Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q791. Do you know of any DB statement that can be used if we would like to insert multiple rows into a table ? Database
Ans. We can use INSERT ALL.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   insert   dml statement   sql


 Q792. Shall we keep the enumeration name in all capital letters as it contains all constants ?
Ans. Enum is actually a class with pre defined constants. So enum name should follow the convention of the Class name. Though the constant names or the Enum variables should follow the convention of having all capital letters.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   enum   enumerations   java conventions   java naming conventions


 Q793. In majority of the situations it won't make much sense whether you append this with the instance method call.Can you tell a situation wherein this keyword would make sense in a instance method ? Core Java
Ans. Within instance method of the parent class that has other multiple methods that have been overridden by the derived classes.

In such case a simple method call from the common method will always be made to the method definition in the parent class. But If we use this.methodCall , this will be polymorphic and will be made to the respective derived object overriding method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   this keyword   java keywords


 Q794. Why is null == null returns true ?Core Java
Ans. Any reference in java that doesn't point to any object , gets assigned null i.e is a reference to null. Two object references in java are treated equal if they point to the same memory. That's Why null == null results true.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   null   equality   references


 Q795. How is HashSet maintained in memory by Java ?Core Java
Ans. HashSet is maintained as HashMap by Java with values of the HashSet as Keys of the HashMap and value of the HashMap as the constant PRESENT.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay  java   collections   hashset   hashmap      expert


 Q796. What is Closeable ?Core Java
Ans. A Closeable is an interface which is a source or destination of data that can be closed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     closeable   interfaces      intermediate        rare


 Q797. What is the difference between JPA and Hibernate ?Hibernate
Ans. JPA or Java Persistence API is a standard specification for ORM implementations whereas Hibernate is the actual ORM implementation or framework.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jpa   hibernate   orm   architecture   technologies     Asked in 2 Companies


 Q798. What is the advantage of JPA ?Database
Ans. Its a specification that guides the implementation of ORM frameworks. Implementations abiding by the specification would mean that one can be replaced with other in an application without much hassle. Only the Features that are added over the specification needs to be taken care of if any such change is made.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     jpa   hibernate   orm   technologies


Not frequently asked as it was introduced with Java 8.
 Q799. What is the @FunctionalInterface annotation ?Core Java
Ans. This is an informative annotation that specify that the interface is a functional interface. A Function Interface has only one abstract method and many default methods. Compiler generates an error if the interface specified with the annotation doesn't abide by the specifications for functional interface.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   java 8   functional interface   default methods


 Q800. Name some Java REST services frameworks ?Rest
Ans. Jersey , Restlet , RestX, Spring , RestEasy ,Restfulie, Play Framework

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   rest   web services   frameworks


 Q801. What is the use of !! command ? Can I use it with conjunction to some other string to complete a command ? Unix
Ans. Its used to execute last command. Yes this can be used with other string to execute new command. For eg - if ls was the last command, We can execute !! -l for having the long listing.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     unix   unix commands   !! unix command   build management   release management


 Q802. What is classpath in a project?Core Java
Ans. ClassPath is the path where Java looks for class files to resolve the dependencies. For example - If you are using a class "xyz" in your code and have specified the respective import, Where should Java look for the definition of xyz. Java determines using the class path settings.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   classpath   classpath settings     Asked in 2 Companies


 Q803. Why is a constant defined as a static final in Java?Core Java
Ans. Final makes sure that the value doesn't change after initialization and static makes sure that there is only one copy that can be shared across objects.

Making it non static will unnecessarily create a different copy per object wherein the same value will kept for all copies ( as its final and cannot be changed ).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   static   final variables   variable constants      basic        frequent


 Q804. Which version control (VC) or software configuration management (SCM) systems work with Merge?Scm
Ans. You can use Tortoise SVN,which has Merge Utility embedded in it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     svn   configuration management   technologies   technical lead


 Q805. .Can you uninstall an older version of Merge before installing a newer version or build?
Ans. NA

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     technologies   merge


 Q806. What things you will look for if you get following exception while making DB call ?

table or view does not exist
Database
Ans. First will check if the table or view actually exist in the DB

If it does , Will make sure to see that the application has rights on the schema that holds the respective Table.

Will then make sure that we have prefixed the schema with the table name while accessing it.

Will then make sure that its not DB Cache that's causing it as the table DDL might have been created recently.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle   technical lead


 Q807. What's the benefit for specifying constraints like Not Null , Primary Key explicitly instead of specifying it against the column ?Database
Ans. In case we specify them explicitly we can have control over constraint name as otherwise they will be system generated. It provides an ease in case we plan to drop the constraint in future.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q808. How can we disable a constraint ?Database
Ans. alter table
table_name
DISABLE constraint
constraint_name;

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q809. Can we have foreign key reference to a non primary key column ?Database
Ans. Yes, but the respective key in the foreign table should be declared Unique.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle     Asked in 2 Companies


 Q810. What should be done for auto generating primary key id in a table ?Database
Ans. We need to create a sequence.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q811. Which constraint cannot be specified as an explicit constraint and should be specified with the column only ?Database
Ans. NOT NULL

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   oracle   database   ddl   constraint   table creation


 Q812. How can we see Dependencies for the project and where exactly they are defined ?Maven
Ans. Using

mvn dependency:tree

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository   maven dependencies   dependency tree


 Q813. What are the benefits of transitive depency in Maven ?Maven
Ans. Transitive dependencies allows to avoid specifying the libraries that are required by the project which are specified in other dependent projects - Remote or Local.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     maven   maven repository   dependencies   transitive dependencies   build management


 Q814. Will this code compile ?

public class BuggyBread1{
abstract public void test();
}
Core Java
Ans. No. It will give the compilation error saying "The abstract method test in type BuggyBread1 can only be defined by an abstract class".

We need to declare the class abstract for it to have any abstract method.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   abstract class   abstract methods   java compilation error


 Q815. Will this Code compile ?

abstract public class BuggyBread1{
abstract public void test(){};
}
Core Java
Ans. No. This will give a compilation error saying "Abstract methods do not specify a body".

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   abstract classes   abstract methods   java compilation error   java coding   java code   coding   yes-no


 Q816. Give an Example for Builder Pattern ?Core Java
Ans. String str = new StringBuilder().append("Buggy").append("Bread").toString();

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   builder pattern   design pattern   stringbuilder   string     Asked in 3 Companies

Try 1 Question(s) Test


 Q817. Is this Polymorphism ?

Map<String, List<String>> inventoryManagerCountMap = new HashMap<String, ArrayList<String>>();
Core Java
Ans. No. This will result in compilation error as Polymorphism cannot be performed on Object types.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q818. How to know the structure of a Table in Oracle ?Database
Ans. DESC

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q819. How to know the constraints on a Table in Oracle ?Database
Ans. SELECT *
FROM user_constraints
WHERE table_name = ''

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


 Q820. How to know the default column value of a Table in Oracle ?Database
Ans. Select DATA_DEFAULT
from DBA_TAB_COLUMNS
where TABLE_NAME = '' and COLUMN_NAME='';

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql   database   oracle


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: