Interview Questions and Answers for 'Oracle' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3273 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'Oracle' - 35 question(s) found - Order By Newest

Frequently asked question in companies using Hibernate.
  Q1. What is Lazy Initialization in Hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. It's a feature to lazily initialize dependencies , relationship and associations from the Database. Any related references marked as @OneToMany or @ManyToMany are loaded lazily i.e when they are accessed and not when the parent is loaded.

  Sample Code for Lazy Initialization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   lazy loading hibernate   lazy initialization hibernate   architecture     Asked in 77 Companies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


Basic and Very Frequently asked.
  Q2. What is Polymorphism in Java ?Core Java2016-11-06 09:10:54

Ans. Polymorphism means the condition of occurring in several different forms.

Polymorphism in Java is achieved in two manners

1. Static polymorphism is the polymorphic resolution identified at compile time and is achieved through function overloading whereas

2. Dynamic polymorphism is the polymorphic resolution identified at runtime and is achieved through method overriding.

  Sample Code for overloading

  Sample Code for overriding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 107 Companies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


  Q3. What is a String Pool ?Core Java
Anonymous
Ans. String pool (String intern pool) is a special storage area in Java heap. When a string is created and if the string already exists in the pool, the reference of the existing string will be returned, instead of creating a new object and returning its reference.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   string   string class   string pool   heap memory     Asked in 30 Companies      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


Advanced level question frequently asked in US based companies. Recently asked in EMC and Intuit.
  Q4. Can you provide some implementation of a Dictionary having large number of words ? Solution
Admin
info@buggybread.com
Ans. Simplest implementation we can have is a List wherein we can place ordered words and hence can perform Binary Search.

Other implementation with better search performance is to use HashMap with key as first character of the word and value as a LinkedList.

Further level up, we can have linked Hashmaps like ,

hashmap {
a ( key ) -> hashmap (key-aa , value (hashmap(key-aaa,value)
b ( key ) -> hashmap (key-ba , value (hashmap(key-baa,value)
....................................................................................
z( key ) -> hashmap (key-za , value (hashmap(key-zaa,value)
}

upto n levels ( where n is the average size of the word in dictionary.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   hashmap   binary search   search algorithm   advanced   architecture   data structure     Asked in 6 Companies        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q5. What is a final method ?Core Java
Anonymous
Ans. Its a method which cannot be overridden. Compiler throws an error if we try to override a method which has been declared final in the parent class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   final   final method     Asked in 30 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q6. Can we access instance variables within static methods ?Core Java
Anonymous
Ans. Yes.we cannot access them directly but we can access them using object reference.Static methods belong to a class and not objects whereas non static members are tied to an instance. Accessing instance variables without the instance handler would mean an ambiguity regarding which instance the method is referring to and hence its prohibited.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   static   static methods   java keywords     Asked in 1 Companies


  Q7. Difference between Vector and ArrayList ?Core Java
Anonymous
Ans. Vectors are synchronized whereas Array lists are not.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   basic interview question   vector   arraylist   collections   synchronization     Asked in 34 Companies      basic        frequent


Very frequently asked in phone and walk in interviews.
  Q8. What are Marker Interfaces ? Name few Java marker interfaces ?Core Java
Anonymous
Ans. These are the interfaces which have no declared methods.Serializable and cloneable are marker interfaces.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   interfaces   marker interface   serializable   clonable     Asked in 21 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked to fresh graduates.
 Q9. What is ACID ?Database2016-11-04 08:09:44

Ans. ACID stands for Atomicity, Consistency, Isolation, Durability is a set of properties of database transactions.

Atomicity means all or nothing. i.e parts of a transaction shouldn't commit if any one of them fails. Either the whole transaction should succeed or it should be complete rollback.

Consistency means that any transaction should lead database from one stabe state to another.

Isolation means that the execution of transaction results in a system state that would be obtained if transactions were executed serially.

Durability means that when a transaction is committed it forms the permanent state of database.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database  acid     Asked in 6 Companies      Intermediate

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked. Usually asked with questions related to String.
  Q10. What is an Immutable Object ?Core Java
Anonymous
Ans. Object that can't be changed after instantiation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   immutable  immutability     Asked in 27 Companies      basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q11. Is it necessary that each try block to be followed by catch block ? Core Java
Anonymous
Ans. It should be followed by either catch or finally block.

  Sample Code for Retry in case of exception

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch   finally  Oracle OCA Test     Asked in 3 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked if being interviewed for hibernate. Frequently asked in Tata Consultancy (TCS) and Overstock.com
  Q12. Difference between load and get ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. If id doesnt exist in the DB load throws an exception whereas get returns null in that case.get makes the call to DB immediately whereas load makes the call to proxy.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate     Asked in 16 Companies      basic        frequent


  Q13. What is a self Join and give an example of a self Join ?

or

What is self Join and What is it's purpose ?
Database2016-06-30 20:13:35

Ans. When a Table Join itself , it's a Self Join. For example - we like to know the pair of department names where first dept has lesser employees than the later.

Select D1.name , D2.name from Dept D1, Dept D2 where D1.employee_count < D2.employee_count

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  joins  self join  self-join  Pair of employee names with first having lesser salary than later  Pair of department names where first dept has lesser employees than the later     Asked in 26 Companies      basic        frequent


Frequently asked in CTS ( Based on 2 feedback )
  Q14. What is the difference between comparable and comparator in java.util pkg?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Comparable interface is used for single sequence sorting i.e.sorting the objects based on single data member where as comparator interface is used to sort the object based on multiple data members.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java.util   comparable   comparator   collections     Asked in 23 Companies      basic        frequent


 Q15. How finally used under Exception Handling?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The finally keyword is used to create a block of code that follows a try block. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   finally   basic interview question     Asked in 1 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q16. What things you will look for if you get following exception while making DB call ?

table or view does not exist
Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. First will check if the table or view actually exist in the DB

If it does , Will make sure to see that the application has rights on the schema that holds the respective Table.

Will then make sure that we have prefixed the schema with the table name while accessing it.

Will then make sure that its not DB Cache that's causing it as the table DDL might have been created recently.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle   technical lead


 Q17. What's the benefit for specifying constraints like Not Null , Primary Key explicitly instead of specifying it against the column ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. In case we specify them explicitly we can have control over constraint name as otherwise they will be system generated. It provides an ease in case we plan to drop the constraint in future.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q18. How can we disable a constraint ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. alter table
table_name
DISABLE constraint
constraint_name;

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q19. Can we have foreign key reference to a non primary key column ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes, but the respective key in the foreign table should be declared Unique.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle     Asked in 2 Companies


 Q20. What should be done for auto generating primary key id in a table ?Database
admin
info@buggybread.com
Ans. We need to create a sequence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q21. Which constraint cannot be specified as an explicit constraint and should be specified with the column only ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. NOT NULL

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   oracle   database   ddl   constraint   table creation


 Q22. How to know the structure of a Table in Oracle ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. DESC

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q23. How to know the constraints on a Table in Oracle ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. SELECT *
FROM user_constraints
WHERE table_name = ''

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q24. How to know the default column value of a Table in Oracle ?Database
Admin
info@buggybread.com
Ans. Select DATA_DEFAULT
from DBA_TAB_COLUMNS
where TABLE_NAME = '' and COLUMN_NAME='';

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


  Q25. What is a Database Trigger ?Database2016-10-18 11:31:17

Ans. A trigger is a special kind of stored procedure that automatically gets executed upon an event in the database server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   trigger     Asked in 10 Companies      basic        frequent


 Q26. Have you heard about the external table feature of Oracle ?Database2016-10-18 11:48:05

Ans. The external tables feature is a complement to existing SQL Loader functionality. It enables to access data in external sources as if it were in a table in the database. We have used it few times for replicating tables across different database systems.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     external table oracle     Asked in 1 Companies        rare


 Q27. What was the driving force to introduce default methods in Interfaces wef from Java 8 ?Core Java2016-07-14 14:36:49

Ans. Earlier any class implementing an interface was supposed to implement all methods declared in an interface. There was no place for optionally implementing all or subset of methods.Though we have abstract classes wherein we could have provided such a mechanism by declaring some methods as abstract while providing definition for some. But as Abstract classes have a body and are comparatively heavier than interfaces and interfaces associate closely to the concept of providing interfacing than abstract classes, Java might have though of providing optional implementation for default methods. This way same interface can be reused in variety of ways rather than making copies of an interface to suit different needs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 8   java8  interface default methods  default methods     Asked in 6 Companies


 Q28. Difference between JDBC and Hibernate ?Database2016-12-06 09:57:14

Ans. JDBC is a standard Java Api for Database communication whereas Hibernate is an ORM framework that uses JDBC to connect with Database.

Hibernate is another layer of object table mapping over JDBC that provide a database independent, object oriented and an efficient way of database communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDBC  Hibernate  JDBC vs Hibernate     Asked in 3 Companies


  Q29. What is database Normalization ?Database2017-01-09 12:00:02

Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     normalization  database     Asked in 35 Companies      intermediate        frequent


 Q30. What is the difference between Oracle , Cassandra and Redis ?Database2017-05-22 17:12:03

Ans. Oracle is a relational database. Cassandra is a noSQL Database whereas Redis is an inmemory cache.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oracle  casandra  redis


 Q31. What is the order in which triggers gets fired ?Database2017-05-24 20:38:35

Ans. There is no specific order in which database fires the triggers if they are for the same operation. If we need to have a specific order for their execution, we should have them all in a stored procedure and the procedure should get executed upon the event.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oracle  database  triggers  sequence of trigger execution  sequence in which triggers gets fired     Asked in 1 Companies


 Q32. What is the difference between JDBC, Hibernate and ODBC ?Database2017-06-18 17:52:39

 This question was recently asked at 'Oracle Argentina'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jdbc  odbc  hibernate  jdbc vc odbc  jdbc vs hibernate     Asked in 1 Companies


 Q33. How different is the Search algorithm when we query Cassandra Tables and When we query Oracle Tables ?Cassandra2017-08-18 09:40:40

Ans. Relational Database uses linear search if we don't query using indices. Performance for linear search is O(n). If indices have been used , relational database uses binary search. Performance for binary search is O(Log n).

Casandra uses hash search. Performance for Hash Search is O(1).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     cassandra vs oracle  nosql vs relational  search algorithm


 Q34. Can we override wait() or notify() ?Core Java2017-09-13 14:17:15

Ans. No, because these are final.

public final void wait() throws InterruptedException

public final void notify()

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     wait  notify     Asked in 1 Companies


 Q35. How did you use Spring in your project ? Which Spring annotations have you used in your project ?Spring2019-01-12 18:23:06

 This question was recently asked at 'Oracle'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  spring annotations     Asked in 1 Companies




Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus  

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: