Core java - Interview Questions and Answers for 'American express' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3268 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



American express


   




Core java - Interview Questions and Answers for 'American express' - 14 question(s) found - Order By Newest

 Q1. How can we run a java program without making any object?Core Java
Anonymous
Ans. By putting code within static method. With Java 6 and earlier versions, even static block can be used.

  Sample Code for static block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   static   static method   static block     Asked in 3 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very Frequently asked to fresh graduates and less experienced. Favorite question in Walk in drives. Frequently asked in Indian Services companies.
  Q2. Difference between Overloading and Overriding ?Core Java
Anonymous
Ans. Overloading - Similar Signature but different definition , like function overloading.

Overriding - Overriding the Definition of base class in the derived class.

  Sample Code for overloading

  Sample Code for overriding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   overloading   overriding   oops concepts   basic interview question     Asked in 82 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked in Indian Service Companies. Tech Mahindra ( Based on 3 inputs ) and Infosys ( 3 inputs )
  Q3. What is the difference between List, Set and Map ?

or

What are the different Java Collections Interfaces ?
Core Java
Anonymous
Ans. List - Members are stored in sequence in memory and can be accessed through index.
Set - There is no relevance of sequence and index. Sets doesn't contain duplicates whereas multiset can have duplicates.
Map - Contains Key , Value pairs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   list   set   map     Asked in 8 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked. Usually asked in different variants like Diff between StringBuffer , String Builder ; Difference between StringBuilder and String class; Choice between these classes etc.
  Q4. What is the difference between StringBuffer and String class ?Core Java
Anonymous
Ans. A string buffer implements a mutable sequence of characters. A string buffer is like a String, but can be modified. At any point in time it contains some particular sequence of characters, but the length and content of the sequence can be changed through certain method calls.

The String class represents character strings. All string literals in Java programs, such as "abc" are constant and implemented as instances of this class; their values cannot be changed after they are created.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string   stringbuffer   frequently asked     Asked in 18 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


  Q5. What is the use of Transient Keyword ?Core Java
Anonymous
Ans. It in Java is used to indicate that a field should not be serialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   serialization   transient   java keywords     Asked in 38 Companies      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


Frequently asked.
  Q6. What is an Iterator?Core Java
Anonymous
Ans. Iterator is an interface that provides methods to iterate over any Collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   iterator     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q7. What are transient variables in java?Core Java
Anonymous
Ans. Transient variables are variable that cannot be serialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   serialization   transient     Asked in 8 Companies      intermediate        rare


 Q8. What are the primitive data types in Java ?Core Java2016-11-21 15:23:24

Ans. boolean byte char double float int long short void

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q9. What is a class and object ?

or

How would you explain a fresher the concept of class and object in simple terms ?
Core Java2017-01-19 12:39:36

Ans. Class is a template using which objects are created in memory. It's kind of a mold using which objects with body / state are made.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     class  object  class vs object     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q10. What are callback methods ?Core Java2017-01-23 12:57:21

Ans. Component methods called by the container to notify the component of the events

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q11. can we use null as keyword ? Core Java2018-06-06 08:28:24

Ans. null is a literal similar to true and false in Java. These are not keywords because these are the values of something. As null is the value of a reference variable, true is the value of a boolean variable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q12. what is directive ?Core Java2018-06-06 08:37:57

Ans. A compiler directive is an instruction that tells the JVM how compilation should occur. A directive provides method-context precision in controlling the compilation process.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q13. What is Dynamic Binding ?Core Java2018-06-07 09:13:05

 This question was recently asked at 'American Express'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q14. How do we do Inheritance in Java ?Core Java2018-06-07 09:13:32

Ans. By extending class or implementing interface.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies




Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

American express: Following Questions were asked diff between spring ... Anonymous