Interview Question and Answers | Search Coding Interview Questions - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q381. Can we have try and catch blocks within finally ?Core Java
Ans. Yes, if we have a cleanup code that might throw an exception in the finally block, then we can have a try-catch block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   exception handling   finally   try   catch   yesno


 Q382. Will this code compile fine ?

ObjectOutputStream objectOutputStream = new ObjectOutputStream(new FileOutputStream(new File("newFile.txt")));
Core Java
Ans. Yes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   io   file   fileio   coding   code   objectoutputstream   fileoutputstream   yesno  file handling


 Q383. What are different types of dependency injections ?Design
Ans. Setter injection
Constructor injection
Interface injection
Look-up method/method injection

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     dependency injection   design patterns     Asked in 1 Companies


 Q384. Can we compose the Parent Class object like this ?

class BuggyBread1 extends BuggyBread2 {

private BuggyBread2 buggybread2;

public static void main(String[] args){
buggybread2 = new BuggyBread2();
}
}
Ans. Yes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   composition   inheritance   yesno

Try 1 Question(s) Test


 Q385. What's wrong with this code ?

public static void main(String[] args) {
String regex = "(\\w+)*";
String s = "Java is a programming language.";

Pattern pattern = Pattern.compile(regex);
Matcher matcher = pattern.matcher(s);
while (matcher.next()) {
System.out.println("The e-mail id is: " + matcher.group());
}
}
Core Java
Ans. matcher.find() should have been used instead of matcher.next() within while.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   regex   pattern.matcher   java.util   coding   code


 Q386. Which are the sorted collections ?Core Java
Ans. TreeSet and TreeMap

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   treemap   treeset   basic interview question      basic        frequent


 Q387. What is the difference between these two approaches of creating singleton Class ?

//Double Checked Locking Code
public static Singleton createInstance() {
   if(singleton == null){
      synchronized(Singleton.class) {
         if(singleton == null) {
            singleton = new Singleton();
         }
      }
   }
   return singleton;
}

//Single checked locking code
public static Singleton createInstance() {
   synchronized(Singleton.class) {
      if(singleton == null) {
         singleton = new Singleton();
      }
   }
   return singleton;
}
Design
Ans. In First Case , Lock for the synchronized block will be received only if singleton == null whereas in second case every thread will acquire the lock before executing the code.
The problem of synchronization with singleton will only happen when the object has not be instantiated. Once instantiated , the check singleton == null will always generate true and the same object will be returned and hence no problem. First condition will make sure that synchronized access ( acquiring locks ) will only take place if the object has not been created so far.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   singleton   synchronization

Try 1 Question(s) Test


 Q388. What are the advantages of Hibernate ?Hibernate
Ans. 1. No need to know SQL, RDBMS, and DB Schema.
2. Underlying Database can be changed without much effort by changing SQL dialect and DB connection.
3.Improved Performance by means of Caching.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   orm   architecture


 Q389. What is the purpose of dialect configured in Hibernate configuration file ?Hibernate
Ans. It tells the framework which SQL varient to generate.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   orm   hibernate configuration


 Q390. Please specify in what sequence the objects of following classes will be created ?

Session , SessionFactory, Query , Configuration
Hibernate
Ans. Configuration -> SessionFactory -> Session -> Query

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate


Very frequently asked Hibernate interview question. Frequently asked in TCS ( based on 2 feedback )
  Q391. What are different types of associations in Hibernate ?Hibernate
Ans. There are 4 types of associations in Hibernate

One to One
One to Many
Many to One
Many to Many

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   associations     Asked in 11 Companies        frequent


 Q392. What are the configuration files in Hibernate ?Hibernate
Ans. hibernate.cfg.xml ( Main Configuration File )

and *.hbm.xml files ( Mapping Files )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   configuration   mapping files


 Q393. What are the Core Interfaces of Hibernate Framework ? Hibernate
Ans. Configuration
SessionFactory
Session
Transaction
Query and Citeria

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate


 Q394. What are collection types in Hibernate ?Hibernate
Ans. Bag, Set , List , Array, Map

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate


Very frequently asked if being interviewed for hibernate. Frequently asked in Tata Consultancy (TCS) and Overstock.com
  Q395. Difference between load and get ?Hibernate
Ans. If id doesnt exist in the DB load throws an exception whereas get returns null in that case.get makes the call to DB immediately whereas load makes the call to proxy.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate     Asked in 16 Companies      basic        frequent


 Q396. What is the way to rollback transaction if something goes wrong using hibernate API ? Hibernate
Ans. We can have the code calling Hibernate API within try block and can have transaction.rollback within Catch.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   hibernate rollback


 Q397. What are the restrictions for the entity classes ?Hibernate
Ans. 1. Entity classes should have default constructor.

2. Entity classes should be declared non final.

3. All elements to be persisted should be declared private and should have public getters and setters in the Java Bean style.

4. All classes should have an ID that maps to Primary Key for the table.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   entity classes hibernate


 Q398. Does java allow implementation of multiple interfaces having Default methods with Same name and Signature ?Core Java
Ans. No. Compilation error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   default method   yes-no     Asked in 1 Companies      intermediate


  Q399. What are Default Methods ?Core Java
Ans. With Java 8, We can provide method definitions in the Interfaces that gets carried down the classes implementing that interface in case they are not overridden by the Class. Keyword "default" is used to mark the default method.

  Sample Code for interface default

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   default methods     Asked in 7 Companies      expert        frequent


 Q400. Can we use static method definitions in Interfaces ?Core Java
Ans. Yes, Effective Java 8.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   static interface methods   yes-no     Asked in 1 Companies


 Q401. Difference between a Pointer and a Reference ?
Ans. We can't get the address of a reference like a pointer. Moreover we cannot perform pointer arithmetic with references.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   pointer   reference   at&t


 Q402. Where do we configure repositories in Maven ?Maven
Ans. Within settings.xml in either MAVEN_HOME or .M2 directory.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q403. What are different type of repositories in Maven ?Maven
Ans. Local and Remote.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q404. How does Maven looks for a resource ? Maven
Ans. It refers to the settings.xml to look for the repositories to look for the resource. First It looks into the configured local repository, then it looks into the configured Remote repositories. If the resource is still not found , it looks it within maven repository central i.e repo1.maven.org. If its still not found, it throws the exception saying "Unable to find resource in repository central".

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q405. What is repository central ?Maven
Ans. Its the repository provided by Maven. In case your POM specify the dependencies and its not available in the configured local and the remote repository. It then looks for the resource in Maven Central. Maven provides most of the generic dependency resources at this remote location.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository


 Q406. How to create a Junit to make sure that the tested method throws an exception ?
Ans. Using annotation Test with the argument as expected exception.

@Test (expected = Exception.class)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   junit annotations


 Q407. How should we ignore or avoid executing set of tests ?
Ans. We can remove @Test from the respective test so as to avoid its execution. Alternatively we can put @Ignore annotation on the Junit file if we want to ignore all tests in a particular file.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   @test   @ignore   unit tests   unit testing   testing


 Q408. How can we test methods individually which are not visible or declared private ?
Ans. We can either increase their visibility and mark them with annotation @VisibleForTesting or can use reflection to individually test those methods.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   reflection api   @visiblefortesting   white box tester


 Q409. When does an application throw NullPointerException ?Core Java
Ans. When it tries to access an object element or method using reference which is actually null.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exceptions   npe   nullpointerexception     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q410. What are the steps to be performed while coding Junit with Mocking framework ?JUnit
Ans. Initialize required objects for working with mocks and tested method
Set the mock behaviour on dependent objects
Execute the tested method
Perform assertions
Verify if a method is invoked or not

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     junit   mocking frameworks   mock   unit testing   java   white box testing  Mockito


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: