Interview Questions and Answers for 'T' | Search Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q1571. What is replication in Redis ? why do we need it ?Redis
Ans. Asynchronous Replication of information from master to all slaves. Redis is an in memory storage and hence any crash may result in complete loss of information on a cluster.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Redis  replication in redis     Asked in 1 Companies


 Q1572. What is the difference between Oracle , Cassandra and Redis ?Database
Ans. Oracle is a relational database. Cassandra is a noSQL Database whereas Redis is an inmemory cache.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oracle  casandra  redis


 Q1573. What are var args ?

or

What is the use of var args ?
Core Java
Ans. Var args is the feature of Java that allows a method to have variable number of arguments. Var args are used when we are not sure about the number of arguments a method may need. Internally java treats them as array.

Declarations of methods with var args

void method(int... x){};
void method(int x, int... y){};

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  functions   method declaration     Asked in 2 Companies


 Q1574. Why following method declarations are not valid ?

void method(int... x, int y){};
void method(int... x,int... y){};
Core Java
Ans. Because var args are not only allowed with the last argument in the method declaration.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  functions   method declaration  ocjp  scjp


 Q1575. Which method will get called if we call it as method(1)

void method(int x ){};
void method(int... x){};
Core Java
Ans. Though the call an be bind to either of these but in this case, 1st method will get priority and hence will be called.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  method  function  overloading  scjp  ocjp


 Q1576. Can we catch errors in Java ? Core Java
Ans. Yes we can

try {
// code
} catch (Error ex) {
// handling code
}

but we shouldn't ideally do that as errors are mostly JVM based and not application based and there is rarely we can do something about it. Very likely catching and not re throwing would lead to muting their response or trace.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exception handling  error handling  errors     Asked in 1 Companies      intermediate


 Q1577. Do you see any problem with this code

public class BuggyBread {

   public static void main(String[] args) {
      method("Hello","World");
   }

   private static void method(String... args){
      for(String arg:args){
         System.out.println(arg);
      }
   }
}
Core Java
Ans. No, It will compile and execute perfectly fine. As we are using method with var args , we can call it with 0 to n arguments.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  method declarations  functions


 Q1578. Do you see any problem with this code

public class BuggyBread {

   public static void main(String[] args) {
      method();
   }

   private static void method(String... args){
      for(String arg:args){
         System.out.println(arg);
      }
   }
}
Core Java
Ans. This will compile fine as we can provide 0 arguments for a var arg but will print nothing upon execution.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  method declarations  functions


 Q1579. Do you see any problem with this code

public class BuggyBread {

   public static void main(String[] args) {
      method("Hello");
   }

   private static void method(String... args){
      for(String arg:args){
         System.out.println(arg);
      }
   }

   private static void method(String arg){
      System.out.println(arg);
   }
}
Core Java
Ans. It will compile fine and the method call will bind to method with specific argument and not with var arg

i.e private static void method(String arg)

It will print "Hello" upon execution

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  method declarations  functions


 Q1580. Do you see any problem with this code

public class BuggyBread {

   public static void main(String[] args) {
      method("Hello");
   }

   private static void method(String... args){
      for(String arg:args){
         System.out.println(arg);
      }
   }

   private static void method(String[] arg){
      System.out.println(arg);
   }
}
Core Java
Ans. Yes, it will give compilation error and java will complain about duplicate method. Java treat var args internally as arrays and hence would result in same byte code for both method's syntax.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  method declarations  functions


 Q1581. Will this code work

public class BuggyBread {

   public static void main(String[] args) {
      method("Hello","World");
   }

   private static void method(String[] arg){
      System.out.println(arg);
   }
}

What all possible changes we can make to method signature to make it work ?
Core Java
Ans. It won't work as java won't find the method definition for method with 2 arguments.

We can either declare the method as

private static void method(String arg,String arg2)

or

private static void method(String... arg)

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     var args  methods  method declarations  functions


 Q1582. What is a host file ?Operating System
Ans. It's an operating system file that maps IP address to host names. The hosts file assists the OS in addressing networked components and serves the function of translating human friendly hostnames into numeric protocol addresses, called IP addresses, that identify and locate a host in an IP network.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     host file  operating system     Asked in 1 Companies


 Q1583. What is the order in which triggers gets fired ?Database
Ans. There is no specific order in which database fires the triggers if they are for the same operation. If we need to have a specific order for their execution, we should have them all in a stored procedure and the procedure should get executed upon the event.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     oracle  database  triggers  sequence of trigger execution  sequence in which triggers gets fired     Asked in 1 Companies


 Q1584. How do you take screenshot in selenium?Selenium
Ans. TakeScreenshot th = TakeScreenshot(driver); //Enable the driver object to take screenshot

File src = th.getScreenShotAs(OutputType.FILE);

FileUtils.copyFilesrc("locationWhereUWantToPlaceTheScreenshot.jpg");

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     webdriver  selenium     Asked in 1 Companies


 Q1585. What are the examples of immutable objects in Java ?Core Java
Ans. Following Classes in Java SE creates immutable objects

String class
Wrapper Classes like Integer, Float etc.
StackTraceElement
Most Enum classes
File Class
Locale Class

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     immutable  immutability objects  immutable  immutability     Asked in 1 Companies      Basic        frequent


 Q1586. Can you give real time examples of thread or where thread are actually used ?Core Java
Ans. Games are very good examples of threading.You can use multiple objects in games like cars, motor bikes, animals, people etc. All these objects are nothing but just threads that run your game application.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     threads  multithreading     Asked in 1 Companies


 Q1587. What is meant by the statement "Java is turing complete" ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     turing complete


 Q1588. Is Java type Safe ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     type safety


 Q1589. What is Type Inference ? Can you explain with respect to Java ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     type inference


 Q1590. What is meant by "Locality of Reference" or "Cache Locality" ?Core Java
 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Cache Locality  Locality of Reference


 Q1591. What is dynamic dispatch in Java ?Core Java
Ans. Dynamic dispatch in java is also known as runtime polymorphism.It is a process in which a call to an overriden method is resolved at runtime.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     dynamic dispatch  runtime polymorphism  object oriented programming (oops)  oops concepts


 Q1592. why aren't arrays better than array list ?Core Java
Ans. 1. Arrays don't provide any built in support for sorting searching like operation and we need to do it explicitly.

2. It can hold only homogeneous objects,

3. We have to reserve memory as no dynamic expansion allowed.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     arrays  arraylist  arrays vs arraylist     Asked in 3 Companies


 Q1593. What is Amazon EC2 ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. Amazon Elastic Compute Cloud or EC2 provides scalable computing capacity in the AWS cloud. It can be used to create Virtual Environments , storage and configure. EC2 enables to upgrade or downgrade infrastructure according to the rules defined ( with fluctuation in latency, traffic etc )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws  aws ec2  aws computing  amazon cloud computing  amazon ec2  Elastic Compute Cloud  Amazon Elastic Compute Cloud     Asked in 2 Companies


 Q1594. What is the difference between latency, response time and processing time ?Web Service
Ans. Latency is the delay incurred while communicating a message i.e the time took the message in transit over network.

processing time is the delay it took for the server to process the request.

Response time is the sum total of latency and processing time.

For example -

Let's say it takes 1 ms for the request to reach from client to server and similar 1 ms for the response to come back to client. Moreover it takes approx 10 ms for the application to process the request. So The response time would be outward latency + processing time + inward latency = 12 ms

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     latency   response time    processing time


 Q1595. What is the difference between Elastic Compute Cloud and Elastic Beanstalk ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. EC2 is Amazon computing service whereas Elastic Beanstalk is the AWS service for deploying and managing web applications.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Elastic Compute Cloud   EC2   Elastic Beanstalk


 Q1596. How do you check logs for your application in AWS ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. We can do it by either going to Elastic Beanstalk -> Respective instance -> Logs

or using CloudWatch -> Logs -> Respective Log Group

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws logs  cloudwatch logs  elastic beanstalk


 Q1597. What is AWS CloudWatch ?Amazon Web Services (AWS)
Ans. Amazon CloudWatch is a monitoring service for AWS cloud resources like Beanstalk and DB instances. We can use CloudWatch to monitor the state of resources, collect metrices, set alarms and appropriate response to the alarm state.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     aws cloudwatch  amazon cloudwatch  aws


 Q1598. What is widening and narrowing conversion in Java ?Core Java
Ans. Conversion means that the expression / literal / value of one type getting converted to other type.

Widening conversion is the conversion from Type A to Type B where B requires a wider space than A. For example - int to long, float to double, char to String etc. As the value moves to a wider space, there is no loss of information.

Narrowing conversion is the conversion from Type A to Type B where B requires a narrower space space than A. For example - int to long, float to double, char to String etc.As the value moves to a narrower space, there is a loss of information.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data type  widening conversion  narrowing conversion


 Q1599. What is Boxing conversion ?Core Java
Ans. Boxing conversion converts expressions of primitive type to corresponding expressions of reference type.

For example

boolean to Boolean
long to Long
double to Double

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     data type  boxing  wrapper classes


 Q1600. Difference between Load Balancing and Failover Clustering ?Server
Ans. Load Balancing is a provision to improve performance by reducing load on a single machine / server. Traffic or load is distributed among different machines and hence resulting in better performance / response time by leveraging more resources.

Failover is a provision to achieve better availability by switching to a backup server in case of failure.

Load Balancing aims as improving performance whereas failover aims at improving availability.

We can achieve both together by using a Load Balancing system which will isolate an instance in case of it's failure.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     load balancing  failover  load balancing vs failover  production support


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: