Amazon Web Services (AWS) - Interview Questions and Answers for 'Web service' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Amazon Web Services (AWS) - Interview Questions and Answers for 'Web service' - 301 question(s) found - Order By Newest

next 30
Very frequently asked in companies using SOA.
  Q1. What are RESTful Web Services ?Rest
Admin
info@buggybread.com
Ans. REST or Representational State Transfer is a flexible architecture style for creating web services that recommends the following guidelines -

1. http for client server communication,
2. XML / JSON as formatiing language ,
3. Simple URI as address for the services and,
4. stateless communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   web services   rest   java   j2ee  architecture     Asked in 14 Companies      intermediate        frequent


 Q2. Design an e commerce application using AWS ? What AWS services will you use ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 16:24:47

Ans. CloudFront for Static Media and cached content
EC2 and EKS ( Docker ) for main application computing
RDS and DynamoDB for Database
Lambda ( computing ) for running back end cron jobs
Kinesis for streaming and SQS for queuing
CloudWatch for Monitoring
CloudFormation for Infrastructure templating
S3 for Object Storage

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q3. Difference between AWS Cloud Formation and AWS AMI ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-11 13:40:03

Ans. AMI is an Amazon Machine Image. It contains the configuration to enable to boot up an EC2 instance with said configuration whereas Cloud formation is a templating language that allows to describe how to build a VPC and also allows you to create AWS services

AMI is templating specific to instances whereas the scope of CloudFormation templating is much bigger. CloudFormation could use AMI for launching instances along with other services.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloud formation  aws ami  amazon ami  aws ami  amazon ami vs aws cloud formation


 Q4. Difference between Region , Availability zone and Edge Locations ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 10:57:57

Ans. A Region is a Geographical entity like US-East , US-West etc. Each Region may have multiple availability zones where each zone comprise of 1 or more Data Center located with each other.

Edge Locations are the sites that hosts cached content for faster delivery and for saving network traffic as they feed content from sites that are local or near to consumption.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws region  aws availability zone  aws edge location  region vs availabillity zone


 Q5. What are the different S3 storage Tiers ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:16:05

Ans. S3 Standard
S3 IA - Infrequently Accessed
S3 One Zone IA - One Zone only , Infrequently Accessed
S3 Glacier - achieved

S3 Standard is most expensive , Glacier is least expensive

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q6. What are the factors on which customers are charged for using S3 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:51:36

Ans. Storage Tier ( IA , Standard , Glacier etc )
Storage ( Volume of Data )
No of Requests
Meta Data
Data Transfer Speed acceleration through cache and Edge Location

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q7. What are the factors on which price classes are based on in case of EC2, S3, CloudFront and EBS ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 13:22:38

Ans. EC2 - Time and Reservation , Instance Type ( Memory , Computation power )
S3 - Accessibility Frequency , Data Transfer , Storage Space
CloudFront - Geography, No of Locations
EBS - IOPS, Access Frequency

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3  aws cloudfront  amazon cloudfront  aws ebs


 Q8. What the difference between S3 and EFS ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-27 12:50:40

Ans. EFS is file storage whereas S3 is object storage.

EFS is filesystem presented over IP network as normal OS drive, while S3 is HTTP accessed store.

EFS is capable of being mounted whereas S3 doesn't.

S3 has capabilities beyond just filesystem, there is whole metadata part where you can store info about your objects in S3.

As S3 is accessed over http , it's capable of hosting a static web site on it's own whereas EFS needs a computing and frontend service to have such capability.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3  aws ehs  aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3 vs aws efs


 Q9. What is the relationship between VPC and subnet ? Can you tell with an example ?Networking2019-01-27 21:19:19

Ans. A VPC is devided into multiple subnets. Subnet in a particular VPC could be public or private.

For Example - A particular account may have multiple vpc's for each of the business type. For each Business or VPC , One can have different subnets to cater to each department so that access across departments could be restricted. But still there could be identities that have control over different subnets. Moreover we could have multiple subnets for each department so as to have distinguished public and private networks having different types of applications ( public facing or internal consumption )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws vpc  aws subnet  subnet  vpc  Amazon Web Services (AWS)


  Q10. Difference between GET and POST Requests ?Web Service2016-07-22 15:00:21

Ans. GET is supposed to get information from the server. Client sends the minimal information so that Server can respond with the response body on basis of request. For example - You want to get complete employment record for employee id 123

POST is supposed to send the information for submission. Payload or a Body is usually sent so that it can be persisted on the server. For example - Sending the complete information of an employee ( id, name , dept etc ) to the server for persisting it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     get vs post   web service   rest     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q11. What is the difference between single instance Web environment and Load Balanced Auto Scaling ? Amazon Web Services (AWS)2017-06-07 13:20:04

Ans. Single instance means there is only 1 instance that will bear all the traffic load whereas Load balanced server means that there will be a cluster of servers that will host the application and load will be balanced distributed among them. Auto Scaling means that the number of instances will be expanded / shrunken based on the rule. Rule could be the traffic count , response time etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     load balancing  auto scaling  aws  elastic beanstalk


 Q12. What is cloud computing ?Cloud Computing2018-01-11 10:53:46

Ans. Cloud Computing is a way of using IT infrastructure with following traits -

1. On Demand Infrastructure
2. Broad Network Access
3. Resource Pooling
4. Rapid Elasticity
5. Measured Service

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     google cloud platform (GCP)  Amazon Web Services (AWS


 Q13. What are the services provided by AWS ?Amazon Web Services (AWS)2018-01-11 10:57:06

Ans. AWS provides various types of services like Computing ( EC2 , Lambda , EKS ), Storage ( S3, Glacier ), Database ( RDS , DynamoDB ), Streaming ( Kinesis ), Queue ( SQS ), Security and Access ( IAM ) etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     


 Q14. What are the problems one could face while working with serverless technologies like AWS Lambda ?Amazon Web Services (AWS)2018-01-30 18:05:47

Ans. Warm up time for certain technologies like Java ( JVM Warmup )

Performance

Size of Deployable ( Bigger size packaging should go in S3 )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     serverless technologies  aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda     Asked in 1 Companies


 Q15. What is the cost of using Cloud Formation ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 15:53:06

Ans. Cloud Formation does not have any additional cost but you are charged for the underlying resources it builds.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloud formation


 Q16. How does AWS Lambda handle failure during event processing?Amazon Web Services (AWS)2019-01-08 16:14:00

Ans. In AWS Lambda we can run a function in synchronous or asynchronous mode. In synchronous mode, if AWS Lambda function fails, then it will just give an exception to the calling application. In asynchronous mode, if AWS Lambda function fails then it will retry the same function at least 3 times.If AWS Lambda is running in response to an event in Amazon DynamoDB or Amazon Kinesis, then the event will be retried till the Lambda function succeeds or the data expires. In DynamoDB or Kinesis, AWS maintains data for at least 24 hours.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws lambda  aws serverless computing  amazon cloud serverless computing  amazon lambda


 Q17. What does AMI include ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-11 13:42:29

Ans. A template for the instance.

Launch permission decisions

A block device mapping, when an instance is launched it determines the volumes to attach to that instances.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ami  amazon ami


 Q18. Why is cloud infrastructure so powerful ?Cloud Computing2019-01-14 10:52:40

Ans. Because it gives the ability to provision infrastructure on Demand with No contracts and strings attached.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Amazon Web Service (AWS)


 Q19. Which region is the latest and most popular in AWS ? What are the advantages and disadvantages of using this region ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 10:56:40

Ans. US-East Virginia

This is the oldest and most popular region. All new features are rolled first in this region and hence they are first available there. The downside is that because of experimentation with new services, unavailability time is quite high.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws region  aws us-east-1


 Q20. What are the advantage of having Edge Locations ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 11:00:06

Ans. It saves Network traffic and facilitates faster delivery by hosting bulk media and cached data near to client.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws edge locations


 Q21. What does effect , action and resource means with respect to AWS IAM policy ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 13:51:23

Ans. effect means whether the effect of this Policy is to allow or deny, action means the type of action ( read , write ) and service, and resource is the resource where this should apply.

For example - If we want to have a Policy of providing read access on S3 ,
effect will be "allow"
action will be "s3:GetObject"
resource will be "arn:aws:s3:::examplebucket/*"

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws iam  amazon iam


 Q22. Within AWS S3, Why new files are available immediately for read operation but not the updates ? Amazon Web Services (AWS)2019-01-14 14:08:59

Ans. Because new files will be fed from where ever they are first available but AWS have no way to identify which is the most updated version among the various regions. The updated version can only be assured once the replication to all availability zones is complete.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q23. What kind of Access Policy should be kept on S3 Buckets and Policy ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 11:49:49

Ans. We should only allow access that's needed. So the security Policy should be as restrictive as possible.

Buckets and Files should never be made public unless until they are needed it to be like that.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q24. How can we protect from accidental deletes in S3 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 11:55:33

Ans. Versioning ( will create Delete marker )
MFA Delete ( authentication upon deletion )
Cross Region Replication ( Replicates aren't deleted )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws s3  aws storage  amazon cloud storage  amazon s3


 Q25. How can we restrict CloudFront access to a particular Geography ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-15 12:07:20

Ans. We can select the appropriate Price Class if that suits us.

We can do Geo Targeting by black listing / white listing certain geographies.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloudfront  amazon cloudfront


 Q26. What is the use case for "On Demand" EC2 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:24:45

Ans. If the computation required is Spiky and unpredictable.

If it's first time use.

If the lifespan of the application isn't known.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q27. What is the use case for "Spot" EC2 plan ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:26:33

Ans. If the usage is non continuous and have flexible start and End Time. For ex - Analysis , Research , mining etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2 spot


 Q28. What are the different price options available for EC2 ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:28:00

Ans. On Demand
Reserved
Spot
Dedicated Host

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q29. What EC2 configuration would you use if you have to use it for Bitcoin mining ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:29:57

Ans. Keeping Low cost for processing , i would choose

Spot Price Plan
F1 or P3 Instance Type
Cold Hdd (SCI ) EBS Volume

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


 Q30. Which AWS services would you use if you have find a cheapest solution for an analytics application ?Amazon Web Services (AWS)2019-01-16 12:31:29

Ans. Computation

Spot Price Plan
F1 or P3 Instance Type
Cold Hdd (SCI ) EBS Volume

Storage

S3-IA

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws computation  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2


next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: