Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1271. If we need to change the cell text in tableviewer or tree viewer , which file should we make the change in ?SWT
Ans. LabelProvider

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q1272. Which Web and Application server is being used by your application ?Server
Ans. We are using Apache 2.3 and Tomcat 5.6

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web server  application server  server      Basic        frequent


 Q1273. What are the steps you follow if you receive an application outage ticket ?Support
Ans. a. Inform the stake holders that the issue is being worked upon.
b. Login to server to see if its responding.
c. Access Application and Web Server logs to see if the application is receiving requests.
d. If not, Involve the appropriate Network Team.
e. Inform the stakeholders regarding the progress.
f. Bounce the web / application server instance , if required.
g. Close the ticket with the steps taken to resolve the problem.
h. Complete the RCA ( Root Cause Analysis ) and submit the report to stake holders.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support


 Q1274. How do you monitor the server resources if inadvertently high traffic is reported ?Support
Ans. We use SAR command for that purpose. We also have GUI system monitoring tool to keep real time check of requests, load and memory usage.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support  unix  SAR


 Q1275. How do you monitor your logs while investigating a high severity problem ?Support
Ans. We try to look for errors in the last n minutes when the issue occurred. If the issue is still occurring intermittently, We tail the logs for different application server instances to see the error snippets coming in the live logs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support  unix  application logs


 Q1276. Have you done any sort of automation in your system monitoring tasks ?Support
Ans. Yes we have created System as well as Log monitoring scripts to keep track of exceptions. We are also using a tool that will inform the stake holders if an exceptional event occurs with the system.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support  system monitoring  log monitoring


 Q1277. What all caching has been used in your application?Support
Ans. We are using Akamai as web server cache.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     caching  production support


 Q1278. Have you ever faced any problem due to caching?Support
Ans. Yes , sometime we receive issues related to outdated pages being rendered to the user. In those cases we clear the cache and then try to investigate the reason for that. Sometime the issue is due to comparatively high refresh interval. In those cases we reduce the cache refresh interval.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support  caching


 Q1279. What actions you take if there is an issue related to Database server ?Support
Ans. We involve DBA and try to solve it through them. By the time they are solving it , we keep the stake holders informed regarding the progress.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  database server  production support


 Q1280. What are your responsibilities after the problem ticket has been closed ?Support
Ans. We inform the stakeholders regarding the resolution and steps taken for it. We updated the ticket notes and link it with the master / related tickets. RCA is done for the high priority and critical issues and a report is submitted.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     production support  system support


 Q1281. How are DB transactions handled in Hibernate ? Hibernate
Ans. // Non-managed environment idiom
Session sess = factory.openSession();
Transaction tx = null;
try {
tx = sess.beginTransaction();

// do some work
...

tx.commit();
}
catch (RuntimeException e) {
if (tx != null) tx.rollback();
throw e; // or display error message
}
finally {
sess.close();
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1282. How can be restrict creation of more than n objects in Java ?Core Java
Ans. We can follow the same design which we follow in singleton Classes. We can have a static counter that will keep the count of number of objects already created, We can keep the constructor private and being called through the static method. We can keep incrementing the counter before calling the constructor and put a check to call only if it's lesser than n.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q1283. Do you feel that its useless to define hashCode method for a class ?Core Java
Ans. Yes its useless if we are not going to use its objects within Hash collection, For example - HashSet , HashMap. HashCode is used internally by these collections for Search.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashcode  hash collections  search


 Q1284. What is the difference between filter and filter-mappings xml tag within deployment descriptor ?Java EE
Ans. filter tag speficies the filter name and respective class for handling filter action whereas filter mapping maps the filter to the url patterns ( specifying the url that needs to be intercepted )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     deployment descriptor  web.xml  filters  filter mapping


 Q1285. Have you heard of SiteMesh ?Java EE
Ans. Sitemesh is a web page layout and decoration framework by OpenSymphony. SiteMeshFilter can intercept the requests and then build UI components (based on configuration) then renders the final page.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sitemesh


 Q1286. What is a class and object ?

or

How would you explain a fresher the concept of class and object in simple terms ?
Core Java
Ans. Class is a template using which objects are created in memory. It's kind of a mold using which objects with body / state are made.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     class  object  class vs object     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q1287. Explain dot(.) operator ?Core Java
Ans. Its used to access the object properties using the object reference or class properties using the Class Name. Moreover its used to access the classes and Interfaces of a package.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operators


 Q1288. How should we handle errors while writing or accessing Stored Procedures?Database
Ans. Store Procedure returns the error code. Moreover we can put the call withing try block and catch SQL Exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     stored procedure  exception handling


 Q1289. Can we have only try block in java ?Core Java
Ans. No, It should be followed by either catch or finally.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     try  exception handling


 Q1290. What is memory leak ? How Java helps countering memory leaks compared to C++ ?Core Java
Ans. Memory Leak is a situation wherein we have a reserved memory location but the program has lost its reference and hence has no way to access it.

Java doesn't have concept of Pointers, Moreover Java has concept of Garbage collection that frees up space in heap that has lost its references.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory leak  garbage collection      intermediate        frequent


 Q1291. Write an algorithm / java program for Heap Sort ?Algorithm
Ans. https://www.geeksforgeeks.org/heap-sort/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sorting  heap sort     Asked in 1 Companies        frequent


 Q1292. What are the points to be considered if we move from Eager initialization to Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
Ans. Make sure that the properties of dependent Hibernate entities are not accessed and if yes, better wrap the whole code within single transaction.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     lazy loading  lazy initialization


 Q1293. How does Lazy Initialization helps improving performance of an application ?Hibernate
Ans. Lazy Initialization means , Load Dependencies when required. Which means less load on application resources as only required data is loaded upfront. It's not only good for better performance but for better resource utilization too.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     lazy loading  lazy initialization        frequent


 Q1294. What are the benefits of creating immutable objects ?Core Java
Ans. 1. Security and Safety - They can be shared across multiple threads as they are thread safe. Moreover, it protects then from bad state due to interception by the other code segment. One such problem due to mutability and access by alternate code segment could be the change of hash code and then the impact on its search with hash collections.

2. Reuse - In some cases they can be reused as only one copy would exist and hence it can be relied upon. For example - String Pool

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability objects     Asked in 1 Companies      Intermediate        frequent


 Q1295. Can you name some of the Java frameworks in different domains ?Frameworks
Ans. Web Framework - Spring , Struts, Play
Dependency Injection frameworks - Google Guice , PicoContainer and Dagger
ORM Framework - Hibernate
Big Data / ETL Frameworks - Apche Hadoop , Apache Crunch, Apache Spark.
View Frameworks - JSF , Apache Wicket,jtwig.
Java Gui Frameworks - SWT , AWT, JavaFX
Testing - Junit, Mockito, PowerMock, EasyMock, JMock, JMockit
Rest Web services - Jersey , Restlet , RestX, RestEasy ,Restfulie

Here is the big list for reference - http://javasearch.buggybread.com/home2.php?keyword=

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     frameworks     Asked in 2 Companies      intermediate        frequent


 Q1296. What is the difference between

File f = new File("homexyz.txt");

and

File f = File.createTempFile("xyz",".txt","home"); ?
Core Java
Ans. First will not create physical file in storage whereas the second will.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     file handling  File.createTempFile  file handling      intermediate        rare


 Q1297. What is an applet ?Core Java
Ans. Applet is a J2EE component or a tiny application that gets executed in a widget engine ( like browser )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     applet


 Q1298. What is fulfillment center ?ECommerce
Ans. Fulfillment center or Delivery Center is the store or warehouse from where the actual delivery of merchandise takes place.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     fulfilment center  order fulfilment  ecommerce


 Q1299. What is a certificate authority ?Security
Ans. A trusted organization which issues public key certificates and provides identification to the bearer.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  auth certificates


 Q1300. How and Why Strings are interned in Java ?Core Java
Ans. String class has a public method intern() that returns a canonical representation for the string object. String class privately maintains a pool of strings, where String literals are automatically interned.

these are automatically interned so as to have efficient String comparison using == operator instead of equals which is usually slower.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     string  string pool  string intern     Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: