Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1061. What will happen if we have our own constructor but only initialize some of the member elements ?
Ans. Its always advisable to initialize all the member elements in case we don't use the compiler's default constructor as leftover member elements will have garbage values and may reflect and unstable state for the object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor


All these acronyms JDK,JRE,JVM etc are very frequently asked.
 Q1062. Difference between JDK and JRE ?Core Java
Ans. JRE or Java Runtime Environment is the Java Virtual Machine on which class files are executed. It includes borwser plugins that facilitates execution of class files in browsers.

JDK or Java Development Kit includes JRE , compiler and development tools.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDK  JRE  JDK vs JRE  Difference between     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q1063. Is New Keyword a method Name ?Core Java
Ans. No, Its an Operator.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     new keyword  operator


 Q1064. Does Constructor returns the reference of the newly created object ?
Ans. No, New operator actually returns the reference of newly created object. Constructor's purpose is to initialize the default state of the object by setting the initial values of the elements and hence returns nothing.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Constructor


 Q1065. Why doesn't Java even allow void return types for Constructors ?
Ans. Because having a void return type with the Constructor name will make it as a method name. As methods with the Class names are perfectly legit in Java, It needs some way to recognize the constructor and having none return type helps identify that.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructors

Try 1 Question(s) Test


 Q1066. Is a method name same as Class name permissible in Java ?
Ans. Yes, But the method should have some return type as otherwise it will be treated as a constructor.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  methods  method names

Try 1 Question(s) Test


 Q1067. What is CRUD ?Database
Ans. CRUD stands for "Create, read, update and delete" are the basic functions of persistence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     CRUD  Persistence  Database  Database Operations     Asked in 3 Companies      Basic        frequent


 Q1068. If you are given a choice to have a functionality shared either through dependency or through a Web service, which one will you choose ?Solution
Ans. Web Service promotes looser coupling but with comes with coding and performance overheads. Jars provide better performance and may be lesser coding but are problematic with update distribution. If the situation doesn't require frequent dependency updates and if it's only read operation of persistence, Having dependencies should be a better choice , otherwise web service.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Design  Web Service vs Jar


 Q1069. What are the disadvantages of running multiple apps in single JVM ?Core Java
Ans. 1. Issue with Jar and ClassPath Conflicts

2. Killing JVM will terminate all applications

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JVM     Asked in 1 Companies


 Q1070. How does the String Class stores the string in memory ?Core Java
Ans. It stores the string as a character array with 2 bytes for each character.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     String  String Class


 Q1071. What is DTO ?
Ans. DTO is Data Transfer Object i.e Pojo which is supposed to move between different layers of software architecture for transferring information. Example could be the object passed from client in case of web service call or the object passed to Persister for Database Persistence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     DTO   Data Transfer Object      basic        frequent


 Q1072. What is DAO ?
Ans. DAO is Data Access Object which is used within Persistence Layer to make Database Transaction. For example , the class holding the Database connection and CRUD methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     DAO  Data Access Object      basic        frequent


 Q1073. What is POJO ?
Ans. POJO is Plain Java Object that holds only Member Elements , getters are setters and minimal processing on that. The primary purpose of such object is to either transfer information or keeping state for a while. They are not intended to provide any processing or transformation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     POJO   Plain Java Objects


 Q1074. What are VO ?
Ans. VO or Value objects are the objects that are supposed to hold some value. For Example , Integer, Float , Money etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Value Objects


 Q1075. How are POJO's and DTO's related ?
Ans. DTO's are a kind of POJO's that are intended to transfer information across different architecture layers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     POJO  DTO


 Q1076. Can we declare a main method as abstract ?
Ans. No. Static methods cannot be overridden and hence make no sense to be declared abstract.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method   abstract

Try 1 Question(s) Test


 Q1077. Can we send a request body with the Get Request ? If not, What is the alternate to pass message to the Get Request ?Web Service
Ans. Request Body in case of Get Request has no meaning and hence it's not parsed when the request is received. Alternatively Request Parameters are passed as either Path Params or Query Params.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     rest  web services  http  http methods  get request


 Q1078. How do you manage source code in repository if you have multiple releases lined up and different teams are working on it? Tools
Ans. We creates separate branches for each project if development work is going on parallel and they are to be released at different times. Once the first release is done, we merge the branch changes into trunk. If they all have to go at one time, we usually would merge everything in the trunk itself.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     scm  source code management  svn  version control  code repository  svn branch     Asked in 1 Companies


 Q1079. Is it advisable to just hold checking in your changes to trunk if there is another release planned in between ?
Ans. If it's just smaller change, and single person is working, then this approach is fine. Otherwise there are risk on loosing it on your machine. Moreover , If there are multiple people working , it makes it hard to share code. It's better to create a separate branch and then merge it later to trunk.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     scm  source code management  svn  version control  code repository  svn trunk


 Q1080. What are the steps to create a branch in SVN ?
Ans. If the branch is to be created from Trunk and we are using Eclipse.

Go to the Trunk Copy of the Project

Right Click the project and then Click Branch/Tag

In the Create Branch / Tag Dialog, Add the Destination Branch Url

Check whether we want to make copy from the Head Revision or some specific revision Number

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     scm  source code management  svn  version control  code repository  svn branch


 Q1081. If you are supposed to deprecate the method , Will you deprecate the method in the implementation class or will you deprecate the abstract declaration within interface or abstract class ?
Ans. Deprecating the interface / or declaration doesn't make much sense as the implementation is deprecated and not the interface.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Deprecated annotation


 Q1082. What is multilevel inheritance ?Core Java
Ans. Multi Level Inheritance is multi level hierarchy of classes. Here is the example - http://www.buggybread.com/2015/09/java-se-class-diagram-classes-that_603.html

Class RoleList extends ArrayList which in turn extends AbstractList which in turn extends AbstractCollection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multilevel inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 3 Companies      basic

Try 1 Question(s) Test


 Q1083. When do we generally get the database error - Unique Constraint Violated ?
Ans. This error can result either on an insert, update or delete when any change in data results in duplicate record or subset of it having unique constraint on record or its subset. For example - If we have a unique constraint on a combination of columns and then trying to insert duplicate column values.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  Unique Constraint error  Unique Constraint violated


Frequently asked for Lead and Architect positions. Recently asked in many US companies.
  Q1084. What are Anti Patterns ?Design
Ans. Anti-pattern is simply the creation of a pattern in your coding that negatively affects your code i.e the Negatives surpasses the positives.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     anti patterns  design patterns     Asked in 9 Companies        frequent


 Q1085. What are some alternates to keeping Audit Tables ?Database
Ans. Audit Tables generally stores Raw information to be reviewed in case of problems or determining impact. If Database space is an issue , and the audit information is rarely retrieved, one design could be to use compressed file system.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     databases   audit tables   raw transaction information storage     Asked in 1 Companies


 Q1086. What is the purpose of Commit and Rollback in Databases ?Database
Ans. When a DML is executed, the changes only stays in session and still not pushed to DB Tables, Commit is used to push those changes to the Tables.

In case we realize that we don't want to commit those changes and would like to ignore them, we can use rollback.

For example - You may like that for a banking transaction you would like to update the account balance only if the debit or credit record was correctly inserted, so you may like to encapsulate both DML's - insert for transaction and update for balance in a single transaction and would only commit if both succeeds else rollback.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     databases  commit  rollback     Asked in 2 Companies      Basic


 Q1087. Can I run a java program without creating any class ?
Ans. No, It requires creation of atleast one Class. Creating an object of that class is not compulsory as we can write all our logic within main method which is static.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java program without creating any class


 Q1088. What is the difference between print() and println() in Java ?
Ans. print method prints the argument passed to the method whereas println prints the argument and then prints the new line character. println is generally used if we want each output in a new line.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     print   println


 Q1089. What is a static variable in Java ?Core Java
Ans. It is a class level variable that is shared among the objects of that class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static   static variables   class level variables     Asked in 1 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q1090. What is "Instance Initializer block" ?
Ans. Instance Initializer block is used to initialize the instance data member. It run each time when object of the class is created.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Instance Initializer block        rare


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: