Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q371. What is the way to rollback transaction if something goes wrong using hibernate API ? Hibernate
Ans. We can have the code calling Hibernate API within try block and can have transaction.rollback within Catch.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   hibernate rollback


 Q372. What are the restrictions for the entity classes ?Hibernate
Ans. 1. Entity classes should have default constructor.

2. Entity classes should be declared non final.

3. All elements to be persisted should be declared private and should have public getters and setters in the Java Bean style.

4. All classes should have an ID that maps to Primary Key for the table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   entity classes hibernate


 Q373. Does java allow implementation of multiple interfaces having Default methods with Same name and Signature ?Core Java
Ans. No. Compilation error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   default method   yes-no     Asked in 1 Companies      intermediate


  Q374. What are Default Methods ?Core Java
Ans. With Java 8, We can provide method definitions in the Interfaces that gets carried down the classes implementing that interface in case they are not overridden by the Class. Keyword "default" is used to mark the default method.

  Sample Code for interface default

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   default methods     Asked in 7 Companies      expert        frequent


 Q375. Can we use static method definitions in Interfaces ?Core Java
Ans. Yes, Effective Java 8.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   static interface methods   yes-no     Asked in 1 Companies


 Q376. Difference between a Pointer and a Reference ?
Ans. We can't get the address of a reference like a pointer. Moreover we cannot perform pointer arithmetic with references.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   pointer   reference   at&t


 Q377. Where do we configure repositories in Maven ?Maven
Ans. Within settings.xml in either MAVEN_HOME or .M2 directory.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q378. What are different type of repositories in Maven ?Maven
Ans. Local and Remote.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q379. How does Maven looks for a resource ? Maven
Ans. It refers to the settings.xml to look for the repositories to look for the resource. First It looks into the configured local repository, then it looks into the configured Remote repositories. If the resource is still not found , it looks it within maven repository central i.e repo1.maven.org. If its still not found, it throws the exception saying "Unable to find resource in repository central".

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q380. What is repository central ?Maven
Ans. Its the repository provided by Maven. In case your POM specify the dependencies and its not available in the configured local and the remote repository. It then looks for the resource in Maven Central. Maven provides most of the generic dependency resources at this remote location.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q381. How to create a Junit to make sure that the tested method throws an exception ?
Ans. Using annotation Test with the argument as expected exception.

@Test (expected = Exception.class)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   junit annotations


 Q382. How should we ignore or avoid executing set of tests ?
Ans. We can remove @Test from the respective test so as to avoid its execution. Alternatively we can put @Ignore annotation on the Junit file if we want to ignore all tests in a particular file.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   @test   @ignore   unit tests   unit testing   testing


 Q383. How can we test methods individually which are not visible or declared private ?
Ans. We can either increase their visibility and mark them with annotation @VisibleForTesting or can use reflection to individually test those methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   reflection api   @visiblefortesting   white box tester


 Q384. When does an application throw NullPointerException ?Core Java
Ans. When it tries to access an object element or method using reference which is actually null.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exceptions   npe   nullpointerexception     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q385. What are the steps to be performed while coding Junit with Mocking framework ?JUnit
Ans. Initialize required objects for working with mocks and tested method
Set the mock behaviour on dependent objects
Execute the tested method
Perform assertions
Verify if a method is invoked or not

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   mocking frameworks   mock   unit testing   java   white box testing  Mockito


 Q386. Name few Dependency Injection frameworks ?
Ans. Google Guice , Spring , PicoContainer and Dagger.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     dependency injection   di   frameworks   ioc


 Q387. What will be the output of this code ?

Set mySet = new HashSet();
mySet.add("4567");
mySet.add("5678");
mySet.add("6789");
for(String s: mySet){
System.out.println(s);
}
Ans. It will print 4567,5678 and 6789 but Order cannot be predicted.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   set   hashset   coding   code

Try 1 Question(s) Test


 Q388. What will be the output of this code ?

Set mySet = new HashSet();
mySet.add("4567");
mySet.add("5678");
mySet.add("6789");
System.out.println(s.get(0));
Ans. This will give compile time error as we cannot retrieve the element from a specified index using Set. Set doesn't maintain elements in any order.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   set   hashset   coding   code

Try 1 Question(s) Test


 Q389. What will be the output of the following code ?

enum Day {
MONDAY,TUESDAY,WEDNESDAY,THURSDAY,FRIDAY,SATURDAY,SUNDAY
}

public class BuggyBread1{
public static void main (String args[]) {
Set mySet = new TreeSet();
mySet.add(Day.SATURDAY);
mySet.add(Day.WEDNESDAY);
mySet.add(Day.FRIDAY);
mySet.add(Day.WEDNESDAY);
for(Day d: mySet){
System.out.println(d);
}
}
}
Core Java
Ans. WEDNESDAY
FRIDAY
SATURDAY

Only one FRIDAY will be printed as Set doesn't allow duplicates.Elements will be printed in the order in which constants are declared in the Enum. TreeSet maintains the elements in the ascending order which is identified by the defined compareTo method. compareTo method in Enum has been defined such that the constant declared later are greater than the constants declared prior.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   code   coding   enum   set   treeset   advanced

Try 3 Question(s) Test


 Q390. What are the considerations to be made in case of loops in Java ?Core Java
Ans. 1. It shouldn't result in infinite loop. Please make sure that you have a condition that will terminate the loop and that condition should be reached.

2. Make sure to use the break statement if you aspire to only look for something. Not using break will unnecessarily execute it till the end of for loop in some cases.

3. Similarly use continue to execute the loop with next iteration and bypass the rest of the code block if required.

4. Try to avoid multiple nesting of for loops. If it''s required, Make sure to use break and continue properly so as to avoid some unnecessary processing.

5. Make sure to use try catch within the loop and not outside the for loop if you expect it to continue if one of the iteration fails.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   loops   continue   break   for loop  control statements  loop statement.while loop  control statements  loop statement   architecture


 Q391. Why can't we use this in static context ?Core Java
Ans. Static methods can be called using instance references wherein this would have made sense but static method can also be called using Class name wherein this would mean nothing and hence forbidden.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   static methods   this keyword

Try 2 Question(s) Test


 Q392. How is Abstraction implemented in Java ?Core Java
Ans. Abstraction is provided in Java by following ways -

Coding to the ( Interfaces / Abstract Classes ) or contracts

By Encapsulating details within classes and exposing the minimal Door ( few public methods )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops concepts   abstraction   interfaces   abstract class   encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q393. What are some different logging levels for log4j ?Log4j
Ans. DEBUG
ERROR
ALL
WARN
INFO
FATAL
OFF
TRACE
TRACE_INT
WARN

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   log4j   log4j level   logging   error logging     Asked in 10 Companies


Not frequently asked as it was introduced with Java 8.
 Q394. What is the use of Optional ?Core Java
Ans. Optional is a good way to protect application from runtime nullPointerException in case the the absent value has been represented as null. So basically Optional class provides the type checking during compile time and hence will never result in NPE.

For ex -

List> intList = new ArrayList>();
intList.add(Optional.empty());
intList.add(Optional.of(new Employee("abc")));
intList.add(Optional.of(new Employee("xyz")));
intList.add(Optional.of(new Employee("123")));
System.out.println(intList.get(0).getName());

So Now , even when the first list element is empty, this code will never throw an NullPointerException.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   java 8   optional


Rarely asked as it was introduced with Java 8.
 Q395. Name few "Optional" classes introduced with Java 8 ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-optional-classes-and-interfaces.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   optional   java 8   java8


 Q396. Name few IO Stream classes and interfaces ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-stream-io-classes-and-interfaces.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   io   input output   stream


 Q397. Name few File IO related classes and interfaces ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-file-io-classes-and-interfaces.html

  Sample Code for File

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   io   input output   file io  file handling


 Q398. What are the various ways in which build can be scheduled in Jenkins ?Jenkins
Ans. Builds can be triggered by source code management commits.
Can be triggered after completion of other builds.
Can be scheduled to run at specified time ( crons )
Manual Build Requests

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   jenkins   build management   build manager


 Q399. What are some differences between Spring caching and Hibernate caching?Hibernate
Ans. Spring caching makes use of its intercepting capabilities to add caching to method calls. Therefore, the entire object is cached and reused. Hibernate, on the other hand, has more domain-specific knowledge of the Entity being cached and can handle the objects more appropriately.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring framework   hibernate   spring cache   hibernate cache


 Q400. Difference between Stack and Heap memory ?Core Java
Ans. Stack memory areas is used to hold method and local variables while objects are always allocated memory in the heap. The heap memory is shared between multiple threads whereas Stack memory isn't.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   memory management   stack memory   heap memory   difference between   ebay     Asked in 2 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: