Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1211. With a Table employee having columns Id,Name,ManagerEmployeeId, Write a SQL to find the Manager with maximum number of employees ?Database
Ans. Select Name from EMPLOYEE where ID in (Select ManagerEmployeeId from EMPLOYEE
Group By ManagerEmployeeId
order by count(Id)
LIMIT 1)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  sql     Asked in 1 Companies


 Q1212. How to make sure that only one instance is created in Singleton Pattern ?Core Java
Ans. public class SingleTon {
private SingleTon() {
if (singleTon != null) {
throw new RuntimeException("cant not create the object");
}
}
public Object clone() throws CloneNotSupportedException {
throw new CloneNotSupportedException("can not be create");
}

static private volatile SingleTon singleTon;
public static SingleTon getInstance() {
SingleTon singleTon = this.sample;
if (singleTon == null) {
synchronized (this) {
singleTon = this.singleTon;
if (singleTon == null) {
singleTon = this.singleton = new SingleTon();
}
}
}
return singleTon;
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     singleton  design pattern     Asked in 2 Companies


 Q1213. Can we have an entity in hibernate without primary Key ?Hibernate
Ans. No, Every entity in hibernate needs to have a key, either primary or composite.

If we dont have a primary key on table, there are various ways this problem can be countered.

1. By using composite key on entity ( make sure that the appropriate unique constraint in defined on columns in Database )

2. By mapping Id in entity to ROWID of table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate entity  hibernate


 Q1214. Provide an implementation for Producer / Consumer using threads.Core Java
Ans. https://www.tutorialspoint.com/javaexamples/thread_procon.htm

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding  code     Asked in 1 Companies


 Q1215. When should we use Abstract classes ?Core Java
Ans. Abstract classes provide a mechanism of interfacing ( using abstract method ) as well as inheritance ( extending abstract class ). So they should be used in place of interfaces in case there is some code ( methods ) or object body ( member elements ) that can be reused with inheritance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract classes     Asked in 1 Companies


 Q1216. What is the difference between following code segments

1.

try {
for(int i=0;i<100;i++){
calculate(i);
}
} catch (Exception ex) {
System.out.println("Error while processing")
}

and

2.

for(int i=0;i<100;i++){
try {
calculate(i);
} catch (Exception ex) {
System.out.println("Error while processing")
}
}
Core Java
Ans. In first case the whole loop will terminate as soon as any exception happens in the method calculate ( assuming calculate method is not handling its exception and those are thrown back at the calling method )

In Second case exception will be caught for individual iteration and hence it wont break the loop and will continue for the next iteration.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  try catch     Asked in 1 Companies


 Q1217. What is the difference between ServletConfig and ServletContext ?Java EE
Ans. http://www.java4s.com/java-servlet-tutorials/difference-between-servletconfig-and-servletcontext-in-java/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ServletConfig  ServletContext     Asked in 1 Companies


 Q1218. Explain some of the features of Java ?Core Java
Ans. Object Oriented - Java is object oriented but isn't purely object oriented as we have primitives along with objects.

Platform Independent - As JVM provides the translation to the Machine code as per the underlying Operating System.

Interpreted as well as compiled - Java files are compiled as class files and then class files are interpreted by JVM.

Runs on a Virtual Machine - Which is JVM that acts as an independent sub environment.

Multi-threaded - As applications can run on single thread as well as multi thread.

Modularity - Through usage of Classes , methods and Interfaces.

Robust

Usage in variety of Application types - Web , Gaming, BigData.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve             frequent


 Q1219. Name some of the Java Keywords ?Core Java
Ans. Static , Final , Synchronized, private , public , protected, volatile, transient, super, this,import , abstract,native,default (effective java 8), new

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java keywords        frequent


 Q1220. Which operators in Java have highest precedence ?Core Java
Ans. Braces, i.e () and [] have the highest precedence

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java operators


 Q1221. Which class is the root class of all Exceptions in Java ?
Ans. Throwable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q1222. What is MAC Address ?Networking
Ans. A media access control address is a unique identifier assigned to network interfaces for communications at the data link layer of a network segment. MAC addresses are used as a network address for most IEEE 802 network technologies, including Ethernet and Wi-Fi.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic


  Q1223. What is an exception and exception handling in Java ?Core Java
Ans. An Exception in java is the occurrence during computation that is anomalous and is not expected.

Exception handling is the mechanism which is used to handle such situations.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 18 Companies      basic        frequent


 Q1224. What technical stuff you like to do in your free time ?General
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies        frequent


 Q1225. What is a factory design pattern ?Design
Ans. Factory Design Patterns is the pattern that recommends creation of separate Factory Object for creation of other object.

So its like saying - If you want to create an object of ClassA, Talk to FactoryObject ( which is an object of FactoryClass ). FactoryObject in itself encapsulates the inputs and logic required to make the decision regarding the creation and construction of object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design pattern  factory design pattern     Asked in 9 Companies


 Q1226. How is hashcode calculated in java ?

or

What are the rules for hashcode calculation ?
Core Java
Ans. General contract of hashCode is:

1.Whenever it is invoked on the same object more than once during an execution of a Java application, the hashCode method must consistently return the same integer,

2.If two objects are equal according to the equals(Object) method, then calling the hashCode method on each of the two objects must produce the same integer result.

3.It is not required that if two objects are unequal according to the equals(java.lang.Object) method, then calling the hashCode method on each of the two objects must produce distinct integer results.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashcode     Asked in 1 Companies      expert


 Q1227. Why main method is declared static ?Core Java
Ans. static is the keyword that makes it accessible even without creating any object and using class name only. Making it non static would like creation of object upfront before calling the method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     main method  static     Asked in 4 Companies      Basic


 Q1228. What is Spring Security ?Spring
Ans. Spring Security is a powerful and highly customizable authentication and access control framework. It is the de facto standard for securing Spring-based applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 3 Companies


 Q1229. Create a Class Bank with the methods to deposit and Withdraw ?Core Java
Ans. class Bank {
int balance;

Bank(){
balance = 0;
}

void deposit(int amount){
balance = balance amount;
}

int withdraw(int amount){
balance = balance - amount;
return balance;
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      Basic


Frequently asked in high end product companies.
 Q1230. Write code for LRU CacheCore Java
Ans. https://www.geeksforgeeks.org/lru-cache-implementation/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cache  LRU cache  coding  code     Asked in 10 Companies      intermediate


 Q1231. Explain your experience with Java, spring and web services?General
Ans. Have worked on Java 7 and Java 8, In Java 8 , Worked with streams , lambda expression and default methods.

Have worked on both Spring Mvc and Spring Boot, using Spring dependency injection, Rest services , AOP , JDBC and Hibernate integration.

Have worked on Rest services using Spring and Spring Boot. Have worked on SOAP web services too.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  web services     Asked in 1 Companies


 Q1232. Can a constructor throw an exception ?Core Java
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1233. Can constructor be synchronized in Java ?Core Java
Ans. No, constructors can not be synchronized in Java. In fact using the keyword synchronized with a constructor results in compilation error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      expert


 Q1234. Will finally run if we have return statement and it exits the method early ?Core Java
Ans. finally will execute in all graceful situations - graceful executions as well as graceful exceptions. The only situation when finally block won't execute is when the app is abruptly stopped, killed or unplugged.

  Sample Code for finally

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     finally      Intermediate


 Q1235. Is there any relationship between Web.xml and Spring.xml ?Spring
Ans. No, there is no relationship between web.xml and spring.xml but you have to configure spring.xml in web.xml in order initialize beans when application starts up

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  web.xml  spring.xml  deployment descriptor     Asked in 1 Companies


 Q1236. Why do you wan to stay in IT ?General
Ans. Coding , Science and Mathematics has always fascinated me. I have curious mindset that continuously look for solutions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1237. How to make sure that no request are lost in client server application ?Solution
Ans. By keeping some sort of storage at the client side for each request and then matching it up against the response received to make sure that the request was well received.

A queue can be used for this purpose.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1238. Scale yourself on Java on the scale of 1 to 10General
Ans. [Open Ended Answer]

The objective of the question is to check how efficient one is in the language so that appropriate level questions are asked. Don't tell too high number if you are being interviewed for a junior or mid level position as the interviewer may throw advance level questions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 17 Companies


 Q1239. Is it mandatory to have a default constructor ?Core Java
Ans. No.

Default constructor is provided by compiler if no constructor is provided ( argument or no argument ) by us.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constructor  default constructor     Asked in 1 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q1240. What is the problem with this code

double x=10.04;
int a = x;
Ans. It will give an error saying 'cannot convert from double to int'

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: