Interview Questions and Answers for 'Fidelity' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3273 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Fidelity' - 21 question(s) found - Order By Newest

Advanced level question. Frequently asked in High end product companies. Frequently asked in Cognizant and Deloitte ( Based on 2 feedback )
  Q1. Why is String immutable in Java ?Core Java
Anonymous
Ans. 1. String Pool - When a string is created and if it exists in the pool, the reference of the existing string will be returned instead of creating a new object. If string is not immutable, changing the string with one reference will lead to the wrong value for the other references.

Example -

String str1 = "String1";
String str2 = "String1"; // It doesn't create a new String and rather reuses the string literal from pool

// Now both str1 and str2 pointing to same string object in pool, changing str1 will change it for str2 too

2. To Cache its Hashcode - If string is not immutable, One can change its hashcode and hence it's not fit to be cached.

3. Security - String is widely used as parameter for many java classes, e.g. network connection, opening files, etc. Making it mutable might possess threats due to interception by the other code segment.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   string   string class   immutable  immutability   advanced     Asked in 35 Companies      expert        frequent

Try 4 Question(s) Test


Very frequently asked in different variations. Frequently asked in Deloitte ( 2 feedback ) , HCL Tech ( 3 feedback ) and Coginizant (CTS)
  Q2. Explain the scenerios to choose between String , StringBuilder and StringBuffer ?

or

What is the difference between String , StringBuilder and StringBuffer ?
Core Java
Anonymous
Ans. If the Object value will not change, use String Class because a String object is immutable.

If the Object value can change and will only be modified from a single thread, use StringBuilder because StringBuilder is unsynchronized(means faster).

If the Object value may change, and can be modified by multiple threads, use a StringBuffer because StringBuffer is thread safe(synchronized).

  Sample Code for String

  Sample Code for StringBuffer

  Sample Code for StringBuilder

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string class   string   stringbuilder   stringbuffer     Asked in 27 Companies      basic        frequent

Try 3 Question(s) Test


  Q3. Explain OOPs

or

Explain OOPs Principles

or

Explain OOPs Concepts

or

Explain OOPs features

or

Tell me something about OOPs
Core Java2017-06-13 08:25:45

Ans. OOPs or Object Oriented Programming is a Programming model which is organized around Objects instead of processes. Instead of a process calling series of processes, this model stresses on communication between objects. Objects that all self sustained, provide security by encapsulating it's members and providing abstracted interfaces over the functions it performs. OOP's facilitate the following features

1. Inheritance for Code Reuse
2. Abstraction for modularity, maintenance and agility
3. Encapsulation for security and protection
4. Polymorphism for flexibility and interfacing

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features     Asked in 235 Companies      basic        frequent


Recently asked in TCS , Tech Mahindra, HCL , Accenture and Fidelity.
  Q4. Explain Flow of Spring MVC ?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The DispatcherServlet configured in web.xml file receives the request.

The DispatcherServlet finds the appropriate Controller with the help of HandlerMapping and then invokes associated Controller.

Then the Controller executes the logic business logic and then returns ModeAndView object to the DispatcherServlet.

The DispatcherServlet determines the view from the ModelAndView object.

Then the DispatcherServlet passes the model object to the View.

The View is rendered and the Dispatcher Servlet sends the output to the Servlet container.

Finally Servlet Container sends the result back to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   architecture     Asked in 10 Companies      Basic        frequent


Very Frequently asked to fresh graduates and less experienced. Favorite question in Walk in drives. Frequently asked in Indian Services companies.
  Q5. Difference between Overloading and Overriding ?Core Java
Anonymous
Ans. Overloading - Similar Signature but different definition , like function overloading.

Overriding - Overriding the Definition of base class in the derived class.

  Sample Code for overloading

  Sample Code for overriding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   overloading   overriding   oops concepts   basic interview question     Asked in 82 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked.Usually among first few questions.
  Q6. What is MVC ? Design
Anonymous
Ans. MVC is a Design Pattern that facilititates loose coupling by segregating responsibilities in a Web application

1. Controller receives the requests and handles overall control of the request
2. Model holds majority of the Business logic, and
3. View comprise of the view objects and GUI component

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   mvc   mvc design pattern   design pattern   struts   spring   web application   web frameworks   ebay     Asked in 60 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q7. What is HTTP ?Java EE
Anonymous
Ans. HTTP or Hypertext Transfer Protocol is internet protocol for tranmission of hypertext ( text with meta data ) over internet.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   http   internet  fidelity     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q8. What bean scopes does Spring support? Explain them.Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The Spring Framework supports following five scopes -

Singleton
prototype
request
session
global-session

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   beans   beans scope   at&t  fidelity


Very frequently asked in HCL Tech ( Based of 4 inputs )
  Q9. Write a program to reverse a string iteratively and recursively ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Using String method -

new StringBuffer(str).reverse().toString();

Iterative -

public static String getReverseString(String str){
StringBuffer strBuffer = new StringBuffer(str.length);
for(int counter=str.length -1 ; counter>=0;counter--){
strBuffer.append(str.charAt(counter));
}
return strBuffer;
}

Recursive -

public static String getReverseString(String str){
if(str.length <= 1){
return str;
}
return (getReverseString(str.subString(1)) + str.charAt(0);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string   reverse   stringbuffer   string class   code     Asked in 6 Companies        frequent


 Q10. What are the different types of inheritance in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. Table Per Class , Table per Sub Class , Table per Concrete Class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   orm   inheritance hibernate     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


Very frequently asked Hibernate interview question. Frequently asked in TCS ( based on 2 feedback )
  Q11. What are different types of associations in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. There are 4 types of associations in Hibernate

One to One
One to Many
Many to One
Many to Many

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   associations     Asked in 11 Companies        frequent


Very frequently asked. Usually followed by questions related to private constructor and synchronized access. Frequently asked in JPMorgan and TCS (Based on 2 feedback)
  Q12. Explain Singleton Design Pattern ?Design
Admin
info@buggybread.com
Ans. http://www.buggybread.com/2014/03/java-design-pattern-singleton-interview.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   design pattern   singleton   at&t   ebay  fidelity india  united healthcare india     Asked in 46 Companies      intermediate        frequent


 Q13. What are design situations to use Singleton and Prototype Design Pattern ?Design2016-07-28 20:28:43

Ans. Both are creational design patterns.

Singleton is used when we would like to reuse an object if object is not supposed to hold request or thread specific information. Inversely Prototype is used in situations where we would like to reuse the object information but the request / thread may require it own data to be persisted.

In short, Singleton is used in situations where we can live with single object being shared across multiple requests or threads whereas Prototype is used when we need duplicate copies of objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design pattern  singleton  prototype  creational design pattrn     Asked in 7 Companies      expert

Try 1 Question(s) Test


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q14. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design2016-12-01 16:31:17

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


 Q15. What is the difference between ServletConfig and ServletContext ?Java EE2017-01-03 09:51:14

Ans. http://www.java4s.com/java-servlet-tutorials/difference-between-servletconfig-and-servletcontext-in-java/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ServletConfig  ServletContext     Asked in 1 Companies


 Q16. What is Spring Security ?Spring2017-01-10 09:13:58

Ans. Spring Security is a powerful and highly customizable authentication and access control framework. It is the de facto standard for securing Spring-based applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 3 Companies


 Q17. Is there any relationship between Web.xml and Spring.xml ?Spring2017-01-11 09:13:48

Ans. No, there is no relationship between web.xml and spring.xml but you have to configure spring.xml in web.xml in order initialize beans when application starts up

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  web.xml  spring.xml  deployment descriptor     Asked in 1 Companies


 Q18. Can you write the code for implementing the one to many (student -> courses) relationship in hibernate?Hibernate2017-09-30 07:23:32

 This question was recently asked at 'Fidelity Information Services (FIS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q19. Can you explain software design principles cohesion and coupling with an example?Design2017-09-30 07:24:10

 This question was recently asked at 'Fidelity Information Services (FIS)'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cohesion  coupling     Asked in 1 Companies        frequent


 Q20. What is abstraction ?2017-10-13 09:23:38

Ans. Abstraction is a process of hiding the implementation details and describing only the functionality to the user.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 20 Companies


 Q21. Give an example of a time when you recommended code changes in a code review that simplified the code ?2019-07-13 15:27:28

 This question was recently asked at 'Tata Consultancy (TCS),Fidelity,Accenture'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 3 Companies




Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this