Core Java - Interview Questions and Answers for 'Basic' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q241. What is the difference between reference and object ?Core Java
Ans. Object is an entity in Java , i.e which has a state ( instance variables ) and methods attached to it ( static or non static , through class definition ). References are the identifiers that are used to point to objects.

For example -

Employee emp = new Employee();
emp = new Employee();

In this code, emp is the reference that gets assigned to the new object created by the new operator. In the second line , we have assigned the same reference to another object. So with these 2 lines of code, we have 2 objects in memory with reference emp now pointing to second object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     reference  object  reference vs object      Basic        frequent


 Q242. Which of following is / are valid static final declaration ?

public static final String MAX_NUM = "10";
public static final Object NULL = null;
public static final MathContext MATH_CONTEXT = new MathContext(2,RoundingMode.CEILING);
Core Java
Ans. All are valid declarations.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static final  constants      basic


 Q243. What are the examples of immutable objects in Java ?Core Java
Ans. Following Classes in Java SE creates immutable objects

String class
Wrapper Classes like Integer, Float etc.
StackTraceElement
Most Enum classes
File Class
Locale Class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability objects  immutable  immutability     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q244. What is the use of final keyword ?Core Java
Ans. final keyword is a modifier that means differently when applied to variables, methods and classes.

1. Final variable cannot be changed once initialized
2. Final method cannot be overridden
3. Final class cannot be sub classed

  Sample Code for final variable

  Sample Code for final method

  Sample Code for final class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     final  final keyword     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q245. What problem we could have with ArrayList which aren't possible with Vectors ?Core Java
Ans. ArrayLists aren't synchronized and hence doesn't allow synchronized access. As multiple threads can access an arraylist in parallel, it may result in an inconsistent state.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     vector  arraylist  list  collections      Basic


 Q246. Write a method, that compare two numbers and return the bigger one ?Core Java
Ans. int compare(int a, int b) {
a>b? return a: return b;
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  program  coding     Asked in 1 Companies      basic


Very frequently asked. Usually among very first few questions.
 Q247. Define encapsulation in Java ?Core Java
Ans. Encapsulation is a feature of OOP's that binds the data and it's associated methods together as a single unit and facilitate protection and data hiding by providing minimal interface to outside. For example - member variables are declared private and are accessed through public methods. Moreover we have private methods that can only be used internally and hence providing minimal interface to outside class through use of public methods.

  Sample Code for encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops  oops concepts  oops features     Asked in 4 Companies      Basic        frequent


 Q248. Give an example of how Object Oriented Programming Concepts can be implemented.Design
Ans. You can implement encapsulation in Java by keeping the fields (class variables) private and providing public getter and setter methods to each of them. Java Beans are examples of fully encapsulated classes. Encapsulation in Java: Restricts direct access to data members (fields) of a class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops example  oops concepts  oops features     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q249. Can an inner class be subclass of it's parent class ?Core Java
Ans. Yes that can be done

public class OuterClass {
public class InnerClass extends OuterClass {
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inner classes  nested classes  sub class      Basic


 Q250. Is this code legal in java i.e nested class within interface implementing the parent interface ?

public interface MyInterface {
public class MyClass implements MyInterface {
}
}
Core Java
Ans. Yes that's legal in java

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inner classes  nested classes  sub class      Basic


 Q251. What are the different types of loops in Java ?Core Java
Ans. for, while and do while

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     loops  different type of loops  for loop  control statements  loop statement      basic


 Q252. What is an infinite loop ?Core Java
Ans. Infinite loop is a programming condition wherein the control goes into an infinite loop because the loop termination condition can never be met. For example -

for(int x=1;x>0;x++){
}

in this loop, with each increment the condition x > 0 will remain true till infinity.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     loop  infinite loop  for loop  control statements  loop statement      basic


 Q253. What is a ternary operator ?Database
Ans. Ternary operator , also called conditional operator is used to decide which value to assign to a variable based on a Boolean value evaluation. It is used as

condition ? value1 : value2

For example

int y = (x > 0) ? x:0; // assign x if it's greater than 0, else assign 0

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operator  ternary operator      Basic


 Q254. Is String a Data type in Java ?Core Java
Ans. String is not a primitive type in java. Anything defined within double quotes like "abc" is an object of String class.

  Sample Code for String

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string  data type      Basic


 Q255. Are char,String and Char data types in java ? Core Java
Ans. char is a primitive data type. String is a class. Char is a wrapper class for primitive char.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     char  string  data type      Basic


 Q256. What is the difference between Stack and Queue ?Data Structures
Ans. Stack is based on Last in First out (LIFO) principle while a queue is based on FIFO (First In First Out) principle.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data structure  stack vs queue  stack  queue      Basic


 Q257. Can we compile and execute a Java class without main method ?Core Java
Ans. No without main method can not be executed it will throw an error illegal start of type. Main method is the entry point of application.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  compilation  main method      Basic


 Q258. Is JDK required on each machine where a Java application needs to be run ?Core Java
Ans. No, to run application, machine needs just a JRE (Java Runtime Environment)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  jdk      Basic


 Q259. Which java package is loaded by default and hence doesn't require an explicit import statement ?Core Java
Ans. java.lang

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java.lang  import statement      basic


 Q260. How do we define constant variables in Java ?Core Java
Ans. By using static and final modifiers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constant variables   static final      basic        frequent


 Q261. Can an interface implements another interface ?Core Java
Ans. No. No interface provides any implementation and hence the declaration isn't viable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     interface      basic


 Q262. Explain Inheritance and Polymorphism.Core Java
Ans. Getting parent class object properties into child class is called Inheritance.

The process of representing one form into multiple forms is called polymorphism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q263. Which objects are eligible for garbage collection ?Core Java
Ans. Objects that have lost their reference i.e. they cannot be accessed/used by the program anymore.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     garbage collection     Asked in 1 Companies      basic


 Q264. how does abstraction help your application ?Core Java
 This question was recently asked at 'Intel'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstraction  oops concepts     Asked in 1 Companies      basic


  Q265. Explain OOps concepts.Core Java
Ans. There are four main OOP concepts in Java. These are:

Abstraction. Abstraction means using simple things to represent complexity. We all know how to turn the TV on, but we don?t need to know how it works in order to enjoy it. In Java, abstraction means simple things like objects, classes, and variables represent more complex underlying code and data. This is important because it lets avoid repeating the same work multiple times.

Encapsulation. This is the practice of keeping fields within a class private, then providing access to them via public methods. It?s a protective barrier that keeps the data and code safe within the class itself. This way, we can re-use objects like code components or variables without allowing open access to the data system-wide.

Inheritance. This is a special feature of Object Oriented Programming in Java. It lets programmers create new classes that share some of the attributes of existing classes. This lets us build on previous work without reinventing the wheel.

Polymorphism. This Java OOP concept lets programmers use the same word to mean different things in different contexts. One form of polymorphism in Java is method overloading. That?s when different meanings are implied by the code itself. The other form is method overriding. That?s when the different meanings are implied by the values of the supplied variables. See more on this below.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops concepts     Asked in 16 Companies      basic        frequent


Frequently asked in Genpact.
 Q266. What is object cloning ?Core Java
Ans. Its is the process of creating exact copy of an object being cloned. In Object class one native method called clone() is there which is meant for Shallow Cloning of Object. Shallow cloning means bitwise copy of an object.In case of primitive data type it will create an exact copy of primitive values as well as variables but if the object contains any reference of an object then it will not copy the referenced object rather it will create the copy of reference variable and assigned it to the old object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloning     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q267. What is Method overloading ?Core Java
 This question was recently asked at 'jspiders'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


  Q268. What is collection framework in Java ?Core Java
Ans. The Java collections framework (JCF) is a set of classes and interfaces that implement commonly reusable collection data structures. Although referred to as a framework, it works in a manner of a library. The JCF provides both interfaces that define various collections and classes that implement them.

  Sample Code for Map

  Sample Code for HashMap

  Sample Code for Treemap

  Sample Code for set

  Sample Code for hashset

  Sample Code for treeset

  Sample Code for list

  Sample Code for arraylist

  Sample Code for linkedlist

  Sample Code for queue

  Sample Code for priorityqueue

  Sample Code for concurrenthashmap

  Sample Code for vector

  Sample Code for stack

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     collections     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q269. What is Jar ?Core Java
Ans. It is a file format based on the popular ZIP file format and is used for aggregating many files into one.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jar     Asked in 1 Companies      basic


 Q270. What is an applet ?Java EE
 This question was recently asked at 'American International Group (AIG)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     applet     Asked in 1 Companies      basic        rare


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: