Interview Questions and Answers for 'General' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 3364 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers for 'General' - 129 question(s) found - Order By Newest

next 40
 Q1. Why Char array is preferred over String for storing password?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. String is immutable in java and stored in String pool. Once it's created it stays in the pool until unless garbage collected, so even though we are done with password it's available in memory for longer duration and there is no way to avoid it. It's a security risk because anyone having access to memory dump can find the password as clear text.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string class   string   immutable  immutability   string pool   garbage collection   advanced     Asked in 4 Companies      Expert


Frequently asked.
 Q2. If you are given a choice to use either ArrayList and LinkedList, Which one would you use and Why ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. ArrayList are implemented in memory as arrays and hence allows fast retrieval through indices but are costly if new elements are to be inserted in between other elements. LinkedList allows for constant-time insertions or removals using iterators, but only sequential access of elements

1. Retrieval - If Elements are to be retrieved sequentially only, Linked List is preferred.

2. Insertion - If new Elements are to be inserted in between other elements , Linked List is preferred.

3. Search - Binary Search and other optimized way of searching is not possible on Linked List.

4. Sorting - Initial sorting could be pain but lateral addition of elements in a sorted list is good with linked list.

5. Adding Elements - If sufficiently large elements needs to be added very frequently ,Linked List is preferable as elements don't need consecutive memory location.

  Sample Code for ArrayList

  Sample Code for LinkedList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   list   arraylist   linkedlist   difference between   architecture   data structure   ebay     Asked in 2 Companies      basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


  Q3. Explain OOPs

or

Explain OOPs Principles

or

Explain OOPs Concepts

or

Explain OOPs features

or

Tell me something about OOPs
Core Java2017-06-13 08:25:45

Ans. OOPs or Object Oriented Programming is a Programming model which is organized around Objects instead of processes. Instead of a process calling series of processes, this model stresses on communication between objects. Objects that all self sustained, provide security by encapsulating it's members and providing abstracted interfaces over the functions it performs. OOP's facilitate the following features

1. Inheritance for Code Reuse
2. Abstraction for modularity, maintenance and agility
3. Encapsulation for security and protection
4. Polymorphism for flexibility and interfacing

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops features     Asked in 237 Companies      basic        frequent


Very frequently asked. Favorite question in Walk in Drive of many Indian service companies.
  Q4. What is the difference between ArrayList and LinkedList ?Core Java
admin
info@buggybread.com
Ans. Underlying data structure for ArrayList is Array whereas LinkedList is the linked list and hence have following differences -

1. ArrayList needs continuous memory locations and hence need to be moved to a bigger space if new elements are to be added to a filled array which is not required for LinkedList.

2. Removal and Insertion at specific place in ArrayList requires moving all elements and hence leads to O(n) insertions and removal whereas its constant O(1) for LinkedList.

3. Random access using index in ArrayList is faster than LinkedList which requires traversing the complete list through references.

4. Though Linear Search takes Similar Time for both, Binary Search using LinkedList requires creating new Model called Binary Search Tree which is slower but offers constant time insertion and deletion.

5. For a set of integers you want to sort using quicksort, it's probably faster to use an array; for a set of large structures you want to sort using selection sort, a linked list will be faster.

  Sample Code for ArrayList

  Sample Code for LinkedList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like         Discuss         Correct / Improve     collections   java   data structures   arraylist   linkedlist     Asked in 61 Companies      Basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


Basic and Very Frequently asked.
  Q5. What is Polymorphism in Java ?Core Java2016-11-06 09:10:54

Ans. Polymorphism means the condition of occurring in several different forms.

Polymorphism in Java is achieved in two manners

1. Static polymorphism is the polymorphic resolution identified at compile time and is achieved through function overloading whereas

2. Dynamic polymorphism is the polymorphic resolution identified at runtime and is achieved through method overriding.

  Sample Code for overloading

  Sample Code for overriding

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops concepts     Asked in 107 Companies      Basic        frequent

Try 2 Question(s) Test


Almost sure to be asked in every company using any Dependency Injection framework ( Spring, Guice etc )
  Q6. What is Dependency Injection or IOC ( Inversion of Control ) ?Design

Ans. It is a Design Pattern that facilitates loose coupling by sending the dependency information ( object references of dependent object ) while building the state of the object. Objects are designed in a manner where they receive instances of the objects from other pieces of code, instead of constructing them internally and hence provide better flexibility.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns   ioc ( Inversion of Control )  dependency injection     Asked in 80 Companies      intermediate        frequent


Frequently asked. Among first few questions in the J2EE segment of interview.
  Q7. What is deployment descriptor ?

or

What is the use of deployment descriptor ?
Java EE2016-06-04 22:46:40

Ans. Deployment Descriptor which is usually web.xml is used to specify the classes, resources and configuration of the application and how the web server uses them to serve web requests.This file is usually added to WEB-INF folder and contains following

* Servlet entries and url mapping
* Plugins
* Some info regarding authentication / filters
* Landing Page
* Event Handlers

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web.xml   servlets  deployment descriptor     Asked in 15 Companies      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q8. What is Generalization and Specialization in terms of casting ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Generalization or UpCasting is a phenomenon where a sub class is prompted to a super class, and hence becomes more general. Generalization needs widening or up-casting. Specialization or DownCasting is a phenomenon where a super class is narrowed down to a sub class. Specialization needs narrowing or down-casting.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   data types   casting  type casting   up casting  type casting   downcasting  type casting   generalization   specialization     Asked in 2 Companies


 Q9. What is a ConcurrentHashMap ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. ConcurrentHashMap is a hashMap that allows concurrent modifications from multiple threads as there can be multiple locks on the same hashmap.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   hashmap   map   concurrenthashmap   concurrenthashmap  concurrency   general electric   ge     Asked in 32 Companies        rare


Very Frequently asked Spring question.
  Q10. What is bean auto wiring?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. The Spring container is able to autowire relationships between collaborating beans. This means that it is possible to automatically let Spring resolve collaborators (other beans) for your bean by inspecting the contents of the BeanFactory without using and elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   spring   mvc   frameworks   web applications   autowiring   beans   at&t   ge     Asked in 9 Companies        frequent


Frequently asked in Phone Interviews.
 Q11. What the Bean scopes provided by Spring ?Spring
Admin
info@buggybread.com
Ans. Singleton , Prototype , Request , Session , global-session

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring framework   bean scope   general electric   ge


Frequently asked in Phone Interviews.
 Q12. What are the various Auto Wiring types in Spring ?
Admin
info@buggybread.com
Ans. By Name , By Type and Constructor.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   spring   spring container   dependency injection   auto wiring   auto wiring types   general electric   ge


 Q13. When should we use prototype scope and singleton scope for beans ?Spring
admin
info@buggybread.com
Ans. We should use singleton scope for beans when they are stateless and prototype when they are stateful.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring   bean scope   general electric   ge  singleton


  Q14. Which Software Development methodology is being used in your current Job ?General
Admin
info@buggybread.com
Ans. We are using Agile methodology. I attend daily stand up where the development leads takes the status of assigned stories, achievements, any bottlenecks or challenges. We follow iteration of 2 weeks.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sdlc   agile methodology   software system analyst   software developer interview   development lead   project lead interview     Asked in 14 Companies        frequent


 Q15. What is your role in current position ?General
Admin
info@buggybread.com
Ans. I am working as a Software System Analyst that specializes in understanding Business Requirements, Analyzing them , Performs Cost / Benefit analysis, Make suggestions to business , translate the business requirements into technical requirements, Discuss their feasibility with the technical team, performs sizing in coordination with developers and prepare high level design document.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     system analyst   software system analyst   software business analyst     Asked in 4 Companies        frequent


 Q16. Which java frameworks have you used ?General

Ans. I have primarily worked on Web applications and hence worked on Struts , Spring , Hibernate, JSF ( Java Server Faces ) , Velocity etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     elsevier   frameworks   java frameworks   general question     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q17. Have you ever had any conflict with the team member (like disagreement on some design decision ) and How you reacted to it ? General2016-11-30 15:55:39

Ans. [Open Ended Answer]

This is a very sensitive question and should be dealt with caution. Just simply saying that you never had any disagreement will present you as dumb team member. Showing your self as too aggressive in such decisions will present you as a trouble maker. You should present a situation where you had an argument / disagreement but eventually you and your team mates mutually found a way out of it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 20 Companies      basic


  Q18. Explain the challenging problems you faced recently and how you overcame it ?General

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     elsevier   open ended questions   overstock.com   cerner     Asked in 15 Companies        frequent


Frequently asked in face to face interviews.
  Q19. Write a program to print fibonacci series.Core Java

Ans. int count = 15;
int[] fibonacci = new int[count];
fibonacci[0] = 0;
fibonacci[1] = 1;
for(int x=2; x < count; x++){
fibonacci[x] = fibonacci[x-1] + fibonacci[x-2];
}

for(int x=0; x< count; x++){
System.out.print(fibonacci[x] + " ");
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay   fibonacci series     Asked in 66 Companies      basic        frequent


 Q20. Write a program for Coin Changer application ?

Ans. http://javasearch.buggybread.com/CodeSnippets/searchCodeSamples.php?&category=code&searchOption&keyword=979

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coin changer application  coin changing  general electic (ge)


 Q21. Explain what happens when insertion is performed in case of ArrayList and LinkedList.Data Structure2017-10-26 15:52:53

Ans. Array List works on Array and when we add an element in middle of the list, Array List need to update the index of all subsequent elements. I the capacity is full, it even may need to move the whole list to a new memory location . Linked List works on Double linked list algorithm and all it has to do is to adjust the address of the previous and next elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arraylist vs linkedlist  collections  list     Asked in 2 Companies


 Q22. What is a Test Dependency Scope in Maven ?Maven2016-11-14 10:51:53

Ans. This scope indicates that the dependency is not required for normal use of the application, and is only available for the test compilation and execution phases. This scope is not transitive.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven     Asked in 2 Companies


Frequently asked Generic Question.
  Q23. Why do you want to work for our company ?General2016-11-30 21:01:09

Ans. [Open Ended Answer]

Usually answered stating your keen interest in the role offered and challenges and opportunities the role offers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 42 Companies        frequent


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q24. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design2016-12-01 16:31:17

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


  Q25. Difference between Array and ArrayList ?Core Java2016-12-15 14:13:12

Ans. <a href="http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html" rel="nofollow">http://javahungry.blogspot.com/2015/03/difference-between-array-and-arraylist-in-java-example.html</a>

  Sample Code for ArrayList

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist     Asked in 11 Companies      basic        frequent


Frequently asked in Accenture.
  Q26. What is your biggest achievement at work ?General2016-12-15 14:14:22

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     general question  non technical question     Asked in 20 Companies        frequent


 Q27. What is Spring Boot ?Spring Boot2016-12-19 06:23:21

Ans. Spring Boot is Springs convention-over-configuration solution for creating stand-alone, production-grade Spring-based Applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Spring Boot     Asked in 7 Companies


 Q28. Which type of memory is cleaned / recovered by garbage collection - stack or heap ?Core Java2016-12-21 13:09:29

Ans. Heap memory.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory management  stack  heap  garbage collection     Asked in 2 Companies


 Q29. What technical stuff you like to do in your free time ?General2017-01-09 13:14:13

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies        frequent


 Q30. What was the most difficult task in your last job ?General2017-01-09 13:15:20

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q31. What would you do if a customer asks you to make a change immediately that require some time for thinking and analysis ?General2017-01-09 13:19:49

Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q32. Explain your experience with Java, spring and web services?General2017-01-10 10:40:19

Ans. Have worked on Java 7 and Java 8, In Java 8 , Worked with streams , lambda expression and default methods.

Have worked on both Spring Mvc and Spring Boot, using Spring dependency injection, Rest services , AOP , JDBC and Hibernate integration.

Have worked on Rest services using Spring and Spring Boot. Have worked on SOAP web services too.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring  web services     Asked in 1 Companies


 Q33. Why do you want to work here ?General2017-01-11 15:10:39

Ans. I believe that the company would provide a good ground for my career growth and learning.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q34. Why do you wan to stay in IT ?General2017-01-11 15:40:27

Ans. Coding , Science and Mathematics has always fascinated me. I have curious mindset that continuously look for solutions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q35. Scale yourself on Java on the scale of 1 to 10General2017-01-11 15:48:29

Ans. [Open Ended Answer]

The objective of the question is to check how efficient one is in the language so that appropriate level questions are asked. Don't tell too high number if you are being interviewed for a junior or mid level position as the interviewer may throw advance level questions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 17 Companies


 Q36. Do you use command aliases while doing your work ?General2017-01-16 10:13:45

Ans. Yes , I have created many aliases and saved them within my .profile file so that the system loads them, the each time i logs onto the server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     unix  command aliasis


Usually asked to entry level software developers.
  Q37. Write a program to swap two variables without using thirdCore Java2017-01-19 15:38:34

Ans. public static void main(String[] args) {
   int num1 = 1;   
   int num2 = 2;
   num1 = num1^num2;
   num2 = num1^num2;
   num1 = num1^num2;
   System.out.print("num1 = " + num1 +", num2 = "+num2);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 37 Companies      basic        frequent


 Q38. Describe a project that didn't go well and what did you learn from it? General2017-01-27 18:36:26

 This question was recently asked at 'ZE PowerGroup'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q39. Where do you see yourself in next 5 years? General2017-02-14 10:34:55

Ans. Sample Answers -

Getting better with upcoming technologies and be a Lead developer.

In accordance with the company, working as a permenant employee.

Be an associate architect.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q40. How to create list that will sort it's elements dynamically?Algorithm2017-02-21 12:47:22

Ans. Override the behavior of collection class to sort the list upon each element addition. Though it's not recommended as list are sorting heavy data structures.

List<MyType> list = new ArrayList<MyType>() {
public boolean add(MyType mt) {
super.add(mt);
Collections.sort(list, comparator);
return true;
}
};

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      intermediate


next 40

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: