Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1151. What does the web status code 404,500 and 200 mean ?Java EE
Ans. 404 means the resource is not found on the server.The resource might not be deployed correctly.

500 means internal server error which means that resource was located but then it resulted in some exception or error.

200 means Ok.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web status code     Asked in 1 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q1152. If Project A is calling web service of project B and there are some changes in project B, Will Project A needs to be rebuilt ?Maven
Ans. That depends if the interface for the resource in Project B gets changed. If only the internal implementation is changed, No change is required in Project A. Project A is not even required to be rebuilt.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     project dependencies


 Q1153. What is Dirty read in Database Transactions ?Database
Ans. A dirty read occurs when a transaction is allowed to read data from a row that has been modified by another running transaction but not yet committed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database transaction     Asked in 8 Companies


 Q1154. Have you ever felt the need of keeping the constructor private ?Design
Ans. Yes, When either we don't want an object to be created ( class having all static elements and hence not required ) or object to be created using a static method or static block. One such example could be a situation when we would like app to load objects at start up and we would like to restrict new object creation by any request.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     private constructor  constructor


Usually asked with Questions related to Generics.
 Q1155. What are Type Erasures in Java ?Core Java
Ans. Type erasure applies to the use of generics. When generics are used, they're pre compiled into compile time checks and execution-time casts.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     type erasures  generics     Asked in 2 Companies      intermediate        rare


 Q1156. Have you ever tried compressing data using Java ?Core Java
Ans. Yes, we can use ZipInputStream class for compressing the FileInputstream object.

  Sample Code for ZipInputStream

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     file handling  FileInputstream  ZipInputStream  file handling


 Q1157. Watching a directory for changes. Monitoring a directory.Core Java
Ans. http://www.logicbig.com/tutorials/core-java-tutorial/java-nio/java-watch-service/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     file handling  monitoring directory


 Q1158. How can one determine if JVM is 32-bit or 64-bit from Java Program ?Core Java
Ans. There is a Java system property "sun.arch.data.model" that can tell if JVM is 32 bit of 64 bit

System.getProperty("sun.arch.data.model") can be used to get that property.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm      intermediate        rare


 Q1159. How can we find the memory usage of JVM from Java code?Core Java
Ans. Using Runtime object.

Runtime runtime = Runtime.getRuntime();

runtime.totalMemory();
runtime.freeMemory();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jvm  memory management        rare


 Q1160. How can we catch an exception thrown by another thread ?Core Java
Ans. http://stackoverflow.com/a/6548203/2789764

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  exception      expert        rare


 Q1161. Why calculations in float or Double sometimes gives unpredictable results ?Core Java
Ans. Because the way float values are stored its not precise.

For example - 0.1 is actually stored as
0.1000000000000000055511151231257827021181583404541015625

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     double  float  data type      basic        frequent


 Q1162. What different level of logging you use while coding ?Logging
Ans. I use trace for debugging purpose. Info for displaying some important info, thought its rare as we have enabled info logging in production. Warn in case something went wrong but we still resume the flow in spite of it or have take alternate flow as its expected sometimes. Error logging in case it was completely unexpected and mostly when it breaks the flow.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve             frequent


 Q1163. Explain Travelling SalesMan Problem ?Algorithm
Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Travelling_salesman_problem

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1164. What is the use of @Before annotation ?Junit
Ans. When executing tests it is common that multiple tests need similar objects to be created before they can run. @before specifies a method that provide that initialization for the set of Unit Tests.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1165. What is Java NumberFormatException ?Core Java
Ans. NumberFormatException is the exception that Java throws when we try to convert one data type to the Number data type but the value is not parsable to be a Number.

For example , the following code will result in the NumberFormatException

String string = "Buggy";
int strtoInt = Integer.parseInt(string);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exceptions  NumberFormatException


 Q1166. Write a Java Program to check Armstrong Number ?Core Java
Ans. http://www.programmingsimplified.com/java/source-code/java-program-armstrong-number

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     program  code  coding  armstrong number     Asked in 1 Companies


 Q1167. How Spliterator in Java 8 different than iterator ?Core Java
Ans. Though there are many differences the way internally they both iterates the collections and streams respectively, but the main difference in performance that is achieved by spliterator as it can iterate Streams in Parallel whereas iterator only iterates collections sequentially.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java8  java 8  spliterator  java 8 streams  streams


 Q1168. Which is better in terms of performance - Iterator or Spliterator ?Core Java
Ans. Spliterator has better performance potential than iterators but only if the potential is used. Spliterator can iterate streams in parallel as well as in sequence whereas iterator can only iterate in sequence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     iterator  collections  streams  parallel streams  Spliterator


 Q1169. Difference between System.out.printf and System.out.println ?Core Java
Ans. println prints an additional end of line whereas printf doesnt.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     System class  Streams  Input Output  println  printf


 Q1170. What is the use of return statement without any argument ?Core Java
Ans. Such return is only expected in methods that returns void. the purpose of having return in such a method is to return the flow out of method and return to the place where it was called. Its actually used to prematurely return the control from the method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     return


 Q1171. Does it make sense to have return statement at the end of method ?Core Java
Ans. It make sense if its returning something. It doesnt make sense for void methods where return statement is not preceded by anything. In case of void methods , return as last statement has no impact and is actually a overhead.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     return statement  return


 Q1172. How to specify the or/and combination restrictions within Criteria in Hibernate ? Hibernate
Ans. session.createCriteria(Employee.class).add( Restrictions.or(Restrictions.like("name", "A%"),Restrictions.like("name", "B%"))).list();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate  Criteria  Restrictions


 Q1173. Difference between Maven Project and Module ?Maven
Ans. Maven Module has a Parent whereas Project doesnt. when we add the parent section to the pom file, it adds the module section to the parent project pom file. When we execute mvn compile / install, it basically checks that module section of the parent to identify all the modules that needs to be compiled first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven project vs module  maven project  maven module        frequent


 Q1174. What is meant by following error ?

Source folder is not on the Java build class path
Core Java
Ans. It means that the respective folder is not looked upon by Java to look for java or resource files and hence not being included as part of build.It needs to be added to Java Build Path.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     build path.build class path


 Q1175. What is the use of .project file in eclipse ?Tool
Ans. .project is a project description file that helps plugins and eclipse understand about the project - organization of projects , their names, builders used by them etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1176. What is a .classpath file in eclipse ?Tool
Ans. .classpath specifies the source java and resource folders that are used by Builders to build.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1177. What is a shutdown hook ?Core Java
Ans. Shutdown hook is a thread that is invoked implicitly by JVM just before the shut down. It is used to clean up unused resources.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 3 Companies


 Q1178. Can we start the same thread twice ?Core Java
Ans. No we cannot start the same thread twice. Each thread has a lifecycle.

But Yes, we can run the same code in parallel using different threads.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     thread  multithreading


 Q1179. Write an Algorithm for Graph Traversal ? The Graph has a loop.Algorithm
Ans. Please not that all such questions can be easily answered through recursion.

Simple recursive implementation could be

traverse(root);

void traverse(Element element){
if(element.hasNext()){
traverse(element.next());
} else {
System.out.println(element);
}
}

but this algo / code lead to endless loop if there is a loop in graph traversal.

So you can keep a collection to keep track of which elements have laready been traversed


static List<Elements> listOfAlreadyTraversedElements = new ArrayList<Elements>();

main(){
traverse(root);
}

void traverse(Element element){
if(element.hasNext()){
traverse(element.next());
} else {
listOfAlreadyTraversedElements.add(element);
System.out.println(element);
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     graph traversal algorithm  graph traversal algorithm using recursion     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q1180. How is String class unique ?Core Java
Ans. String class is immutable as well as final. Because of these properties , String objects offer many benefits

1. String Pool - When a string is created and if it exists in the pool, the reference of the existing string will be returned instead of creating a new object. If string is not immutable, changing the string with one reference will lead to the wrong value for the other references.

Example -

String str1 = "String1";
String str2 = "String1"; // It doesnt create a new String and rather reuses the string literal from pool

// Now both str1 and str2 pointing to same string object in pool, changing str1 will change it for str2 too

2. To Cache its Hashcode - If string is not immutable, One can change its hashcode and hence its not fit to be cached.

3. Security - String is widely used as parameter for many java classes, e.g. network connection, opening files, etc. Making it mutable might possess threats due to interception by the other code segment.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability  immutability  String  string class     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: