Interview Question and Answers | Search Coding Interview Questions - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q411. Name few Dependency Injection frameworks ?
Ans. Google Guice , Spring , PicoContainer and Dagger.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     dependency injection   di   frameworks   ioc


 Q412. What will be the output of this code ?

Set mySet = new HashSet();
mySet.add("4567");
mySet.add("5678");
mySet.add("6789");
for(String s: mySet){
System.out.println(s);
}
Ans. It will print 4567,5678 and 6789 but Order cannot be predicted.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   set   hashset   coding   code

Try 1 Question(s) Test


 Q413. What will be the output of this code ?

Set mySet = new HashSet();
mySet.add("4567");
mySet.add("5678");
mySet.add("6789");
System.out.println(s.get(0));
Ans. This will give compile time error as we cannot retrieve the element from a specified index using Set. Set doesn't maintain elements in any order.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   set   hashset   coding   code

Try 1 Question(s) Test


 Q414. What will be the output of the following code ?

enum Day {
MONDAY,TUESDAY,WEDNESDAY,THURSDAY,FRIDAY,SATURDAY,SUNDAY
}

public class BuggyBread1{
public static void main (String args[]) {
Set mySet = new TreeSet();
mySet.add(Day.SATURDAY);
mySet.add(Day.WEDNESDAY);
mySet.add(Day.FRIDAY);
mySet.add(Day.WEDNESDAY);
for(Day d: mySet){
System.out.println(d);
}
}
}
Core Java
Ans. WEDNESDAY
FRIDAY
SATURDAY

Only one FRIDAY will be printed as Set doesn't allow duplicates.Elements will be printed in the order in which constants are declared in the Enum. TreeSet maintains the elements in the ascending order which is identified by the defined compareTo method. compareTo method in Enum has been defined such that the constant declared later are greater than the constants declared prior.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   code   coding   enum   set   treeset   advanced

Try 3 Question(s) Test


 Q415. How to generate getters and setters automatically in eclipse ?Eclipse
Ans. Right Click -> Source -> Generate Getters and Setters.

and it will open up a dialog wherein we can select the fields to generate Getters and Setters.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     eclipse   java beans


 Q416. What are the considerations to be made in case of loops in Java ?Core Java
Ans. 1. It shouldn't result in infinite loop. Please make sure that you have a condition that will terminate the loop and that condition should be reached.

2. Make sure to use the break statement if you aspire to only look for something. Not using break will unnecessarily execute it till the end of for loop in some cases.

3. Similarly use continue to execute the loop with next iteration and bypass the rest of the code block if required.

4. Try to avoid multiple nesting of for loops. If it''s required, Make sure to use break and continue properly so as to avoid some unnecessary processing.

5. Make sure to use try catch within the loop and not outside the for loop if you expect it to continue if one of the iteration fails.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   loops   continue   break   for loop  control statements  loop statement.while loop  control statements  loop statement   architecture


 Q417. Why can't we use this in static context ?Core Java
Ans. Static methods can be called using instance references wherein this would have made sense but static method can also be called using Class name wherein this would mean nothing and hence forbidden.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   static methods   this keyword

Try 2 Question(s) Test


 Q418. How is Abstraction implemented in Java ?Core Java
Ans. Abstraction is provided in Java by following ways -

Coding to the ( Interfaces / Abstract Classes ) or contracts

By Encapsulating details within classes and exposing the minimal Door ( few public methods )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops concepts   abstraction   interfaces   abstract class   encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q419. What are some different logging levels for log4j ?Log4j
Ans. DEBUG
ERROR
ALL
WARN
INFO
FATAL
OFF
TRACE
TRACE_INT
WARN

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   log4j   log4j level   logging   error logging     Asked in 10 Companies


Not frequently asked as it was introduced with Java 8.
 Q420. What is the use of Optional ?Core Java
Ans. Optional is a good way to protect application from runtime nullPointerException in case the the absent value has been represented as null. So basically Optional class provides the type checking during compile time and hence will never result in NPE.

For ex -

List> intList = new ArrayList>();
intList.add(Optional.empty());
intList.add(Optional.of(new Employee("abc")));
intList.add(Optional.of(new Employee("xyz")));
intList.add(Optional.of(new Employee("123")));
System.out.println(intList.get(0).getName());

So Now , even when the first list element is empty, this code will never throw an NullPointerException.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   java 8   optional


 Q421. Can we generate Java Documentation using Export -> JavaDoc using a jar file ?Eclipse
Ans. Yes, If the jar contains the source code. No, If it contains only classes.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   javadoc   eclipse


Rarely asked as it was introduced with Java 8.
 Q422. Name few "Optional" classes introduced with Java 8 ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-optional-classes-and-interfaces.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   optional   java 8   java8


 Q423. Name few IO Stream classes and interfaces ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-stream-io-classes-and-interfaces.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   io   input output   stream


 Q424. Name few File IO related classes and interfaces ?Core Java
Ans. http://www.buggybread.com/2015/01/java-file-io-classes-and-interfaces.html

  Sample Code for File

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   io   input output   file io  file handling


 Q425. What are the various ways in which build can be scheduled in Jenkins ?Jenkins
Ans. Builds can be triggered by source code management commits.
Can be triggered after completion of other builds.
Can be scheduled to run at specified time ( crons )
Manual Build Requests

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   jenkins   build management   build manager


 Q426. What is the relation between hudson and Jenkins ?Jenkins
Ans. Hudson was the earlier version of current Jenkins. After some issue , the project name was changed from Hudson to Jenkins.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   hudson   jenkins


 Q427. What are some differences between Spring caching and Hibernate caching?Hibernate
Ans. Spring caching makes use of its intercepting capabilities to add caching to method calls. Therefore, the entire object is cached and reused. Hibernate, on the other hand, has more domain-specific knowledge of the Entity being cached and can handle the objects more appropriately.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring framework   hibernate   spring cache   hibernate cache


 Q428. Difference between Stack and Heap memory ?Core Java
Ans. Stack memory areas is used to hold method and local variables while objects are always allocated memory in the heap. The heap memory is shared between multiple threads whereas Stack memory isn't.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   memory management   stack memory   heap memory   difference between   ebay     Asked in 2 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q429. How to access a Web Element if there are many elements with the same XPath ?
Ans. By specifying the Index like

//button[@class='button'])[2]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     selenium   selenium webdriver   automation testing


 Q430. Which of the following cannot be marked static ?

a. Constructors , Classes ( Outer ) , Classes ( nested ), Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.
b. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Class variables , Class Methods , Inner Class methods and instance variables.
c. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.
d. Constructors , Classes ( Outer ) , Classes (Nested), Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables
Ans. Constructors , Classes ( Outer ) , Interfaces , Local variables , Inner Class methods and instance variables.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops   java   static   nested classes   static nested classes

Try 2 Question(s) Test


 Q431. Interface can only have ...

a. Member elements and Methods.
b. Static Variables and Static Methods.
c. Static Final Variables and Instance Method Declarations.
d. Member Elements , Instance Methods, Static variables and Static Methods.
Ans. Static Final Variables and Instance Method Declarations.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   interfaces


 Q432. Which of the following collection maintain its elements in Natural Sorted order ?

a. HashMap
b. TreeMap
c. LinkedHashMap
d. LinkedMap
Ans. TreeMap

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     treemap   collections   java   sorted collections   map


 Q433. If we try to add duplicate key to the HashMap, What will happen ?

a. It will throw an exception.
b. It won't add the new Element without any exception.
c. The new element will replace the existing element.
d. Compiler will identify the problem and will throw an error.
Ans. The new element will replace the existing element.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hashmap   map   collections   java


 Q434. What is Maven's order of inheritance?

a. parent pom -> project pom -> settings -> CLI parameters
b. project pom -> parent pom -> settings -> CLI parameters
c. settings -> parent pom -> project pom -> CLI parameters
d. CLI parameters -> settings -> parent pom -> project pom
Maven
Ans. parent pom -> project pom -> settings -> CLI parameters

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven

Try 1 Question(s) Test


 Q435. Which of the following exception is thrown when we try to access element which is beyond the size ?

a. NullPointerException
b. ArrayIndexOutOfBoundException
c. ArithmeticException
d. ParseException
Ans. ArrayIndexOutOfBoundException

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   error handling


 Q436. Checked exception needs to be ...

a. Caught
b. Method needs to declare that it throws these exception
c. Either A or B
d. Both A and B
Ans. Either A or B

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   exceptions   checked exceptions


 Q437. Which of the following is not a dependency scope in Maven ?

a. Compile
b. Test
c. System
d. Export
Maven
Ans. Export

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven dependencies


 Q438. Which of the following is not valid var args declaration ?

a. int sum (int... numbers)
b. int sum (.int .. numbers)
c. int sum (int ... numbers)
d. int sum (int x, int ... numbers)
Ans. int sum (.int .. numbers)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   var args

Try 2 Question(s) Test


 Q439. Which of the following keyword is not permitted for outer class ?

a. public
b. abstract
c. final
d. protected
Ans. protected

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java keywords


 Q440. Which java frameworks have you used ?General
Ans. I have primarily worked on Web applications and hence worked on Struts , Spring , Hibernate, JSF ( Java Server Faces ) , Velocity etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     elsevier   frameworks   java frameworks   general question     Asked in 3 Companies      basic        frequent


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: