Interview Question and Answers | Search Coding Interview Questions - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
  Q441. How are values passed in Java ? By value or reference ?Core Java
Ans. Java only provides pass by value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay   pass by value   pass by reference   method call   methods   functions   function call     Asked in 10 Companies      basic        frequent


Recently asked in Capital One.
 Q442. What will happen if we call perform(null) ?

public void perform(Object obj) {
System.out.println("Object");
}

public void perform(Integer int) {
System.out.println("Integer");
}
Core Java
Ans. compiler will throws error as ambiguous methods

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     overloading   method overloading     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q443. What will be the output of following code ?

System.out.println((int)'a');
Ans. The ascii value of a i.e 97

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     character  ascii


 Q444. What will be the output of

System.out.println((Integer)'a');
Ans. It will result in compilation error as primitive char cannot be casted to Integer object, alternatively we can cast it to primitive int like following

System.out.println((int)'a');

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     character  ascii


 Q445. What is a package and what are its advantages ?Core Java
Ans. Package is a namespace that organizes a set of related classes.

Advantages of Packages

1. Better Organization of classes.
2. Saves from the problem of duplicate names as duplicate class names are allowed across different packages.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     package  advantages of packages     Asked in 1 Companies      Basic


  Q446. What is a Database Trigger ?Database
Ans. A trigger is a special kind of stored procedure that automatically gets executed upon an event in the database server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   trigger     Asked in 10 Companies      basic        frequent


 Q447. Have you heard about the external table feature of Oracle ?Database
Ans. The external tables feature is a complement to existing SQL Loader functionality. It enables to access data in external sources as if it were in a table in the database. We have used it few times for replicating tables across different database systems.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     external table oracle     Asked in 1 Companies        rare


 Q448. Can we have two beans with same class with different bean id in spring ?Spring
Ans. Yes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     spring beans     Asked in 1 Companies


 Q449. What is the use of Deprecated annotation ?
Ans. Deprecated annotation is for documentation purpose only. It doesn't enforce anything but would mark the method name as crossed to signify that the client should refrain from using it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Deprecated annotation


 Q450. Does Deprecated annotation enforces anything ?
Ans. No. It just marks the method and hence signals the client to refrain from using it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Deprecated annotation


  Q451. What is a self Join and give an example of a self Join ?

or

What is self Join and What is it's purpose ?
Database
Ans. When a Table Join itself , it's a Self Join. For example - we like to know the pair of department names where first dept has lesser employees than the later.

Select D1.name , D2.name from Dept D1, Dept D2 where D1.employee_count < D2.employee_count

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  joins  self join  self-join  Pair of employee names with first having lesser salary than later  Pair of department names where first dept has lesser employees than the later     Asked in 26 Companies      basic        frequent


 Q452. What was the driving force to introduce default methods in Interfaces wef from Java 8 ?Core Java
Ans. Earlier any class implementing an interface was supposed to implement all methods declared in an interface. There was no place for optionally implementing all or subset of methods.Though we have abstract classes wherein we could have provided such a mechanism by declaring some methods as abstract while providing definition for some. But as Abstract classes have a body and are comparatively heavier than interfaces and interfaces associate closely to the concept of providing interfacing than abstract classes, Java might have though of providing optional implementation for default methods. This way same interface can be reused in variety of ways rather than making copies of an interface to suit different needs.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java 8   java8  interface default methods  default methods     Asked in 6 Companies


 Q453. What is a stable build ?Jenkins
Ans. A build is considered stable if it was built successfully and no publisher reports it as unstable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jenkins  build management


 Q454. What are design situations to use Singleton and Prototype Design Pattern ?Design
Ans. Both are creational design patterns.

Singleton is used when we would like to reuse an object if object is not supposed to hold request or thread specific information. Inversely Prototype is used in situations where we would like to reuse the object information but the request / thread may require it own data to be persisted.

In short, Singleton is used in situations where we can live with single object being shared across multiple requests or threads whereas Prototype is used when we need duplicate copies of objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design pattern  singleton  prototype  creational design pattrn     Asked in 7 Companies      expert

Try 1 Question(s) Test


 Q455. What is System.in in Java ?Core Java
Ans. It is an InputSream which is usually connected to the keyboard input of console program.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     System.in  Input Stream  Input Output


 Q456. What are the advantages and disadvantages of Factory Design Pattern ?Design
Ans. Object Oriented Design Patterns is the science of identifying the pattern to make objects communicate in a way to effectively implement a Solution.

Factory Design Patterns is the pattern that recommends creation of separate Factory Object for creation of other object. So its like saying - If you want to create an object of ClassA, Talk to FactoryObject ( which is an object of FactoryClass ). FactoryObject in itself encapsulates the inputs and logic required to make the decision regarding the creation and construction of object.

Advantage of Factory Pattern - Loose Coupling and Segregation of Responsibilities. Now instead of hard binding the complete logic to decide the nature and shape of the object on the basis of some conditions, you are assigning the responsibility to some other object and hence making the relationship loosely coupled and hence main tenable.

Disadvantages - Before Understanding the Dis-advantages , we should understand that these patterns were chosen after a period of evolution and research and almost best fit for the required solution, otherwise these patterns would have easily been replaced by now.

Though the advantages of these pattern surpass the disadvantages keeping in mind the decreasing cost of resources and increasing scale of applications, but still loose coupling by means of additional objects results in decreased performance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     factory design pattern  design pattern


Frequently asked.
 Q457. When does the finally block gets executed ?Core Java
Ans. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     finally  exception handling  exceptions     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q458. How do you prefer to store money values in your application ?Core Java
Ans. At Application level we use either Double or BigDecimal , preferably BigDecimal. At Database level we use Number with decimal precision 3.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data types


 Q459. Explain System.out.println ?Core Java
Ans. System is a class within java.lang package that contains several useful class fields and methods. It cannot be instantiated and hence can use only statically.even in this case this has been used statically i.e with class name itself and without creating an instance.

out is the static reference of Printstream declared as following in the System Class -

public final static PrintStream out = null;

println is the method of PrintStream class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     System class  Streams  Input Output  println     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q460. Implement the following method ?

int findMax(int[] items)
Core Java
Ans. int findMax(int[] items){
   int maxNumber = 0;
   for(int x:items){
      if(x > maxNumber){
         maxNumber = x;
      }
   }
      
   return maxNumber;
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding  code  find max number in an array     Asked in 1 Companies


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q461. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


 Q462. If everything is an object , Cant we declare every object as

Object obj = new String();
Core Java
Ans. Yes, we can do that. Compiler wont complain. But using object reference we can only access methods which have been defined for object class i.e clone(), equals(), hashCode(), toString() etc.

We cannot access methods defined in String class or in any class in hierarchy between String and Object.

For example - we cannot do obj.append("abc") as it will now give compile time error.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     object initialization  object declaration   runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q463. Which type of memory is cleaned / recovered by garbage collection - stack or heap ?Core Java
Ans. Heap memory.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory management  stack  heap  garbage collection     Asked in 2 Companies


 Q464. Write a program to print all even numbers first and then all odd numbers till 100. For example the output should be
2
4
6
8
...... 100
and then
1
3
5
7
...... 99

using only 1 for loop ? Is it possible with just one loop ?
Core Java
Ans. Yes , It can be done using single for loop

public class BuggyBread{
public static void main (String args[]) {
   int x = 50;
   for(int i=1;i <= 100;i++){
      if(i<=50){
         System.out.println(i*2);
      } else {
         System.out.println(i-x);
         x = x - 1;
      }
   }
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 1 Companies


 Q465. Given two files with list of words, write a program to show the common words in both filesCore Java
Ans. import java.util.ArrayList;
import java.util.Arrays;
import java.util.List;
import java.io.*;
public class Common {
public static void main(String ar[])throws Exception
   {
      File f=new File("a.txt");
File f1=new File("x.java");
      System.out.println(f.exists());
FileInputStream fin = new FileInputStream(f);
      FileInputStream fin1 = new FileInputStream(f1);

      byte b[]=new byte[10000];
byte b1[]=new byte[10000];
fin.read(b);
fin1.read(b1);
String s1 = new String(b);
String s2 =new String(b1);

String words1[] = s1.trim().split(" ");
String words2[] = s2.trim().split(" ");
Listlist1 = new ArrayList<>(Arrays.asList(words1));
Listlist2 = new ArrayList<>(Arrays.asList(words2));
list1.retainAll(list2);
System.out.println(list1);
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     file handling  file io  code  coding     Asked in 1 Companies


 Q466. What is the difference between for and foreach loop in java ? Which one should be used in which cases ?

Core Java
Ans. 1. for loop in java is used with a counter as following

for(int counter=0;counter < 50;counter++){
System.out.println(list.get(counter));
}

for iterating and printing the contents of a collection

whereas foreach loop can be specified directly without the use of counter

for(String str:list){
System.out.println(list.get(counter));
}

2. for Each loop syntax is more clean if we have to iterate over the elements of a collection and we need not keep track of the record count

3. For is preferred when we need loops without the usage of collections or Array of objects and entirely primitives are being used

4. for loop is preferred if we need to keep track of record count and have to perform some action of the basis of that. For example - If we have to print something after every 5 records, With for each loop in such case, we will have to keep a separate counter.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     loop  for loop  control statements  loop statement  foreach loop  for vs foreach loop


 Q467. Does java supports operator overloading ?Core Java
Ans. No

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     operator overloading     Asked in 1 Companies      basic


  Q468. What is database Normalization ?Database
Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     normalization  database     Asked in 35 Companies      intermediate        frequent


 Q469. When is the situation when finally section won't execute ?Core Java
Ans. If the process / app is abruptly killed or terminated.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  finally     Asked in 2 Companies      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q470. What is the use of static keyword in Java ?Core Java
Ans. static keyword is used to specify that the respective programming construct ( method , variable ) belongs to the class and not to its instance and is supposed to be shared by all instances of the class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static keyword     Asked in 1 Companies      basic        frequent


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: