Core Java - Interview Questions and Answers for 'Frequent' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q241. Name some of the Java Keywords ?Core Java
Ans. Static , Final , Synchronized, private , public , protected, volatile, transient, super, this,import , abstract,native,default (effective java 8), new

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java keywords        frequent


 Q242. Which class is the root class of all Exceptions in Java ?
Ans. Throwable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies      basic        frequent


  Q243. What is an exception and exception handling in Java ?Core Java
Ans. An Exception in java is the occurrence during computation that is anomalous and is not expected.

Exception handling is the mechanism which is used to handle such situations.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling     Asked in 18 Companies      basic        frequent


 Q244. What technical stuff you like to do in your free time ?General
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies        frequent


 Q245. Which environment variables do we need to set in order to run Java programs?Core Java
Ans. PATH, CLASSPATH and JAVA_HOME

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     environment variables  path  classpath  java_home     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q246. how to access the methods of an inner class?Core Java
Ans. It depends on the type of inner class

To access non static inner class method

new OuterClass().new InnerClass().getMethod();

To access static method of static inner class

new OuterClass.InnerClass().getMethod();

  Sample Code for inner class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     inner classes  nested aclasses     Asked in 1 Companies      Intermediate        frequent


 Q247. Which Web and Application server is being used by your application ?Server
Ans. We are using Apache 2.3 and Tomcat 5.6

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web server  application server  server      Basic        frequent


 Q248. What is a class and object ?

or

How would you explain a fresher the concept of class and object in simple terms ?
Core Java
Ans. Class is a template using which objects are created in memory. It's kind of a mold using which objects with body / state are made.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     class  object  class vs object     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q249. What is memory leak ? How Java helps countering memory leaks compared to C++ ?Core Java
Ans. Memory Leak is a situation wherein we have a reserved memory location but the program has lost its reference and hence has no way to access it.

Java doesn't have concept of Pointers, Moreover Java has concept of Garbage collection that frees up space in heap that has lost its references.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory leak  garbage collection      intermediate        frequent


 Q250. Write an algorithm / java program for Heap Sort ?Algorithm
Ans. https://www.geeksforgeeks.org/heap-sort/

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sorting  heap sort     Asked in 1 Companies        frequent


 Q251. How does Lazy Initialization helps improving performance of an application ?Hibernate
Ans. Lazy Initialization means , Load Dependencies when required. Which means less load on application resources as only required data is loaded upfront. It's not only good for better performance but for better resource utilization too.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     lazy loading  lazy initialization        frequent


 Q252. What are the benefits of creating immutable objects ?Core Java
Ans. 1. Security and Safety - They can be shared across multiple threads as they are thread safe. Moreover, it protects then from bad state due to interception by the other code segment. One such problem due to mutability and access by alternate code segment could be the change of hash code and then the impact on its search with hash collections.

2. Reuse - In some cases they can be reused as only one copy would exist and hence it can be relied upon. For example - String Pool

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability objects     Asked in 1 Companies      Intermediate        frequent


 Q253. Can you name some of the Java frameworks in different domains ?Frameworks
Ans. Web Framework - Spring , Struts, Play
Dependency Injection frameworks - Google Guice , PicoContainer and Dagger
ORM Framework - Hibernate
Big Data / ETL Frameworks - Apche Hadoop , Apache Crunch, Apache Spark.
View Frameworks - JSF , Apache Wicket,jtwig.
Java Gui Frameworks - SWT , AWT, JavaFX
Testing - Junit, Mockito, PowerMock, EasyMock, JMock, JMockit
Rest Web services - Jersey , Restlet , RestX, RestEasy ,Restfulie

Here is the big list for reference - http://javasearch.buggybread.com/home2.php?keyword=

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     frameworks     Asked in 2 Companies      intermediate        frequent


 Q254. Write any sorting algorithm.Algorithm
Ans. https://javasearch.buggybread.com/InterviewQuestions/questionSearch.php?searchOption=label'

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Algorithm  Sorting Algorithm     Asked in 4 Companies      basic        frequent


  Q255. What are the core OOPs concepts ?Core Java
Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


 Q256. What are the core interfaces in Hibernate?Hibernate
Ans. Session,SessionFactory,Configuration,Transaction,query and Criteria

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core interfaces of Hibernate     Asked in 1 Companies        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q257. Which are the most commonly used Design Patterns ?Design
Ans. Builder ( While Writing Unit Tests )
Prototype ( Cloning )
Adapter ( asList , toString )
Chain Of Responsibility ( Logging )
Singleton
Factory ( Action Mapping )
Proxy
Observer ( Event Listener )
MVC ( Web frameworks )
Filter ( Criteria )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Design Patterns  widely used Design patterns      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q258. What is your major weakness ?General
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies        frequent


 Q259. What do you know about our company ?General
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies        frequent


 Q260. What is JVM ?Core Java
Ans. JVM (Java Virtual Machine) is an abstract machine. It is a specification that provides runtime environment in which java bytecode can be executed.JVMs are available for many hardware and software platforms (i.e. JVM is platform dependent).Runtime Instance Whenever you write java command on the command prompt to run the java class, an instance of JVM is createdThe JVM performs following operation:Loads codeVerifies codeExecutes codeProvides runtime environment

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     memory management  jvm     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q261. What will happen if we don't have termination statement in recursion ?Core Java
Ans. It would result in endless function calls and hence eventually would result in stackoverflow exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     recursion  stackoverflowexception      Basic        frequent


 Q262. What are the benefits of Rest services over using SOAP ?Web Service
Ans. Rest services are light weight and hence facilitate faster development and involve less overheads compared to SOAP.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve             frequent


 Q263. What is the importance of Abstract Class ?Core Java
Ans. Abstract classes provide a mechanism of interfacing ( using abstract method ) as well as code reuse through inheritance ( extending abstract class )

Comparing to concrete class they have an advantage of providing interface which a concrete class doesn't provide.

Comparing to interfaces they have an advantage of providing code reuse through inheritance which interfaces dont provide.

  Sample Code for abstract class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class  importance of abstract class      Basic        frequent


 Q264. What is the difference between Enumeration and Iterator ?Core Java
Ans. Enumeration can iterate only legacy collections like Vector , HashTable and Stack whereas Iterator can iterate both legacy and non legacy collections.

Enumeration is less safer than Iterator

Enumeration is fail safe whereas Iterator is fail fast

Iterator allows for removal of element while traversal whereas Enumeration doesn't have remove method.

Enumerations were introduced in Java 1 whereas Iterators were introduced with Java 2

Enumerations have methods like hasMoreElements and nextElement whereas Iterators have methods like hasNext, next and remove

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     enumeration vs iterator  collections      Basic        frequent


 Q265. What is the difference between reference and object ?Core Java
Ans. Object is an entity in Java , i.e which has a state ( instance variables ) and methods attached to it ( static or non static , through class definition ). References are the identifiers that are used to point to objects.

For example -

Employee emp = new Employee();
emp = new Employee();

In this code, emp is the reference that gets assigned to the new object created by the new operator. In the second line , we have assigned the same reference to another object. So with these 2 lines of code, we have 2 objects in memory with reference emp now pointing to second object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     reference  object  reference vs object      Basic        frequent


 Q266. What are the examples of immutable objects in Java ?Core Java
Ans. Following Classes in Java SE creates immutable objects

String class
Wrapper Classes like Integer, Float etc.
StackTraceElement
Most Enum classes
File Class
Locale Class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability objects  immutable  immutability     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q267. What is the use of final keyword ?Core Java
Ans. final keyword is a modifier that means differently when applied to variables, methods and classes.

1. Final variable cannot be changed once initialized
2. Final method cannot be overridden
3. Final class cannot be sub classed

  Sample Code for final variable

  Sample Code for final method

  Sample Code for final class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     final  final keyword     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


Very frequently asked. Usually among very first few questions.
 Q268. Define encapsulation in Java ?Core Java
Ans. Encapsulation is a feature of OOP's that binds the data and it's associated methods together as a single unit and facilitate protection and data hiding by providing minimal interface to outside. For example - member variables are declared private and are accessed through public methods. Moreover we have private methods that can only be used internally and hence providing minimal interface to outside class through use of public methods.

  Sample Code for encapsulation

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts  oops  oops concepts  oops features     Asked in 4 Companies      Basic        frequent


 Q269. Give an example of how Object Oriented Programming Concepts can be implemented.Design
Ans. You can implement encapsulation in Java by keeping the fields (class variables) private and providing public getter and setter methods to each of them. Java Beans are examples of fully encapsulated classes. Encapsulation in Java: Restricts direct access to data members (fields) of a class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oops  oops example  oops concepts  oops features     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q270. How do we define constant variables in Java ?Core Java
Ans. By using static and final modifiers.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     constant variables   static final      basic        frequent


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: