Amazon Web Services (AWS) - Interview Questions and Answers for 'Web Service' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 3306 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Amazon Web Services (AWS) - Interview Questions and Answers for 'Web Service' - 289 question(s) found - Order By Newest

next 40
Very frequently asked in companies using SOA.
  Q1. What are RESTful Web Services ?Rest
Admin
info@buggybread.com
Ans. REST or Representational State Transfer is a flexible architecture style for creating web services that recommends the following guidelines -

1. http for client server communication,
2. XML / JSON as formatiing language ,
3. Simple URI as address for the services and,
4. stateless communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   web services   rest   java   j2ee  architecture     Asked in 14 Companies      intermediate        frequent


  Q2. Difference between GET and POST Requests ?Web Service2016-07-22 15:00:21

Ans. GET is supposed to get information from the server. Client sends the minimal information so that Server can respond with the response body on basis of request. For example - You want to get complete employment record for employee id 123

POST is supposed to send the information for submission. Payload or a Body is usually sent so that it can be persisted on the server. For example - Sending the complete information of an employee ( id, name , dept etc ) to the server for persisting it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     get vs post   web service   rest     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q3. What is the relationship between VPC and subnet ? Can you tell with an example ?Networking2019-01-27 21:19:19

Ans. A VPC is devided into multiple subnets. Subnet in a particular VPC could be public or private.

For Example - A particular account may have multiple vpc's for each of the business type. For each Business or VPC , One can have different subnets to cater to each department so that access across departments could be restricted. But still there could be identities that have control over different subnets. Moreover we could have multiple subnets for each department so as to have distinguished public and private networks having different types of applications ( public facing or internal consumption )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws vpc  aws subnet  subnet  vpc  Amazon Web Services (AWS)


 Q4. In which cases using SOAP is preferred over REST ?Web Service2017-04-27 18:08:18

Ans. SOAP services are better in case we need to establish a formal and detail contract with the client or callers and hence suitable for

1. Services published for much wider unknown audience
2. Require large input payload
3. Requiring different level for authentication

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     soap vs rest  soap  rest     Asked in 2 Companies


 Q5. What are the services provided by AWS ?Amazon Web Services (AWS)2018-01-11 10:57:06

Ans. AWS provides various types of services like Computing ( EC2 , Lambda , EKS ), Storage ( S3, Glacier ), Database ( RDS , DynamoDB ), Streaming ( Kinesis ), Queue ( SQS ), Security and Access ( IAM ) etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q6. What are the problems one could face while working with serverless technologies like AWS Lambda ?Amazon Web Services (AWS)2018-01-30 18:05:47

Ans. Warm up time for certain technologies like Java ( JVM Warmup )

Performance

Size of Deployable ( Bigger size packaging should go in S3 )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serverless technologies  aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda     Asked in 1 Companies


 Q7. What would you do if you see an error thrown by a lambda function as "Access Denied" while doing something with S3 ?Amazon Web Services (AWS)2018-10-26 11:34:47

Ans. Just like people , AWS resources too have execution roles or permissions. Seems like in such a situation Lambda function may not have sufficient privileges to perform operations on S3. For example - The execution role of Lambda may just have read permissions on S3 and we may be trying to perform PutObject operation.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3  aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda


 Q8. What is the cost of using Cloud Formation ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 15:53:06

Ans. Cloud Formation does not have any additional cost but you are charged for the underlying resources it builds.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloud formation


 Q9. What is the use of Amazon Glacier?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 16:11:47

Ans. Its a storage option provided by AWS which is even cheaper than S3. As the objects are archieved before saving, retrieval time is pretty bad.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws glacier


 Q10. Design an e commerce application using AWS ? What AWS services will you use ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 16:24:47

Ans. CloudFront for Static Media and cached content
EC2 and EKS ( Docker ) for main application computing
RDS and DynamoDB for Database
Lambda ( computing ) for running back end cron jobs
Kinesis for streaming and SQS for queuing
CloudWatch for Monitoring
CloudFormation for Infrastructure templating
S3 for Object Storage

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q11. Difference between AWS Cloud Formation and AWS AMI ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-11 13:40:03

Ans. AMI is an Amazon Machine Image. It contains the configuration to enable to boot up an EC2 instance with said configuration whereas Cloud formation is a templating language that allows to describe how to build a VPC and also allows you to create AWS services

AMI is templating specific to instances whereas the scope of CloudFormation templating is much bigger. CloudFormation could use AMI for launching instances along with other services.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloud formation  aws ami  amazon ami  aws ami  amazon ami vs aws cloud formation


 Q12. What does AMI include ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-11 13:42:29

Ans. A template for the instance.

Launch permission decisions

A block device mapping, when an instance is launched it determines the volumes to attach to that instances.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ami  amazon ami


 Q13. Why is cloud infrastructure so powerful ?Cloud Computing2019-01-14 10:52:40

Ans. Because it gives the ability to provision infrastructure on Demand with No contracts and strings attached.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Amazon Web Service (AWS)


 Q14. Which region is the latest and most popular in AWS ? What are the advantages and disadvantages of using this region ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 10:56:40

Ans. US-East Virginia

This is the oldest and most popular region. All new features are rolled first in this region and hence they are first available there. The downside is that because of experimentation with new services, unavailability time is quite high.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws region  aws us-east-1


 Q15. Difference between Region , Availability zone and Edge Locations ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 10:57:57

Ans. A Region is a Geographical entity like US-East , US-West etc. Each Region may have multiple availability zones where each zone comprise of 1 or more Data Center located with each other.

Edge Locations are the sites that hosts cached content for faster delivery and for saving network traffic as they feed content from sites that are local or near to consumption.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws region  aws availability zone  aws edge location  region vs availabillity zone


 Q16. What are the advantage of having Edge Locations ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 11:00:06

Ans. It saves Network traffic and facilitates faster delivery by hosting bulk media and cached data near to client.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws edge locations


 Q17. What does effect , action and resource means with respect to AWS IAM policy ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 13:51:23

Ans. effect means whether the effect of this Policy is to allow or deny, action means the type of action ( read , write ) and service, and resource is the resource where this should apply.

For example - If we want to have a Policy of providing read access on S3 ,
effect will be "allow"
action will be "s3:GetObject"
resource will be "arn:aws:s3:::examplebucket/*"

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws iam  amazon iam


 Q18. Within AWS S3, Why new files are available immediately for read operation but not the updates ? Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:08:59

Ans. Because new files will be fed from where ever they are first available but AWS have no way to identify which is the most updated version among the various regions. The updated version can only be assured once the replication to all availability zones is complete.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q19. What are the different S3 storage Tiers ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:16:05

Ans. S3 Standard
S3 IA - Infrequently Accessed
S3 One Zone IA - One Zone only , Infrequently Accessed
S3 Glacier - achieved

S3 Standard is most expensive , Glacier is least expensive

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q20. What are the factors on which customers are charged for using S3 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:51:36

Ans. Storage Tier ( IA , Standard , Glacier etc )
Storage ( Volume of Data )
No of Requests
Meta Data
Data Transfer Speed acceleration through cache and Edge Location

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q21. What kind of Access Policy should be kept on S3 Buckets and Policy ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 11:49:49

Ans. We should only allow access that's needed. So the security Policy should be as restrictive as possible.

Buckets and Files should never be made public unless until they are needed it to be like that.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q22. How can we protect from accidental deletes in S3 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 11:55:33

Ans. Versioning ( will create Delete marker )
MFA Delete ( authentication upon deletion )
Cross Region Replication ( Replicates aren't deleted )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q23. How can we restrict CloudFront access to a particular Geography ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 12:07:20

Ans. We can select the appropriate Price Class if that suits us.

We can do Geo Targeting by black listing / white listing certain geographies.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloudfront  amazon cloudfront


 Q24. What is the use case for "On Demand" EC2 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:24:45

Ans. If the computation required is Spiky and unpredictable.

If it's first time use.

If the lifespan of the application isn't known.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q25. What is the use case for "Spot" EC2 plan ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:26:33

Ans. If the usage is non continuous and have flexible start and End Time. For ex - Analysis , Research , mining etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2 spot


 Q26. What are the different price options available for EC2 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:28:00

Ans. On Demand
Reserved
Spot
Dedicated Host

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q27. What EC2 configuration would you use if you have to use it for Bitcoin mining ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:29:57

Ans. Keeping Low cost for processing , i would choose

Spot Price Plan
F1 or P3 Instance Type
Cold Hdd (SCI ) EBS Volume

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q28. Which AWS services would you use if you have find a cheapest solution for an analytics application ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:31:29

Ans. Computation

Spot Price Plan
F1 or P3 Instance Type
Cold Hdd (SCI ) EBS Volume

Storage

S3-IA

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws computation  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q29. What are the drawbacks of using Spot EC2 instances ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 13:06:59

Ans. You cannot reserve the time slot and they can be made to use whenever they are available.

AWS can Terminate the EC2 instance on their own even if it's in use.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2 spot


 Q30. What are the factors on which price classes are based on in case of EC2, S3, CloudFront and EBS ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 13:22:38

Ans. EC2 - Time and Reservation , Instance Type ( Memory , Computation power )
S3 - Accessibility Frequency , Data Transfer , Storage Space
CloudFront - Geography, No of Locations
EBS - IOPS, Access Frequency

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3  aws cloudfront  amazon cloudfront  aws ebs


 Q31. What is the use case for AWS Gateway cached , stored and VTL ? Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 14:38:25

Ans. AWS Cached - Low Availability than AWS Stored, Lower cost than AWS Stored

AWS Stored - High Availability, High Local Storage Cost

AWS VTL - S3 Used as Back up only.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws gateway  aws gateway cached  aws gateway stored  aws gateway vtl


 Q32. What are the things to consider while provisioning computing in AWS ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-17 20:53:06

Ans. Service ( EC2, Lambda etc )
AMI ( Operating System and Softwares )
Instance Type ( T,M, R etc )
EBS ( Volume Type , Size )
Price Class ( OnDemand, Dedicated etc )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws computing


 Q33. Can a EC2 instance have multiple Security Groups ? Can a single security group be assigned to multiple Ec2 instances ? If either of them is true , doesn't it result in conflict ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-17 21:01:56

Ans. We can assign multiple security groups to single instance and we can use single security group with multiple instances.

It never results in conflict as security groups only have allow rules and no deny rules. Multiple security groups for an instance results in union of all rules.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  aws security group


 Q34. Which of the Load balancer - Application / Network provides advanced features ? What is the use of other Load Balancer than if one provides advanced feature than other ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-18 13:16:18

Ans. Application Load Balancer is high level ( Level 7 Networking Layer ) and provides better features and flexibility than Network Load Balancer ( Level 4 Network Layer )

Network Load Balancer is turn provides better performance as it regulates raw traffic.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws elb  amazon elb


 Q35. What is the purpose of EC2 Health check ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-18 13:19:25

Ans. We can use this check for variety of things -

1. Monitoring the status / Alarms in case it's down
2. Regulating traffic to healthy instances only through Load Balancer

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q36. Which AWS computing service provides IAAS, PAAS , Containerization and Serverless ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-24 07:01:20

Ans. EC2 is IAAS
Elastic Beanstalk is PAAS
EKS is Containerization service
Lambda is Serverless

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     IAAS   PAAS    Containerization  Serverless


 Q37. What are the advantages and disadvantages of using Lambda over EC2 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-24 07:04:29

Ans. Advantages -

Much Cheaper
Continuous scaling
Higher level and Serverless

Disadvantages -

Warm up time
Limited flexibility in terms of technologies
Limited control

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q38. What are the different trigger types in AWS Lambda ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-25 10:35:19

Ans. Api Gateway
Alexa
CloudFront
CloudWatch
Code Commit
Kinesis
S3
SNS

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda trigger


 Q39. What are the different Route53 routing policies ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-25 14:30:33

Ans. Simple
Weighted
Latency
Failover
GeoLocation
Multivalue

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws route53


 Q40. What happens to backups if we delete the RDS instance ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-25 14:35:07

Ans. Automated Backups are deleted automatically whereas Snapshots are preserved. Upon terminating RDS instance , AWS gives a warning about that and requests to create a final snapshot before terminating the instance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws rds  aws database  amazon cloud database


next 40


Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this