Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1241. Which environment variables do we need to set in order to run Java programs?Core Java
Ans. PATH, CLASSPATH and JAVA_HOME

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     environment variables  path  classpath  java_home     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q1242. Can an application have multiple main methods within different classes ? If yes, How will the app decide which one to be executed ?Core Java
Ans. Yes we can have a main method with string[] argument in every class of an application. When we execute an app we specify the starting point i.e the class that will get the control first and hence main method of that class gets executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method     Asked in 3 Companies


 Q1243. Does importing a package imports all its sub packages too ?Core Java
Ans. No, but we can use wild card (*) to do so

For example -

import java.util.*

will import all packages with name starting with java.util

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     package   import packages     Asked in 1 Companies      basic


 Q1244. What is the default value of a declared object reference ?Core Java
Ans. Null

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object reference  null     Asked in 1 Companies      basic


 Q1245. Is there a way to know size of an object in Java ?Core Java
Ans. No, Java doesn't have a sizeOf operator. In C / C++ , its required to determine how much memory allocation is required which is not the case with Java. Java handles memory allocation and deallocation intrinsically.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sizeOf  size of object  sizeOf operator     Asked in 1 Companies        rare


 Q1246. What are the different ways to handle an exception ?Core Java
Ans. 1. Wrap the desired code in try block followed by a catch / finally to catch the exception

2. Declare the throws clause with exceptions that the code is expected to throw as an indication to the calling method to take care of it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 4 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q1247. How does Java handle integer overflows and underflows?Core Java
Ans. It uses those low order bytes of the result that can fit into the size of the type allowed by the operation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     integer  data types     Asked in 1 Companies        rare


 Q1248. Is delete a keyword in Java ?Core Java
Ans. No, delete is not a keyword in Java. Destruction of objects is taken care by Java Garbage Collection mechanism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     delete  keywords     Asked in 1 Companies


 Q1249. Is exit a keyword in Java ?Core Java
Ans. No exit is a method to exit execution of a program.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exit  keywords  exit a program     Asked in 1 Companies


 Q1250. Who invokes a thread's run method ?Core Java
Ans. After a thread is started using a call to start method, JVM invokes the thread’s run method when the thread is initially executed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  thread run method     Asked in 1 Companies


 Q1251. What is nested interface?Core Java
Ans. Interface that is declared inside the interface or class, is known as nested interface. It is static by default.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     interface  nested interface      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q1252. What kind of thread is garbage collection thread ?Core Java
Ans. Daemon thread

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     garbage collection      intermediate

Try 2 Question(s) Test


 Q1253. What is the difference between the Reader/Writer java.io hierarchy and the Stream class hierarchy?Core Java
Ans. The Reader/Writer hierarchy is character oriented, whereas the Stream class hierarchy is byte oriented.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java io  streams      intermediate


 Q1254. What is an IO Filter ?Core Java
Ans. It's an object that reads from one stream and writes to another.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java io  io filter      intermediate


 Q1255. Can we convert a numeric IP address to a web host name ?Java EE
Ans. Yes, using InetAddress.getByName("<IP Address>").getHostName();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ip address to hostname  INETAddress      intermediate


 Q1256. Difference between shallow copy and object cloning ?Core Java
Ans. Shallow copy is one of the way for object cloning, other being deep copy.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cloning  shallow copy  object cloning      basic


 Q1257. What is Shutdown hook ?Core Java
Ans. Shutdown hook is a thread that is invoked before the JVM is shut down. we can use it perform resource cleaning task.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     shutdown hook  jvm

Try 1 Question(s) Test


 Q1258. Which interface is responsible for transaction management in JDBC ?Database
Ans. Connection Interface

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jdbc


 Q1259. how to access the methods of an inner class?Core Java
Ans. It depends on the type of inner class

To access non static inner class method

new OuterClass().new InnerClass().getMethod();

To access static method of static inner class

new OuterClass.InnerClass().getMethod();

  Sample Code for inner class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inner classes  nested aclasses     Asked in 1 Companies      Intermediate        frequent


 Q1260. Which memory segment holds String Pool in Java ?Core Java
Ans. String Pool resides in runtime constant Pool which is a part of Heap memory segment.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string pool  memory management      Expert        rare


 Q1261. What are the cursors available in Java ?Core Java
Ans. Enumeration
Iterator
List iterator

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cursors  iterator


 Q1262. What is SWT ?SWT
Ans. SWT is an open source widget tool kit for developing rich, efficient and portable GUI applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     swt


 Q1263. Which is the highest level container which contains other widgets in SWT ?SWT
Ans. Shell

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1264. Can we run Swing objects using SWT ?SWT
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1265. What are the key components of SWT applications ?SWT
Ans. The Display and Shell classes are key components of SWT applications.

A org.eclipse.swt.widgets.Shell class represents a window.

The org.eclipse.swt.widgets.Display class is responsible for managing event loops, fonts, colors and for controlling the communication between the UI thread and other threads. Display is the base for all SWT capabilities.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1266. Are SWT Widgets automatically Gabage collected ?SWT
Ans. SWT widgets are not automatically garbage collected. If you release an SWT widget, you have to call its dispose() method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1267. How do we do event handling using SWT ?SWT
Ans. We do it by registering listeners for respective widgets

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1268. Explain Layout Managers in SWT ?SWT
Ans. A layout manager is responsible for arranging the user interface components of a container, e.g. a Composite, on the screen. SWT offers several standard layout managers.

Following are the layout managers offered by SWT

AbsoluteLayout
FillLayout
RowLayout
GridLayout
FormLayout

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1269. Have you worked with the TreeViewer ? If yes , explainSWT
Ans. The TreeViewer class provides viewer support for displaying trees. This widget is used to display parent-child information with buttons to expand and collapse the tree.

We have to create and specify the LabelProvider and Content Provider classes. In the respective classes we specify the parent and child objects and their relationship.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1270. Which class is used to create buttons and how many classes we have to create different button types ?SWT
Ans. Only a single class ie Button is used to create all button types. We distinguish among different types by specifying the style while creating a new button object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: