Frequently asked Interview Questions and Answers - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com

Search Interview Questions


 More than 3000 questions in repository.
 There are more than 900 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Interview Questions and Answers - Order By Newest

   next 30
 Q121. What will be the output of following Code ?

class BuggyBread {
   public static void main(String[] args) {
      String s2 = "I am unique!";
      String s5 = "I am unique!";

      System.out.println(s2 == s5);
   }
}
Core Java
Ans. true, due to String Pool, both will point to a same String object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   code   coding   tricky questions   interesting questions   string   string pool   .equal   ==      intermediate        frequent


 Q122. Which are the sorted collections ?Core Java
Ans. TreeSet and TreeMap

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   treemap   treeset   basic interview question      basic        frequent


Very frequently asked Hibernate interview question. Frequently asked in TCS ( based on 2 feedback )
  Q123. What are different types of associations in Hibernate ?Hibernate
Ans. There are 4 types of associations in Hibernate

One to One
One to Many
Many to One
Many to Many

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate   associations     Asked in 11 Companies        frequent


Very frequently asked if being interviewed for hibernate. Frequently asked in Tata Consultancy (TCS) and Overstock.com
  Q124. Difference between load and get ?Hibernate
Ans. If id doesnt exist in the DB load throws an exception whereas get returns null in that case.get makes the call to DB immediately whereas load makes the call to proxy.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     hibernate     Asked in 16 Companies      basic        frequent


  Q125. What are Default Methods ?Core Java
Ans. With Java 8, We can provide method definitions in the Interfaces that gets carried down the classes implementing that interface in case they are not overridden by the Class. Keyword "default" is used to mark the default method.

  Sample Code for interface default

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   java8   default methods     Asked in 7 Companies      expert        frequent


 Q126. When does an application throw NullPointerException ?Core Java
Ans. When it tries to access an object element or method using reference which is actually null.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     exceptions   npe   nullpointerexception     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q127. How is Abstraction implemented in Java ?Core Java
Ans. Abstraction is provided in Java by following ways -

Coding to the ( Interfaces / Abstract Classes ) or contracts

By Encapsulating details within classes and exposing the minimal Door ( few public methods )

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   oops concepts   abstraction   interfaces   abstract class   encapsulation  object oriented programming (oops)  oops concepts     Asked in 3 Companies      basic        frequent


 Q128. Difference between Stack and Heap memory ?Core Java
Ans. Stack memory areas is used to hold method and local variables while objects are always allocated memory in the heap. The heap memory is shared between multiple threads whereas Stack memory isn't.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   memory management   stack memory   heap memory   difference between   ebay     Asked in 2 Companies      intermediate        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q129. Which java frameworks have you used ?General
Ans. I have primarily worked on Web applications and hence worked on Struts , Spring , Hibernate, JSF ( Java Server Faces ) , Velocity etc.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     elsevier   frameworks   java frameworks   general question     Asked in 3 Companies      basic        frequent


  Q130. How are values passed in Java ? By value or reference ?Core Java
Ans. Java only provides pass by value.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ebay   pass by value   pass by reference   method call   methods   functions   function call     Asked in 10 Companies      basic        frequent


  Q131. What is a Database Trigger ?Database
Ans. A trigger is a special kind of stored procedure that automatically gets executed upon an event in the database server.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     database   trigger     Asked in 10 Companies      basic        frequent


  Q132. What is a self Join and give an example of a self Join ?

or

What is self Join and What is it's purpose ?
Database
Ans. When a Table Join itself , it's a Self Join. For example - we like to know the pair of department names where first dept has lesser employees than the later.

Select D1.name , D2.name from Dept D1, Dept D2 where D1.employee_count < D2.employee_count

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     sql  joins  self join  self-join  Pair of employee names with first having lesser salary than later  Pair of department names where first dept has lesser employees than the later     Asked in 26 Companies      basic        frequent


Frequently asked.
 Q133. When does the finally block gets executed ?Core Java
Ans. A finally block of code always executes, whether or not an exception has occurred.The only time finally won't be called is if you call System.exit() or if the JVM crashes first.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     finally  exception handling  exceptions     Asked in 4 Companies      basic        frequent


 Q134. Explain System.out.println ?Core Java
Ans. System is a class within java.lang package that contains several useful class fields and methods. It cannot be instantiated and hence can use only statically.even in this case this has been used statically i.e with class name itself and without creating an instance.

out is the static reference of Printstream declared as following in the System Class -

public final static PrintStream out = null;

println is the method of PrintStream class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     System class  Streams  Input Output  println     Asked in 1 Companies      basic        frequent


Very Frequently asked to Senior Software Engineers or Developers.
  Q135. Describe some of the Design Patterns you have used ?Design
Ans. [Open Ended Answer]

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     design patterns     Asked in 17 Companies      intermediate        frequent


  Q136. What is database Normalization ?Database
Ans. https://en.wikipedia.org/wiki/Database_normalization

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     normalization  database     Asked in 35 Companies      intermediate        frequent


 Q137. What is the use of static keyword in Java ?Core Java
Ans. static keyword is used to specify that the respective programming construct ( method , variable ) belongs to the class and not to its instance and is supposed to be shared by all instances of the class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static keyword     Asked in 1 Companies      basic        frequent


 Q138. Explain various Searching and Sorting Algorithms ?Algorithm
 This question was recently asked at 'HeadStrong,ServiceNow'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     Search Algorithm  Sorting Algorithm     Asked in 2 Companies      basic        frequent


 Q139. What is a Servlet Filter ?Java EE
Ans. It's an object that can intercept http request and response and hence we can take appropriate action on those requests.

There are different types of filters based on Specifications like

Authentication
Logging
Encryption
Tokenizing

etc

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     servlets  servlet filters     Asked in 3 Companies      basic        frequent


  Q140. What is the difference between authentication and authorization ?Authentication
Ans. Authentication is the process of verifying the identity and credentials of the user to authenticate him into the system.

whereas

Authorization is the process by which access to a segment , method or resource is determined.

Authorization is usually a step next to authentication.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  authorization  authentication vs authorization     Asked in 9 Companies      basic        frequent


  Q141. Difference between == and === ?JavaScript
Ans. == compares values === is used in scripting languages for comparing two values as well as there data tpe. like in js,php.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ==  ===  == vs ===     Asked in 13 Companies      basic        frequent


 Q142. Describe structure of a Web application.architecture
Ans. WEB APP |WEB-INF - META-INF | | | META-INF.MF | lib - WEB.xml - Classes

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     web application     Asked in 3 Companies      intermediate        frequent


  Q143. What are the types of authentication used in Web services ?Web Service
Ans. Encrypted User Name / Password
Encrypted Password within Cookie
Encrypted Tokens
IP
Client Certificates
Oauth

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     authentication  security  web service     Asked in 12 Companies      basic        frequent


 Q144. Between Encrypted Password authentication and IP Authentication , which one would you prefer and why ?Authentication
Ans. IP authentication is very restrictive, if IP changes for some reason then getting the new IP white listed on the server firewall could run your day pretty long. I would prefer encrypted password authentication cause it is not affected by IP changes and not limited to a white listed IP, I could use any different machine and get through authentication without any hassle.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     ip authentication   password authentication        frequent


  Q145. Difference between Arrays and ArrayList ?Core Java
Ans. Both Arrays and ArrayLists are used to store elements. Elements can be either primitives or objects in case of Arrays, but only objects can be stored in Arraylist. Array is a fixed length data structure while arraylist is variable length collection class. Once created, you cannot change the size of the arrays, but arraylists can dynamically resize itself when needed.Another notable difference between Arrays and Arrayslist is that arary is part of core java programming and array list is part of collection classes

  Sample Code for arrays arraylist

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     array  arraylist  array vs arraylist     Asked in 7 Companies      basic        frequent


 Q146. Can static method access instance variables ?Core Java
Ans. Though Static methods cannot access the instance variables directly, They can access them using instance handler.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     static   static method   java   oop   variables     Asked in 1 Companies      basic        frequent


Very frequently asked. Usually asked in this format or as difference with interfaces / concrete classes.
  Q147. What is an abstract class ?Core Java
Ans. Abstract class is the class that is not supposed to be instantiated. The purpose of the class to only have extension to the derived class.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     abstract class     Asked in 6 Companies      basic        frequent


Frequently asked.
  Q148. What is an Iterator?Core Java
Ans. Iterator is an interface that provides methods to iterate over any Collection.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   iterator     Asked in 11 Companies      basic        frequent


 Q149. Which interface provides the capability to store objects using a key-value pair?Core Java
Ans. java.util.map

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   collections   map      basic        frequent


Frequently asked to fresh graduates.
 Q150. What are the difference between Threads and Processes ?Operating System
Ans. 1. when an OS wants to start running program it creates new process means a process is a program that is currently executing and every process has at least one thread running within it.
2). A thread is a path of code execution in the program, which has its own local variables, program counter(pointer to current execution being executed) and lifetime.
3. When the JavaVirtual Machine (JavaVM, or just VM) is started by the operating system, a new process is created. Within that process, many threads can be created.
4. Consider an example : when you open Microsoft word in your OS and you check your task manger then you can see this running program as a process. now when you write something in opened word document, then it performs more than one work at same time like it checks for the correct spelling, it formats the word you enter , so within that process ( word) , due to different path execution(thread) all different works are done at same time.
5. Within a process , every thread has independent path of execution but there may be situation where two threads can interfere with each other then concurrency and deadlock come is picture.
6. like two process can communicate ( ex:u open an word document and file explorer and on word document you drag and drop another another file from file explorer), same way two threads can also communicate with each other and communication with two threads is relatively low.
7. Every thread in java is created and controlled by unique object of java.lang.Thread class.
8. prior to jdk 1.5, there were lack in support of asynchronous programming in java, so in that case it was considered that thread makes the runtime environment asynchronous and allow different task to perform concurrently.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like         Discuss         Correct / Improve     java   operating system   threads   processes     Asked in 2 Companies        frequent


previous 30   next 30

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked: