For example - Sending the complete information of an employee ( id, name , dept etc ) to the server for persisting it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     get vs post   web service   rest     Asked in 11 Companies      basic        frequent


  Q32. What is a self Join and give an example of a self Join ?

or

What is self Join and What is it's purpose ?
Database2016-06-30 20:13:35

Ans. When a Table Join itself , it's a Self Join. For example - we like to know the pair of department names where first dept has lesser employees than the later.

Select D1.name , D2.name from Dept D1, Dept D2 where D1.employee_count < D2.employee_count

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  joins  self join  self-join  Pair of employee names with first having lesser salary than later  Pair of department names where first dept has lesser employees than the later     Asked in 26 Companies      basic        frequent


All these acronyms JDK,JRE,JVM etc are very frequently asked.
 Q33. Difference between JDK and JRE ?Core Java2016-06-11 11:35:18

Ans. JRE or Java Runtime Environment is the Java Virtual Machine on which class files are executed. It includes borwser plugins that facilitates execution of class files in browsers.

JDK or Java Development Kit includes JRE , compiler and development tools.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDK  JRE  JDK vs JRE  Difference between     Asked in 4 Companies      basic        frequent


Frequently asked. Among first few questions in the J2EE segment of interview.
  Q34. What is deployment descriptor ?

or

What is the use of deployment descriptor ?
Java EE2016-06-04 22:46:40

Ans. Deployment Descriptor which is usually web.xml is used to specify the classes, resources and configuration of the application and how the web server uses them to serve web requests.This file is usually added to WEB-INF folder and contains following

* Servlet entries and url mapping
* Plugins
* Some info regarding authentication / filters
* Landing Page
* Event Handlers

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web.xml   servlets  deployment descriptor     Asked in 15 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q35. Can you give a real world example of Encapsulation and Abstraction ?Core Java2016-05-29 13:47:31

Ans. Car Engine is an example of encapsulation and abstraction. You ignite the car using an interface called starter and least bothered about how the tire actually moves (This is abstraction). The engine encapsulates the complete process to itself only and doesn't allow you to start the other components like the radiator etc ( this is excapsulation )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  abstraction  oops  oops features  java features     Asked in 13 Companies


Frequently asked in Indian Service Companies. Tech Mahindra ( Based on 3 inputs ) and Infosys ( 3 inputs )
  Q36. What is the difference between List, Set and Map ?

or

What are the different Java Collections Interfaces ?
Core Java
Anonymous
Ans. List - Members are stored in sequence in memory and can be accessed through index.
Set - There is no relevance of sequence and index. Sets doesn't contain duplicates whereas multiset can have duplicates.
Map - Contains Key , Value pairs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   list   set   map     Asked in 8 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked at HCL Technologies ( Based on 3 feedback )
  Q37. Difference between Checked and Unchecked exceptions ?Core Java
Anonymous
Ans. Checked exceptions are the exceptions for which compiler throws an errors if they are not checked whereas unchecked exceptions are caught during run time only and hence can't be checked.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions   unchecked exceptions   exception handling   basic interview question     Asked in 37 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q38. What is a final method ?Core Java
Anonymous
Ans. Its a method which cannot be overridden. Compiler throws an error if we try to override a method which has been declared final in the parent class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   final   final method     Asked in 30 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked.
  Q39. What is an Iterator?Core Java
Anonymous
Ans. Iterator is an interface that provides methods to iterate over any Collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   iterator     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q40. How can we run a java program without making any object?Core Java
Anonymous
Ans. By putting code within static method. With Java 6 and earlier versions, even static block can be used.

  Sample Code for static block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   static   static method   static block     Asked in 3 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


next 40


Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this