Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q431. Write a program to print all even numbers first and then all odd numbers till 100. For example the output should be
2
4
6
8
...... 100
and then
1
3
5
7
...... 99

using only 1 for loop ? Is it possible with just one loop ?
Core Java
Ans. Yes , It can be done using single for loop

public class BuggyBread{
public static void main (String args[]) {
   int x = 50;
   for(int i=1;i <= 100;i++){
      if(i<=50){
         System.out.println(i*2);
      } else {
         System.out.println(i-x);
         x = x - 1;
      }
   }
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 1 Companies


 Q432. What is the difference between for and foreach loop in java ? Which one should be used in which cases ?

Core Java
Ans. 1. for loop in java is used with a counter as following

for(int counter=0;counter < 50;counter++){
System.out.println(list.get(counter));
}

for iterating and printing the contents of a collection

whereas foreach loop can be specified directly without the use of counter

for(String str:list){
System.out.println(list.get(counter));
}

2. for Each loop syntax is more clean if we have to iterate over the elements of a collection and we need not keep track of the record count

3. For is preferred when we need loops without the usage of collections or Array of objects and entirely primitives are being used

4. for loop is preferred if we need to keep track of record count and have to perform some action of the basis of that. For example - If we have to print something after every 5 records, With for each loop in such case, we will have to keep a separate counter.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     loop  for loop  control statements  loop statement  foreach loop  for vs foreach loop


 Q433. Does java supports operator overloading ?Core Java
Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operator overloading     Asked in 1 Companies      basic


  Q434. What is database Normalization ?Database
Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     normalization  database     Asked in 35 Companies      intermediate        frequent


 Q435. When is the situation when finally section won't execute ?Core Java
Ans. If the process / app is abruptly killed or terminated.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  finally     Asked in 2 Companies      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q436. What is the use of static keyword in Java ?Core Java
Ans. static keyword is used to specify that the respective programming construct ( method , variable ) belongs to the class and not to its instance and is supposed to be shared by all instances of the class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static keyword     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q437. Explain various Searching and Sorting Algorithms ?Algorithm
 This question was recently asked at 'HeadStrong,ServiceNow'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Search Algorithm  Sorting Algorithm     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q438. Is it a good practice to use Asterick(*) in import statement to load multiple packages with single import statement ?Core Java
Ans. No, we should be lean in loading only packages which are required. Loading packages which are not being used result in memory overheads.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     import  import packages     Asked in 1 Companies


 Q439. What is a Servlet Filter ?Java EE
Ans. It's an object that can intercept http request and response and hence we can take appropriate action on those requests.

There are different types of filters based on Specifications like

Authentication
Logging
Encryption
Tokenizing

etc

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     servlets  servlet filters     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q440. Can we override wait() or notify() methods?Core Java
Ans. wait and notify are declared final in object class and hence cannot be overridden.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object class methods  wait  notify


 Q441. Write an algorithm / Java Program to show duplicates in an array of n elements?Algorithm
Ans. int duplicateArray[] = { 1, 2, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9}
Set unique = new HashSet();
for (int i = 0; i < duplicateArray.length; i) {
if (unique.contains(duplicateArray[i])) {
System.out.println(duplicateArray[i]);
} else {
unique.add(duplicateArray[i]);
}
}

Complexity O(n) = nHashSet contains and add has O(n) = 1

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding  code     Asked in 2 Companies


 Q442. What is a binary tree ?Algorithm
Ans. Binary tree is a tree in which each node has up to two children.Tree is a data structure composed of nodes.Each tree has a root node(not necessary in graph theory). The root node has zero or more child nodes.Each child node has zero or more child nodes, and so on.The tree cannot contain cycles.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     binary tree     Asked in 1 Companies


  Q443. What is the difference between authentication and authorization ?Authentication
Ans. Authentication is the process of verifying the identity and credentials of the user to authenticate him into the system.

whereas

Authorization is the process by which access to a segment , method or resource is determined.

Authorization is usually a step next to authentication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  authorization  authentication vs authorization     Asked in 9 Companies      basic        frequent


 Q444. Write a multi threaded Program that will simulate transferring of money across accounts ? Core Java
 This question was recently asked at 'Trustwave'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q445. Write a Program to print factorial of a number using recursionCore Java
Ans. public class BuggyBread {
public static void main(String args[]) {
System.out.println(factorial(5));
}

private static int factorial(int number){
if(number == 1){
return 1;
} else {
return number * factorial(number - 1);
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     recursion     Asked in 25 Companies


 Q446. What is a Webdriver ?Testing
Ans. Selenium WebDriver is a tool for automating web application testing.It helps in replicating the manual tester behavior like keyboard entry, mouse events etc and then matching the output against the expected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     selenium  webdriver     Asked in 37 Companies


 Q447. How would you do an object oriented design on animals in a zoo ?Design
 This question was recently asked at 'Booking.com,InterContinental Hotels,Caissa,Workday'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 4 Companies


 Q448. What access the variable gets if we don't provide any access specifier ?Core Java
Ans. It gets the default access i.e package protected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     access specifiers  default Access specifier      Basic


 Q449. What is Amazon S3 ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. Amazon Simple Storage Service or S3 is object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws  amazon s3  aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3     Asked in 12 Companies


 Q450. Do you like Native SQL Apis like JDBC or JPA / Hibernate ?Hibernate
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDBC vs JPA  JDBC vs Hibernate


 Q451. How Marker interfaces works internally ?Core Java
 This question was recently asked at 'GGK Technologies'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     marker interfaces  interfaces     Asked in 1 Companies      expert        rare


 Q452. Can we overload abstract methods ?Core Java
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     overloading  abstract methods  overloading abstract methods


 Q453. What are the ways in which an application can maintain config variables ?
Ans. 1. Property files
2. config xml
3. Database

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     config  property files


 Q454. How will you design a Log4j kind of framework.Log4j
 This question was recently asked at 'Software AG'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q455. Difference between Virtual Memory and Demand Paging?Operating System
 This question was recently asked at 'Veritas'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Virtual Memory vs Demand Paging     Asked in 1 Companies


 Q456. What are the advantages of using methods in Java ?Core Java
Ans. Likewise classes, methods also provide a way for code reuse and abstraction. Code is reused, clean and easy to understand if classified properly within classes and methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     methods  functions  advantages of methods in java


 Q457. Why it's a good practice to expose member elements through getter methods ?Design
Ans. Encapsulation and Polymorphism.

We need methods to access variables in a polymorphic way as overriding only happens with methods and not with variables. Moreover getter provides a way to minimally open the access window for the object and hence provides better encapsulation. To add to those, we can have validation in the getter method before returning elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation


 Q458. Find the third last element in a linked list ?Data Structure
Ans. First Find the number of nodes in the linked list and take it as n.then find the data at n-3 element.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     linkedlist     Asked in 1 Companies


 Q459. Why can't we create an instance of abstract class ? Why is it restricted by compiler ?Core Java
Ans. Because Abstract class is incomplete i.e there are abstract methods that needs to be defined by extending classes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class


 Q460. Why do we need polymorphism in Java ?Core Java
Ans. Frankly saying I dont see much use of method overloading as its just little design convenience as you can use the same name but still have binding to different methods depending on the need.

Method overriding is really important and is much more useful than method overloading. Along with other programming concepts like interfaces and dependency injection , it facilitates the development of software as libraries and plug-gable components.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Polymorphism  dependency injection


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: