Interview Questions and Answers - Intermediate Level | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2349 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Intermediate Level - 102 question(s) found - Order By Newest

next 40
 Q1. Why do we need Inner classes ? Cant we just work with outer classes wherever we implement Inner classes ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes, we can substitute outer classes wherever we need to have inner classes but Inner classes have advantage in certain cases and hence preferred -

Ease - Why to implement a class outside if its objects are only intended to be part of an outer object. Its easy to define the class within another class if the use is only local.

Protection - Making a call an outer exposes a threat of it being used by any of the class. Why should it be made an outer class if its object should only occur as part of other objects.

For example - You may like to have an class address whose object should have a reference to city and by design thats the only use of city you have in your application. Making Address and City as outer class exposes City to any of the Class. Making it an inner class of Address will make sure that its accessed using object of Address.

  Sample Code for inner class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   inner classes   classes   objects   technical lead      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q2. What are the common uses of "this" keyword in java ?Core Java
Anonymous
Ans. "this" keyword is a reference to the current object and can be used for following -

1. Passing itself to another method.

2. Referring to the instance variable when local variable has the same name.

3. Calling another constructor in constructor chaining.

  Sample Code for this keyword

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   this   object reference   constructor chaining      intermediate        rare

Try 3 Question(s) Test


 Q3. What are the benefits of JSON over XML ?Json
Anonymous
Ans. Lighter and faster than XML as on-the-wire data format

Object Representation - Information is presented in object notations and hence better understandable.

Easy to parse and conversion to objects for information consumption.

Support multiple data types - JSON supports string, number, array, boolean whereas XML data are all string.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     json   markup language     QualiTest      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q4. Can we use both "this()" and "super()" in a constructor ?Core Java
Anonymous
Ans. No, because both this and super should be the first statement.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops  this   super   constructor      intermediate        rare

Try 2 Question(s) Test


 Q5. Why every object constructor automatically call super() in Object before its own constructors?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Derived object carries the body of its class as well as the body of the parent class. Its body ( member elements ) is initialized using its own class constructor whereas the body ( member elements ) carried from the parent class are initialized using super class constructor. So In order to initialize the elements of the parent class before its own elements are even initialized, super is called.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   constructor   super   inheritance   inheritence     Itech      intermediate


Frequently asked question in companies using hibernate.
  Q6. Difference between first level and second level cache in hibernate ?Hibernate
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1. First level cache is enabled by default whereas Second level cache needs to be enabled explicitly.

2. First level Cache came with Hibernate 1.0 whereas Second level cache came with Hibernate 3.0.

3. First level Cache is Session specific whereas Second level cache is shared by sessions that is why First level cache is considered local and second level cache is considered global.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     hibernate   orm   hibernate cache   architecture   technical lead     EFI  Geometric  QuinStreet  Cognizant (CTS)  ZS Associates  Walt Disney      Intermediate        frequent


Frequently asked in all types of companies especially Indian Services companies. Frequently asked in CTS (Based on 2 feedback)
 Q7. What is the use of hashcode in Java ?Core Java
Anonymous
Ans. Hashcode is used for bucketing in Hash implementations like HashMap, HashTable, HashSet etc. The value received from hashcode() is used as bucket number for storing elements. This bucket number is the address of the element inside the set/map. when you do contains() then it will take the hashcode of the element, then look for the bucket where hashcode points to and if more than 1 element is found in the same bucket (multiple objects can have the same hashcode) then it uses the equals() method to evaluate if object are equal, and then decide if contain() is true or false, or decide if element could be added in the set or not.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   hashcode   advanced     Cognizant (CTS)  Compro Technologies  VigLink  Proofpoint  Accolite      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


Frequently asked to fresh graduates and less experienced developers.
 Q8. Explain multithreading in Java ?Core Java
Anonymous
Ans. 1. Multithreading provides better interaction with the user by distribution of task

2. Threads in Java appear to run concurrently, so it provides simulation for simultaneous activities.The processor runs each thread for a short time and switches among the threads to simulate sim-ultaneous execution (context-switching) and it make appears that each thread has its own processor.By using this feature, users can make it appear as if multiple tasks are occurring simultaneously when, in fact, each is running for only a brief time before the context is switched to the next thread.

3. We can do other things while waiting for slow I/O operations.In the java.iopackage, the class InputStreamhas a method, read(), that blocks until a byte is read from the stream or until an IOExceptionis thrown. The thread that executes this method cannot do anything elsewhile awaiting the arrival of another byte on the stream.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   threads   multi threading  concurrency   multithreading     Hamsini ECommerce   Cognizant (CTS)  Cumulus Systems  Cognizant (CTS)      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


Advanced level question usually asked in High end product companies. Have been asked in Google and Amazon (Based on 1 Feedback)
  Q9. Describe, in general, how java's garbage collector works ?Core Java
Anonymous
Ans. The Java runtime environment deletes objects when it determines that they are no longer being used. This process is known as garbage collection. The Java runtime environment supports a garbage collector that periodically frees the memory used by objects that are no longer needed. The Java garbage collector is a mark-sweep garbage collector that scans Java dynamic memory areas for objects, marking those that are referenced. After all possible paths to objects are investigated, those objects that are not marked (i.e. are not referenced) are known to be garbage and are collected.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   garbage collection   java memory management   advanced     LinkedIn  Infosys  Google  Netflix  Amazon  Huawei Technologies  JP Morgan  enGenius  CitiusTech  Goldman Sachs  Bank Of America India  Salesforce  Addteq  Criteo  Capgemini  Horizon Solutions  Way dot com  Mphasis  TrueCaller      intermediate        frequent

Try 4 Question(s) Test



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. Difference between Static and Singleton Class ?Core Java2016-11-30 21:00:43

Ans. 1. Static class is a class which cannot be instantiated and all its members are static whereas Singleton is the class that only permit creation of single object and then the object is reused.

2. As there is no object in Static class, it cannot participate in runtime Polymorphism.

3. As Static class doesnt allow creating objects and hence it cannot be serialized.

4. Static class body is initialized eagerly at application load time whereas Singleton object can be initiated eagerly using static blocks or lazily on first need.

5. Its not recommended to use pure static class as it fails to use many OOPs concepts.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Static Class  Singleton  Static Class vs Singleton     Netflix  EPAM  Ebay      Intermediate        frequent


Almost sure to be asked in every company using any Dependency Injection framework ( Spring, Guice etc )
  Q11. What is Dependency Injection or IOC ( Inversion of Control ) ?Design

Ans. It is a Design Pattern that facilitates loose coupling by sending the dependency information ( object references of dependent object ) while building the state of the object. Objects are designed in a manner where they receive instances of the objects from other pieces of code, instead of constructing them internally and hence provide better flexibility.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     design patterns   ioc ( Inversion of Control )  dependency injection     Nucleus Software Exports  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  HCL  Infosys  Cognizant (CTS)  Barclays  General Electric  Infosys Technologies  Elsevier  Sabre  ZapCom  Nike  Sogeti  CSG International  Lowes  DWS  Mitsui Bussan Logistics  Payment Processing Partners  Liquidnet  AmTrust Financial  VectorForm  Cybage  Vanderbilt University  Cigniti  Accenture  Ball Aerospace  GE Healthcare  1-800 Contacts  VinSolutions  Arrow Electronics  Monitise  Avenue Code  Thetus Corporation  Shodogg  Levi9  BuildLinks  Suyati Technologies  Kanerika Software  Alliance Inspection Management  Promega  Victorious  Zoll Data Systems  Parkmobile  PerceptiMed  Crate and Barrel  Carbonite  Concur  Codazen  GlobalLogic  AccuSoft  Attinad  Tillster  AppRiver  TrustPilot  Pearson  Kony  Art Technology Group  VeriSign  Accion Labs  IGS Energy  National Bankruptcy Services  RealPage  Green Dot  Indecomm Global  bebo Technologies  Open Solutions  Xoriant  NCR  Macmillan Cancer Support  NetSuite  Asynchrony Labs  DealDash  Vizio  Fiserv  Federal Reserve Bank of Minneapolis  Tinder  FICO  Trustwave      intermediate        frequent


 Q12. Which elements of a class are ignored during serialization ?Core Java2017-01-12 11:08:21

Ans. 1. Objects are serialized and not classes and hence Static variables are ignored.

2. Transient is an explicit declaration to ignore the variable during serialization and hence transient instance variables are ignored too.

3. Base class instance variables if the base class hasn't been declared serializable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     serialization     HCL Technologies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


Usually asked in relation to casting and ClassCastException.
 Q13. What is instanceOf operator ? Explain it's use ?Core Java2017-06-12 07:58:22

Ans. The operator instanceOf is used to verify if the specified object is the instance of specified class or interface.

Syntax if(x instanceOf ABC)

where x is an object reference and ABC could be a class name or interface name. The above statement will be true if x holds an object that is an instance of ABC or any of the child class of ABC or if x holds an object that implements ABC.

instanceOf operator is used to verify in case of downcasting. For ex -

DerivedClass extends BaseClass

x is the reference of BaseClass but holds DerivedClass object ( Polymorphism )

There is an operation that is defined in Derived Class, let's say derivedClassMethod()

We cannot call derivedClassMethod() directly using x as x is reference of BaseClass and not DerivedClass and hence can only access methods that are defined in BaseClass and overridden in derived class.

Though we can cast it to DerivedClass as following
((DerivedClass)x).derivedClassMethod();

But it may throw ClassCastException in case x doesn't hold an instance of DerivedClass at that point.

So before casting it to DerivedClass we may like to make sure that it is an instance of DerivedClass and hence won't throw ClassCastException.

So we make a check for it

if(x instanceOf DerivedClass) {
((DerivedClass)x).derivedClassMethod();
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     instanceOf  instanceOf operator  Why we need instanceOf operator  use of instanceOf operator     Trimax IT Infrastructure & Services   ultramain      Intermediate        frequent


 Q14. Does Constructor creates the object ?Core Java
Anonymous
Ans. New operator in Java creates objects. Constructor is the later step in object creation. Constructor's job is to initialize the members after the object has reserved memory for itself.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   constructor   object creation      intermediate        rare


 Q15. Can we serialize static variables ?Core Java
Anonymous
Ans. No. Only Object and its members are serialized. Static variables are shared variables and doesn't correspond to a specific object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     serialization   java   oops   static   static variables     Deloitte      intermediate        rare

Try 2 Question(s) Test


  Q16. What is a String Pool ?Core Java
Anonymous
Ans. String pool (String intern pool) is a special storage area in Java heap. When a string is created and if the string already exists in the pool, the reference of the existing string will be returned, instead of creating a new object and returning its reference.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   string   string class   string pool   heap memory     SAS Institute  Ariba  GuideWire  Harbinger  Oracle  Virtusa  Knoa  Polaris  GuideWire  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Infosys  Technologent  MphasiS  Harbinger Group  Kony  Evergent  NTT Data  VMware  Markit  Ariba  Tech Mahindra  Bureau Veritas  InfoStretch  PTC Software  Mindtree  Centre for Internet and Society (CIS)  Trimax IT Infrastructure & Services      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


Very frequently asked in phone and walk in interviews.
  Q17. What are Marker Interfaces ? Name few Java marker interfaces ?Core Java
Anonymous
Ans. These are the interfaces which have no declared methods.Serializable and cloneable are marker interfaces.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   interfaces   marker interface   serializable   clonable     Qualtech Consultants  Computer Sciences Corporation (CSC)  Addteq  Infosys  Synechron  Amdocs  JPMorgan Chase  Qualtech Consultants  Velopsys Technologies  Amdocs  Ericsson  Oracle  Avaya  Copart  Innoplexus  Volvo Information Technology      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


Very frequently asked in companies using SOA.
  Q18. What are RESTful Web Services ?Rest
Admin
info@buggybread.com
Ans. REST or Representational State Transfer is a flexible architecture style for creating web services that recommends the following guidelines -

1. http for client server communication,
2. XML / JSON as formatiing language ,
3. Simple URI as address for the services and,
4. stateless communication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   web services   rest   java   j2ee  architecture     Synechron  CapitalOne  Overstock.com  Ebay  At&t  HCL Technologies  Barclays  Tata Consultancy (TCS)  Cognizant (CTS)  Wipro  Infosys  EPAM  Mphasis  verchaska infotech      intermediate        frequent


 Q19. What things you would care about to improve the performance of Application if its identified that its DB communication that needs to be improved ?Solution
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1. Query Optimization ( Query Rewriting , Prepared Statements )

2. Restructuring Indexes.

3. DB Caching Tuning ( if using ORM )

4. Identifying the problems ( if any ) with the ORM Strategy ( If using ORM )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   db   database   hibernate   orm   at&t   overstock.com   performance improvement   architecture   technical lead   architect      intermediate



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



Frequently asked to fresh graduates.
 Q20. What is ACID ?Database2016-11-04 08:09:44

Ans. ACID stands for Atomicity, Consistency, Isolation, Durability is a set of properties of database transactions.

Atomicity means all or nothing. i.e parts of a transaction shouldn't commit if any one of them fails. Either the whole transaction should succeed or it should be complete rollback.

Consistency means that any transaction should lead database from one stabe state to another.

Isolation means that the execution of transaction results in a system state that would be obtained if transactions were executed serially.

Durability means that when a transaction is committed it forms the permanent state of database.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database  acid     CapitalOne   Tata Consultancy (TCS)  SilverRail Technologies  A9.com  Oracle  Sirius Computer Solutions      Intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q21. When are static variables loaded in memory ?Core Java
Anonymous
Ans. They are loaded at runtime when the respective Class is loaded.

  Sample Code for static variable

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   static   static variable   memory      intermediate


 Q22.  What is the role of JSON.stringify ?Json
Anonymous
Ans.  JSON.stringify() turns an object into a JSON text and stores that JSON text in a string. 

So If we stringfy above notation , it will become

{"name":"xyz","gender":"male";"age":30}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     json   JSON.stringify      intermediate        rare


 Q23. Can I import same package/class twice? Will the JVM load the package twice at runtime?Core Java
Anonymous
Ans. One can import the same package or same class multiple times. Neither compiler nor JVM complains wil complain about it. And the JVM will internally load the class only once no matter how many times you import the same class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   import   jvm   advanced     Gateway Media      intermediate        rare


Frequently asked question for intermediate developers.
  Q24. What is Volatile keyword used for ?Core Java
Anonymous
Ans. Volatile is a declaration that a variable can be accessed by multiple threads and hence shouldnt be cached.

  Sample Code for volatile

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   synchronization   volatile   java keywords     ABC Ltd   Ciena  Xchanging  Square  Infoview Technologies  HCL Technologies  EPAM  GrubHub  TeleMessage  TRUSTe  Informatica  Square  Medidata Solutions  Yellow Pages  eQ Technologic  Sutra Analytics  CustomerXPs  Globant  BB Holdings  Rakuten  Booking.com  BlackRock  Qualcomm  LSI Corporation  ARM Holdings  SpaceX  Toshiba  Peapod  Amadeus  Apptio  Tivo  EchoStar  HomeAway  Syscom Technologies  Aversan  Symantec  Samsung India  Axtria  Qualcomm  CGI Group      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q25. What is the use of Transient Keyword ?Core Java
Anonymous
Ans. It in Java is used to indicate that a field should not be serialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   serialization   transient   java keywords     Cognizant (CTS)  The Advisory Board Company      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q26. How to implement an immutable class ?Core Java
Anonymous
Ans. We can make a class immutable by

1. Making all methods and variables as private.

2. Setting variables within constructor.

Public Class ImmutableClass{

private int member;
ImmutableClass(int var){
member=var;
}
}

and then we can initialize the object of the class as

ImmutableClass immutableObject = new ImmutableClass(5);

Now all members being private , you cant change the state of the object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   immutable   immutable class   technical lead     Deloitte  Pramati Technologies  JPMorgan Chase  Mastercard      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test


 Q27. Can we override static methods ? Why ?Core Java
Anonymous
Ans. No.

Static methods belong to the class and not the objects. They belong to the class and hence doesn't fit properly for the polymorphic behavior.

A static method is not associated with any instance of a class so the concept of overriding for runtime polymorphism using static methods is not applicable.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   static   static methods   java keywords   yes-no      intermediate        frequent


 Q28. Different types of memory used by JVM ?Core Java
Anonymous
Ans. Class , Heap , Stack , Register , Native Method Stack.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   jvm   memory management   memory   advanced   architecture   technical architect     Priceline.com      intermediate        frequent

Try 5 Question(s) Test


 Q29. When do you get ClassCastException?
Anonymous
Ans. As we only downcast class in the hierarchy, The ClassCastException is thrown to indicate that code has attempted to cast an object to a subclass of which it is not an instance.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   class casting   classcastexception   exception   error      intermediate        frequent

Try 2 Question(s) Test



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q30. Difference between new operator and Class.forName().newInstance() ?
Admin
info@buggybread.com
Ans. new operator is used to statically create an instance of object. newInstance() is used to create an object dynamically ( like if the class name needs to be picked from configuration file ). If you know what class needs to be initialized , new is the optimized way of instantiating Class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   object instantiation   object creation   class.forname   newinstance   new operator   difference between   advanced      intermediate


 Q31. What are the pre-requisite for the collection to perform Binary Search ?
Admin
info@buggybread.com
Ans. 1. Collection should have an index for random access.
2. Collection should have ordered elements.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   search algorithm   search   binary search   at&t      intermediate


 Q32. What will be the output of following Code ?

class BuggyBread {
   public static void main(String[] args) {
      String s2 = "I am unique!";
      String s5 = "I am unique!";

      System.out.println(s2 == s5);
   }
}
Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. true, due to String Pool, both will point to a same String object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   code   coding   tricky questions   interesting questions   string   string pool   .equal   ==      intermediate        frequent


 Q33. What is comparator interface used for ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. The purpose of comparator interface is to compare objects of the same class to identify the sorting order. Sorted Collection Classes ( TreeSet, TreeMap ) have been designed such to look for this method to identify the sorting order, that is why class need to implement Comparator interface to qualify its objects to be part of Sorted Collections.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   collections   treemap   treeset   comparator     ZapCom  Verilogue      Intermediate

Try 2 Question(s) Test


  Q34. Can we overload main method in Java ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Yes, but the overloaded main methods without single String[] argument doesn't get any special status by the JVM. They are just another methods that needs to be called explicitly.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   main method   overloading   yes-no     The Advisory Board Company  Thomson Reuters  ePace Technologies  PC Technology  PEOL  MilleniumSoft      intermediate        frequent


 Q35. How can we ensure thread safety in static method ?Core Java2017-08-27 07:49:53

Ans. By using synchronized static method or synchronized block

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     threads  synchronization  static methods     Accenture      intermediate


 Q36. Does java allow overriding static methods ?Core Java
Anonymous
Ans. No. Static methods belong to the class and not the objects. They belong to the class and hence doesn't fit properly for the polymorphic behavior.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   oops   static   static method   overriding      intermediate

Try 3 Question(s) Test


 Q37. What are transient variables in java?Core Java
Anonymous
Ans. Transient variables are variable that cannot be serialized.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   serialization   transient     Cognizant (CTS)      intermediate        rare


 Q38. what is the use of cookie and session ? and What is the difference between them ?Java EE
Anonymous
Ans. Cookie and Session are used to store the user information. Cookie stores user information on client side and Session does it on server side. Primarily, Cookies and Session are used for authentication, user preferences, and carrying information across multiple requests. Session is meant for the same purpose as the cookie does. Session does it on server side and Cookie does it on client side. One more thing that quite differentiates between Cookie and Session. Cookie is used only for storing the textual information. Session can be used to store both textual information and objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     session   session management   java   cookies   authentication   web application   ebay      intermediate


 Q39. Why Java don't use pointers ?
Anonymous
Ans. Pointers are vulnerable and slight carelessness in their use may result in memory problems and hence Java intrinsically manage their use.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   jvm   memory management   pointers      intermediate



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q40. Can we declare an abstract method private ?
Anonymous
Ans. No Abstract methods can only be declared protected or public.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   abstract   oops   access specifier   private   yes-no      intermediate        rare


next 40


Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: