Interview Question and Answers | Search Coding Interview Questions - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Rating

   next 30
Frequently asked to fresh graduates.
 Q2581. What are the difference between Threads and Processes ?Operating System
Ans. 1. when an OS wants to start running program it creates new process means a process is a program that is currently executing and every process has at least one thread running within it.
2). A thread is a path of code execution in the program, which has its own local variables, program counter(pointer to current execution being executed) and lifetime.
3. When the JavaVirtual Machine (JavaVM, or just VM) is started by the operating system, a new process is created. Within that process, many threads can be created.
4. Consider an example : when you open Microsoft word in your OS and you check your task manger then you can see this running program as a process. now when you write something in opened word document, then it performs more than one work at same time like it checks for the correct spelling, it formats the word you enter , so within that process ( word) , due to different path execution(thread) all different works are done at same time.
5. Within a process , every thread has independent path of execution but there may be situation where two threads can interfere with each other then concurrency and deadlock come is picture.
6. like two process can communicate ( ex:u open an word document and file explorer and on word document you drag and drop another another file from file explorer), same way two threads can also communicate with each other and communication with two threads is relatively low.
7. Every thread in java is created and controlled by unique object of java.lang.Thread class.
8. prior to jdk 1.5, there were lack in support of asynchronous programming in java, so in that case it was considered that thread makes the runtime environment asynchronous and allow different task to perform concurrently.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   operating system   threads   processes     Asked in 2 Companies        frequent


 Q2582. How can we run a java program without making any object?Core Java
Ans. By putting code within static method. With Java 6 and earlier versions, even static block can be used.

  Sample Code for static block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   static   static method   static block     Asked in 3 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked to fresh graduates and less experienced developers.
 Q2583. Explain multithreading in Java ?Core Java
Ans. 1. Multithreading provides better interaction with the user by distribution of task

2. Threads in Java appear to run concurrently, so it provides simulation for simultaneous activities.The processor runs each thread for a short time and switches among the threads to simulate sim-ultaneous execution (context-switching) and it make appears that each thread has its own processor.By using this feature, users can make it appear as if multiple tasks are occurring simultaneously when, in fact, each is running for only a brief time before the context is switched to the next thread.

3. We can do other things while waiting for slow I/O operations.In the java.iopackage, the class InputStreamhas a method, read(), that blocks until a byte is read from the stream or until an IOExceptionis thrown. The thread that executes this method cannot do anything elsewhile awaiting the arrival of another byte on the stream.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   threads   multi threading  concurrency   multithreading     Asked in 5 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q2584. Can constructors be synchronized in Java ?Core Java
Ans. No. Java doesn't allow multi thread access to object constructors so synchronization is not even needed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     synchronization   synchronize   constructor   java   multithreading   yes-no   advanced     Asked in 1 Companies      expert        rare


 Q2585. Can we use null as a key for a map collection ?Core Java
Ans. Yes , for HashMap. HashMap implements Map interface. HashMap allows one null key and any number of null values.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   hashmap   map   hashtable   yes-no     Asked in 1 Companies


Frequently asked in all types of companies especially Indian Services companies. Frequently asked in CTS (Based on 2 feedback)
  Q2586. What is the use of hashcode in Java ?Core Java
Ans. Hashcode is used for bucketing in Hash implementations like HashMap, HashTable, HashSet etc. The value received from hashcode() is used as bucket number for storing elements. This bucket number is the address of the element inside the set/map. when you do contains() then it will take the hashcode of the element, then look for the bucket where hashcode points to and if more than 1 element is found in the same bucket (multiple objects can have the same hashcode) then it uses the equals() method to evaluate if object are equal, and then decide if contain() is true or false, or decide if element could be added in the set or not.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   hashcode   advanced  hashtable     Asked in 33 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q2587. Why java doesn't support multiple Inheritence ?Core Java
Ans. class A {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

class B {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

Suppose if Java allows multiple inheritance like this,

class C extends A, B {
}

A and B test() methods are inheriting to C class.

So which test() method C class will take? As A & B class test() methods are different , So here we would Facing Ambiguity.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   inheritence   multiple inheritence     Asked in 1 Companies      basic        frequent


Usually asked only to fresh graduates.
 Q2588. Why threads block or enters to waiting state on I/O?Operating System
Ans. Threads enters to waiting state or block on I/O because other threads can execute while the I/O operations are performed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   threads   multithreading   scheduling   operating system


 Q2589. What are transient variables in java?Core Java
Ans. Transient variables are variable that cannot be serialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   serialization   transient     Asked in 15 Companies      intermediate        rare


Frequently asked to fresh graduates.
 Q2590. What is the difference between yield() and sleep()?Operating System
Ans. When a object invokes yield() it returns to ready state. But when an object invokes sleep() method enters to not ready state.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   threads   multi threading   yield   sleep   scheduling   operating system     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q2591. What are wrapper classes ?Core Java
Ans. They are wrappers to primitive data types. They allow us to access primitives as objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types   wrapper classes     Asked in 3 Companies      basic        frequent


Usually asked only to fresh graduates.
 Q2592. What is the difference between time slicing and preemptive scheduling ?Operating System
Ans. In preemptive scheduling, highest priority task continues execution till it enters a not running state or a higher priority task comes into existence. In time slicing, the task continues its execution for a predefined period of time and reenters the pool of ready tasks.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operating system   scheduling   threads   multi threading        rare


Usually asked only to fresh graduates.
 Q2593. What is the initial state of a thread when it is created and started?
Ans. Ready state.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operating system   threads   multi threading   java   thread states     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q2594. What one should take care of, while serializing the object?
Ans. One should make sure that all the included objects are also serializable. If any of the objects is not serializable then it throws a NotSerializable Exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serialization   java   oops   object      expert


Frequently asked in Infosys India
  Q2595. What is a String Pool ?Core Java
Ans. String pool (String intern pool) is a special storage area in Java heap. When a string is created and if the string already exists in the pool, the reference of the existing string will be returned, instead of creating a new object and returning its reference.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   string   string class   string pool   heap memory     Asked in 31 Companies      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


Advanced level question. Frequently asked in High end product companies. Frequently asked in Google , Cognizant and Deloitte ( Based on 2 feedback )
  Q2596. Why is String immutable in Java ?Core Java
Ans. 1. String Pool - When a string is created and if it exists in the pool, the reference of the existing string will be returned instead of creating a new object. If string is not immutable, changing the string with one reference will lead to the wrong value for the other references.

Example -

String str1 = "String1";
String str2 = "String1"; // It doesn't create a new String and rather reuses the string literal from pool

// Now both str1 and str2 pointing to same string object in pool, changing str1 will change it for str2 too

2. To Cache its Hashcode - If string is not immutable, One can change its hashcode and hence it's not fit to be cached.

3. Security - String is widely used as parameter for many java classes, e.g. network connection, opening files, etc. Making it mutable might possess threats due to interception by the other code segment.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   string   string class   immutable  immutability   advanced     Asked in 39 Companies      expert        frequent

Try 4 Question(s) Test


 Q2597. what is the use of cookie and session ? and What is the difference between them ?Java EE
Ans. Cookie and Session are used to store the user information. Cookie stores user information on client side and Session does it on server side. Primarily, Cookies and Session are used for authentication, user preferences, and carrying information across multiple requests. Session is meant for the same purpose as the cookie does. Session does it on server side and Cookie does it on client side. One more thing that quite differentiates between Cookie and Session. Cookie is used only for storing the textual information. Session can be used to store both textual information and objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     session   session management   java   cookies   authentication   web application   ebay      intermediate


  Q2598. Which are the different segments of memory ?Core Java
Ans. 1. Stack Segment - Contains primitives, Class / Interface names and references.

2. Heap Segment - Contains all created objects in runtime, objects only plus their object attributes (instance variables), Static variables are also stored in heap.

3. Code Segment - The segment where the actual compiled Java bytecodes resides when loaded

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   memory   memory management   stack memory   heap memory   code segment memory   advanced     Asked in 9 Companies      expert        frequent

Try 6 Question(s) Test


 Q2599. Which memory segment loads the java code ?Core Java
Ans. Code segment.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory   java   memory management   code segment  code segment memory      expert        rare


 Q2600. which containers use a border Layout as their default layout ?
Ans. The window, Frame and Dialog classes use a border layout as their default layout.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   swing


 Q2601. Can a lock be acquired on a class ?
Ans. Yes, a lock can be acquired on a class. This lock is acquired on the class's Class object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   scheduling   threads   multi threading      expert        rare


 Q2602. What state does a thread enter when it terminates its processing?
Ans. When a thread terminates its processing, it enters the dead state.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   threads   multi threading   scheduling   thread states


 Q2603. How many bits are used to represent Unicode, ASCII, UTF-16, and UTF-8 characters?
Ans. Unicode requires 16 bits and ASCII require 7 bits. Although the ASCII character set uses only 7 bits, it is usually represented as 8 bits. UTF-8 represents characters using 8, 16, and 18 bit patterns. UTF-16 uses 16-bit and larger bit patterns.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     character coding   ascii   unicode   utf

Try 1 Question(s) Test


 Q2604. Does garbage collection guarantee that a program will not run out of memory?Core Java
Ans. Garbage collection does not guarantee that a program will not run out of memory. It is possible for programs to use up memory resources faster than they are garbage collected. It is also possible for programs to create objects that are not subject to garbage collection

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   garbage collection   java memory management   advanced     Asked in 2 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q2605. What is an object's lock and which object's have locks?
Ans. An object's lock is a mechanism that is used by multiple threads to obtain synchronized access to the object. A thread may execute a synchronized method of an object only after it has acquired the object's lock. All objects and classes have locks. A class's lock is acquired on the class's Class object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   threads   multi threading   scheduling   synchronizing


  Q2606. What is casting?Core Java
Ans. There are two types of casting, casting between primitive numeric types and casting between object references. Casting between numeric types is used to convert larger values, such as double values, to smaller values, such as byte values. Casting between object references is used to refer to an object by a compatible class, interface, or array type reference

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types   casting  type casting   basic interview question     Asked in 8 Companies      basic        frequent


 Q2607. What restrictions are placed on method overriding?
Ans. Overridden methods must have the same name, argument list, and return type. The overriding method may not limit the access of the method it overrides. The overriding method may not throw any exceptions that may not be thrown by the overridden method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   overriding      basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q2608. How does a try statement determine which catch clause should be used to handle an exception?Core Java
Ans. When an exception is thrown within the body of a try statement, the catch clauses of the try statement are examined in the order in which they appear. The first catch clause that is capable of handling the exception is executed. The remaining catch clauses are ignored.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   try   catch      basic        frequent


 Q2609. Describe what happens when an object is created in Java ?Core Java
Ans. 1. Memory is allocated from heap to hold all instance variables and implementation-specific data of the object and its superclasses. Implemenation-specific data includes pointers to class and method data.
2. The instance variables of the objects are initialized to their default values.
3. The constructor for the most derived class is invoked. The first thing a constructor does is call the constructor for its superclasses. This process continues until the constructor for java.lang.Object is called,as java.lang.Object is the base class for all objects in java.
4. Before the body of the constructor is executed, all instance variable initializers and initialization blocks are executed. Then the body of the constructor is executed. Thus, the constructor for the base class completes first and constructor for the most derived class completes last.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   memory management   object creation   advanced   ebay


Very frequently asked. Usually asked in different variants like Diff between StringBuffer , String Builder ; Difference between StringBuilder and String class; Choice between these classes etc.
  Q2610. What is the difference between StringBuffer and String class ?Core Java
Ans. A string buffer implements a mutable sequence of characters. A string buffer is like a String, but can be modified. At any point in time it contains some particular sequence of characters, but the length and content of the sequence can be changed through certain method calls.

The String class represents character strings. All string literals in Java programs, such as "abc" are constant and implemented as instances of this class; their values cannot be changed after they are created.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string   stringbuffer   frequently asked     Asked in 18 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: