Design - Interview Questions and Answers for 'Abs' | Search Java Interview Question - javasearch.buggybread.com
Javasearch.buggybread.com
Share

Search Interview Questions


 2679 questions in repository.
 There are more than 200 unanswered questions.
Click here and help us by providing the answer.
 Have a video suggestion.
Click Correct / Improve and please let us know.
Label / Company      Label / Company / Text

   



Design - Interview Questions and Answers for 'Abs' - 29 question(s) found - Order By Newest

Very Frequently asked. Have been asked in HCL Technologies very frequently ( based on 3 feedback ). Among first few questions in many interviews.
  Q1. Differences between abstract class and interface ?Core Java
Admin
info@buggybread.com
Ans. Abstract classes can have both abstract methods ( method declarations ) as well as concrete methods ( inherited to the derived classes ) whereas Interfaces can only have abstract methods ( method declarations ).

A class can extend single abstract class whereas it can implement multiple interfaces.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   


   Like      Discuss      Correct / Improve     java   classes   abstract class   interfaces     GlobalLogic  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Infosys  Wipro  Mindtree  CapitalOne  Accenture  IBM India  Infoview Technologies  Salesforce  AT&T  United Health Group (UHG)  Verilogue  Amazon  Expeditors  Syntel  SalesForce  Cornerstone OnDemand  Expedia  OLA  NSF International  Copper Mobile  Think Future Technologies  MorphoTrust  Global Healthcare  Prodigious  Internet Brands  SciQuest  arvato Systems  iCIMS  Ideas2IT  virtusa polaris  Vitech Systems  Cognizant (CTS)  Speridian Technologies  Ojas Innovative Technologies  SWC Technology Partners  Cricbuzz  Jean Martin  Capgemini  Virtusa  ECI Telecom   Aptify   Crossover  ample softech  Metanoia software solutions  Overstock.com  Unic Sol India  Experis India  Intellect Design Arena  Sarathi Softech  Transorg Analytics  Cibersites India  Resource Weaver  Indium Software  Kone Elevator  Merkur Gaming  Prama Hikvision  Gurucul Solutions  e-Zest Solutions  ReadMind Info Services      basic        frequent


Almost sure to be asked in every company using any Dependency Injection framework ( Spring, Guice etc )
  Q2. What is Dependency Injection or IOC ( Inversion of Control ) ?Design

Ans. It is a Design Pattern that facilitates loose coupling by sending the dependency information ( object references of dependent object ) while building the state of the object. Objects are designed in a manner where they receive instances of the objects from other pieces of code, instead of constructing them internally and hence provide better flexibility.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     design patterns   ioc ( Inversion of Control )  dependency injection     Nucleus Software Exports  HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  HCL  Infosys  Cognizant (CTS)  Barclays  General Electric  Infosys Technologies  Elsevier  Sabre  ZapCom  Nike  Sogeti  CSG International  Lowes  DWS  Mitsui Bussan Logistics  Payment Processing Partners  Liquidnet  AmTrust Financial  VectorForm  Cybage  Vanderbilt University  Cigniti  Accenture  Ball Aerospace  GE Healthcare  1-800 Contacts  VinSolutions  Arrow Electronics  Monitise  Avenue Code  Thetus Corporation  Shodogg  Levi9  BuildLinks  Suyati Technologies  Kanerika Software  Alliance Inspection Management  Promega  Victorious  Zoll Data Systems  Parkmobile  PerceptiMed  Crate and Barrel  Carbonite  Concur  Codazen  GlobalLogic  AccuSoft  Attinad  Tillster  AppRiver  TrustPilot  Pearson  Kony  Art Technology Group  VeriSign  Accion Labs  IGS Energy  National Bankruptcy Services  RealPage  Green Dot  Indecomm Global  bebo Technologies  Open Solutions  Xoriant  NCR  Macmillan Cancer Support  NetSuite  Asynchrony Labs  DealDash  Vizio  Fiserv  Federal Reserve Bank of Minneapolis  Tinder  FICO  Trustwave      intermediate        frequent


 Q3. Difference between Factory and Abstract Factory Design Pattern ?Design
Anonymous
Ans. Factory Pattern deals with creation of objects delegated to a separate factory class whereas Abstract Factory patterns works around a super-factory which creates other factories.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   design pattern   factory design pattern   abstract factory design pattern   technical lead      expert


Very frequently asked.Usually among first few questions.
  Q4. What is MVC ? Design
Anonymous
Ans. MVC is a Design Pattern that facilititates loose coupling by segregating responsibilities in a Web application

1. Controller receives the requests and handles overall control of the request
2. Model holds majority of the Business logic, and
3. View comprise of the view objects and GUI component

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     j2ee   mvc   mvc design pattern   design pattern   struts   spring   web application   web frameworks   ebay     HCL Technologies  Tata Consultancy (TCS)  Wipro  United Health Group (UHG)  Accenture  Fidelity  Fidelity Investments   Tieto  Walt Disney  Sharon Software Systems  Tech Mahindra  Amdocs  Deegit  Lexis Nexis  Elsevier  Symantec  Infosys  Priceline  Ancestry  Cumulus Systems  Capgemini  Symantec  Motorola Solutions  Priceline  Overstock  Ancestry  Vitech Systems Group  Wells Fargo  PayloCity  ITHAKA  MIT  Chewy  Deutsche Bank  Bureau Veritas  HARMAN  Marlabs  Mindtree  Jefferies  Solstice  Cogent Infotech  Cybage Software  Uneecops Technologies  Sky Betting & Gaming  Conduent  Aricent  DataMetica  Winsoft Technologies  Altimetrik.Harbinger Group  Bombayworks Software Solutions  LiveVox  Quickwork Technologies  Codoc Technologies  Provizor It Services   Fulcrum Worldwide  Thermo Fisher Scientific  CME Group  New Era India Consultancy  Live Connections  Simeio      basic        frequent

Try 1 Question(s) Test


 Q5. If you are given a choice to implement the code to either Insert a Record or Update if already exist, Which approach will you follow ?

1. Insert into the DB Table. If exception occurs, update the existing record.
2. Check if the record exists and update it if it exists, If not insert a new record.
Solution
admin
info@buggybread.com
Ans. In first case, there would be 2 DB calls in worst case and 1 in best case. In 2nd approach there will be always 2 DB calls.

Decision on the approach should depend on the following considerations -

1. How costly is the call to DB ? Are we using indices , hibernate etc

If calls to DB are costly , 1st approach should be the choice.

2. Exception Book keeping load upon exception.

The benefit of saving 1st call in approach 1 should be bigger than the Book keeping for the exception.

3. Probability of the exception in first apparoach.

If the DB Table is almost empty, it makes sense to follow Approach 1 as majority of the 1st calls will pass through without exception.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database   insert-update   db exceution plan   db strategy   design   architecture   technical lead


 Q6. Write a program to show thread usage in Java by implementing runnable interface2017-08-03 12:16:07

Ans. public class MyClass {
   static class MyThreadClass implements Runnable{

      public void start() {
         Thread t = new Thread(this,"threadName");
         t.start();
      }
      
      @Override
      public void run() {
         System.out.println("Hello");
         try {
            Thread.sleep(1000);
            System.out.println("Hello Again");
         } catch (InterruptedException e) {
            e.printStackTrace();
         }
         
      }
      
   }
   
   public static void main(String[] args){
      MyThreadClass myThreadClass = new MyThreadClass();
      myThreadClass.start();
      
      MyThreadClass myThreadClass2 = new MyThreadClass();
      myThreadClass2.start();
   }
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Threads  runnable interface


 Q7. Difference between Factory and Strategy Design Pattern ?Design
Anonymous
Ans. Factory is a creational design pattern whereas Strategy is behavioral design pattern. Factory revolves around the creation of object at runtime whereas Strategy or Policy revolves around the decision at runtime.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   design pattern   factory   strategy   creational design pattern   behavioral design pattern     Alibaba      expert


Very frequently asked. Usually followed by questions related to private constructor and synchronized access. Frequently asked in JPMorgan and TCS (Based on 2 feedback)
  Q8. Explain Singleton Design Pattern ?Design
Admin
info@buggybread.com
Ans. http://www.buggybread.com/2014/03/java-design-pattern-singleton-interview.html

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     java   design pattern   singleton   at&t   ebay  fidelity india  united healthcare india     JP Morgan  Tata Consultancy (TCS)  HCL Technologies  Wipro  Infosys  Tibco  Edline  JPMorgan Chase  Sabre  Bank Of America India  Fidelity  Samsung India  Robert Bosch India  ZapCom  Goldman Sachs India  Eze Software  ZapCom  Dailymotion  Netflix  CenturyLink  Misfit  TSYS  ECI Telecom  Dealogic  Robert Bosch  Redolent  EFI  CSX  Prolific  Validus  Birlasoft  AdNovum  NCR  Ray Business Technologies  Nagravision  Unify  SLK Group  DBS Bank   Razorthink  GST Global  USAA  Ray Technologies  Ray Business Technologies (Raybiztech)  Raybiztech  Deloitte      intermediate        frequent


Frequently asked in face to face interviews.
  Q9. Write a program to print fibonacci series.Core Java

Ans. int count = 15;
int[] fibonacci = new int[count];
fibonacci[0] = 0;
fibonacci[1] = 1;
for(int x=2; x < count; x++){
fibonacci[x] = fibonacci[x-1] + fibonacci[x-2];
}

for(int x=0; x< count; x++){
System.out.print(fibonacci[x] + " ");
}

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     ebay   fibonacci series     Manvish eTech  Belvedere Trading  King UK  FinaTel  Goldman Sachs  Enlighten Software  Misys  Mahindra Comviva  ZapCom  Nucleus Software Exports  Enlighten  Sears  Mahindra Satyam  Insperity  General Motors  AVIS e Solutions  Paddy Power Betfair  TurningCloud  Polestar Solutions  BlueWhale Solutions  CitiusTech  Zuhlke  Comcast  KGFSL  Quickr  Paramatrix Technologies  CalSoft  Ancestry.com  OnMobile Global  NBCUniversal  Inventum Technologies  Hughes Systique  Flextronics  Geometric Soft  Check Point Software Technologies  ZapLabs  Indecomm Global Services  HTC Global  Quovantis Technologies  Mobiloitte  Riktam Technologies  DMX Technologies  Mojo Networks  Tata Elxsi  Ciena  ServiceNow  EverBridge  LendingClub  Virtusa Polaris  West Corporation  Ebay  Walmart  HomeAway  AllClear ID  Quinnox Software  Acquity Group  Cadence Design Systems  SmartPrix  Leidos  Zoho  Varian Medical Systems  HealthSparq  karya technology  Canopy Tax      basic        frequent



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q10. Does it make sense to clone an object which is supposed to be immutable ?Design2016-07-28 20:54:59

Ans. It make sense only if we intend to modify either of the object and would like to preserve original state in other. Otherwise we can reuse the original object by making it singleton.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     clone  clone objects  prototype design pattern   immutable  immutability  cloning


 Q11. Design an online shopping site system ?Design2016-12-13 11:06:10

 This question was recently asked at 'Alibaba'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve          Alibaba


 Q12. What is a factory design pattern ?Design2017-01-09 13:21:43

Ans. Factory Design Patterns is the pattern that recommends creation of separate Factory Object for creation of other object.

So its like saying - If you want to create an object of ClassA, Talk to FactoryObject ( which is an object of FactoryClass ). FactoryObject in itself encapsulates the inputs and logic required to make the decision regarding the creation and construction of object.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     design pattern  factory design pattern     EPAM  EMC  TMP Worldwide  Sapient  Ernst & Young (EY)   ThyssenKrupp Materials  Wipro  Scotiabank  Hewlett Packard (HP)


 Q13. Difference between Singleton and Factory Design Pattern ?Design2017-02-02 11:24:01

Ans. Both are creational design patterns but singleton facilitates in creation and reuse of single object whereas Factory deals with creation of multiple objects.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     Design pattern  singleton  factory  singleton vs factory     Jabong.com  Intuit  Kumaran Systems  BirlaSoft


 Q14. Design a Database Schema to store Employee Information with each employee having multiple addresses. Database2017-08-24 13:48:56

Ans. We can have 2 entities i.e EMPLOYEE and ADDRESS and can have a relationship Table , EMPLOYEE_ADDRESS having one to may relationship between the two.

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database schema   design     Accenture


 Q15. What is the programming advantage of Immutability ?Design2018-03-31 08:33:05

 This question was recently asked at 'Overstock.com'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     mmutable  immutabilit     Overstock.com


 Q16. What are the disadvantages of immutability ?Design2018-03-31 08:33:36

 This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     mmutable  immutabilit


 Q17. What is immutability and What are it's disadvantages ?Design2018-06-20 12:20:19

 This question was recently asked at 'Bloomberg'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     immutable objects   immutability     Bloomberg


 Q18. Design database schema for Facebook like application.Database2018-06-21 18:01:57

 This question was recently asked at 'Symantec'.This question is still unanswered. Can you please provide an answer.


 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database design     Symantec      expert


Library Management System has always been the favorite question. This questions is asked irrespective of level.
 Q19. Write data models and service end points for Library Management System ?Architecture2018-06-30 13:43:10

Ans. Following could be the business sub domains or database schemas in such a system

1. Users / Members
2. Sourcing
3. Inventory Management
4. Operations

Following services end points could be there

1. Users - addNewUser ( put ), removeUser ( post )
2. Sourcing - addSupplier ( put ), removeSupplier ( post )
3. Inventory Management - getInventory ( get )
4. Operations - checkIn ( post ), checkout ( post )

There could be following Tables in Database

1. Users / Members - MEMBER, MEMBERSHIP_TYPE
2. Sourcing - SUPPLIER, SUPPLIER_PRODUCT, PRODUCT_REORDER_LEVELS
3. Inventory Management - INVENTORY,PRODUCTS
4. Operations - TRANSACTION

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     database  architecture  design     Canopy Tax



Do you think these are the Best Java Frameworks ?

OpenXavaSPRING MVCApache StripesCheck everything
that is Best in Java

Click Here



 Q20. Write a Program to swap 2 variables ( using 3rd variable )Core Java2017-07-25 19:41:20

Ans. int x = 1;
int y = 2;
int z = x;
x = y;
y = z;

System.out.println("x="+x);
System.out.println("y="+y);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     swap 2 variables  code  coding     Real come info      basic


 Q21. Write a Program to swap two variables ( without using 3rd variable )2017-07-25 19:42:32

Ans.
int x = 1;
int y = 2;

x = x+y;
y = x-y;
x = x-y;

System.out.println("x="+x);
System.out.println("y="+y);

 Help us improve. Please let us know the company, where you were asked this question :   

   Like      Discuss      Correct / Improve     swap 2 variables


 Q22. Which method needs to be implemented if a class is implementing comparable interface ?Core Java
a. comp
b. compare
c. compareTo
d. compareEquals

Ans.c. compareTo

 Q23. What is Dirty Read in Database Transactions ?Database
a. Data Read by Transaction 2 which hasn't yet updated by Transaction 1
b. Data Read by Transaction 2 which has been updated and commited by Transaction 1
c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1
d. Inability of Transaction 2 to read Data when Transaction 1 is updating.

Ans.c. Data Read by Transaction 2 which has been updated but not commited by Transaction 1

 Q24. Which of the following is not true for abstract classes ?Core Java
a. Abstract Class is only meant to be sub classed and not supposed to be instantiated.
b. Abstract class handlers can be used to handle derived class objects.
c. We can't have an abstract class without abstract methods.
d. Abstract class has member elements.

Ans.c. We can't have an abstract class without abstract methods.

 Q25. Which of the following class creates immutable objects ?Core Java
a. String
b. StringBuffer
c. StringBuilder
d. None of these create immutable objects.

Ans.a. String

 Q26. Which of the following can be declared abstract ?Core Java
a. static methods
b. instance methods
c. static variable
d. instance variables

Ans.b. instance methods

 Q27. In majority of the cases, the following join will give maximum number of results ?Database
a. Inner Join
b. Outer Join
c. Left Join
d. Right Join

Ans.b. Outer Join

 Q28. Which if the following is true for SQL Joins ?Database
a. Left Join and Right Join gives equal number of Results
b. Outer Join and Inner Join gives equal number of Results
c. Inner Join gives maximum number of results records
d. Inner Join gives minimum number of result records

Ans.d. Inner Join gives minimum number of result records

 Q29. Which of the following is not true for Prepared Statements ?Database
a. Prepared Statements provides better performance
b. Prepared Statements prevent SQL Injection attacks
c. Prepared Statements provide ORM capabilities
d. Prepared Statement provides DB side caching

Ans.c. Prepared Statements provide ORM capabilities



Subscribe to Java News and Posts. Get latest updates and posts on Java from Buggybread.com
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner



comments powered by Disqus
 

Help us and Others Improve. Please let us know the questions asked in any of your previous interview.

Any input from you will be highly appreciated and It will unlock the application for 10 more requests.

Company Name:
Questions Asked:
         

X Close this

X Close this

Help Us Improve.
Please share your
interview experience.

Company Name:   


Questions Asked: