Interview Questions and Answers for 'Solution' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
  Q31. Difference between GET and POST Requests ?Web Service
Ans. GET is supposed to get information from the server. Client sends the minimal information so that Server can respond with the response body on basis of request. For example - You want to get complete employment record for employee id 123

POST is supposed to send the information for submission. Payload or a Body is usually sent so that it can be persisted on the server. For example - Sending the complete information of an employee ( id, name , dept etc ) to the server for persisting it.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     get vs post   web service   rest     Asked in 11 Companies      basic        frequent


  Q32. What is coupling and Cohesion ?Design
Ans. Coupling is the degree of interdependence between software modules, a measure of how closely connected two modules are or the strength of the relationships between modules.

Cohesion refers to the degree to which the elements of a module belong together. Cohesion measures the strength of relationship between pieces of functionality within a given module.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coupling  cohesion     Asked in 10 Companies        frequent


Usually asked to entry level software developers.
  Q33. Write a program to swap two variables without using thirdCore Java
Ans. public static void main(String[] args) {
   int num1 = 1;   
   int num2 = 2;
   num1 = num1^num2;
   num2 = num1^num2;
   num1 = num1^num2;
   System.out.print("num1 = " + num1 +", num2 = "+num2);
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     code  coding     Asked in 37 Companies      basic        frequent


 Q34. What is a class loader ? What are the different class loaders used by JVM ?Core Java
Ans. Part of JVM which is used to load classes and interfaces.

Bootstrap , Extension and System are the class loaders used by JVM.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   class loaders  classloaders   jvm   java memory management   advanced     Asked in 3 Companies


 Q35. How can we manage Error Messages in the web application ?Solution
Ans. Within message.properties file.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     j2ee   web application   struts   spring     Asked in 1 Companies


 Q36. What is an Externalizable interface ?
Ans. Externalizable interface is used to write the state of an object into a byte stream in compressed format.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   serialization   externalizable interface   interface     Asked in 3 Companies


 Q37. What are the design considerations while making a choice between using interface and abstract class ?Core Java
Ans. Keep it as a Abstract Class if its a "Is a" Relationsship and should do subset/all of the functionality. Keep it as Interface if its a "Should Do" relationship.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops   abstract classes   interfaces   advanced     Asked in 3 Companies


 Q38. What is Externalizable interface?Core Java
Ans. Externalizable is an interface which contains two methods readExternal and writeExternal. These methods give you a control over the serialization mechanism.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   serialization   externalizable interface     Asked in 2 Companies      intermediate        rare


  Q39. Why java doesn't support multiple Inheritance ?

or

Explain Java Diamond Problem.
Core Java
Ans. class A {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

class B {
void test() {
System.out.println("test() method");
}
}

Suppose if Java allows multiple inheritance like this,

class C extends A, B {
}

A and B test() methods are inheriting to C class.

So which test() method C class will take? As A & B class test() methods are different , So here we would Facing Ambiguity.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     multiple inheritance  object oriented programming (oops)  oops concepts  diamond problem     Asked in 20 Companies      basic        frequent


 Q40. Explain OAuth.Authentication
Ans. OAuth is an open-standard authorization protocol or framework that describes how unrelated servers and services can safely allow authenticated access to their assets without actually sharing the initial, related, single logon credential. Like using Google or Facebook to login to something.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 17 Companies


  Q41. What is the use of HashCode in objects ?Core Java
Ans. Hashcode is used for bucketing in Hash implementations like HashMap, HashTable, HashSet etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   string   hashcode   hash code   string comparison  hashtable     Asked in 17 Companies      basic        frequent


  Q42. Write a Program to check if 2 strings are Anagrams ?Core Java
Ans. public void checkIfAnagram(String str1,String str2){
boolean anagram = true;
for(char c:str1.toCharArray()){
if(!str2.contains(String.valueOf(c))){
System.out.println("Strings are Anagrams");
anagram = false;
}

if(anagram == true){
System.out.println("Strings are not Anagrams");
}
}
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve      check if 2 strings are Anagrams     Asked in 30 Companies      basic        frequent


  Q43. Which Software Development methodology is being used in your current Job ?General
Ans. We are using Agile methodology. I attend daily stand up where the development leads takes the status of assigned stories, achievements, any bottlenecks or challenges. We follow iteration of 2 weeks.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sdlc   agile methodology   software system analyst   software developer interview   development lead   project lead interview     Asked in 14 Companies        frequent


  Q44. Difference between jar , war and ear ?Java EE
Ans. Jar is Java Archieve i.e compressed Class or Class / Java files.

War comprises of compressed Servlet class files,JSP FIles,supporting files, GIF and HTML files.

Ear comprise of compressed Java and web module files ( was files ).

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   j2ee   jar   web development   war   ear   build management   release management     Asked in 12 Companies      basic        frequent


Frequently asked in face to face interviews.
  Q45. Write a program to print fibonacci series.Core Java
Ans. int count = 15;
int[] fibonacci = new int[count];
fibonacci[0] = 0;
fibonacci[1] = 1;
for(int x=2; x < count; x++){
fibonacci[x] = fibonacci[x-1] + fibonacci[x-2];
}

for(int x=0; x< count; x++){
System.out.print(fibonacci[x] + " ");
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay   fibonacci series     Asked in 66 Companies      basic        frequent


  Q46. What is a Database Trigger ?Database
Ans. A trigger is a special kind of stored procedure that automatically gets executed upon an event in the database server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   trigger     Asked in 10 Companies      basic        frequent


All these acronyms JDK,JRE,JVM etc are very frequently asked.
 Q47. Difference between JDK and JRE ?Core Java
Ans. JRE or Java Runtime Environment is the Java Virtual Machine on which class files are executed. It includes borwser plugins that facilitates execution of class files in browsers.

JDK or Java Development Kit includes JRE , compiler and development tools.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     JDK  JRE  JDK vs JRE  Difference between     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q48. If you are given a choice to have a functionality shared either through dependency or through a Web service, which one will you choose ?Solution
Ans. Web Service promotes looser coupling but with comes with coding and performance overheads. Jars provide better performance and may be lesser coding but are problematic with update distribution. If the situation doesn't require frequent dependency updates and if it's only read operation of persistence, Having dependencies should be a better choice , otherwise web service.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Design  Web Service vs Jar


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q49. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


Frequently asked in Accenture.
  Q50. What is your biggest achievement at work ?General
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     general question  non technical question     Asked in 20 Companies        frequent


 Q51. When is the situation when finally section won't execute ?Core Java
Ans. If the process / app is abruptly killed or terminated.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  finally     Asked in 2 Companies      intermediate

Try 1 Question(s) Test


 Q52. What is Spring Security ?Spring
Ans. Spring Security is a powerful and highly customizable authentication and access control framework. It is the de facto standard for securing Spring-based applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 3 Companies


 Q53. Why do you wan to stay in IT ?General
Ans. Coding , Science and Mathematics has always fascinated me. I have curious mindset that continuously look for solutions.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q54. How to make sure that no request are lost in client server application ?Solution
Ans. By keeping some sort of storage at the client side for each request and then matching it up against the response received to make sure that the request was well received.

A queue can be used for this purpose.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


  Q55. What are the core OOPs concepts ?Core Java
Ans. Abstraction, Encapsulation, Polymorphism , Composition and Inheritance

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     core oops concepts     Asked in 65 Companies      basic        frequent


 Q56. Where do you see yourself in next 5 years? General
Ans. Sample Answers -

Getting better with upcoming technologies and be a Lead developer.

In accordance with the company, working as a permenant employee.

Be an associate architect.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 2 Companies


 Q57. What are the daily activities of build and release engineer ?
 This question was recently asked at 'greeteck infosolutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     build and release     Asked in 1 Companies


 Q58. How can you extract integers from string values and add (sum it up) all the extracted integers? e.g "James34long4island322in3rdAvenue" ---> 34 4 322 3 = 363Core Java
 This question was recently asked at 'Horizon Solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     coding  code     Asked in 1 Companies


 Q59. Which type of projects have you worked on ?General
 This question was recently asked at 'Horizon Solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


 Q60. Which tools have you used in your previous projects ?General
 This question was recently asked at 'Horizon Solutions'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve          Asked in 1 Companies


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: